Kiedy Automapa 4?

• 76 Odpowiedzi
  • 15681 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 24, 2005, 21:53:31 »
Dowiedziałem się dzisiaj, że "czwórka" powinna pojawić się pod koniec listopada...

Usłyszałem również, że będą mogli ją pobrać wszyscy dotychczasowi użytkownicy wersji na PC/TPC (nawet Ci, którzy nie wykupili aktualizacji). Ma to być forma "rekompensaty" za to, że do tej pory muszą korzystać z dość już "przestarzałej" wersji 3.2
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 24, 2005, 23:05:11 »
Koniec listopada to nie jest najbardziej szczęśliwy moment na premierę nowej AutoMapy, bo to również termin zapowiadany dla GPMapy 4.0.

Zakładam, że cena samej AM PL się nie zmieni, bo nikt nie zaakceptuje wyższej ceny, a na obniżkę też nie ma co liczyć.

Jeśli Europa miałaby być w formie Major Roads, to cena też nie może być wysoka, bo do tej pory można jeszcze kupić stare wersje TomToma i Destinatora.
Same MRoE "chodzą" od 50 Eur (z Destinatora 3), przez ok. 80-100 dla DX'ów po ok. 130-140 Eur za MRoE z TTN5 dla TT GO (preinstalowane na karcie SD - cena łącznie z kartą).
Więc cena takiej AM EU nie mogłaby być wyższa, niż 200-400 PLN.

Tylko co komu po takiej mapie? MRoE można spokojnie zastąpić czytaniem znaków drogowych (drogowskazów) na głównych drogach, które w Europie Zachodniej są dość dobrze ulokowane.

Zatem atrakcyjna może być tylko szczegółowa mapa Europy, z nawigacją door-to-door.
A ile może kosztować? Moim zdaniem cenę musi determinować poziom cen konkurencji. Jeśli TTN5 można kupić za ok. 800 PLN, w tym mapę Polski z większością głównych dróg i szczegółowymi planami kilku dużych miast, to to jest najpoważniejszy punkt odniesienia.
Jednak nieporównywalna słabość mapy PL w TTN5, w stosunku do AM XL, pewnie będzie kusić do ustawienia wyższej ceny za bundla AM PL/XL + EU - pewnie z 1.000-1.100 PLN. Ta druga wartość jest chyba nieprzekraczalna, bo tyle mniej więcej kosztuje GPMapa 3.0 + CitySelect Europe 7.0 (w bundlu, po odliczeniu ceny jakiegoś przyzwoitego odbiornika GPS BT/CF).

A za samą AM EU (door-to-door)? Moim zdaniem trzeba się liczyć z poziomem cen 700-800 PLN. Za cenę wyższą nikt nie kupi - jest TTN5, Destinator PN i MN|5 Navigona, są również różne Route66 i inne "drobiazgi". Nieobliczalne rynkowo są też aplikacje tworzone na Symbiana i smartfony w ogóle, z ciekawymi sposobami licencjonowania.

A czy można liczyć, że będzie taniej? Bardzo bym się zdziwił i mile zaskoczył, bo twarda polityka cenowa AM jest znana.

Szkoda, że kompletnie nie są wiadome nowe funkcjonalności (przebąkiwało się o VGA, obiecane landscape już jest, co do innych postulowanych tu wielokrotnie - cisza), bo można byłoby pospekulować nieco bardziej szczegółowo.
Ciekawe również, czy AM zaistnieje wreszcie kiedyś na WM smartfonowym. lub na Symbianie? Byłaby niezła sensacja...

Cieszy za to wznowienie PC/TPC, bo na dużym ekranie AM wygląda jeszcze lepiej. Byłoby miło dokupić licencję PC do tej na PDA za dużo niższą cenę, bo żal płacić tyle samo.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 25, 2005, 18:39:32 »
Cytat: Moi
....obiecane landscape już jest....

GDZIE ???
Albo ja o czymś nie wiem, albo....

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 25, 2005, 19:15:54 »
Obecnie tylko beta dla betatesterow:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10694

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 25, 2005, 20:55:37 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Obecnie tylko beta dla betatesterow

Jasne!
Ale jeśli się nie mylę, to to forum jest nie tylko dla betatesterów, a więc jeśli pisze się jakieś stwierdzenie, to powinno być one precyzyjne i w tym przypadku brzmieć: "MA BYĆ", a nie - "JUŻ JEST"

*

• 6498
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 25, 2005, 21:40:15 »
U mnie JUŻ JEST. U Ciebie i innych? - nie sprawdzałem...

