Kategorie - Ograniczenia Prędkości

• 17 Odpowiedzi
  • 2310 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Maap

• 737
« dnia: Kwiecień 28, 2005, 14:21:53 »
Użytkownik Quenti69 założył na mobilne nową kategorię Ograniczenie prędkości. I wszsytko OK tylko znajdują się tam punkty z ograniczeniem 40, 70 a pewnie zaraz trafią 30, 50, 60, 80 itd.

W tym miejscu chciałbym zainicjować dyskusję na temat kategorii pt. Ograniczenia Prędkości. O celowości takiego katalogowania punktów, ew. formie katalogowania, selekcji punktów, które mogą tam trafić, ilości Kategorii  z ograniczeniami itd.

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 28, 2005, 14:36:27 »
Moim zdaniem to bezsens.. Bo poco ma mi mapaco chwile nawijac..? a pozatym nie da rady tam wszystkich punktow umiescic wiec lepiej patrzec na znaki.. rownie dobrze mozna zrobic kategorie: Uwaga znak Stop uwaga zwezenie ulic :p

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 28, 2005, 15:07:47 »
Też zastanawiam się nad celowością takiej kategorii zwłaszcza że 50 to standard w terenie zabudowanym / 6-22 /.
W kwestii pozostałych ograniczeń 40 70 itp. to jak oznaczyć dany odcinek ?? żeby ewentualne informacje były czytelna /przed, za, czy w połowie/
A może wprowadzimy znak koniec ograniczenia :)
O znakach typu STOP też myślałem tylko znając pomysłowość użytkowników AM to pewnie są tacy którzy w razie w…
tłumaczyli by że na mapie była droga z pierwszeństwem :)
Komunikat „za 100m ustąp pierwszeństwa przejazdu” :)

Chyba zaczynamy popadać w jakąś paranoję.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 28, 2005, 15:10:35 »
wg mnie Maap to lekka przesada ale przecież nikt nie musi jej(kategorii) umieszczać w swoim pda. Jeśli nie ma to wpływu na obciążenia serwera to jak ktoś chce to niech się tym zajmie.
Ja i tak wyłączyłem ostrzeganie w swoim pda bo jadąc już nie mogłem słuchać dziamgotania Jadzi. Za dużo tych punktów - co kilka kilometrów suszarka, a w rzeczywistości policji nie ma.( chyba tacy mobilni albo też mają AM i stają tam , gdzie jeszcze nie są odhaczeni )
Jeśli kategoria okaże się niepotrzebna to umrze śmiercią naturalną.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 28, 2005, 15:16:05 »
Taka kategoria moim zdaniem to śmieć. Jak ktoś chce ją sobie założyć to niech robi to na swoim PDA, a nie na ogólnodostępnym serwerze. Co prawda nie bardzo sobie wyobrażam korzystanie z niej.

Jestem za tym, aby moderatorzy Mobilne mieli uprawnienia do "cenzurowania" jakie kategorie są zakładane. Inaczej niedługo nie pozbieramy się w nadmiarze informacji, którj żadenserwer, nawet udostępniony przez AM nie wytrzyma.

Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 28, 2005, 15:27:00 »
MaDuch a jak Ci się jeździ po Wawie z taką ilością PU.
Aha , i jaki kąt wykrywania ustawiłeś?

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2005, 15:40:14 »
I właśnie dlatego jestem przeciwnikiem mnożenia "sztucznych bytów". Zwłaszcza tych, które są nikomu nie potrzebne. Bo w przypadku Warszawy z wyłączeniem kilku ulic sygnał ostrzegania działałby cały czas.

A tak AM jak wykrywacz radaru i inne wynalzaki nie zwalniają od myślenia i patrzenia. Zwłaszcza za kierownicą.

*

Offline cichy

• **
  • 119
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2005, 17:38:38 »
Popieram, równie dobrze mozna założyć tyle kategorii co jest znaków drogowych. Tylko czekałem aż ktoś założy taką kategorię ale myślałem że pierwsza będzie STOP. W TT czy w innych programach nikt nie nawi się w takie głupoty.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 28, 2005, 17:51:59 »
Dokładnie we wszystkich... się właśnie bawią.

