Kategoria "Bezdroża, dla terenówek" - Quo vadis?

• 31 Odpowiedzi
  • 4996 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Kategoria "Bezdroża, dla terenówek" - Quo vadis?
« dnia: Styczeń 11, 2009, 00:58:52 »
Szanowni subskrybenci, użytkownicy i obserwatorzy.
Kategoria została założona dość dawno i wtedy miała uzasadnienie (AutoMapa miała kłopoty z pomijaniem dróg gruntowych).
Aktualnie sytuacja na tyle się zmieniła, że nie bardzo wiem jak mam moderować tą kategorię - tam jest "wszystko" i "nic".
Kilka faktów:
1. To jest aktualnie kategoria Traffic'owa - co się z tym wiąże każdy wie.
2. AutoMapa skutecznie omija drogi gruntowe.
3. AutoMapa poprawia mapy i sporo poprawiła.
4. W tej kategorii są punkty, które stoją w sprzeczności ze sobą (2 kategorie w 1 - jedne kierują na bezdroża, drugie każą je omijać).
5. Dużo punków ma w opisie "droga gruntowa" - jeśli na starej mapie (w Miplo) jest asfaltowa - to wiadomo o co chodzi.
6. Dużo punków jest bez słowa opisu.
7. Rzadko do tej kategorii są dodawane punkty: od lipca 2007 nazbierała, aż 101 punków :), przy czym subskrybentów teoretycznych jest 25% :O

Konkretne pytanie: Co z tym robić?
Ja oczywiście kilka pomysłów mam, ale to nie dla mnie...
a jeszcze jedno, moderatorem tej kategorii jestem od 3 czy 4 dni więc proszę mnie nie pytać, dlaczego tak jest.

*

Offline derwer

• **
  • 108
  • Sprzęt: NavRoad Vivo ST, SD-HC 32GB, AM 3/4/5/6
Odp: Kategoria "Bezdroża, dla terenówek" - Quo vadis?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2009, 21:38:33 »
Hm, ciężko powiedzieć tak ad hoc.

Ja tę kategorię ciągnę od dawna. Zauważyłem niejednokrotnie, że droga ewidentnie dla ciągnika rolniczego nie jest zaznaczona ( co jest w zasadzie oczywiste - brak punktów wysłanych przez użytkowników), zaś w innych przypadkach droga asfaltowa o gorszej nawierzchni jest zaznaczona jako 4x4.

Niesposób weryfikować prawidłowości punktów, choćby z braku jednoznacznej definicji "bezdroży"  ;)

Ja czasem korzystałem z takich dróg, ostatnio jednak jakby mniej ...
Nie jestem w tej chwili w stanie podać konkternych przykładów, ale jest ciekawy skrót w Warszawie z Ursynowa w okolice Baletowej, z Ursusa do Jelonek przez dawne zakłady Ursus, mykając gdzieś przez tunel pod starym torowiskiem; podobnie na skróty jechało się z Rumii (koło Gdyni) nad morze; w Krakowie kilka było, itd.

Jednak ostatnio wkurzające jest, że jedzie się przez las szeroką drogą gruntową, ta po kilku kilometrach staje się coraz węższa (aczkolwiek nie zawsze) i po pewnym czasie dojeżdża się do drogi asfaltowej - a raczej się nie dojeżdża, bo jest szlaban. Wtedy rzeczywiście można się wkuurzyć  :mad:

--
Pozdrawiam.

Adam.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2009, 22:04:05 »
Przede wszystkim dzięki za wypowiedź.

Co do szlabanów na końcu drogi (stojących od strony asfaltowej, bo po co mają stać od drugiej - jak wszyscy w okolicy wiedzą, że przejazdu nie ma :) ),
jest kategoria a nawet kategorie: (idealne, dla tego typu sytuacji) "brak drogi (koniecznie z opisem, wystarczy: szlaban)", "droga wewnętrzna", "zakaz ruchu" - zapraszam - dzięki MiploTraffic blokowane można powiedzieć automatycznie.

