Najtanszy PDA dla automapy

• 15 Odpowiedzi
  • 3547 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 04, 2005, 20:38:07 »
Czesc,

Mam pytanie: co najtanszego proponujecie kupic zeby chodzila automapa.
Uzupelniajac::
1) Bede uzywal tylko do automapy (Palma juz mam, laptopa tez)
2) Posiadam GPSa Rikaline x5
3) Musi miec slot na karte pamieci.
4) Moze byc uzywany z demobilu.

W temacie Pocketow nie bardzo sie wyznaje (zatwardzoaly Palm OSowiec jestem), poradzcie wiec na co uzywanego warto polowac np. na allegro?

Pozdrawiam

Piotr

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 04, 2005, 21:55:04 »
Kazdy z Pocket PC 2002 bedzie sie nadawal. Ale lepiej zwroc uwage na ilosc wolnej pamieci i nie kupuj raczej nic co ma mniej RAMu niz 64MB.

*

Offline astved

• **
  • 137
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2005, 22:42:41 »
polecam Dell Axim x30 312mhz posiadajacy bluetooth i wlan. To najlepszy stosunek ceny do mozliwosci i wyjatkowa alternatywa dla drogich palmtopow z polskiej dystrybucji

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2005, 23:15:43 »
Czy to rzeczywiście jest najtańsze rozwiązanie?? i po co wlan do Automapy??

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 04, 2005, 23:21:30 »
Oczywiscie nie jest to najtansze rozwiazanie. Najtanszy bedzie iPAQ 3660 albo 37xx, tyle ze tutaj trzeba plecki dokupic by moc korzystac z kart pamieci.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2005, 08:59:10 »
Cytat: jakub kańczugowski
Kazdy z Pocket PC 2002 bedzie sie nadawal. Ale lepiej zwroc uwage na ilosc wolnej pamieci i nie kupuj raczej nic co ma mniej RAMu niz 64MB.
No wlasnie chodzi mi o podanie jakis konkretnych modeli (ja sie na Pocketach nie znam kompletnie).
Nie potrzbuje BT i WLANu. Czy IPAQ 36xx + plecki to najtansze rozwiazanie? Jesli tak to ile warto za cos takiego dac? Moze jednak cos innego co ma wbudowany slot na karty?

Piotr

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 05, 2005, 09:01:52 »
Po prostu wejdz na Allegro i zobacz co mozesz kupic najtaniej ze slotem na karty i systemem Pocket PC 2002. Sam nie wiem co ostatnio sie tam pojawia... Moze jakis iPAQ serii 38xx bedzie w niezlej cenie - on juz ma slot na karte SD.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2005, 19:05:51 »
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11446#58877

Sprzedasz dodatki ktore sa w komplecie i cena bedzie niezla.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 05, 2005, 19:42:57 »
A najbardziej mi się podoba ta bateria ! Moja wytrzymuje 1,5 godz :( Oj chyba w 2005r będzie trzeba "popłynąć w koszta".

*

Offline Marfik

• 21
  • Sprzęt: HP rx5940, NAVROAD VIVO ST
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2005, 22:33:30 »
Ja bym polecił Yakumo Delta 300. Używam od pół roku - zero problemów. Automapa śmiga bez "zająkania" :) Może sprzęt nie jest wypasiony ale używam go tylko jako GPS więc nie mam zbyt wygórowanych wymagań. Jeżeli jednak zdecydujesz się na zakup na allegro upewnij się że soft jest w języku angielskim. Jak  szukałem był tylko w wersji niemieckiej. W końcu znalazłem z angielskim w sklepie wysyłkowym chyba z Łodzi za całkiem przyzwoite pieniądze ok.1400pln

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 07, 2005, 00:11:00 »
Chodzilo o najtansze rozwiazanie a nie za ponad 1000zl :)

*

Offline Marfik

• 21
  • Sprzęt: HP rx5940, NAVROAD VIVO ST
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 10, 2005, 00:44:29 »
To jest moja propozycja nowego sprzętu. Chyba nic tańszego się nie znajdzie. Natomiast używane owszem można kupić za dużo mniejsze pieniądze tyle że ja  nie lubię kupować używanych bo pod tym względem mam pecha. Zawsze jest coś nie tak i potem żałuję że kupiłem.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 10, 2005, 09:27:10 »
No i mam teraz dylemat:
- Nowy Mitac MIO 336 za jakies 750-800 zl
- Uzywany IPAQ (jakis pewnie 3660) z pleckami za jakies 350-400

