Konfiguracja MiploSync'a

• 83 Odpowiedzi
  • 20710 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Sosna81

• 16
  • Sprzęt: Dell Axim x51v, (Asus P750), SE X10 mini pro
Konfiguracja MiploSync'a
« dnia: Czerwiec 08, 2010, 15:27:16 »
Witam
Nie wiem jak zmienić ścieżkę do pliku *.amp w MiploSync'u na inną. Próbowałem usuwać program i instalować go od nowa, aby sam znalazł nową lokalizację pliku, ale konfiguracja jest sprzed usunięcia.

Mam zainstalowane AM 6.5 i MS 1.8.1 na Asusie P750 z WM 6.1

Ścieżka w programie MS jest taka: \STORAGE CARD\AUTOMAPA EU\Data Files\default.amp, a chciałbym móc ją zmienić na ścieżkę z profilu AM

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Konfiguracja MiploSync'a
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 08, 2010, 15:42:31 »
No bez jaj  :mysli: Uruchamiasz Miplosynca, 2 zakładka, klikasz Wybierz i ustawiasz. W czym problem? :mysli:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 08, 2010, 15:46:48 »
Przecież tam nie ma żadnej filozofii i nic się nie zmieniło  :sleepy:
W zakładce 'Sync' klikasz na 'Wybierz' i wskazujesz na wybrany plik w dowolnej lokalizacji,
albo tworzysz nowy plik klikając na 'Nowy', po czym wybierasz dowolną lokalizację
i wpisujesz dowolną nazwę pliku.
Oczywiście dowolność nazwy jest w granicach możliwości systemu operacyjnego,
a lokalizacji na księżycu też nie sposób zapodać. :P
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Sosna81

• 16
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2010, 16:09:10 »
No tak też mi się wydawało, że to takie proste, ale jak klikam wybierz, to żadnego pliku nie widzę, a mam na pewno plik w profilu, bo go skopiowałem ręcznie. Jak wybieram z listy folderów folder AM, to nic się nie zmienia...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2010, 16:14:18 »
A ile plików skopiowałeś?

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 08, 2010, 16:16:36 »
Prawdopodobnie tak zagłębionego pliku nie wskażesz z poziomu MiploSynca. Jeśli mogę coś doradzić, to w AutoMapie wybierz opcję POI -> zarządzanie ->  "wczytaj domyślny plik". Pewnie u Ciebie plik domyślny na POI nie jest w katalogu z profilem. U mnie nie jest, więc synchronizuje mi plik default.amp z katalogu AutoMapaEU/Data files.

*

Offline Sosna81

• 16
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 08, 2010, 16:22:39 »
Jak kopiowałem, to kopiowałem wszystkie pliki które mają w rozszerzeniu "amp", ale to nie powinno mieć znaczenia, gdyż po świeżej instalce, nowe pliki były już w profilu.
W sumie to bardziej mnie ciekawi, gdzie MiploSync zapisuje swoje ustawienia, ponieważ jak instalowałem ostatnio na nowym urządzeniu świeżą AM i MS to domyślnie MS miał ścieżkę do pliku w profilu, a ja jak usunąłem całą AM i MS i po ponownej instalacji MS ustawienia miał poprzednie, łącznie z danymi użytkownika.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 08, 2010, 16:26:28 »
W rejestrze

*

Offline Sosna81

• 16
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 08, 2010, 16:27:34 »
W rejestrze

tego się obawiałem ;-)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 08, 2010, 16:38:43 »
Prawdopodobnie tak zagłębionego pliku nie wskażesz z poziomu MiploSynca.

Ano, zapomniałem o tym ograniczeniu systemowym w WM, na PC ten problem nie istnieje.
Ale ZTCP, to jest jakiś sposób, który pozwala obejść to ograniczenie
i był nawet tu daaaaawno temu opisywany.

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 08, 2010, 22:35:28 »
 :ok: było...
http://pdaclub.pl/forum/automapa/miplosync-nie-widzi-podkatalogow/msg794830/#msg794830

Tylko nie wiem czy to jeszcze działa.   B)

[Edit] Niestety, link do strony autora nie działa :( , ale od czego jest PDAClub :) :
http://pdaclub.pl/index.php?option=com_files&Itemid=54&cid=36&fid=618&srv=2
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2010, 22:53:32 wysłana przez annkor »
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 08, 2010, 23:11:27 »
.........

Co oznacza opis w Twoim profilu ??

Sprzęt: MDACIV; AM 6.5.5

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 08, 2010, 23:18:24 »
 :ok: może to płonne nadzieje na pełnosprawną wersję,..... ale generalnie to literówka :)
sam nawet nie zwróciłem na to uwagi   B)
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 08, 2010, 23:39:46 »
A ja znalazłem nawet nowszą wersję (1.66) niż z naszego downloadu
działa całkiem całkiem, a że to freeware to dokładam tu w załączniku.