Pozostałej części wypowiedzi nie komentuję (czekam na więcej, nie umniejszając cennych spostrzeżeń).

*

Offline galileo

• *
  • 57
  • Sprzęt: F-S LOOX N560
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2009, 17:32:22 »
...ciach .... To jest aktualnie kategoria Traffic'owa - co się z tym wiąże każdy wie....ciach...
Kategoria ta, według mnie zawiera zasadniczo dwa rodzaje punktów:
1. typowo "trafficowe" - czyli brak przejazdu, drogi gruntowe itp. - czyli typpowe do zakwalifikowania do innych kategorii odcunków nieprzejezdnych,
2. typowo "off roadowe" - czyli dla fanów bezdroży, trudnych terenowo dróg, podjazdów itp. - bardziej reakreacja niż infotrmacje drogowe.
I uważam, że raczej jako taka powinna pozostać.

*

Offline derwer

• **
  • 108
  • Sprzęt: NavRoad Vivo ST, SD-HC 32GB, AM 3/4/5/6
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2009, 23:38:59 »
Kategoria ta, według mnie zawiera zasadniczo dwa rodzaje punktów:
1. typowo "trafficowe" - czyli brak przejazdu, drogi gruntowe itp. - czyli typpowe do zakwalifikowania do innych kategorii odcunków nieprzejezdnych,
2. typowo "off roadowe" - czyli dla fanów bezdroży, trudnych terenowo dróg, podjazdów itp. - bardziej reakreacja niż infotrmacje drogowe.
I uważam, że raczej jako taka powinna pozostać.

Święta racja.

Co innego droga o wyjątkowo złej nawierzchni - gdzie ze spojlerem nie przejedziesz ;)
a co innego trasa (niekoniecznie droga) dla Defendera ;)

--
Pozdrawiam.

Adam.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 13, 2009, 01:12:10 »
Tak, jak powyżej dziękuję za wypowiedzi, ale...
chyba, ktoś nie przyczytał dokładnie wstępu, albo mało precyzyjnie się wyraziłem.
Powtarzam:
- Kategoria została utworzona z myślą o blokowaniu odcinków dróg, bo innego uzasadnienia nie widzę, chyba że ktoś ikonę informacyjną w zaawansowanym programie nawigacyjnym uważa za skuteczną formę informacji (ja uważam, że program AutoMapa jest zaawansowanym programem do nawigacji (obecnie) - dla mnie i na moje potrzeby).
- Nie ma podstaw - żadnych - aby blokować drogi gruntowe, tylko dlatego, że są gruntowe - więc przenoszenie punktów do kat. Traffic'owych - odpada.
- Nie jestem wstanie stwierdzić komu się urwie spojler a komu nie.
- Proponujecie podział kategorii na marki samochodów, które przejadą? :)
- Ostatnie: dlaczego support Miplo umieścił tę kategorię w traffic (czyżby był w błędzie)?

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 13, 2009, 01:18:45 »
Sprawa jest bardzo prosta. Ta kategoria miała w zamiarze gromadzić listę odcinków, które są drogami polnymi (gruntowymi), a na mapie w AM jest to droga asfaltowa (utwardzona). Wtedy blokowanie takich odcinków ma sens.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 13, 2009, 01:48:29 »
Ja już to napisałem wyżej chyba 2x,
dzięki za poparcie.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 13, 2009, 01:51:49 »
Moim zdaniem tylko do tego powinna być ona wykorzystana. A miejsce na punkty dla hobbystów, którzy lubią offroadowe odcinki powinna być kategoria w sport i rekreacja.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 13, 2009, 01:56:26 »
Ja proponuję w tym przypadku "off road".

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 13, 2009, 09:54:16 »
Zacząłbym od zmiany nazwy kategorii, ta jest myląca,
z jednej strony przyciąga miłośników 4x4, by zaznaczać miejsca w które warto się wybrać
z drugiej strony pozostali zaznaczają miejsca które samochodem osobowym lepiej omijać.

