Mam dość AM - czy ktoś też????? ODRADZAM ZAKUP !!!

• 70 Odpowiedzi
  • 15426 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
Mam dość AM - czy ktoś też????? ODRADZAM ZAKUP !!!
« dnia: Lipiec 05, 2009, 19:16:03 »
Witam

Włączyłem synchronizację [z poziomu Miplosync], ściągnąłem POI.
Odpalam AM, nie ma żadnych POI, wszystkie ustawienia AM wyzerowane, zniknęły wszystkie punkty Ulubione [mój plik zastąpiony defaultem -czyli ustawienia fabryczne].

Na karcie SD [wsadzonej do czytnika] pliki są. Po włączeniu mapy chciałem ratować sprawę i od początku powgrywać pliki i robić ustawienia.
AM wogóle nie widzi tych plików. Po prostu załam :-| :-| :-| :-|

.Teraz formatuję i instaluję wszystko od nowa, potem wgrywam POI , ustawiam AM.
To wszystko zajmuje około godziny, więc nawet nie wczytuję się w miliony wątków aby znaleźć rozwiązanie.

Moja AM na MIO P350 bezawaryjnie działa średnio około 2 tygodni. Prawie codziennie ściągam POI z miplo.

Jeśli czytają to osoby chcące zakupić AM to

ZDECYDOWANIE ODRADZAM!!! CHYBA ŻE MACIE CIERPLIWOŚĆ I DOŚĆ DUŻE UMIEJĘTNOŚCI INFORMATYCZNE!!
Co Wam będzie programie którego stabilność jest na poziomie komputerów z lat 80 minionego wieku?
Ja jestem skazany na ten program, ale doradzam - nie kupować go!!!

« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2009, 19:23:24 wysłana przez sserafin »
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline Treker

• 756
Odp: Mam dość AM - czy ktoś też????? ODRADZAM ZAKUP !!!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2009, 19:22:30 »
bardzo brzydki post , bardzo  :P Ja sam pisałem wcześniej, że AM to taki linux wśród nawigacji, dedykowany dla informatyków. Ale jeżdżę z tym, bo mapy ma dobre, choć wczoraj w Warszawie kazała mi skręcać w lewo, a znak jak byk nakaz skrętu w prawo,. Ale tak ogólnie na mapy nie narzekam, w koncu to ma mnie tylko wspomagać, a nie myśleć za mnie. Pozdrawiam wszystkich informatyków na forum  :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2009, 19:27:05 wysłana przez Treker »

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 05, 2009, 19:25:42 »
Ja chcę stabilnośc mojego ZX Spectrum z lat 80-tych :)

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2009, 19:30:31 »
To naprawde poważne ostrzeżenie,
powtórzę - jesli nie znasz się na operowaniu plikami, ściąganiu przez internet plików oraz umieszczaniu ich w odpowiednim katalogu, jeśli chcesz aby program miał przyjazny interfejs dla przeciętnego użytkownika, użytkownika który ma kilka chwil aby czasem wrzucić jakiś upgrade i zmienić parę ustawień - to zdecydowanie odradzam zakup tego programu!
Tutaj trzeba czasu i przedzierania się przez instrukcję  oraz nieustającego wertowania forum.

Jeśli jest jakaś nagroda do której nominowane są buble informatyczne to AM zdecydowanie  stawiam w czołówce.
Uważam że ten wątek powinien zostać PRZYPIĘTY - aby potencjalni kupcy tego programu kupowali go ze świadomością co ich czeka!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2009, 19:39:28 wysłana przez sserafin »
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 05, 2009, 19:39:01 »
Jedni mają problemy a inni ich nie mają. Ja należę do tych, którzy problemów z AM nie mają. Kupiłem AM prawie rok temu, skonfigurowałem raz program i Miplo i do tej pory wszystko działa bez najmniejszego problemu. W tym czasie przeżyłem kilka aktualizacji (łącznie z wersjami beta) i nawet po tych aktualizacjach wszystko działa.
To, że Tobie coś nie działa lub masz z czymś problemy nie znaczy, że wszyscy będą mieli takie same problemy jak Ty.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 05, 2009, 19:40:53 »
... jesli nie znasz się na operowaniu plikami, ściąganiu przez internet plików oraz umieszczaniu ich w odpowiednim katalogu.........