*

Offline Fatso

• 35
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2005, 20:14:12 »
w prawdzie juz sie wypowiedzialem, ale moge jeszcze raz...

ja chce kategorie skrzyzowania, przejscia dla pieszych, pierwszenstwo przejazdu itd...

mysle ze ktos chcial sobie ulatwic sprawe, i zamiast patrzec na znaki, uwazac tylko na komunikaty od AM, a co za tym idzie zmiejszyc ostroznosc na drodze. Mysle ze nie tylko bledem jest utworzenie takiej kategorii ale jeszcze gorsze jest jej utrzymywanie, wszak przywyczajenie druga nautra jest, i po jkims czasie kazdy bedzie chcial ze AM za niego myslala na drodze, no i jak nie daj boze kogos trafi, to bedzie gadanie ze nie bylo na AM ostrzezenia. Pal licho jak sam sie zabije, gorzej jednak jak zabije kogos.

jestem zdecydowanie za usunieciem tej kategorii....

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2005, 23:09:01 »
Cytat: cichy
Popieram, równie dobrze mozna założyć tyle kategorii co jest znaków drogowych. Tylko czekałem aż ktoś założy taką kategorię ale myślałem że pierwsza będzie STOP. W TT czy w innych programach nikt nie nawi się w takie głupoty.

Bawią się bawią, tylko inaczej. W destinatorze3 funkcja ostrzegania o ograniczeniach prędkości jest zrealizowana na poziomie mapy, i co lepsze, działa to z dokładnością do paru metrów - ale to ma sens wtedy i tylko wtedy, jeżeli po pierwsze, mapa jest wykonana bardzo dokładnie a po drugie, program dobrze współpracuje z GPS. Bo tak naprawdę, żeby w AM miała sens taka kategoria to dodanie każdego punktu wymagałoby zatrzymanie się, uruchomienie czegos w rodzaju GPS Tunera i pozostawienie go na pare minut, żeby dobrze uśrednił współrzędne i dopiero potem dodał tak odczytany punktu do PU.

Ale, porównując nadal do D3, nie bardzo ma to sens bo tam jest zdefiniowany obszar obowiązywania, i program mówi tylko, że jesteś "over the speed limit" i pozwala na nieskupianie się na prędkościomierzu tak bardzo w krajach, w których tak "się jeździ" (Austria). Natomiast czy u nas ma sens mówienie, że za 2km bedzie do 70? Raz, że nie będzie to dokładne, dwa, że nie bedzie to pewne (no bo nie wszystkie znaki się da wprowadzić), trzy, jeśli ktos jedzie przepisowo to zdąży w odpowiednim czasie znak zauważyć, a jeśli nie - to co go to interesuje że jest do 70?

tak jak napisał troll, lekka paranoja.

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 29, 2005, 10:42:46 »
A znaki drogowe, to juz maja zlikwidowac czy jak ????
Biedni ci, ktorzy nie maja AM, nie beda wiedzieli jak szybko moga jechac.
Bez sensu, plik uam mam juz 1.2mb po tych zmianach mialby pewnie 6mb.
Nalezaloby raczej pomyslec jak zmienijszac ten plik a nie jak go sztucznie powiekszac.
Moze dodac filtr przy pobieraniu, ze chcemy tylko punkty z danego woj. ?
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 29, 2005, 12:05:28 »
W przeciwieństwie chyba do wszystkich Przedmówców, uważam że kategoria taka ma sens dopóty, póki znaki ograniczenia prędkości są stawiane w PL bezsensownie, często z zaskoczenia (z 90 od razu na 40, a nie stopniowo - z pośrednimi niższymi prędkościami), a już wybitnie w sytuacji, kiedy na takich odcinkach czai się dzielny stróż prawa (o ruchu drogowym).

Od razu dodam, że punkt "Suszarka" z ostrzeganiem głosowym czasem niewiele da, bo bywa że jest dopuszczalne 90, za zakrętem jest 40 i nie zawsze zdoła się wyhamować. A tuż za ograniczeniem stoją "chłopaki" i na nic tłumaczenia jak na "Misiu" - głowę dałbym, że wczoraj tu tego nie było.

