Klopoty z dzialaniem AM 4.1

• 44 Odpowiedzi
  • 14085 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Klopoty z dzialaniem AM 4.1
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 14, 2007, 11:04:31 »
U mnie, na Xda Exec z WM 6.0 po zmianie na v4.1 pojawił się problem z brakiem pamięci.  Na prostej trasie Wisłostrada (wysokość Starego Miasta) do Wilanowa 3 razy wywaliło mi komunikat typu  "Za mało pamięci ,zamknij inne programy - działała tylko AM4.1 - fakt że po ponownym uruchomieniu nawigacja była kontynuowana "z marszu" - ale jest to trochę irytujące.
A ile masz wolnej pamięci przed/po uruchomienia AM a następnie po wczytaniu tej trasy....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 18, 2007, 09:11:38 »
Dostałem odpowiedź z suportu AM: "Proszę wyłączyć opcję "Zarządzaj energią i ekranem" w Ustawienia-Inne"
i faktycznie zadziałało! :D
Teraz czas na modyfikacje.
Pozdrawiam sympatyków AM.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 18, 2007, 09:28:55 »
Dostałem odpowiedź z suportu AM: "Proszę wyłączyć opcję "Zarządzaj energią i ekranem" w Ustawienia-Inne"
i faktycznie zadziałało! :D
Teraz czas na modyfikacje.
Pozdrawiam sympatyków AM.
A nie gaśnie Ci podświetlanie ekranu?
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 18, 2007, 09:58:59 »
Nie, ale mam tę opcję wyłączoną w "ustawienia">"podświetlenie"

Zaraz sprawdzę co będzie po jej uaktywnieniu.

Gaśnie :P
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 10:05:51 wysłana przez Piotr - sq2frv »

« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 22, 2007, 18:51:02 »
Mam identyczny problem  z kartą SD na A730W, dostałem od supportu poradę, żeby nie istalować wtyczki  do  Today - niestety niec powyższa porada nie zmieniła.  Może problem polega na szybkości karty SD???
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2007, 18:52:36 wysłana przez m7stocz »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 22, 2007, 19:29:22 »
Koledzy MietasM i marcin-w czy nadal macie problem z zamykaniem AutoMapy 4.1 zainstalowanej na karcie SD w waszych ASUSach 730W ? Ja też zgłosiłem problem do supportu i czekam na odpowiedź. Na razie pozostaje wersja 4.01 ale tam nie da się synchronizować POI z serwisu Miplo. Szkoda, trzeba się uzbroić w cierpliwość. :(

Zapytanie ktore dostalem od AM. Czy koledzy ktorzy maja Asusa 730 i problemy z zamknieciem programu mogliby odpowiedziec do suportu AM powlujac sie na nr sprawy [Fwd: Odp: klopoty z AM 4.1 ID=[488023]]?

Oto pytania:
Prosimy o wykonanie dwoch ponizszych testow, i przeslanie informacji czy po wykonaniu jednego z nich albo obu aplikacja nadal nie zamyka sie poprawnie.

1. Wylaczenie sprawdzania obecnosci modulu telefonicznego. Robi sie to przez ustawienie parametru MaintainPhoneCalls na 0 w pliku am.settings. Czyli prosimy odnalesc linie MaintainPhoneCalls=1 i zamienic ja na MaintainPhoneCalls=0.
2. Drugi test polega na sprawdzeniu czy blad wystepuje tylko gdy zaznaczona jest opcja "Uzywaj odbiornika GPS Bluetooth". W tym celu prosimy wejsc do dialogu Ustawienia -> GPS -> zakladka zaawansowane, i odznaczyc ta opcje.
Dziekujemy
PS podzielcie sie odpowiedzia na forum bo moj ASUS zostal w biurze i nie moge go sprawdzic.

Kurde, od jakiegoś czasu też się z tym męczę, najciekawsze, że w RC1 nie było takiego problemu! Sprawdzę, czy wyłączenie sprawdzania obecności modułu telefonicznego pomoże. Dobrze, że nie wywalałem RC1...

Wygląda na to, że pomogło. Widać, że działają ze starą, sprawdzoną maksymą: coś poprawić, coś popsuć. Ciekawe, jak będzie teraz funkcjonować odbieranie rozmów podczas nawigacji...

Najciekawsze, że pierwsza wersja finalna działała dobrze, później jeszcze raz pobrałem i po tej instalce zaczęły się problemy z wyłączaniem.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2007, 17:31:05 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline scottie

• *
  • 97
  • Sprzęt: Palm Pre2, (HTC TP2 + AM Europe)
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 23, 2007, 23:14:30 »
Wczoraj miałem taki przypadek  z AM 4.1.
Jak jechałem 100km/h (wg AM) i więcej, mapa cały czas gubiła trasę i krzyczała "Zjechałeś z trasy", "Rozglądam się", "Wyznaczam nową trasę" - głos Hołka urwała się w pół zdania i tak w kółko. Po zwolnieniu poniżej 100 km/h wszstko wracało do normy. Co ciekawe, obserwowałem to na 2 odciankch mojej trasy (tami i z powrotem) - nowa obwodnica Oleśnicy oraz odcinek Ostrów Wlkp. - Kalisz.
Odcinek obwodnica (zjazd) - Ostrów Wlkp. cały czas był pokazywany OK, nawet powyżej 100 km/h.
W 4.0.1 nigdy coś takiego mnie nie spotkało, a jeździłem tam kilkakrotnie.
Mam ipaq'a rx5940 z wbudowanym GPS.

