Jest już AM 5.0.7 !

• 192 Odpowiedzi
  • 46196 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline powerman

• *
  • 55
    • Powersteam.Perfekcja w ekologicznym sprzątaniu i dezynfekcji.
  • Sprzęt: Samsung Omnia 8GB+  2GB microSD. AUTOMAPA 5.5.3
Odp: Jest już AM 5.0.7 !
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 22, 2008, 16:58:46 »
Pamiętam jak kiedys czekało się na nową wersję tygodniami, miesiącami a teraz co tydzień prawie nowa wersja wychodzi  :mrgreen: - i jak Ci starsi ludzie mają sobie z tym poradzić  :P

Starsi ludzie mają młodszych znajomych co śmigają w mapach i internecie a automapa jest chyba dedykowana dla pda .Ktoś kto decyduje się na pda akceptuje nowe technologie  :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2008, 17:02:35 wysłana przez powerman »

*

Offline DaRu

• 36
« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 22, 2008, 17:55:53 »
A ja mam pytanie do użytkowników AM 5.0.7 

1. Czy na mapach w wersji 5.0.7 jest już nowo wybudowany odcinek autostrady A1 pod Gdańskiem?
2. Wersja 5.0.7 to udoskonalenie i uzupełnienie map na Polskę.  Czy na Europę również?, czy nadal są to te same mapy które były w wersji 4 ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #152 dnia: Kwiecień 22, 2008, 18:02:50 »
Mapy (Europy również) mają oznaczenie 0803 (czytaj marzec`08),
A1 jest.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #153 dnia: Kwiecień 22, 2008, 18:37:40 »
A ja mam pytanie do użytkowników AM 5.0.7 

1. Czy na mapach w wersji 5.0.7 jest już nowo wybudowany odcinek autostrady A1 pod Gdańskiem?
2. Wersja 5.0.7 to udoskonalenie i uzupełnienie map na Polskę.  Czy na Europę również?, czy nadal są to te same mapy które były w wersji 4 ?
Ostatnia wersja 4.5.3 zawierała mapy z października 2007 (10.2007).
Wersja 5.0.5 jak i 5.0.7 zawiera mapy z marca 2008 (0803). Wersja programu nie określa wersji map!
Ale na pewno !! w wersji 5.0.7 nie są mapy z 4.5.3.

Co do A1 pod Gdańskiem: miejscowość Swarożyn (droga krajowa nr 22) z obwodnicą Trójmiasta jest połączona autostradą A1 (w wersji map 0803 oczywiście).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2008, 18:39:24 wysłana przez matmic »
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #154 dnia: Kwiecień 23, 2008, 12:15:36 »
Mam pytanie do osób z Torunia lub okolic, które znają Toruń i mogą podzielić sie swoją opinią.
Chodzi o przejazd przez Toruń na trasie Warszawa-Bydgoszcz. Otóż AM każe w zaznaczonym poniżej miejscu skręcać z ul. Lubickiej w małą ulice Waryńskiego. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że to trasa szybka. Moim zdaniem trasa powinna biec dalej ulica Traugutta, Warszawską, Dobrzyńską i potem w lewo na rondzie .. tak jak biegnie droga krajowa. Ja tam nie skręcam ale może nie mam racji....
Proszę o analizę, odpowiedź i komentarz co do sensowności trasy zaproponowanej przez AM.

ISTQB Certified Tester

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #155 dnia: Kwiecień 23, 2008, 12:45:49 »
Mam przypisaną AM 5.0.7 do karty SD w swoim MIO 168.
Otóż chcę wgrać sobie do niego Win2003SE, bo obecnie mam Win2003.
Czy po tym, będzie wymagany kontakt z supportem AM, aby skasowali mi przypisanie rejestracji do systemu? Bo z tego co wiem to AM przypisuje się do karty i równocześnie do systemu?
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline dth

• 39
  • Sprzęt: SPV M650 1Gb AM 4.5.3
« Odpowiedź #156 dnia: Kwiecień 23, 2008, 15:13:30 »
Mam pytanie do osób z Torunia lub okolic, które znają Toruń i mogą podzielić sie swoją opinią.
Chodzi o przejazd przez Toruń na trasie Warszawa-Bydgoszcz. Otóż AM każe w zaznaczonym poniżej miejscu skręcać z ul. Lubickiej w małą ulice Waryńskiego. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że to trasa szybka. Moim zdaniem trasa powinna biec dalej ulica Traugutta, Warszawską, Dobrzyńską i potem w lewo na rondzie .. tak jak biegnie droga krajowa. Ja tam nie skręcam ale może nie mam racji....
Proszę o analizę, odpowiedź i komentarz co do sensowności trasy zaproponowanej przez AM.

