Koniec WM i co dalej z AM?

• 43 Odpowiedzi
  • 15972 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ibanezq

• 729
  • Sprzęt: HTC Sensation XE with Beats srałdio ;)
Koniec WM i co dalej z AM?
« dnia: Styczeń 11, 2011, 19:50:03 »
Zastanawiam się co będzie dalej jeżeli praktycznie nie ma nowego modelu z WM, na WP7 AM nie działa.
Będą musieli chyba zrobić na niego albo na Androida.

Mam licencję na AM EU i HD2 i tak sobie myślę co zrobię jeżeli będę chciał zmienić telefon na nowszy?
PDA: Palm V -> iPAQ 3760 -> HTC Wizard -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> HTC Sensation XE
GSM: Siemens C25 -> Nokia 5110 -> Nokia 6210 -> Nokia 6310 -> Siemens C35i -> Siemens S65 -> Nokia 6650

Odp: Koniec WM i co dalej z AM?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2011, 20:01:22 »
Prawdopodobnie niedługo wyjdzie AM 7 i wtedy dopiero dowiemy się na czym tak na prawdę będzie to działało. Możliwe, że liczba opcji się zwiększy np. o Androida lub WP7, a możliwe, że AM okroją np. i nie będzie już działała na Win CE 4.2

Poczekamy, zobaczymy. Jeśli AM 7 nie będzie działała na Androidzie, to według mnie za dobrze jej to chyba nie wróży.

*

Offline Ibanezq

• 729
  • Sprzęt: HTC Sensation XE with Beats srałdio ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2011, 20:06:22 »
Jakby wyszła dzisiaj AM na Androida to kupuje od reki jakiś Desire HD czy coś.
A tak to nie wiem co robić a mam dość WM i jego niestabilności, która też odbija się na niestabilności AM.
PDA: Palm V -> iPAQ 3760 -> HTC Wizard -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> HTC Sensation XE
GSM: Siemens C25 -> Nokia 5110 -> Nokia 6210 -> Nokia 6310 -> Siemens C35i -> Siemens S65 -> Nokia 6650

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 11, 2011, 20:34:07 »
Dzisiaj ICENEON pisał w pierwszym wątku, że "doszły mnie słuchy, że AM7 to dość odległa przyszłość".
Pozdrawiam
Leszek

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 11, 2011, 20:59:13 »
A tak to nie wiem co robić a mam dość WM i jego niestabilności, która też odbija się na niestabilności AM.

Co prawda mam HD Mini i WM 6.5 ale nie rozumiem. U mnie ZERO problemów z AM jeśli chodzi o działanie samego programu, poważnie. Chodzi jak ta lala  :mrgreen:

Po drugie.
Jak sobie Koledzy wyobrażają koniec AM na WM? Co z tymi co mają subskrypcje? Telefony z WM do kosza? Zniżki na nowe aparaty?
AM za głęboko już zaszła w tym systemie żeby tak zakończyć. To jak strzał we własne kolano...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 21:08:28 wysłana przez Waszko »

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2011, 23:02:02 »
co dalej ? dla mnie proste:

AM poszła na PNA,  przywoite PNA można nabyć za 250-300zł np Navroad 470.

telefon zmieniłem na Adroida i tu mam Sygic Aura z mapami Navteqa Europy Centralnej, taka impreza z mapami 10 państw kosztuje 100zł.  Działa naprawde poczciwie a graficznie odskakuje Automapie o dwie długości. Mapy są przynajmniej w mojej okolicy równie dobre jak Automapy.

PNA z AM leży w schowku w aucie, a na co dzień używam sobie Sygica i nie narzekam. i naprawdę nie wiem czy zmienię Sygica na AM gdy już niedługo za 4-5 lat Aqurat skonstatuje że najwyższy czas wypuścić coś na Anroida.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 23:04:10 wysłana przez Teodoryk »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2011, 23:17:05 »
Normalnie powariowali ludzie z tym Androidem....
Jeśli chcesz stabilnego urządzenia to chyba WCE...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 23:18:43 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline ryczard