wiesz troszkę się z Toba nie zgodzę, ale tylko troszkę. Większość klientów AutoMapy to ludzie, którzy nie korzystają z żadnego Miplo, bo nie jest im do niczego potrzebne i nawet nie zadadzą sobie trudu aby to zgłębić, bo wtedy osiwieją  jak Ty i nie tylko Ty. Taki przeciętny user w porywach to skorzysta z poi wbudowanych i na tym koniec. I moim zdaniem w przypadku AM to najzdrowsze podejście. Nasza grupa tu na forum to pasjonaci technologii informatycznych. Ja sam jestem informatykiem i czasami lubię się pogrzebać w plikach konfiguracyjnych programu, ale wierz mi takich userów jest garstka, którzy są właśnie skupieni wokół tego forum.
Ostatnio rozbawił mnie kolega w pracy, ktory wiedząc, że mam od dawna AM przyszedł do mnie po pomoc, bo go rodzina "uszczęśliwiła" prezentem w postaci urządzenia z wbudowana AM za kilka stów i koleś mówi do mnie, naucz mnie tego , bo w domu cały wieczór do późna nad tym siedziałem i nic z tego nie rozumiem, za skomplikowany interfejs  :grin: Najgorsze, że podpalił se na to Miplo i powiedział, że w domu to sobie zainstaluje. Domyślasz się zapewne, co wtedy pomyślałem sobie jak to usłyszałem  :E :E :E :ok: Czuję, że po weekendzie czeka mnie niezła robótka w jego pna, o zgrozo  :-|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2009, 19:54:43 wysłana przez Treker »

*

lipalipski

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:07:58 »
Myślę, że to ostrzeżenie to przesada.

AM używam od kilku lat. Korzystam także z POI z MiPlo i nie mam takich problemów. A czas poświęcam AM jedynie wtedy, gdy po przeniesieniu licencji, przenoszę ją na inne urządzenie, jak to miało miejsce dwa tygodnie temu.

I ostatnio właśnie spodobało mi się działanie serwisu AM, kiedy chciałem przenieść AM z HTC TP1 na TP2. Napisałem maila wieczorem, a po 15 minutach około, miałem odpowiedź, że wszystko gotowe.

Z tym, że ponowna instalacja AM, ściągnięcie POI i konfiguracja programu zajęły maksymalnie 20 minut, więc nie wiem skąd ta godzina na ślęczenia nad AM.

Irytuje mnie za to SpeedAlarm, przy każdym uruchomieniu usiłujący mnie przekonać do wyłączenia AM Traffic.

Tak więc ze swojej strony polecam AM z czystym sumieniem. A miałem styczność także z MapaMap i Tom Tomem.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:19:41 »
Moja AM na MIO P350 bezawaryjnie działa średnio około 2 tygodni. Prawie codziennie ściągam POI z miplo.
Ale polew :) Znaczy co 2 tygodnie tracisz ustawienia i instalujesz od nowa automapę i konfigurujesz? Masz na to czas? Nie prościej zmienić palmtopa na takiego, który działa poprawnie?

Automapy używam od ponad 2 lat, na 3 urządzeniach, czasami się faktycznie wysypie, czasami po nowej wersji trzeba coś przekonfigurować, ale jeśli program wymagałby zmian co 2 tygodnie, to czy darmowy, czy płatny, wyrzuciłbym dawno.

Pisałeś do supportu? Co Ci doradzili?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:24:36 »
Ale polew :) Znaczy co 2 tygodnie tracisz ustawienia i instalujesz od nowa automapę i konfigurujesz? Masz na to czas? Nie prościej zmienić palmtopa na takiego, który działa poprawnie?

Automapy używam od ponad 2 lat, na 3 urządzeniach, czasami się faktycznie wysypie, czasami po nowej wersji trzeba coś przekonfigurować, ale jeśli program wymagałby zmian co 2 tygodnie, to czy darmowy, czy płatny, wyrzuciłbym dawno.