Co wybrac:
-MIO nowy, gwarancja, PocketPC2003, slot SD (czy to aby napewno zaleta w stosunku do CF?), mniejszy. 300MHz
-IPAQ tanszy ale wiekszy i PocketPC2002, CF, 206Mz

Jak myslicie kiedy zaczna sie pojawiac programy (chodzi mi tylko o nawigacje czyli oprocz Automapy, trzeba jeszcze rozwazac TomToma i Destinatora) ktore powiedza, ze potrzebuja PPC 2003 i na 2002 nie chodza?
Czy SD czy CF? CFke 1Gb juz mam, z drugiej strony SD uzywam w T3......
Ciezki dylemat.
Co sadzicie o MIO? Jak z widocznoscia ekranu w jasnym swietle?

Pozdrawiam

Piotr

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 10, 2005, 10:06:35 »
Ja bym kupil Mio na gwarancji. Slot SD nie jest zaleta a raczej wada w stosunku do CF, ale Mio ma o wiele lepszy ekran od iPAQa (on ma tylko 4.096 kolorow) i zapewne bateria bedzie lepiej trzymac. No i oczywiscie system operacyjny jest nowszy. Do nawigacji wystarczy ci ten 300MHz zegar. Nie wiem czy wiesz ale bedzie dzialal podobnie albo nieco wolniej od 206 z iPAQ. Dlaczego? Przeczytaj dzial dla poczatkujacych.

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 10, 2005, 10:44:37 »
Ja bym kupil Mio na gwarancji. Slot SD nie jest zaleta a raczej wada w stosunku do CF, ale Mio ma o wiele lepszy ekran od iPAQa (on ma tylko 4.096 kolorow) i zapewne bateria bedzie lepiej trzymac. No i oczywiscie system operacyjny jest nowszy. Do nawigacji wystarczy ci ten 300MHz zegar. Nie wiem czy wiesz ale bedzie dzialal podobnie albo nieco wolniej od 206 z iPAQ. Dlaczego? Przeczytaj dzial dla poczatkujacych.
Co do CF vs SD to tak mi sie wydawalo.
Co do ekranu, to istotniejsze jest jak sie prezentuje w pelnym sloncu. Do nawigacji to wystarczy chyba i 256 kolorow.
O procesorze wiem, juz o tym czytalem.

Piotr

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 11, 2005, 18:41:21 »
Cytat: bilbolodz
Co do ekranu, to istotniejsze jest jak sie prezentuje w pelnym sloncu. Do nawigacji to wystarczy chyba i 256 kolorow.
Dzisiaj to 256 kolorow nie wystarczy nawet do pracy w Wordzie ;)
A serio, to nie chodzi o mapy, bo tu taka ilosc kolorow wystarczy, ale ogolnie o wyglad interface'u programu, tj. kolorowe ikonki i tego typu sprawy. Dla mnie wyglad i estetyka jest wazna.

A polecilbym Ci Yakumo Delta 300, lub Mitac Mio 168. Dlaczego? Poniewaz maja zintegrowany GPS, wiec unikasz dodatkowych wydatkow, a otrzymujesz wszystko w jednej zwartej i nieduzej obudowie, nie ma problemu z zasilaniem, ani z platajacymi sie kablami, a cena jest konkurencyjna (jesli wziac pod uwage cene Palmtop + GPS CF lub GPS BT). Co prawda zestaw na kablu wyjdzie taniej, ale co wybierzesz to juz zalezy od Ciebie.

Wiem, ze to nie najtansze, ale i tak wydaje mi sie ze warto. Moze po prostu zaczekaj troche i kup do porzadku, bo przeciez, jak sam napisales, potrzebujesz to tylko do AutoMapy.

[EDIT] Sorry, nie doczytalem, ze masz juz odbiornik GPS. Chyba mam zly dzien dzisiaj ;)