• *
  • 83
  • SGN
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note poprzednio HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 11, 2011, 23:29:21 »
puniek co masz do Androida ? Sam mam HTC HD2 i używam Androida, do WM już nie wracam :) no chyba że do Automapy.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 11, 2011, 23:33:46 »
co dalej ? dla mnie proste:
AM poszła na PNA,  przywoite PNA można nabyć za 250-300zł np Navroad 470.
Ja np. nie chcę biegać z dwoma urządzeniami. Pasuje mi na codzień AM w telefonie.
Dla mnie już takie proste nie jest
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 11, 2011, 23:57:50 »
puniek co masz do Androida ? Sam mam HTC HD2 i używam Androida, do WM już nie wracam :) no chyba że do Automapy.
Nic nie mam ale czytając wypowiedzi niektórych osób z przydechem widać, ze android zastąpił im religię....
ISTQB Certified Tester

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 12, 2011, 00:14:02 »
Też tak mówiłem. Zainstalowałem na HD2 i od tej pory przeglądnąłem z 70 aplikacji - instaluje/odinstalowuje, zostawiam co mi odpowiada i od tego czasu ja nie restartowałem sprzętu. Gupio się przyznać do swojego wcześniejszego zdania, ale Android to całkiem inna bajka. Jedyna wiara to jest tylko przekonanie, że dedykowane urządzenie z Androidem chodzi o wiele szybciej niż ROM'y portowane. Tyle i aż tyle
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 12, 2011, 11:54:11 »
Coś zmienić muszą bo WM 6 już jest przeszłością i nic nowego raczej na niego nie wyjdzie. WP 7 moim laickim zdaniem się nie przyjmie z różnych powodów, więc zostaje praktycznie tylko Iphone i Android.
Iphone potrafi kosztować tyle co 6 telefonów z androidem, więc jeśli nie chcą się ograniczyć do grupy osób, które stać na zabawki Apple to muszą zrobić program na androida. Jeśli takiego programu nie zrobią, to będzie to dla mnie kompletnie niezrozumiałe, bo na WP 7 i tak trzeba pisać wszystko od nowa.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 12, 2011, 12:05:45 »
W AM 6.7 dodano nową sekcję dot. górnej belki. Zwróciłem na to uwagę w korespondencji z supportem, że zapewne AM7 jest budowana na bazie AM6, bo po co mieliby robić coś nowego w starej wersji, która nie będzie rozwijana. Otrzymałem odpowiedź:
Skad przypuszczenie, ze w ogole wyjdzie AM 7? To chyba dosc odlegly temat.
Czeka nas więc AM 6.7.1, 6.7.2, 6.8.0, 6.8.1 itd. Zatem AM7, która być może wyjdzie na inne platformy (Android, WP7?) nie spodziewajmy się zbyt szybko. AM chce pobić rekord w niezmienianiu interfejsu. W kwietniu minie trzecia rocznica. Jakiś przeklęty ten kwiecień. Na szczęście interfejs można zmienić we własnym zakresie  8)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 12:08:54 wysłana przez iceneon »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 12, 2011, 13:43:09 »
Tak prawdę mówiąc, to poza Tobą nie przypominam sobie nikogo więcej,
kto twierdziłby, że AM7 ma być 'tuż tuż'...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 12, 2011, 14:57:16 »
Napisałem tak? Możesz mi przypomnieć gdzie i kiedy napisałem, że jest tuż tuż? Jeśli już to w grudniu pisałem, że na AM7 nie ma szans do końca roku 2010, a data premiery nie jest bliżej znana. Przedwczoraj support odpowiedział mi bardziej precyzyjnie. W sumie to przesyłałem kolejne sugestie do programu, a o siódemkę zapytałem się przy okazji.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 12, 2011, 15:41:50 »
Może źle się wyraziłem, nie tyle twierdziłeś, co miałeś bardzo skonkretyzowane terminowo oczekiwania:wink:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 12, 2011, 15:52:02 »
Hm, nie wiem czy tylko ja, ale mam wrażenie, że podstawową grupą docelową AM zawsze były urządzenia PNA z WinCE, WM urodził się później i przy okazji zaczęto dostosowywać Automapę również dla niego. Aqurat miał wygodnie, bo trafił się system, który można było wykorzystać i w dedykowanych navi i telefonach, teraz telefony z WM kończą swój żywot, żeby więc nie było próżni poszli w inna platformę, w tym przypadku iOS.
Stawiam czteropak dobrego browara, że szybko wersji na kolejną platformę nie zobaczymy (nie wspominając o tym, że wersję na iOS tez na razie widzieliśmy tylko na filmach :P).
A z ta ceną jabłek to też trochę przesada- co ci broni kupić używanego 3G za 600zł i na nim używać jabłkowej wersji?

