Ktos juz to sprawdzil? Automapa na PDA 640x480

• 12 Odpowiedzi
  • 3853 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 12, 2004, 16:09:42 »
Czy ktos juz sprawdzil jak to sie zachowuje? Czy AM prcuje w trybie 2x2 pixele czy chodzi tez w pelnej rozdzielczosci?

Maciej ?

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2004, 22:41:55 »
Zadałem kiedyś to pytanie producentowi Automapy i otrzymałem następującą odpowiedź:
"[...]
AutoMapa dziala na PPC z ekranem VGA jednak nie w pelni wykorzystuje te wieksza rozdzielczosc.
W kolejnych wersjach zostanie to uzupelnione.

AutoMapa (mg)"

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2004, 08:52:23 »
Używałem HP iPAQ hx4700 przez ponad tydzień. AutoMapa pracuje w standardowym trybie, bo nie obsługuje rozdzielczości 640*480, aczkolwiek nie ma to wg. mnie większego znaczenia.
Co do samej AutoMapy to działa ona poprawnie, natomiast sporadycznie występują kłopoty z częściowym odświeżaniem ekranu (zazwyczaj przy problemach z nawiązaniem połączenia z GPS-em). W tej sprawie prowadziłem z suportem korespondencję i przekazywałem uwagi o błędach. Autorzy zapewniają, że pracują nad rozwiązaniem tego problemu.

Jeśli chodzi o iPAQ-a hx4700 jest większy ekran 4”, i to daje się wyraźnie zauważyć (używałem w samochodzie jednocześnie mojego starego 5450 i nowego 4700). Obraz jest większy, bardziej kontrastowy, jaśniejszy (wszystko porównuję z moim iPAQ-iem5450). Nareszcie coś słychać (użytkownicy 5450 wiedzą o co chodzi). Fajna sprawa top dodatkowa pamięć, w której zmieściła się AutoMapa + wszystkie mapy. Jest także bardzo szybki, co daje się odczuć w czasie jazdy (jak pisałem wcześniej używałem jednocześnie w samochodzie obu i różnice przy częstych manewrach i dużej prędkości jazdy były znaczne (Jadzia z 4700 zdarzyła powiedzieć „za 450 metrów w prawo”, mijała jeszcze sekunda i Jadzia z 5450 mówiła to samo(no czasami mówiła za 400…). Różnice w prędkości zauważa się także przy wyznaczaniu (planowaniu tras), nareszcie odbywa się to prawie natychmiast. Dla przykładu skomplikowana trasa start Szczecin, punkty pośrednie Gdańsk, Wrocław, koniec Ustrzyki na 4700 poniżej 20 sekund, na 5450 ok. 1 min 10 sekund.

W tym miejscu chciałbym przy okazji podziękować AutoMapie za otrzymanie „czasowej licencji” XL na iPAQ-a którego testowałem.
Na moje pytanie : „Witam AutoMapę. Mam następujące pytanie. Mam dzisiaj otrzymać do testów najnowszego IPAQ-a hx4700. Czy jest możliwość uzyskania od AutoMapy licencji na okres maksymalnie 1 tygodnia na Automapę (interesuje mnie Polska + Poznań). Chciałbym porównać tego najnowszego IPAQ-a z posiadanym modelem 5450. Chciałbym przez pewien czas równolegle używać obu IPAQ-ów, aby ocenić czy większy ekran oraz większa szybkość są warte wyższej ceny.”
I odpowiedź jaką otrzymałem:
„Standardowo nie ma takiej możliwości. Zrobię jednak wyjątek ze względu na ilość i jakość zgłoszonych przez Pana uwag oraz rzeczowość i życzliwość w wypowiedziach na PDAClub. Wbrew pozorom to nie jest produkt łatwy ani tani w produkcji i supportowaniu - wiec z przyjemnością odwdzięczam Pańską życzliwość. Przestawiłem Pańską licencję tak by umożliwiła rejestracje na innym urządzeniu.”