Pisałeś do supportu? Co Ci doradzili?

To raczej nie wina urządzenia, no chyba że jest uszkodzone.
Ja używam P550 czyli model identyczny od blisko 3 lat i zero problemów. Jak pisałem już w innym temacie dzisiaj - bez HR mam zrobione na AM ponad 49k km, praktycznie każdego dnia synchronizuję się z miplo.
W tym czasie co prawda padły mi dwie karty pamięci, ale przegranie instalki z archiwum u jedziemy dalej. Ale z urządzeniem problemów brak. Odpukać, aby nie zapeszyć  :mrgreen:

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:26:46 »
Myślę, że to ostrzeżenie to przesada.

Tak więc ze swojej strony polecam AM z czystym sumieniem. A miałem styczność także z MapaMap i Tom Tomem.

A czy miałeś styczność posługiwać się IGO? zaręczam ci, że będziesz pod wrażeniem intuicyjności tego programu natomiast szybkość działania IGO do AM ma się tak jak Mercedes,BMW do Trabanta,Syreny a i w mojej okolicy mam ulicę która w IGO jest a w AM nie będzie prze najbliższe 15 lat ot taka sobie uliczka, ( nie jest to kryterium wyboru nawigacji ponieważ wszyscy wiedzą, że jeden program ma lepsze pokrycie w jednych okolicach a inny w drugich) , podaję ten przykład ponieważ ulica została nazwana na jesieni ub. roku i na mapach IGO była w lutym tego roku a dla mnie to zasługuje na duże wyróźnienie ponieważ IGO nie ma takiego wsparcia od userów w Polsce jak AM.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:40:48 »
To że Ciebie przerasta obsługa AM to nie powód narzekania na AM. Może brakować dróg, może się długo włączać, ale argument ze "działa 2 tygodnia" to chyba żart. Operowanie plikami, ściąganie plików??? Co to za "informatyczne" umiejętności? AM ma swoja wady i zalety, ale rozmawiajmy na argumenty!!!

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:50:22 »
Witam

Niestety nie podzielam opinii że AM to bubel. Korzystam z AM od kilku lat. Obecnie jedną licencję mam zainstalowaną na HTC  oraz drugą  w samochodowym CAR PC. POLECAM KAŻDEMU TEN PROGRAM. Nie zgodzę się również że Menu jest nie intuicyjne. Nie widzę niczego co by było tam skoplikowane. W swoim PDA przynajmniej raz w miesiącu zmieniam rom i od nowa instaluje wszystkie programy.Instalacja, konfiguracja i ściągnięcie nowych POI to max 20-30 minut.  Ze śledzenia różnych wątków zauważam że niektórzy mają wygórowane wymagania. Najlepiej by było żeby Auto Mapa jeszcze sama za nich prowadziła. No niestety program ma nas tylko wspomagać a nie za nas myśleć. Niestety AM nie zna ulubionych, najszybszych i najkrótszych tras jakie ma w głowie każdy użytkownik. Większość użytkowników nawigacji z którymi rozmawiałem niestety myśli i daje całą wiarę nawigacji a później jest rozczarowana. I nie tylko to się tyczy AM.

Reasumując, uważam AM za dobry program, wiadomo są rzeczy do poprawy ale mogę śmiało polecić każdemu ten program. Zachęcam również do czytania forum bo tu można naprawdę znaleźć sporo informacji.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:56:11 »
wszyscy wiedzą, że jeden program ma lepsze pokrycie w jednych okolicach a inny w drugich

To może dotyczyć AutoMapy i GPMapy, z lekką przewagą tej drugiej. Ale nie żadnej z tych dwóch w zestawieniu z TeleAtlasem czy Navteqiem.
W iGo może jeszcze z Emapą, która nie wiem czy jest nadal supportowana. Pod warunkiem, że poprawi kategoryzację dróg i restrykcje.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 05, 2009, 20:59:30 »
(...)