*

Offline Sosna81

• 16
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 09, 2010, 01:23:03 »
:ok: było...
http://pdaclub.pl/forum/automapa/miplosync-nie-widzi-podkatalogow/msg794830/#msg794830

Tylko nie wiem czy to jeszcze działa.   B)

[Edit] Niestety, link do strony autora nie działa :( , ale od czego jest PDAClub :) :
http://pdaclub.pl/index.php?option=com_files&Itemid=54&cid=36&fid=618&srv=2

Szukałem i nie trafiłem na to, ale sposób ciekawy i później zastosuję, tymczasem przeedytowałem rejestr programem BestRegEdit i poprostu w trzech ścieżkach dodałem to co potrzebowałem.
Sądziłem, że konfiguracja zapisuje się w jakimś pliku, tak przynajmniej kiedyś było...

Tak czy inaczej dzięki wszystkim za odpowiedzi - cel osiągnięty

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 09, 2010, 12:01:23 »
Skoro pojawił się ten wątek, to hmmm... może Szanowni Forumowicze coś poradzą. Oto moje MiploStory  :mrgreen:

Otoż po zakupie AM oczywiscie postanowiłem zainstalować takze MiploSync (starszą wersję niż obecna). Niestety próba instalacji "na urządzeniu" się nie powiodła, ale skoro mogłem zainstalować na PC... to zainstalowałem na PC  :ok: Wybrałem kategorie do synchronizacji, zsynchronizowalem no i "poszedłem" do PDA Clubu aby dowiedzieć się co dalej... no i naczytałem się o tych dublach-bublach i... odpusciłem sobie dogrywanie POI. Teraz czytam że mamy "nowy rozdział" w synchronizacji, duble sie nie pojawiają, brak kategoryzacji POI podczas synchronizacji. Wszystko to wygląda zachęcająco (prościej). Tak więc zainstalowałem MiploSync 1.8.0.1. Podczas próby synchronizacji otrzymuję komunikat: "Wymagana aktualizacja AutoMapy" (!!!). AM mam już 6.5... o co więc chodzi? Otoż znalazlem w "starych" logach MiploSync'a następującą informację:

* wersja AutoMapy: 5.5.1.709;
* wersja wczytanej Mapy: Polska Demo (5.5);
* wersja MiploSync: 1.7.0.6;

Ha, faktycznie przed zakupem AM zainstalowałem sobie to demo... Czy ktoś może poradzić jak "zmusić" MiploSync do działania?

Odp: Konfiguracja MiploSync\'a
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 09, 2010, 12:08:03 »
Jeśli już nie masz AutoMapy na PC, to uruchom RegEdit i następnie skasuj całą gałąź:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Aqurat\AutoMapa EU TPC

Połączone: Czerwiec 09, 2010, 12:10:52
A jeśli masz, to odinstaluj - przy pomocy instalatora dowolnej wersji i również usuń podaną gałąź.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 12:10:52 wysłana przez rudolf77 »

*

Offline jagga68

• **
  • 187
Odp: Konfiguracja MiploSync\'a
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 09, 2010, 12:36:28 »
Jeśli już nie masz AutoMapy na PC, to uruchom RegEdit i następnie skasuj całą gałąź:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Aqurat\AutoMapa EU TPC

Połączone: Czerwiec 09, 2010, 12:10:52
A jeśli masz, to odinstaluj - przy pomocy instalatora dowolnej wersji i również usuń podaną gałąź.

Niestety, nie pomogło...  :S

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 09, 2010, 13:04:58 »
Po pierwsze i najważniejsze!
Sprawdź czy prawidłowo masz wskazany plik .amp do synchronizacji. Jeśli dobrze rozumiem, to AutoMape masz na karcie pamięci? Skoro tak, to w MiploSyncu wskaż plik .amp również z karty pamięci. Najlepiej  H:/Auto Mapa EU/Data files/default.amp, gdzie H: to liter dysku karty pamięci.

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 09, 2010, 13:12:16 »
Po pierwsze i najważniejsze!
Sprawdź czy prawidłowo masz wskazany plik .amp do synchronizacji. Jeśli dobrze rozumiem, to AutoMape masz na karcie pamięci? Skoro tak, to w MiploSyncu wskaż plik .amp również z karty pamięci. Najlepiej  H:/Auto Mapa EU/Data files/default.amp, gdzie H: to liter dysku karty pamięci.

Tak, Rudolf, masz rację tego nie zrobiłem, tzn. nie przełożyłem karty z urządzenia do czytnika, dziękuję za pomoc  :ok:

Nie mniej mam mieszane uczucia:

Po pierwsze: jako pecetowy szaraczek mógłbym nie mieć pojęcia co to takiego jest ten "rejestr"  :ohreally:
Po drugie: mógłbym nie mieć sprzętu z czytnikem kart...

