Używałem HP iPAQ hx4700 przez ponad tydzień. AutoMapa pracuje w standardowym trybie, bo nie obsługuje rozdzielczości 640*480, aczkolwiek nie ma to wg. mnie większego znaczenia.
Co do samej AutoMapy to działa ona poprawnie, natomiast sporadycznie występują kłopoty z częściowym odświeżaniem ekranu (zazwyczaj przy problemach z nawiązaniem połączenia z GPS-em). W tej sprawie prowadziłem z suportem korespondencję i przekazywałem uwagi o błędach. Autorzy zapewniają, że pracują nad rozwiązaniem tego problemu.
Jeśli chodzi o iPAQ-a hx4700 jest większy ekran 4”, i to daje się wyraźnie zauważyć (używałem w samochodzie jednocześnie mojego starego 5450 i nowego 4700). Obraz jest większy, bardziej kontrastowy, jaśniejszy (wszystko porównuję z moim iPAQ-iem5450). Nareszcie coś słychać (użytkownicy 5450 wiedzą o co chodzi). Fajna sprawa top dodatkowa pamięć, w której zmieściła się AutoMapa + wszystkie mapy. Jest także bardzo szybki, co daje się odczuć w czasie jazdy (jak pisałem wcześniej używałem jednocześnie w samochodzie obu i różnice przy częstych manewrach i dużej prędkości jazdy były znaczne (Jadzia z 4700 zdarzyła powiedzieć „za 450 metrów w prawo”, mijała jeszcze sekunda i Jadzia z 5450 mówiła to samo(no czasami mówiła za 400…). Różnice w prędkości zauważa się także przy wyznaczaniu (planowaniu tras), nareszcie odbywa się to prawie natychmiast. Dla przykładu skomplikowana trasa start Szczecin, punkty pośrednie Gdańsk, Wrocław, koniec Ustrzyki na 4700 poniżej 20 sekund, na 5450 ok. 1 min 10 sekund.
W tym miejscu chciałbym przy okazji podziękować AutoMapie za otrzymanie „czasowej licencji” XL na iPAQ-a którego testowałem.
Na moje pytanie : „Witam AutoMapę. Mam następujące pytanie. Mam dzisiaj otrzymać do testów najnowszego IPAQ-a hx4700. Czy jest możliwość uzyskania od AutoMapy licencji na okres maksymalnie 1 tygodnia na Automapę (interesuje mnie Polska + Poznań). Chciałbym porównać tego najnowszego IPAQ-a z posiadanym modelem 5450. Chciałbym przez pewien czas równolegle używać obu IPAQ-ów, aby ocenić czy większy ekran oraz większa szybkość są warte wyższej ceny.”
I odpowiedź jaką otrzymałem:
„Standardowo nie ma takiej możliwości. Zrobię jednak wyjątek ze względu na ilość i jakość zgłoszonych przez Pana uwag oraz rzeczowość i życzliwość w wypowiedziach na PDAClub. Wbrew pozorom to nie jest produkt łatwy ani tani w produkcji i supportowaniu - wiec z przyjemnością odwdzięczam Pańską życzliwość. Przestawiłem Pańską licencję tak by umożliwiła rejestracje na innym urządzeniu.”