Ale, ale ... przecież to nie wywołuje żadnego konfliktu interesów,
pierwsi będą pobierać POI z tej kategorii jako POI, a drudzy w traffiku :)

Jednak wolałbym mieć kategorie o jednoznacznych nazwach:
-'off road', bezdroża
-droga gruntowa oznaczona na mapie jako asfaltowa
-oraz droga asfaltowa oznaczona na mapie jako gruntowa
takiej nie ma w ogóle, a przydałaby się, w AM są tysiące kilometrów dróg o zaniżonej kategorii.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline galileo

• *
  • 57
  • Sprzęt: F-S LOOX N560
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 13, 2009, 17:09:01 »
.........
Jednak wolałbym mieć kategorie o jednoznacznych nazwach:
-'off road', bezdroża
-droga gruntowa oznaczona na mapie jako asfaltowa
-oraz droga asfaltowa oznaczona na mapie jako gruntowa
takiej nie ma w ogóle, a przydałaby się, w AM są tysiące kilometrów dróg o zaniżonej kategorii.
Ewolucja tego co napisałem wcześniej,
Zdecydowanie popieram

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2009, 21:52:25 »
z jednej strony przyciąga miłośników 4x4, by zaznaczać miejsca w które warto się wybrać
z drugiej strony pozostali zaznaczają miejsca które samochodem osobowym lepiej omijać.
Ale, ale ... przecież to nie wywołuje żadnego konfliktu interesów,
pierwsi będą pobierać POI z tej kategorii jako POI, a drudzy w traffiku :)
Dokładnie.
Choć dopiero dziś [15 I] po mailingu z moderatorem uświadomiłem sobie że ikona 4x4 i nazwa , bezdroża dla terenówek, nie mają znamion odcinków rekreacyjnych dla tego typu fanatyków, tylko dookreślają stan nawierzchni po której możemy jechać tym odcinkiem.

P.S.
Posuwając się dalej chętnie zamieniłbym niektóre swoje punkty z kategorii dziury i nierówności na bezdroża dla terenówek
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 15, 2009, 22:00:48 »
Może bez przesady, bo za chwilę okaże się że cała Polska jest nieprzejezdna.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 19, 2009, 23:49:08 »
Informuję, że w dniu dzisiejszym zostały wprowadzony decyzją Supportu Miplo.pl (19.01.2009 18:08) opis kategorii:

Bezdroża dla terenówek - http://www.miplo.pl/index.php?s=&c=419

Wspomniany opis jest podstawą do umieszczania punktów POI w tej kategorii.

Informuję również, że w dniu dzisiejszym Support Miplo.pl podjął decyzję w sprawie zawartości kategorii Dziury i nierówności.
http://www.miplo.pl/index.php?s=&c=415

W kat. Dziury i nierówności zawierać może wszystkie te miejsca gdzie:
a. jest jakaś dziura lub nierówność w jezdni np. pojedyncza stała nierówność spowodowana korzeniem drzewa pod jezdnią czy inną przyczyną.
b. podawać wszystkie te miejsca gdzie można napotkać drogi gruntowe najeżone dziurami i nierównościami.
I tu uwaga - nawet takie gruntowe, które są zaznaczone na mapie jako gruntowe ale są tak tragiczne, że można coś w pojeździe uszkodzić.

Pozdrawiam

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 20, 2009, 00:01:25 »
Gorący komentarz (bez zapoznania się ze szczegółami):
Panowie i Panie nie traćcie nadziei, można coś zrobić.