Czy coś takiego Was spotkało?

Pozdrawiam, Adrian
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 23, 2007, 23:56:09 »
Problem z fixem. To nie wina AM.

*

Offline scottie

• *
  • 97
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 24, 2007, 09:43:11 »
Problem z fixem. To nie wina AM.

Wydaje mi się, że nie.

Na jednym z odcinków obwodnica - Ostrów  (co więcej prawie cały w zalesionym terenie), a także w miastach Wrocław, Ostrów. Kalisz AM działa brylantowo. Ja skłanieam sie ku teorii, że mapy w 4.1 sa niedopracowane lub sknocone. Przypomnę, że w 4.0.1 tego nie było, np. obwodnicą Oleśnicy jeździłem kilkakrotnie bez tego typu zachowania się AM.
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 24, 2007, 10:04:12 »
Ja skłanieam sie ku teorii, że mapy w 4.1 sa niedopracowane lub sknocone.

To było na prostym odcinku czy na łuku?
Jeśli na łuku, to może masz włączone przewidywanie pozycji i ustawione na zbyt dużą wartość?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline scottie

• *
  • 97
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 24, 2007, 10:31:36 »
Ja skłanieam sie ku teorii, że mapy w 4.1 sa niedopracowane lub sknocone.

To było na prostym odcinku czy na łuku?
Jeśli na łuku, to może masz włączone przewidywanie pozycji i ustawione na zbyt dużą wartość?

Odcinek obwodnicy, którym jechałem to ok. 10 km raczej po porstej (teren otwarty). Ostrów - Kalisz to 23 km prostej z zakrętami. Dziwne to to, że Ostrów - Obwodnica to 70 km w lesie i tam trzmało, nawet z jazdą ponad 100 km/h. Probówałem dodzwonić się do supportu AM ale tam jest kolejka (jak do lekarza) :)

Może, żeby nie dywagować, w najbliższych dniach pojadę obwodnicą i sprawdzę jeszcze raz (z restartem ipaqa przed podróżą).
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 24, 2007, 11:35:25 »
A czy zauważył ktoś problem że AM4.1 melduje bez powodu "słaby sygnał GPS" bądź w o góle "brak sygnału GPS" ??? Bardzo mnie to zaskoczyło bo wczesniejsze wersje AM (4.01, 3.9) nie dawały takich komunikatów. I najgorze że podczas jazdy gubi sygnał i praktycznie nie da się nawigować. Teraz sprawdzałem przy idealnym niebie i jest to samo... Na Destinatorze GPS chodzi idelanie wiec nie jest to problem sprzętu. Da się coś z tym zrobić???

*

Offline scottie

• *
  • 97
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 27, 2007, 10:50:46 »
Jak jechałem 100km/h (wg AM) i więcej, mapa cały czas gubiła trasę i krzyczała "Zjechałeś z trasy", "Rozglądam się", "Wyznaczam nową trasę" - głos Hołka urwała się w pół zdania i tak w kółko. Po zwolnieniu poniżej 100 km/h wszstko wracało do normy. Co ciekawe, obserwowałem to na 2 odciankch mojej trasy (tami i z powrotem) - nowa obwodnica Oleśnicy oraz odcinek Ostrów Wlkp. - Kalisz.
Odcinek obwodnica (zjazd) - Ostrów Wlkp. cały czas był pokazywany OK, nawet powyżej 100 km/h.
W 4.0.1 nigdy coś takiego mnie nie spotkało, a jeździłem tam kilkakrotnie.
Mam ipaq'a rx5940 z wbudowanym GPS.

Pozdrawiam, Adrian

Wracam do tematu, a właściwie do jego zamknięcia.
Wczoraj jechałem ponownie obwodnicą i wszystko działa OK. Przed podróżą restart ipaq'a i problemu nie ma.
Zatem pewnie GPS sie trochę pogubił (zbyt długo bez restartu).

Dzięki wszystkim za pomysły w rozwiązaniu sprawy...
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 27, 2007, 10:56:06 »
Ta... a mi 2 razy wyskoczył biały ekran i info, że nie może przyciągnąć do drogi bo jestem poza mapą szczegółową..... a na pasku literki (nie pamiętam nawet jakie) sugerujące, że jestem w jakimś "dziwnym" kraju......
Wyłączyłem com i ponownie włączyłem i było juz ok. -chyba nastąpił jakiś błąd w transmisji bluetooth  :O
Podejrzewam, że jakieś CB działało obok mnie  :P
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 10:59:54 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomekok

• 40
  • Sprzęt: FSC Loox 720+pierdoły
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 27, 2007, 11:25:41 »
Jak jechałem 100km/h (wg AM) i więcej, mapa cały czas gubiła trasę i krzyczała "Zjechałeś z trasy", "Rozglądam się", "Wyznaczam nową trasę" [...]

Pozdrawiam, Adrian

To samo miałem ostatnio - Z Gdyni do Częstochowy praktycznie tylko kilka razy mi "złapało fixa" lub pokazywało prawidłowo wszystko gdy jechałem poniżej 70 kmh (w korkach miejskich). Całą drogę wyznaczanie trasy na okrągło...
Problem zniknął gdy odznaczyłem w ustawienia/gps "przewiduj pozycję". Teraz wszystko jest OK i bardzo stabilnie "trzyma trasę" bez względu na prędkości.

Pzdr.
T.