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 12, 2011, 16:50:27 »
A z ta ceną jabłek to też trochę przesada- co ci broni kupić używanego 3G za 600zł i na nim używać jabłkowej wersji?

To broni, że nie każdy chce kupować używany, kilkuletni telefon do obsługi Automapy.

To trochę tak, jak gdyby producent np. radia samochodowego ograniczył możliwość jego zastosowania tylko do Mercedesów "bo jak kogoś nie stać na nowego, to kto komu broni kupić wysłużone, 20 letnie w124 i korzystać z tego radia".

Zapowiada się, że w perspektywie np. roku na rynku nowych telefonów WM 6 przestanie istnieć, Apple będzie dalej robiło dobre, ale bardzo drogie telefony, WP 7 specjalnie się nie rozwinie i królował będzie właśnie Android.

Nie mam nic przeciwko WinCE ale większość tych urządzeń nie obsługuje ich "genialnego" LD a chyba ŻADNE PNA nie obsługuje LD bez połączenia przez bluetooth komórki, co sprawia, że i tak potrzebujemy dwóch urządzeń!

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 12, 2011, 17:21:51 »
Cóż, mamy trochę odmienne podejście. Dla mnie dobry telefon to 1000- 1200zl, przyzwoita nawigacja 400- 600. 1+2 I mamy niewiele mniej niż cena nowego iPhone'a.
Ale doskonale rozumiem tych, którzy nie chcą słyszeć o używaniu jabłka w ogóle. Sam go nie lubię jako telefonu :)

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 12, 2011, 18:00:40 »

To trochę tak, jak gdyby producent np. radia samochodowego ograniczył możliwość jego zastosowania tylko do Mercedesów "bo jak kogoś nie stać na nowego, to kto komu broni kupić wysłużone, 20 letnie w124 i korzystać z tego radia".

Spoko, nie ma się co przejmować - jak nie ten producent , to inny.
To już nie te czasy kiedy w sklepach byli tylko sprzedawcy :)
Poza tym nikt oprócz szefa marketingu nie widział Automapy na Iphone  :evil:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 18:03:29 wysłana przez Darkph »

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 12, 2011, 18:02:07 »
Cóż, mamy trochę odmienne podejście. Dla mnie dobry telefon to 1000- 1200zl, przyzwoita nawigacja 400- 600. 1+2 I mamy niewiele mniej niż cena nowego iPhone'a.

Bardzo dobry telefon: 1200zł + dobra nawigacja: 400zł = 1600zł
Iphone 4 minimum 2500zł (156%)
Dla mnie tyle w temacie.

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 13, 2011, 02:27:56 »

Ja np. nie chcę biegać z dwoma urządzeniami. Pasuje mi na codzień AM w telefonie.

Naprawdę jak się użyje parę razy AM na ekranie 5" to już się nie chce jej wiecej widzieć w w telefonie ;)

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 13, 2011, 06:30:41 »
jest wyjscie
trzeba kupic sobie athene
X7500,i780,B7350 ,N8010 ,N7000, BB9810, B7620, NOKIA 6720, B2710, MSI U160 Samsung Xcower 2 ,Q10, Q 20 BlackBerry Passport Silver Edition no i do tego iPhone 7 Plus iPhone SE 128GB  ....narazie wszystko

*

Offline sdhc

• **
  • 121
  • Sprzęt: Moto X Style // HTC HD2 (Leo) // HTC Universal
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 13, 2011, 07:35:20 »
HD2 spokojnie wystarczy.  :ok:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 13, 2011, 08:42:48 »
Naprawdę jak się użyje parę razy AM na ekranie 5" to już się nie chce jej więcej widzieć w w telefonie ;)
Mam porównianie z ekranem Nokii 500 (4,3").
Chcesz, żebym po kieszeniach nosił jeszcze 5-cio calową kobyłę?
Zresztą po co w ogóle coś dodatkowego nosić (abstrachując od rozmiaru)
Mimo wszystko do codziennej jazdy po mieście w telefonie jest (dla mnie) sto razy wygodniej i w zupełności wystarcza.