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 26, 2009, 12:44:30 »
Cytat: ppepe
Informuję, że w dniu dzisiejszym zostały wprowadzony decyzją Supportu Miplo.pl (19.01.2009 18:08) opis kategorii:

Zgłosiłem wczoraj do usunięcia kilka punktów z tej kategorii,
np. taki: http://www.miplo.pl/point.php?p=ooMu9EJp
Jest on postawiony na drodze polnej z opisem:
"Zimą i po opadach przejazd osobowym jest ryzykowny."
Punkt z takim opisem można postawić w ciemno na każdej drodze polnej (gruntowej nieutrzymanej)
Nie słyszałem jeszcze o polnej drodze odśnieżanej zimą przez służby drogowe,
ani o takiej, która nie rozmaka po opadach. Ale co to ma wspólnego ze szczególnym miejscem
"w które można się wybrać posiadając pojazd przystosowany do off roadu."?

Propozycje zostały odrzucone z uzasadnieniem:
"Nie ma kategorii w AM, która spełnia warunek:
"Tylko miejsca, w które można się wybrać posiadając pojazd przystosowany do off roadu."
Nazwa/pojęcie "droga gruntowa nieutrzymywana" nie jest równoznaczne z takim miejscem.
Odrzucam. PPepe"

Może mi ktoś wytłumaczyć jaki to ma sens?

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 26, 2009, 18:43:19 »
Zgłosiłem wczoraj do usunięcia kilka punktów z tej kategorii, .....

Nie kilka. Wiele punktów w kat. Bezdroża dla terenówek oraz w kat. Zakazy wjazdu w całej Polsce, siedząc zapewne w domu.
Ciekawe Kolego czy znasz wszystkie te miejsca "organoleptycznie"?

... np. taki: http://www.miplo.pl/point.php?p=ooMu9EJp ....

Uzasadnienie wykasowania tego POI: "prawidłowo skategoryzowana" - super czytelne!

Więc odpowiadam ponownie:
"Tylko miejsca, w które można się wybrać posiadając pojazd przystosowany do off roadu."
Nazwa/pojęcie "droga gruntowa nieutrzymywana" nie jest równoznaczne z takim miejscem.

Może mi ktoś wytłumaczyć jaki to ma sens?

Ja mogę. Właśnie to czynię.

Do propozycji wykasowania POI ma być wprowadzona notatka c z y t e l n a nie tylko dla osoby ją rozpatrującej dziś czy też jutro, która wie iż użytkownik Mobik podał wiele propozycji wykasowania punktów.
Osoby, która wie co Mobik ma na myśli, ponieważ przeczytała jednorazowo wiele uzasadnień dla poprawek - wykasowania.

Uzasadnienie ma być czytelne np. dla Supportu w chwili gdy autor wykasowanego POI odwoła się od tej decyzji.
Nikt za jakiś czas nie będzie sobie przypominał co tam autor propozycji miał na myśli.
Jak PPepe będzie z dzieciakami na nauce pływania, a nagle będzie potrzeba dowiedzieć się czemu POI jest wykasowany to kto "oberwie po tyłku"?
Moderator zatwierdzający mało zrozumiałą poprawkę czy autor tej poprawki?

I jeszcze jedno.
Kilka POI już poleciało, cześć propozycji nadal czeka na rozpatrzenie.
To info dla osób, które błędnie wysnuły wniosek z niedomówienia kolegi Mobik, że PPepe zrobił ciach i wszystkie te nader słuszne poprawki odrzucił.
Każda będzie rozpatrywana oddzielnie.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 28, 2009, 22:56:02 »
Nie bardzo rozumiem skąd u kolegi mobik, tak nagły wzrost zainteresowania tą kategorią.
O tym jakie punkty tam są i jakie były to wiem doskonale, bo napisałem o tym wcześniej (a to trochę dawno było) i nie wyczytałem tego z gazety.

Kolega mobik nie jest autorem ani jednego punktu w tej kategorii więc prawdopodobnie jej nie subskrybuje (nie jest obowiązkowe).
Przyjmując, że ilość subskrypcji ikony 4x4 jest równa ilości subskrybentów, to jest to 233 osoby (to oczywiście tylko teoria wyssana z palca)
i żadna z nich nie wnosiła w ostatnim czasie zmian do tych punków - to zgłoszenie USUNIĘCIA (jednorazowe) 1/5 punków chyba można uznać za co najmniej dziwne.