Twoje żale wynikają prawdopodobnie z problemów sprzętowych - uszkodzeń plików na karcie, a z tym żaden program nawigacyjny nie da sobie rady. Albo masz uszkodzony sprzęt (palmtopa z luźnymi stykami, uszkodzoną kartę itp) albo niewłaściwie go eksploatujesz, np nie czekasz na całkowite zamknięcie się AM, wyciągasz kartę z czytnika nie używając "bezpiecznego usuwania sprzętu itp.
Nie zdarzyła mi się w historii używania AM (od v. 3.x) konieczność przeinstalowywania AM. Kilka razy robiłem kopię na PC i po formacie ponownie wgrywałem na kartę, bo uznałem, że jest pofragmentowana lub Scandisk wykazał błędy na karcie. Fakt, że zawsze mam w miarę aktualną kopię karty na dysku PC i naprawa trwa góra kilkanaście minut (a jest tam kilka programów nawigacyjnych).

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 05, 2009, 21:34:07 »
Jeśli czytają to osoby chcące zakupić AM to

ZDECYDOWANIE ODRADZAM!!! CHYBA ŻE MACIE CIERPLIWOŚĆ I DOŚĆ DUŻE UMIEJĘTNOŚCI INFORMATYCZNE!!
Co Wam będzie programie którego stabilność jest na poziomie komputerów z lat 80 minionego wieku?
Ja jestem skazany na ten program, ale doradzam - nie kupować go!!!

Dla mnie to jakieś bzdury co kolega pisze, używam AM od dwóch lat (navroad'y 450bv i od niedawna nr360) i nie mam żadnych problemów AM PL i AM EU, co do Miplo może 4 razy synchronizowałem tylko przejazdy kolejowe (w AM5.5.2 są) i uważam to za zbytek po prostu jeśli potrzebuję to korzystam z wbudowanych POI. Co najlepsze to jakieś 5 m-cy temu kupiliśmy 6 szt. navroad'ów nr360 korzystają z nich moi Koledzy (prywatnie) większość z nich nie wie co to Miplo a z AutoMapy są wręcz zadowoleni, jak to powiadają czasem po jakimś wyjeździe "kurcze doprowadziła mnie pod sam budynek - szok". Więc nie wiem skąd u kolegi takie zwątpienie i przestrzeganie innych przed zakupem AutoMapy?. A może to problem sprzętu, lub zbyt częste i nieumiejętne "grzebanie" w ustawieniach AM (chęć zrobienia czegoś a tu niestety brak? cytuję Kolegę "CIERPLIWOŚCI I UMIEJĘTNOŚCI INFORMATYCZNYCH!!" - dziwna jak dla mnie jest postawa Kolegi :ohreally:

ps. "skazany na ten program"?.. to za jakąś karę używa Kolega AM hi hi hi, za parę groszy można kupić inny :D
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2009, 21:46:01 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 05, 2009, 21:48:10 »
To raczej nie wina urządzenia, no chyba że jest uszkodzone.
Ja używam P550 czyli model identyczny od blisko 3 lat i zero problemów.
Rozumiem, o tym samym piszę. Albo jakieś błędy na karcie, albo w urządzeniu. Nie ma bata, żeby program był tak niestabilny.

Pierwsze rozwiązania, jak w przypadku każdego innego programu - zgłosić ten błąd producentowi. Płacimy za program i ma działać, a nie się z nim brandzlować co 2 tygodnie.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 05, 2009, 22:17:22 »
wszyscy wiedzą, że jeden program ma lepsze pokrycie w jednych okolicach a inny w drugich

To może dotyczyć AutoMapy i GPMapy, z lekką przewagą tej drugiej. Ale nie żadnej z tych dwóch w zestawieniu z TeleAtlasem czy Navteqiem.
W iGo może jeszcze z Emapą, która nie wiem czy jest nadal supportowana. Pod warunkiem, że poprawi kategoryzację dróg i restrykcje.
Mapy mapami - można by dużo porównywać ( chociaż na moje wszystkie wspomniane firmy mają Polskę na wystarczającym poziomie)
Można by powiedzieć że w tym Automapa jest w czołówce.... ale nawigacja to nie tylko mapy.