Oczywiście, skandaliczne zachowania policjantów, wyraźnie wskazujące wybór miejsca dla suszarki na zbieranie haraczu (zdarzało mi się, że np. remont drogi sie skończył miesiąc temu, znaki speed limit nie ściągnięte, a oni dalej stali i kasowali jeleni - i nie mówię tu np. o posypaniu nowego dywanika asfaltu grysikiem) to już chyba przeszłość.
Jednak póki słowo chyba będzie z ostrożności dodawane, to kategoria taka w niektórych (fakt - szczególnych) zastosowaniach będzie miała IMHO sens.

A co do wykrawania PU dla wybranych obszarów.
Przeciez można plik .uam skonwertować do .csv, wrzucic do Excela, założyć filtr większe/równe-mniejsze/równe dla punktów skrajnych prostokąta i mamy PU tylko z tego obszaru.
Potem zrobić konwersję odwrotną i plik .uam gotowy.

Nie każde województwo jest idealnym prostokątem, ale zawsze to lepsze od utyskiwania na konieczność ładowania tysięcy PU.
Kategorie także można tą metodą w sposób dowolny filtrować - włączać i wyłączać ze zbioru.

Mam nadzieję, że taka funkcjonalność zostanie kiedys dodana w bazie poi.mobilne.net.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 29, 2005, 13:54:35 »
Cytat: darekkot
A znaki drogowe, to juz maja zlikwidowac czy jak ????
Biedni ci, ktorzy nie maja AM, nie beda wiedzieli jak szybko moga jechac.
Bez sensu, plik uam mam juz 1.2mb po tych zmianach mialby pewnie 6mb.
Nalezaloby raczej pomyslec jak zmienijszac ten plik a nie jak go sztucznie powiekszac.
Moze dodac filtr przy pobieraniu, ze chcemy tylko punkty z danego woj. ?

W trakcie spotkania poświęconego systematyce nazw i kategorii (patrz odpowiedni wątek) rozmawialiśmy (Cat^, Maap i ja) wstępnie o dokonaniu podziału POI na województwa. W końcu nie każdy jeździ codziennie po całej Polsce, a karty pamięci są różne. Ale to jeszcze może nie tyle pieśń przyszłości, co następny etap po uporządkowaniu bazy.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 29, 2005, 14:43:47 »
Cytat: MaDuch
W trakcie spotkania poświęconego systematyce nazw i kategorii (patrz odpowiedni wątek) rozmawialiśmy (Cat^, Maap i ja) wstępnie o dokonaniu podziału POI na województwa. W końcu nie każdy jeździ codziennie po całej Polsce, a karty pamięci są różne. Ale to jeszcze może nie tyle pieśń przyszłości, co następny etap po uporządkowaniu bazy.

Ale dlaczego uparliście się na województwa? Ma to jakiś sens? Przecież drogi nie mają z granicami województwa nic wspólnego.
Poza tym znacznie trudniej zrobić podział na województwa, niż na przykład całkowitoliczbowe południki i równoleżniki.
No i chyba chodzi też o prędkość działania słabszych pocketów.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 29, 2005, 14:58:17 »
Na razie zostało rzucone hasło podziału poszczególnych kategorii na mniejsze cząstki.
To hasło na dzisiaj brzmi "województwa". Jak będzie w rzeczywistości to czas i wola użytkowników pokaże.
Podział wg województw jest najbardziej przyjazny uzytkownikom i powszechnie (mam nadzieję) znany i akceptowany. Inne podziały są już bardziej kontrowersyjne. A można dzielić na wiele sposobów.

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 29, 2005, 16:36:58 »
Cytat: ML
Ale dlaczego uparliście się na województwa? Ma to jakiś sens? Przecież drogi nie mają z granicami województwa nic wspólnego.
Poza tym znacznie trudniej zrobić podział na województwa, niż na przykład całkowitoliczbowe południki i równoleżniki.
No i chyba chodzi też o prędkość działania słabszych pocketów.

Hm, bo my w przeciwienstwie do Ciebie jezdzimy po wojewodztwach a nie po poludnikach ;)
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 29, 2005, 22:15:40 »
Podział wg województw jest najbardziej przyjazny uzytkownikom i powszechnie (mam nadzieję) znany i akceptowany.

Przyjazny?
Chcesz powiedzieć, że planując trasę patrzysz przez jakie województwa będziesz jechał?

Inne podziały są już bardziej kontrowersyjne. A można dzielić na wiele sposobów.

Ale do wprowadzenia w ciągu parunastu minut.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl