Większość urządzeń USB można dowolnie usuwać i odłączać. W przypadku odłączania urządzeń magazynujących, takich jak dyski flash USB, należy przed ich usunięciem upewnić się, że komputer skończył zapisywanie na nich wszystkich informacji. Jeśli urządzenie ma lampkę sygnalizującą aktywność, przed odłączeniem urządzenia należy odczekać kilka sekund po zgaśnięciu lampki.
No, ale ja właśnie to napisałem, że niektóre można, a inne nie. Nigdy nie masz pewności, że operacje zapisu już się zakończyły, bo jeżeli odłączysz wcześniej, to lampka i tak się już nie zaświeci. A odczekanie "kilku sekund" jest złudne, bo kilka to może być 2-3, a Windowsy bywają zwykle "przymulone" i wtedy nawet kilkanaście będzie za mało.
W praktyce jest tak, że prędzej czy później dane na karcie zostają uszkodzone w wyniku takich działań. Obserwuję to u moich znajomych, którzy zgłaszają się z problemami z nawigacją, jak również wielokrotnie na tym forum. Zaryzykuję twierdzenie, że 90% problemów z AM poruszanych na tym forum ma swoje źródło w uszkodzeniach plików na karcie.
Dziwne dla niektórych jest to, że ja i niektórzy inni na forum, prawie nigdy nie mamy problemów z zawieszaniem się AM, jej "zamulaniem", nieoczekiwanymi zachowaniami itp. Nawet pojawiają się wokół tego jakieś insynuacje odnośnie zaślepienia AutoMapą, czy wręcz współpracą z producentem. A to jest tylko kultura użytkowania sprzętu i oprogramowania.
A wracając do meritum, to dziwię się M$, że tak beztrosko umieścił w pomocy informację o usuwaniu sprzętu bez korzystania z "bezpiecznego usuwania sprzętu". W artykułach bazy wiedzy np
tutaj oraz innych artykułach dostępnych po wpisaniu hasła "Safely Remove Hardware" w ich wyszukiwarkę bazy wiedzy, aż roi się od problemów tym spowodowanych i nigdzie nie znalazłem zachęty do nieużywania tej funkcji, a wręcz przeciwnie, wszędzie piszą, że należy z niej korzystać, w szczególności przy urządzeniach USB 2.0 storage.