Jeżeli chodzi o ergonomię użytkowania i ilość rozwiązań wspomagających nawigację  to ma dużo do nadrobienia,
co w powiązaniu z upodobaniem do dawania dla użytkownika końcowego nieprzetestowanych do końca i niedopracowanych rozwiązań daje moim zdaniem nieprzewidywalny koktajl.

Każda nowa wersja aplikacji jest równoznaczna z jakąś niedoróbką.
Ostatnio na przykład POI wbudowane - chcieli dobrze ... a wyszło ...
Wszystko to świadczy że zespól automapy nie jest w stanie zapanować nad aplikacją
( no chyba że ma klienta w d... , i serwuje nam to co akurat ma "na talerzu" wychodząc z założenia że jak ktoś zauważy błąd to wyśle info do supportu , więc nie ma potrzeby inwestować w "alfa" testerów , skoro "beta" testerami są odbiorcy programu)

Czego mi brakuję w Automapie ( co zresztą już posiadają inni liczący się gracze od pewnego czasu )
- Informację o dopuszczalnych prędkościach na drogach.
- Asystent pasa ruchu
- Informacji "Traffic" wykorzystywanych podczas wyznaczania trasy
- Możliwości łatwego i szybkiego raportowania błędów / braków na mapach.
- Poprawnie działającej aplikacji do synchronizowania POI. ( chodzi mi o powielanie się POI )

Moim zdaniem program ten co raz bardziej zostaje w tyle.
Jednego jestem już prawie pewien.
Naprawdę dużo musiało by się zmienić żebym zdecydował się wykupić kolejny rok "abonamentu" na aktualizację AM.
Najprawdopodobniej już niedługo będę posiadaczem innej nawigacji
( trochę mi szkoda pieniędzy , no ale tak to już jest - skąpy dwa razy traci :-( )

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 05, 2009, 22:25:27 »
Ja tam uzywam od 3 lat i nawet instrukcji nie czytalem. Dodam, ze wole sam dochodzic do czegos niz przeczytac instrukcje, ale nie wiem czy to zaleta :-)

*

Offline zoltarsm

• **
  • 111
  • Sprzęt: NavRoad 450BV - AM XL i NAVROADMAP EU
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 05, 2009, 22:26:47 »
Kolego sserafin, jeśli wkurza Cię Miplo (bo mnie kurna też), synchronizuj sobie POI z tych stron : http://www.poipoint.pl/ lub http://poi4am.horrify.org/index.php.
Na pewno nie ma takiej ilości, jak w Miplo, ale jest całkiem nieźle (szczególnie radary) i robisz to całkowicie bezstresowo.
Jeśli chodzi o AM, ja się nie wgłębiam. Wyznaczam sobie trasę i jadę, a rozszyfrowywać ją................. życie jest takie krótkie  :banan:

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 05, 2009, 22:40:18 »
Synchronizowanie z miplo to jedno klikniecie, w czym Wy widzicie problem? Chyba bardziej sie trzeba natrudzić zeby to zepsuć... Używam Am od 2 lat + miplo+traffic+loc wszytko proste w obsłudze i na dodatek na MIO A210 czyli modelu z minionej epoki+karta 512 za 19 zł...

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 05, 2009, 22:56:24 »
sserafin zmienić zawsze można pytanie tylko na jaki system?  Prześledź inne systemy , zobacz może jak raz który będzie tobie bardziej odpowiadał , ale niespodziewaj się ideału.Każdy ma plusy i minusy ,dlamnie najważniejszym kryterium jest prostota działania(włącz i jedź), mapa, stabilność  i póki co jeszcze nieznalazłem takiego   :evil:. Może tobie się uda ?