Nie piszę tu o dalszych podróżach w nieznane rejony - bo tu nawet nie ma o czym mówić - 4,3" bierze górę.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 13, 2011, 09:24:58 »
Dlatego HD2 jest idealnym wyborem ;)
Do tego kilka innych platform obsługuje ;)

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 13, 2011, 10:24:33 »
Tylko że jak się tak czyta wasze posty, to na HD 2 jest najwięcej problemów...

Gubienie sygnału GPS, latanie na skrzyżowaniach, jazda obok trasy, zwisy- wszystkie kary na HD2 idą.  No chyba, że to najpopularniejszy sprzęt nawigacyjny w Polsce i stąd ta dysproporcja, ale nie wydaje mi się.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 13, 2011, 11:45:19 »
Poza tym słyszałem, że kiepściutko z baterią. A sprzęt ten słuzyć ma nie tylko do nawigacji...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 13, 2011, 12:34:56 »
Bajzel w dziale HD2 to ciągły zalew newbie nieumiejących korzystać z googla i szukajki.
Co do problemów przy nawigacji: latanie na krzyżówce było, ale fix Mayka to naprawił. A ostatnie przygody z AM to zdecydowanie babol naszej kochanej Automapy...

*

Offline yooshky

• 20
  • Sprzęt: Wizzard, Topaz, Desire HD
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 13, 2011, 22:31:01 »
Od AM i WM można się odzwyczaić :) To tylko zwykły nałóg :)
Nie chciałem odejść od WM głównie przez AM a częściowo też przez to, że system ten + 10 nakładek (gotowane ROM-y, CookieHome) nawet mi się podobał i nawet go lubiłem. W końcu się przełamałem i zakupiłem Desire HD z Androidem. Teraz zrozumiałem że pozostawanie przy WM to jak tkwić w średniowieczu i nie akceptować nadejścia renesansu. Zakochałem się po 1 dniu zabawy.
Ale to tak na marginesie. Każdy wybiera sam a moim celem nie jest przekonywanie nikogo do niczego.

Po miesiącu przestaję tęsknić za AM mimo że używałem ją od 2005 roku. Mam też Topaza ale AM nie włączyłem ani razu. Z konieczności zacząłem używać Sygic Aura. Choć Sygic nie jest dla mnie idealny i wiele mogę mu zarzucić to tęsknota i moje przywiązanie do AM przemija. Subskrypcja AM idzie do "kosza". Może zakupię nową licencję jeśli będzie wersja na Andka.
Widać że Sygic dostaje finansowego kopa od Androidowców co go tylko umacnia na rynku. Za chwilę zacznie się przedwakacyjny okres zakupów urządzeń i oprogramowania...

AM już niczym wielkim nie przekonuje. Z powodu LiveDrive nie ma co kupować bo rozwiązanie to kuleje i kuleć będzie jeszcze pewnie kilka lat. Z resztą i tak CB wożę którego nawet najdoskonalsze LD nie zastąpi. Częściowym lekarstwem dla LD byłby właśnie Android bo każdy jego posiadacz ma jakiś pakiet internetowy (bez tego ciężko się obyć w tym systemie). Serwerki zalane by zostały danymi, szczególnie że liczba posiadaczy "robocika" rośnie wykładniczo a nie zanosi się aby to się zmieniło na gorsze.
Zaczynają już wychodzić PNA z Andkiem na pokładzie i radiem GSM. Na takim PNA mamy wszystko, można nawet odpalić GoogleEarth czy GoogleMaps. Nie sadzę by szybko wyszły PNA z WP7 szczególnie że trzeba płacić haracz do M$ co tylko zwiększa koszt zakupu urządzenia.
AM ma poważny problem który bardzo szybko musi rozwiązać.

Sorry że trochę bez składu i ładu przelewam swoje rozważania ale kompletnie brak mi weny.