Aktualnie są roztopy i często drogi polne zamieniają się w grzęzawiska i rozlewiska
- ciekaw jestem w jaki sposób kolega mobik wyczytał z mapy, które z nich aktualnie właśnie nimi nie są.
Przeniesienie punktu do kategorii "Dziury i nierówności" jest niezadowalające, sprawę rozwiązuje tylko usunięcie i koniecznie plus 3 miplomilki...

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 01, 2009, 12:28:58 »
Nie bardzo rozumiem skąd u kolegi mobik,

Igab i Mobik zacznijcie działać razem a nie kłócić się , bo wy się szarpiecie a szkodniki w tym działają śmielej.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 01, 2009, 17:23:36 »
Wiele punktów ... w całej Polsce, siedząc zapewne w domu.
Ciekawe Kolego czy znasz wszystkie te miejsca "organoleptycznie"?

A co to ma do rzeczy?
Czyżbyś Ty wszystkie miejsca w których postawiłeś swoje POI, znał jak to powiadasz "organoleptycznie"?

Więc odpowiadam ponownie:

Aha i na tej podstawie odrzuciłeś ileś tam propozycji mobika? :shock:
To może napisz to zaklęcie jeszcze parę razy, bo jak widzę, 2 razy to za mało, nie zadziałało :P
A może 'Was' też "nie przekonają, że białe jest białe a czarne jest czarne":mrgreen:

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 01, 2009, 17:40:48 »
Nie bardzo rozumiem skąd u kolegi mobik,

Igab i Mobik zacznijcie działać razem a nie kłócić się , bo wy się szarpiecie a szkodniki w tym działają śmielej.
Nie ma żadnej wojny - wszystko jest wyjaśnione.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 01, 2009, 17:50:09 »
Aha i na tej podstawie odrzuciłeś ileś tam propozycji mobika? :shock:
To może napisz to zaklęcie jeszcze parę razy, bo jak widzę, 2 razy to za mało, nie zadziałało :P
A może 'Was' też "nie przekonają, że białe jest białe a czarne jest czarne":mrgreen:

Ile ich była to zapewne napisze Mobik. Tylko bardzo proszę niech dokładnie policzy bo liczba jest szokująca.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 01, 2009, 18:27:09 »
Ciekawe że jeszcze sie tym chwalisz  :shock: im więcej ich było tym gorzej dla Ciebie,
Każdy z nich odrzuciłeś z tą samą bezsensowną i zaprzeczającą faktom argumentacją?

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 01, 2009, 18:50:34 »
Ta dyskusja w powiązaniu z przemilczaniem faktów, treści propozycji zmian, treści korespondencji powiązanej z nimi i wybiórczymi informacjami na tym forum ze strony pewnego kolegi  :S, który nie potrafił ustosunkować się do wypowiedzi w wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122863.0 i przeniósł się do tego zaczyna po prostu mnie bawić.
A liczba była taka, że oczy Ci wyjdą.  :O
Szkoda tylko, że jak zwykle widać jedną stronę. A PPepe jak zwykle jest be.

Kończę rozmowę OT.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 01, 2009, 19:08:50 »
W opisie kategorii stoi jak byk

Czy jeśli dobrze rozumiem chodzi o punkty w których można legalnie "poszaleć" terenówką, a nie o drogi nie przejezdne czy trudno przejezdne.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 01, 2009, 20:30:42 »
Ja to zdanie rozumiem inaczej .Nic tam nie ma o sportach motorowych .Gdy mówię wybieram się gdzieś samochodem to mam na myśli że tam jadę .w Twoim rozumieniu to by należało napisać : Miejsce w którym można pojeździć pojazdem przystosowanym do off roadu

edit :
"Bezdroża dla terenówek" są podkategorią  "informacje drogowe- utrudnienia w ruchu"  gdyby chudziło o miejsca do "poszalenia " to by było w "Sport i rekreacja " ew. " Turystyka" 
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 20:44:23 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 01, 2009, 21:01:54 »
A liczba była taka, że oczy Ci wyjdą.  :O
Szkoda tylko, że jak zwykle widać jedną stronę. A PPepe jak zwykle jest be.
Kończę rozmowę OT.