Powodzenia  :ok:      Pozdr

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 05, 2009, 22:58:15 »
Ja jestem skazany na ten program, [cut]
A kto Cię skazał??
Sprawdź inne - podejrzewam że szybko wrócisz .
A może przeczytaj instrukcję swojego sprzetu i AM - pomoże
potrzebna zgoda

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 05, 2009, 22:58:35 »
Od ponad 2 lat używam, nie mam problemów, Miplo używam, nie ma żadnych problemów. Jaka wiedza informatyczna ?, nic przy AM nie robię, synchronizuję i używam. Jedynie skórkę ściągam ze strony nocnegoMarka i na tym się kończy moja ingerencja w program.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 05, 2009, 23:30:28 »
Twoje żale wynikają prawdopodobnie z problemów sprzętowych - uszkodzeń plików na karcie, a z tym żaden program nawigacyjny nie da sobie rady. Albo masz uszkodzony sprzęt (palmtopa z luźnymi stykami, uszkodzoną kartę itp) albo niewłaściwie go eksploatujesz, np nie czekasz na całkowite zamknięcie się AM, wyciągasz kartę z czytnika nie używając "bezpiecznego usuwania sprzętu itp.

Wszystko robię jak w książce piszą, oprócz "bezpiecznego usuwania sprzętu" - czy to jest takie ważne?
Obecny komp jest drugim, a ja nigdy takiej operacji - wyciągając kartę czy pen driva nie robiłem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2009, 23:47:01 wysłana przez sserafin »

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 05, 2009, 23:39:07 »
Tak to jedna z magicznych sztuczek stosowana TYLKO przez zaawansowanych informatyków. Dzięki niej karta nadaje się do wielorazowego użytku w różnych urządzeniach. Chłopie no nie załamuj mnie przecież tego uczą w pierwszej klasie podstawówki... Bez obrazy ale jeśli naprawde nie posiadasz podstawowych zdolności obsługi komputera, to dlaczego wydajesz tak surową ocenę i zakładasz odrębny temat?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 05, 2009, 23:40:29 »
Tak, bo bardzo często następuje uszkodzenie danych na karcie. A wtedy to nawet AM nie pomoże  :evil:

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 05, 2009, 23:44:29 »
Ale polew :) Znaczy co 2 tygodnie tracisz ustawienia i instalujesz od nowa automapę i konfigurujesz? Masz na to czas? Nie prościej zmienić palmtopa na takiego, który działa poprawnie? Automapy używam od ponad 2 lat, na 3 urządzeniach, czasami się faktycznie wysypie, czasami po nowej wersji trzeba coś przekonfigurować, ale jeśli program wymagałby zmian co 2 tygodnie, to czy darmowy, czy płatny, wyrzuciłbym dawno.

Wiesz, nie wszyscy mają na tyle kasy żeby sobie co chwila nawigację zmieniać. Pisząc ten wątek mam właśnie na myśli takich którzy kupią i już będą z tym rozchwianym kolosem. Nie stać mnie na wyrzucanie.

*

lipalipski

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 05, 2009, 23:49:37 »
Cytat: sserafin
Dotrzeć Wszędzie i Zobaczyć Wszystko mruga
KRAKóW MIO P350 + Automapa 552 Polska XL

Twój podpis sugeruje, że jednak AM spełnia swoje zadanie, jak należy. I chyba o to chodzi, a wszystkie te wodotryski typu Miplo etc. widocznie Cię przerastają.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 06, 2009, 00:47:54 »
Tak to jedna z magicznych sztuczek stosowana TYLKO przez zaawansowanych informatyków. Dzięki niej karta nadaje się do wielorazowego użytku w różnych urządzeniach. Chłopie no nie załamuj mnie przecież tego uczą w pierwszej klasie podstawówki...
Coś kolega musiał dawno się o tym uczyć  :P
Kolega zapomniał powiedzieć że coś takiego jest istotne tylko dla systemów win 95/98/2000  w Windows Vista /XP/2003 nie ma takiej konieczności .
( chyba że ma włączone buforowanie podczas zapisu - a nie przypuszczam bo wszystkie urządzenia "przenośne" nie mają tej opcji włączonej domyślnie)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 06, 2009, 02:06:11 »
Kolega zapomniał powiedzieć że coś takiego jest istotne tylko dla systemów win 95/98/2000  w Windows Vista /XP/2003 nie ma takiej konieczności .

A mógłbyś podać wiarygodne źródło tej informacji, w szczególności jeśli chodzi o XP. Bo jakaś taka wieść gminna na ten temat powstała, tylko w bazach wiedzy M$ o tym nie wiedzą. Owszem, niektóre urządzenia są na to odporne, ale inne nie.