Kody kategorii POI

• 4 Odpowiedzi
  • 896 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lucan

• *
  • 72
Kody kategorii POI
« dnia: Listopad 23, 2005, 13:13:24 »
Czy ktoś zna i mógłby mi udostępnić kody kategorii POI automapy (wbudowane).
Można to zrobić wpisując własne punkty pod poszczególnymi kategoriami i analizując plik *.uam, ale ja jeszcze nie mam AM (podstwowy warunek) a poza tym "mrówcza" robota.

Pozdr

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Kody kategorii POI
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 23, 2005, 14:15:15 »
Przyznam, że nie bardzo rozumiem.
O jakie kody Ci chodzi?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Kody kategorii POI
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 23, 2005, 17:00:08 »
Coś strasznie kombinujesz,
jeśli przeszkodą jest dla Ciebie brak AM
to sciągnij sobie demo ze strony producenta.
Poza tym pliki  *.uam nie zawierają informacji o _wbudowanych_POI_
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline lucan

• *
  • 72
Kody kategorii POI
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2005, 19:15:35 »
Już wyjaśniam wszystko, ale będzie przydługo a nie chciałbym zanudzić kolegów. Może najpierw co, a potem dlczego.
1. Jak podpowiedział Moi w wątku
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=25155
programem na stronie automapy można edytować *.uam i je modyfikować. Uważam, że ten program jest "niedorobiony" (np w opisach nie może być pewnych znaków bo program "wywala"), nie mówiąc już, że obróbka pliku kilkumegabajtowego graniczy z cudem. Jestem na finiszu zrobienia czegoś, co pozwoli offline na PC (a nie via internet) zmodyfikować do woli plik *.uam według własnego uznania i upodobań.

@nocny Marek
2. Ja nie pisałem o wbudowanych POI, tylko o wbudowanych kategoriach,
W pliku *.uam znajdują się rekordy, każdy o długości 362 bajty, w których pole dwubajtowe poświęcone jest kategoriom: (kody)
99 - kategorie użytkownika + 24-bajtowy opis kategorii w następnym polu
1 do 98 - kategorie wbudowane w AM, pole opisu jest puste
Oczywiście kategorii wbudowanych nie można zmieniać (choć jeszcze nie próbowałem, ponoć Polak potrafi ...)

3. Co do AM dopuszczam inne rozwiązanie. Pójść w gościnę do znajomego (który użytkuje AM) i sącząc drinki zrobić ręcznie te kategorie (tj zdeszyfrować owe 98 kategorii). Obawiam się jednak, że w moim wieku przy trzydziestej będę już miał zaburzenia wzroku, a później utratę koordynacji ruchów.
Miałem nadzieję, że tym tematem ktoś się też zainteresował, stąd moje pytanie, aby nie robić dwa razy tej samej roboty.

A teraz po co te zabiegi.
1. Jak wynika z dotychczasowej dyskusji o POI, duży plik spowalnia pracę PDA

2. Podzielam pogląd, że liczba kategorii jest przerostem formy nad treścią. Owe 98 wbudowanych kategorii (choć chyba nie wszystkie "numerki" są wykorzystane) daje już wystarczająco długą listę, a co dopiero kategorie użytkownika,

3. Są kategorie: "Fotoradary", "Fotoradary przenośne", "Suszarki", "Punkt kontroli drogowej", "Policja" itp. itd. a przecież chodzi o jedno, bez względu na nazwę kategorii w tym miejscu należy zdjąć nogę z gazu. Takich przykładów można podać wiele.

4. Jadąc na wakację np. na Mazury, można tak sobie zmodyfikować *.uam, aby zawierał informacje niezbędne, aby tam bezpiecznie dotrzeć + jeździć po tym terenie. Co nas wówczas obchodzą POI z rejonu Krakowa, czy Rzeszowa. Plik będzie dużo mniejszy, a cała operacja jego zmodyfikowania to max pół godziny

Tyle wyjaśnień

PS
Jeżeli ktoś jest zainteresowany tym tematem, może sobie nawet w notatniku zobaczyć jak jest zbudowany plik *.uam i eksperymentować

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Kody kategorii POI
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 23, 2005, 21:06:34 »
Lucan, to są bardzo zbożne zamiary, tylko weź pod uwagę, że:
- w wersji AM 4 zmieni się format i struktura plików UAM - idą w stronę większej kompresji (dotychczasowy jest faktycznie beznadziejny),
- Twój konwerter i edytor UAM stanie się nieprzydatny,
- kategorie lepiej "merdżować" jednak Konwerterami ze strony AM i np. Excelem (dużo szybciej) - ja tak zrobiłem kilka razy z hipermarketami, stacjami benzynowymi i foto/radarami/suszarkami,
- w tej chwili możesz spokojnie w serwisie poi.mobilne.net wybrać prostokąt, podając współrzędne jego wierzchołków i dla tak ograniczonego obszaru ściągać POI.

Poza tym:
- konwerter na stronach AM jest faktycznie b. słaby,
- kodów kategorii nie znam i nie bardzo wiem jak je wyciągnąć (jeśli podpowiesz, to mogę spróbować).