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 26, 2005, 00:05:00 »
Baaaardzo śmieszne... :ohreally:

*

Offline 5hinka

• **
  • 100
    • http://www.klimatech.biz.pl
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 26, 2005, 00:21:04 »
Niestety kilka tygodni to pewnie optymistyczne rozwiazanie. Byle na gwiazdke byla.

Bo zeby ja Mikolaj przyniosl to jakos nie wierze.
Pozdrawiam
5hinka

--------------------------------------------------------
Klimatyzacja

Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 06, 2005, 23:27:50 »
Pomoc Automapy poinformowala ze wersja 4 poszla do ostatnich testow i bedzie lada ........ cos. Ale to chyba nie jest tak zupelnie bo gdy nowe wersje wysylane sa do testerow to pojawia sie cos na stronie PDAClubu. Jeszcze ciekawostka, Mapy Europy maja obejmowac Europe ale tylko Zachodnią.

[Dodano: 2005-11-06 23:29:18]
Pomoc Automapy poinformowala ze wersja 4 poszla do ostatnich testow i bedzie lada ........ cos. Ale to chyba nie jest tak zupelnie bo gdy nowe wersje wysylane sa do testerow to pojawia sie cos na stronie PDAClubu. Jeszcze ciekawostka, Mapy Europy maja obejmowac Europe ale tylko Zachodnią.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 07, 2005, 09:38:44 »
Cytat: marekw

A ja słyszałem, że testerzy mieli ją dostać już 2-3 tyg. temu, a wciąż czekają,
że najpierw będzie AM Europy, a dopiero później AMPL4.0,
że na początku nie będą ze sobą współpracować
i że jeśli ktoś marzy o nowej AM na święta, to raczej ... na Wielkanoc :(
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline corona

• 251
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 07, 2005, 09:57:23 »
Cytat: marekw
Pomoc Automapy poinformowala ze wersja 4 poszla do ostatnich testow i bedzie lada ........

i że jeśli ktoś marzy o nowej AM na święta, to raczej ... na Wielkanoc :(

Kolejne puste słowa twórców AM. Będzie lada.... - chyba sklepowa, był nawet film o tym "żena za pultem" (kobieta za ladą)

Co do marzeń, to pewnie bedzie na swieta Bożego Narodzenia ale w przyszłym roku.

*

• 6498
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 07, 2005, 09:59:43 »
W szerokich testach beta nie ma jeszcze ani AM PL 4, ani AM EU.

Nie widzę sensu w priorytecie dla wydania wersji Europa. Jeszcze się zimowe wyjazdy na narty nie zaczęły i potrwa jeszcze ponad miesiąc, zanim sezon dla najbardziej wygłodniałych narciarzy się zacznie (jak ktoś jeździ na lodowiec, to i tak na AM EU nie czeka).

Lepiej wypuścić najpierw (i ewentualnie ustabilizować) wersję PL 4, jeśli ma być kompatybilna z EU, niż ryzykować wprowadzenie nowego produktu, który mógłby się spalić na wejściu.

Nie widzę również sensu w odrębności produktów EU i PL. Przecież to byłaby podwójna robota z tworzeniem, rozwojem i supportowaniem aplikacji. Antypiractwo nie ma tu IMHO nic do rzeczy, bo chronione są przed piratami mapy, a nie silnik i interfejs.

Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 16, 2005, 23:22:05 »
Polowa Listopada za nami, a Automapy ani nowych map nie widac. Moze ktos wie jak tam zaawansowanie z tymi projektami?
Czy moze ktos wie jaki obszar  Europy obejmują mapy opracowane przez firme Teleatlas? Mają one prawdopodobnie byc podstawa map wydawanych przezproducentow Automapy.

Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 16, 2005, 23:24:17 »
Pojawiła się do testów AM 3.9

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 17, 2005, 09:24:54 »
no właśnie więc chyba 4 na wielkanoc

Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #75 dnia: Listopad 17, 2005, 10:10:40 »
A co jest nowego w wersji 3.9? Czy to wersja zapowiadana jako 4.0 czy tez kolejna z poprawkami kosmetycznymi?

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Kiedy Automapa 4?
« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 17, 2005, 10:20:21 »
Jest odrębny temat na forum w którym jest napisane co nowego w AM 3.9 i na pewno nie są to zmiany kosmetyczne :)