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2004, 09:44:26 »
> (...) I odpowiedź jaką otrzymałem:

Przeciez to Ty im oddajesz przysluge - nie beda musieli sami kupowac 4700 do testow :)).  "nie jest produkt łatwy ani tani w (...) supportowaniu".
Pozdrawiam
bl

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2004, 09:54:44 »
Wybacz Kolego bladawiec, ale Autorzy AutoMapy mieli nowego iPAQ-a i zapewne jeszcze go mają. Sami na nim prowadzą testy, natomiast pomoc użytkowników daje „szerszy” obraz. Ja oddałem im przysługę, oni mnie i nikt ni czuje się wykorzystany (co Ty sugerujesz ;) ).
Ciekawe czy ktoś otrzymał ZA DARMO pełną wersję np. TomTom-a.
To jakieś Polskie piekło - byle narzekać, ale może samemu coś zrobić. I nie  mów mi że zapłaciłem i mam porawo żądać. Chcę i pomagam.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 13, 2004, 12:42:38 »
O a jak masz 4700 to mozesz sprawdzic czy jest roznica miedzy umieszczeniem map w ramie (troche malo do tego modelu go wlazyli) a w wewnwtrznym flashu? i czy nie ma problemow wylaczeniem pocketa z dzialajaca AM i zalaczeniem ponownie.

Ja na swoilm 5550 ostatnio przenioslem mapy z karty SD  do RAMu (file stor jest za maly w tym modelu) i roznica jest niebo a ziemia. Wreszcie cholerstwo przestalo sie wieszac (lub tracic mape) po wlaczeniu on/off przy otwartej AM
Dodatkowo xcpu scalar i podkrecenie do 530 MHz tez daje milego kopa

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 13, 2004, 14:11:41 »
Cytat: sherlock
. Wreszcie cholerstwo przestalo sie wieszac (lub tracic mape) po wlaczeniu on/off przy otwartej AM
Ale z jakim GPS-em ? Ja w porozumieniu AM, gdy im to zgłosiłem, sprawdziłem że identyczne zawieszenie jest np z programem VisualGPSce. Nie jest to więc wina Automapy.
Problem może byc równiez w starszych driverach BT.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2004, 14:31:40 »
Już nie mam 4700 (poszedł "do ludzi"). Zestaw map XL + Zakopane miałem umieszczone w dodatkowej pamięci (File Store?) bo w RAM-ie się nie mieszczą.
Zawsze wyłączałem z działająca AutoMapą i NIGDY nie było problemów.
Przez okres prawie 1,5 tygodnia kiedy go testowałem nigdy się nie powiesił. Ale używałem prawie wyłącznie Automapę.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 14, 2004, 11:30:16 »
ja widze 2 odrebne problemy

U mnie na 5550  AM tracila kontakt z mapa po wylanczeniu ipaqa na dluzej niz 5 minut (dokladnych badan czasu nie robilem) nawet bez podlaczonego GPS BT. W tej kwesti pomaga przeniesienie map do RAMu a nie trzymanie ich nakarcie SD

Problem 2  to Gdy uzywam mojego socket GPS'a na BT jest tracone jest polaczenie do GPS'a co podwiesza calego ipaqa ale to nie zdarza sie zawsze. Drivery do gps teoretycznie najnowsze, ale faktem jest ze to nie musi byc problem AM

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 15, 2004, 21:14:52 »
Mam obecnie HP4700 opiszę różnice bo od roku uzywałem 3870

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 17, 2004, 12:45:58 »
No to bardzo przyzwoicie się zachowali chłopcy z Automapy. Takie gesty się pamięta.

Autor

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 20, 2004, 19:55:24 »
Już mogę powiedzieć że na Hp4700 zdarzył mi się kilkakrotnie problem z odświeżaniem ekranu tzn tadziu informuje dalej ale punkt przestaje się przemieszczać co na Hp 3870 jeszcze mi sie nie zdarzyło

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 14, 2004, 23:12:09 »
Witam.
Od 5 dni jestem szczęśliwym posiadaczem 4700 (poprzednio 5450 z WM2003). Jak do tej pory żadnych problemów. WM2003SE w 4700 sprawniej obsługuje urządzenia BT - m. in. można wybrać domyślne urządzenie dla danego profilu (nie trzeba już grzebać w rejestrze). Ponadto "dotknięcie" portu COM odpowiedzialnego za komunikację Bluetooth nie uruchamia samego odbiornika/nadajnika, pojawia się błąd o niedostępności portu.
Obsługa klienta u producenta wzorowa: dwie godziny po zgłoszeniu miałem odblokowane konto do rejestracji na nowym iPAQu.