Usiłuję Cię zrozumieć, ale to co piszesz, ani ładu ani składu nie trzyma.
Opowiadasz o jakichś niedopowiedzeniach, jakieś niestworzone rzeczy o tym że kolega mobik
nie potrafił się ustosunkować i przeniósł się to tego wątku, choć tu pisał 2 dni wcześniej,
a od napisania postu w tamtym wątku jeszcze sie na forum nie logował.
W styczniu tu oznajmiasz, że:

Potem odrzucasz propozycję skasowania punktu:
http://www.miplo.pl/point.php?p=ooMu9EJ
przecząc w uzasadnieniu temu co sam wcześniej tu pisałeś
Mobik się dziwi, bo nie rozumie uzasadnienia, przy okazji rozsądnie uzasadnia,
dlaczego ten punkt chciał usunąć (może faktycznie wcześniej tego nie zrobił).
Ty zamiast po dodatkowych wyjaśnieniach skasować ten punkt,
idziesz w zaparte powtarzając tą samą bzdurę o nieistniejącej kategori,
potem mnie straszysz, że mi oczy wyjdą od ilości tych usunięć, które proponował mobik.
Mnie to nie przestrasza i sprawdzam, znajduję jeszcze 'aż dwie'  :ohreally: odrzucone propozycje:
http://www.miplo.pl/point.php?p=ozKQcr3e
http://www.miplo.pl/point.php?p=5yLb52ka
Oba te punkty MZ nie mają czego szukać w tej kategorii i powinny być usunięte zgodnie z jego propozycją.
Przy okazji znajduję kilka wcześniejszych, zaakceptowanych poprawek mobika, co przeczy słowom Igaba
o nagłym zainteresowani się kategorią.

Przy okazji również stwierdzam, ze znaczna ilość POI tej kategorii nie ma nic wspólnego z jej obecną definicją,
mało tego użytkownik, który skorzysta z POI tej kategorii i wybierze się we wskazane tam miejsca
naraża się na mandat od Straży Leśnej, jestem bowiem przekonany, że w takich miejscach jak te:
http://www.miplo.pl/point.php?p=eeSNXdN8
http://www.miplo.pl/point.php?p=UZW0BNv3
nie ma  możliwości legalnego uprawiania offroadu.

Oczy mi faktycznie wyszły, tylko z zupełnie innego powodu.

Napisane: 01-03-2009, 20:48:11
A przy okazji, żeby było konstruktywnie, wychodzi na to,
że obecna nazwa i opis tej kategorii jest do niczego, bo każdy rozumie ją po swojemu,
więc żeby uniknąć takich i innych nieporozumień w przyszłości
proponuję spróbować ustalic nową nazwę i opis, takie
żeby jednoznacznie określały przeznaczenie POI w tej kategorii.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 04, 2009, 18:56:46 »
No to jak będzie z tą kategorią?
Bo z obecną nazwą i aktualnym opisem, to MZ powinna służyć do zaznaczania takich miejsc jak te:

http://www.youtube.com/watch?v=vktar3mLbgk

http://picasaweb.google.pl/pawelbod/Kuklowka13grudzien08#

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 04, 2009, 19:08:48 »
Wszystko się zgadza tak powinno być.
Obecnie ok. 40% punków opuściło kategorię (zostały przeniesione lub usunięte).
Ze 20% załóżmy pasuje do tej kategorii.
A pozostałe 40% to ja nie wiem, nikt nic nie złasza, to ja się nie rzucam - wszyscy się boją...
Swoją drogą przydała by się kategoria "Błędna kategoria drogi" oraz odpowiedź na pytanie po jakiego grzyba te "Bezdroża..." są w traffic'u.