Ślad GPS - trudne pytania

• 4 Odpowiedzi
  • 2509 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ślad GPS - trudne pytania
« dnia: Styczeń 17, 2007, 11:08:16 »
Witam,

To jest mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich.

Nie wiem czy mądrze, ale chciałbym wykorzystać ślad GPS do ewidencji przebiegu auta. Mam w związku z tym garść pytań i będę wdzięczny jak komuś doświadczonemu będzie się chciało odpowiedzieć.

1. Czy jest możliwość odczytu ze śladu GPS długości zarejestrowanej trasy? Szukam tej małej informacji w AM, ale ni w ząb jej znaleźć nie mogę.
2. Czy pliki .gps są w formacie autorskim twórców AM? Innymi słowy da się zaczytać ślad z AM do np. TT? I vice versa?
3. Są jakieś konwertery formatu .gps do choćby pliku tekstowego? Prosty notatnik coś tam w końcu pokazuje.
4. Jaki mają wpływ ustawienia GPS na jakość śladu? Próbkowanie co 1 s powinno być dokładniejsze, tak? A co z przyciąganiem do siatki dróg? Zniekształca (idealizuje) ślad, czy zupełnie nie ma znaczenia?

Z góry dzięki za info

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Ślad GPS - trudne pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2007, 17:07:51 »
Cytat: "Gradient"

1. Czy jest możliwość odczytu ze śladu GPS długości zarejestrowanej trasy? Szukam tej małej informacji w AM, ale ni w ząb jej znaleźć nie mogę.

Niestety nie - można kazać mu odtworzyć cały ślad i włączyć komputer pokładowy - na koniec poda długość trasy, ale to mało praktyczne.

2. Czy pliki .gps są w formacie autorskim twórców AM? Innymi słowy da się zaczytać ślad z AM do np. TT? I vice versa?
3. Są jakieś konwertery formatu .gps do choćby pliku tekstowego? Prosty notatnik coś tam w końcu pokazuje.

To jest praktycznie czysty zapis NMEA (z jakimś małym dodatkiem na końcu). Ja chcąc się czegoś dowiedzieć, zawsze konwertuję taki ślad programem Amconv http://redfish.pl/programy/ i wrzucam od Oziexplorera (dzięki czemu mam ładne wykresy prędkości itp). Sam AMConv umożliwia automatyczną analizę śladu i podaje wiele bardzo ciekawych danych (zaznacz opcję analizuj ślad).

4. Jaki mają wpływ ustawienia GPS na jakość śladu? Próbkowanie co 1 s powinno być dokładniejsze, tak? A co z przyciąganiem do siatki dróg? Zniekształca (idealizuje) ślad, czy zupełnie nie ma znaczenia?

Jeśli masz włączone przyciąganie do siatki dróg i interesujesz się jedynie ostateczną długością trasy, to próbkowanie nie ma wielkiego znaczenia.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2007, 23:18:29 »

Przyciaganie nic nie ma wspolnego ze sladem, ja ostsnio jechalem po nowej obwodnicy, wic przyciaganie mi skakalo o ddrogi do drogi, a slad wyszedl idealnie tak, jak rzeczywiscie jechalem.
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2007, 10:03:27 »
Cytat: "angler22"

To jest praktycznie czysty zapis NMEA ... zawsze konwertuję taki ślad programem Amconv http://redfish.pl/programy/ i wrzucam od Oziexplorera

Cytat: "matthiasgor"
przyciaganie mi skakalo o ddrogi do drogi, a slad wyszedl idealnie tak, jak rzeczywiscie jechalem.

Wielkie Wam dzięki. O to mi chodziło.

Odp: Ślad GPS - trudne pytania
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2007, 19:09:43 »

Nie wiem czy mądrze, ale chciałbym wykorzystać ślad GPS do ewidencji przebiegu auta. Mam w związku z tym garść pytań i będę wdzięczny jak komuś doświadczonemu będzie się chciało odpowiedzieć.

Z racji iż minęło trochę czasu od napisania tego posta a co za tym idzie Automapa doczekała się wersji 4 chciałbym ponowić pytanie poprzednika.

Czy w obecnej wersji można zapisany ślad odczytać i dowiedzieć się z niego troche danych matematyczno-statystycznych jak:

- prędkość min/max, średnia prędkość
- czas przejazdu
- czas postoju
- ilość przejechanych km
- punkty postoju

Najbardziej jednak zależy mi na informacji o długości przejechanej tracy.

Czytałem na forum również o Ozi Explorerze ale nie znalazłem informacji czy po wczytaniu pliku (zapisanego śladuz AM) z AmConv pokaże w/w dane.

Dzięki z góry i pozdrawiam
Cojak