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 11, 2010, 09:44:28 »
Po pierwsze: jako pecetowy szaraczek mógłbym nie mieć pojęcia co to takiego jest ten "rejestr"  :ohreally:
Jako pecetowy szaraczek piszesz do supportu i odpisują krok po kroku co zrobić. Przerabiałem dokładnie ten temat.

Marudzenie na hipotetyczne sytuacje, podczas których nie korzystasz z hipotetycznej pomocy oferowanej za darmo przez producenta faktycznie nadają się dla wróbli :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 11, 2010, 11:31:42 »
Jako pecetowy szaraczek piszesz do supportu i odpisują krok po kroku co zrobić. Przerabiałem dokładnie ten temat.

Marudzenie na hipotetyczne sytuacje, podczas których nie korzystasz z hipotetycznej pomocy oferowanej za darmo przez producenta faktycznie nadają się dla wróbli :)

Ech, sytuacja nie jest hipotetyczna, bo łatwo można wyobrazić sobie użyszkodnika takiego jak opisałem.  :D Oczywiście pomocy można szukać w wielu miejscach, nawet u... wróbli. Ja wybieram pdaclub! :ok: Inni wybierają support, jeszcze inni jeszcze inaczej... natomiast nie sądziłem że ta "mała hipoteza" którą pozwoliłem sobie poczynić wywoła jakikolwiek komentarz  :E Jak dla mnie to już dawno jest EOT, jeszcze raz dziękuję tym co pomogli... :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 11, 2010, 15:26:23 »

A czy spróbowałeś przez zabawą z rejestrem odinstalować to demo uruchamiając jeszcze raz instalator programu?
Jeśli tak i to nie pomogło, to byłby to bug który należałoby zgłosić do supportu.
Ale jeśli tego nie spróbowałeś to jako pecetowy szaraczek nie masz powodu do mieszanych uczuć.
Odinstalowanie programu powinno dać ten sam efekt jak skasowanie klucza w rejestrze
(a to nawet pecetowe szaraczki powinne potrafić) i na 90% tak to właśnie działa.
10% marginesu daję na to, że jadnak jest bug (że deinstalacja nie kasuje informacji w rejestrze).
To, że rudolf77 zaproponował zabawę z rejestrem nie znaczy jeszcze że nie ma innych,
równie skutecznych sposobów, też chciałbym wiedzieć czy jego propozycja wynikała z wiedzy
o tym że 'szaraczkowy sposób' nie działa, czy tylko na wszelki wypadek
zaproponował inne rozwiązanie, wiedząc że ten sposób na pewno będzie skuteczny.

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 11, 2010, 16:45:17 »
To, że rudolf77 zaproponował zabawę z rejestrem nie znaczy jeszcze że nie ma innych,
równie skutecznych sposobów, też chciałbym wiedzieć czy jego propozycja wynikała z wiedzy
o tym że 'szaraczkowy sposób' nie działa, czy tylko na wszelki wypadek
zaproponował inne rozwiązanie, wiedząc że ten sposób na pewno będzie skuteczny.

Raczej to drugie. Nie sprawdzałem osobiście, czy odinstalowanie wykasuje ten klucz rejestru.

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 11, 2010, 18:47:43 »
Niestety nie potrafię powiedzieć czy odinstalowanie automapy skasowało rejestry, ponieważ najpierw sam je skasowałem  :wink:

Natomiast "pomarudzę" jeszcze trochę: otóż AMCenter działa ot tak po prostu... ani nie prosił o zaktualizowanie map, ani nie trzeba przekładać karty do czytnika... jak widać chcieć znaczy móc... czyż MiploSync nie mógłby działać tak samo? przecież to "jedna rodzina"  :mrgreen:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 11, 2010, 19:18:40 »
AMCenter daje korzyść głównie producentowi AM (oraz oczywiście wszystkim użytkownikom, ale w sposób wtórny - poprawia działanie trafficu offline). Nie daje natomiast bezpośredniej korzyści piratom.
Natomiast Miplosync daje korzyść wszystkim jego użytkownikom, w tym piratom - dlatego producent chce wyeliminować korzyści dla nich płynące. I słusznie  :ok:
Taka jest "subtelna" różnica między tymi programami.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 11, 2010, 23:40:13 »
Jak Miplosync daje korzyść piratom? Trzeba mieć aktywną licencję żeby ściągać POI
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 12, 2010, 01:04:22 »
Pisałem ogólnie o funkcji Miplosynca, która daje korzyść wszystkim, w tym również piratom. A dzięki temu, że trzeba mieć ważną subskrypcję, ta druga część nie jest oczywiście beneficjentem tego systemu.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 12, 2010, 10:26:57 »
to znaczy, ze miplosync daje korzysc piratom taka, ze nie daje korzysci piratom? ;)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 12, 2010, 10:31:13 »
Wychodzi na to, ze jakos tak  :lol: ::)
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .