Kilka POI obok siebie a ostrzeganie

• 8 Odpowiedzi
  • 1573 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline loriath

• **
  • 103
  • Sprzęt: Eten X650, Asus A636N, HTC Touch Diamond, HTC TP2 Rhodium
Kilka POI obok siebie a ostrzeganie
« dnia: Sierpień 18, 2008, 08:25:47 »
Witajcie!
Mam pytanie odnośnie ostrzegania o POI. W momencie, gdy mam np. suszarkę i fotoradar obok siebie, to AM opowiada ZAWSZE tylko o suszarce, a fotoradaru tak jakby nie było. Czy da się wymusić jakiś priorytet o czym ma w pierwszej kolejności ostrzegać, lub jeszcze lepiej - wymusić, żeby w przypadku kilku POI obok siebie informowało o wszystkich?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Kilka POI obok siebie a ostrzeganie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2008, 08:51:39 »
Trochę niezbyt w temacie - zgłoś taki punkt (suszarka w sąsiedztwie fotoradaru) do usunięcia. To nonsens. Bo i tak zwalnia się na okoliczność fotoradaru (nawet jeżeli to atrapa - just in case). Ponadto, nie widziałem nigdy policjantów z suszarką koło foto. Nawet jeśli taka sytuacja się zdarzy, to należy to uznać za dopust Boży, zwany siłą wyższą. Coś jak ta ostatnia trąba powietrzna. Nic nie poradzisz.

*

Offline loriath

• **
  • 103
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2008, 09:30:59 »
Trochę niezbyt w temacie - zgłoś taki punkt (suszarka w sąsiedztwie fotoradaru) do usunięcia. To nonsens. Bo i tak zwalnia się na okoliczność fotoradaru (nawet jeżeli to atrapa - just in case). Ponadto, nie widziałem nigdy policjantów z suszarką koło foto. Nawet jeśli taka sytuacja się zdarzy, to należy to uznać za dopust Boży, zwany siłą wyższą. Coś jak ta ostatnia trąba powietrzna. Nic nie poradzisz.

No dobrze, ale nie chodzi o to, żeby ktoś robił zmiany w POI, tylko o wyjście z zaistniałej sytuacji w samym sofcie.... Nie koniecznie to musi dotyczyć suszarki i fotoradaru, może być dla dowolnych innych POI. Co jeśli będę miał powiadomienia o fotoradarach i restauracjach, to co, mam umrzeć z głodu, ale za to z pełnym portfelem? :)

*

• 6498
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2008, 09:39:46 »
Trochę niezbyt w temacie...
No dobrze, ale nie chodzi o to...

Wiem, jak widać.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2008, 09:58:08 »
Ponadto, nie widziałem nigdy policjantów z suszarką koło foto. Nawet jeśli taka sytuacja się zdarzy, to należy to uznać za dopust Boży, zwany siłą wyższą. Coś jak ta ostatnia trąba powietrzna. Nic nie poradzisz.

Trochę kontynuując off-topic to nie do końca masz rację Adamie. Na katowickiej coraz częściej zdarzają się sytuacje, że kilkadziesiąt metrów za fotoradarem stoi patrol z suszarką.

Kierowcy tirów wręcz twierdzą, ze wtedy w ten słup fotoradar jest załadowany i działa, a patrol nie dość, że kasuje za to co "swoje" złapie to jeszcze pilnuje właśnie fotoradaru, bo podobna kilka razy zdarzyły się kradzieże tych urządzonek (BTW - po co to komu??).

A już w ramach topicu to wg mnie równie kiepskie o ile nie gorsze jest nakładanie się komunikatów nawigacyjnych (odległość, gdzie jechać) z komunikatami ostrzegawczymi. Wtedy potrafi wyjść całkowity misz-masz czyli najczęściej dziura po urwanym początku.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2008, 10:13:45 »

Po pierwsze, może mieć ktoś same suszarki, a nie subskrybować fotoradarów - więc jest mu to przydatne.
Po drugie, bardzo często stoi policja w okolicach fotoradarów. Często kierowcy wiedzą że któraś puszka jest pusta i nie robi zdjęcia i dają w gaz olewając ograniczenia. Więc bardzo często w takich okolicach ustawia się policja - i bardzo dobrze  :ok:

*

Offline loriath

• **
  • 103
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2008, 12:28:25 »
Nie wierzę, że nie da się tego obejść.... Przecież kategorie POI muszą mieć jakiś poziom priorytetu czy coś... może ktoś jednak wie?

*

• 6498
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2008, 12:56:16 »
Po pierwsze - nie wyobrażam sobie, że ktoś "prenumeruje" suszarki, a olewa fotoradary. Byłoby to z lekka dziwne, z wielu powodów.
Po drugie, jeśli foto i suszarka są położone (jako POI) tuż koło siebie, to jaki ma to sens? Jak pisałem - i tak się zwalnia.
A jeżeli są oddalone o dobrych kilkadziesiąt (i więcej) metrów od siebie, to już inna sprawa , ale wtedy nie ma również problemu z ostrzeganiem głosowym.
Kaskadowe pomiary zdarzają się, to fakt. Chyba nigdy jednak w następujących po sobie odległościach powodujących nakładanie się komunikatów głosowych w AM.

A jak chłopaki nie mają co robić i pilnują fotoradaru, to ich pogoń do roboty, Mareczku. To jakiś skandal...

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2008, 14:36:11 »
Nie wierzę, że nie da się tego obejść.... Przecież kategorie POI muszą mieć jakiś poziom priorytetu czy coś... może ktoś jednak wie?
Priorytet chyba jest tylko pewnie ustawiony standardowo na 3 dla wszystkich POI. Wnioskuję po obecności pola [priorytet] w UAMedytorze (autor współpracuje/współpracował z AM).

Sądzę, że można to sprawdzić tworząc sobie jakieś testowe POI w swojej okolicy z kilku kategorii nadając im w UAMedytorze różne priorytety. Po imporcie do AM pozostaje przejechać trasę i wszystko będzie jasne.