Równiez czekam na tą odpowiedz. Za niedługo lece z Warszawy, przez Toruń, Bydgoszcz do Więcborka więc również jestem zainteresowany tematem :) :O~

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #157 dnia: Kwiecień 23, 2008, 15:41:20 »
Mam przypisaną AM 5.0.7 do karty SD w swoim MIO 168.
Otóż chcę wgrać sobie do niego Win2003SE, bo obecnie mam Win2003.
Czy po tym, będzie wymagany kontakt z supportem AM, aby skasowali mi przypisanie rejestracji do systemu? Bo z tego co wiem to AM przypisuje się do karty i równocześnie do systemu?
Od razu napiszę że nie robiłem tego w praktyce ale z tego co wiem to nie powinno być problemu a jeśli będzie to czeka Cię najwyżej ponowna instalacja AM ale bez konieczności odblokowywania licencji bo ta jest przypisana do karty a nie działać może bo przy instalacji instalowane są składniki odpowiednie dla danego systemu .Myślę jednak że  2003 i 2003SE nie różnią się aż tak znacząco.
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #158 dnia: Kwiecień 23, 2008, 16:02:17 »
Od razu napiszę że nie robiłem tego w praktyce ale z tego co wiem to nie powinno być problemu a jeśli będzie to czeka Cię najwyżej ponowna instalacja AM ale bez konieczności odblokowywania licencji bo ta jest przypisana do karty a nie działać może bo przy instalacji instalowane są składniki odpowiednie dla danego systemu .Myślę jednak że  2003 i 2003SE nie różnią się aż tak znacząco.
Wgrałem Win2003SE i wszystko działa prawidłowo, oczywiście wraz z AM5.0.7 :)
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline tadzik99

• 36
  • Sprzęt: NavRoad VIVO S (poprzednio NR 430BT, VIVO Plus)
« Odpowiedź #159 dnia: Kwiecień 23, 2008, 20:13:53 »
Pamiętam jak kiedys czekało się na nową wersję tygodniami, miesiącami a teraz co tydzień prawie nowa wersja wychodzi  :mrgreen: - i jak Ci starsi ludzie mają sobie z tym poradzić  :P

Starsi ludzie mają młodszych znajomych co śmigają w mapach i internecie a automapa jest chyba dedykowana dla pda .Ktoś kto decyduje się na pda akceptuje nowe technologie  :ok:

A kogo uważacie szanowni NAWIGATORZY za starszych ludzi ?
Ja skończyłem 60 lat, komputerem posługuję się od czasów ZX Spectrum, a AM uzywam 3 rok
Pozdrawiam
Dziadek

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #160 dnia: Kwiecień 23, 2008, 20:40:08 »
Panowie, kończymy OT dot. wieku Clubowiczów.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #161 dnia: Kwiecień 23, 2008, 21:00:25 »
Właśnie przyjechał mój kolega z trasy używająć AM 5.0.7....
UWAGA powyżej lat 18:  :wink:
KOLEGA: ja pier**** nakręciłem się jak głupi, do tego musiałem po skręci gdybać którą mam jechać bo wyznaczona była pod prąd a później miało być szybciej ale jak ma być szybciej po serpentynach w górach, nigdy więcej tego je*** programu, wracam do mojego TT

A teraz tłumaczę  :ok:
Kolega jechał Z Zielonej Góry do Lądka Zdrój przez Wrocław, wszytko było prawie pięknie do momentu....
Znaki na drodze i na niebie wskazują droge na BARDO -> Kłodzko -> Lądek Zdr.a AM prowadzi Ząbkowice Śląskie -> skręt z głównej ukazuje się jakaś mała uliczka pod górkę ze znakiem zakaz wjazdu  :D -> Sadlno (jeśli ktoś poradzi sobie wogóle w ząbkowicach  :proud: -> Mąkolno itd

Wiem że przez Kłodzko jest trochę dalej ale ludzie droga jest 100razy lepsza i czasowo wychodzi DUŻO lepiej

zawodowy kierowca...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #162 dnia: Kwiecień 23, 2008, 21:52:33 »
Hehehe, tyle że TT(6) wcale nie prowadzi przez Kłodzko.
Tak samo prowadzi na Sadlno, tylko w Ząbkowicach zjeżdża z E67 1 km dalej omijając miasto,
potem obie prowadzą drogą 382 przez Kamieniec Ząbkowicki, potem zgodnie drogą 390 na Złoty Stok,
tylko wg mapy TT droga 390 biegnie przez Sosnową i Płonicę, a wg AM biegnie przez Mąkolno
Dalej wciąż zgodnie 390-tką aż do samego Lądka.
A przez Kłodzko też są zgodne i TT i AM prowadzą tamtędy trasą alternatywną.

Słowem, Twój kolega następnym razem prawie tak samo będzie klął na TT :mrgreen:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #163 dnia: Kwiecień 23, 2008, 21:58:47 »
A ja już myślałem, że Pelikan (Mariusz Pelikański) załatwił z ekipą Hołka, żeby ci załatwili z AutoMapą, żeby ta wszystkie trasy puszczała przez Ząbkowice, a on (czyli Pelikan) załata użytkownikom wszelkie kapcie, jakie złapią po trasie. Jeśli jeszcze P. prowadzi wulkanizację w Z.Ś.

Obawiam się, że p360 i jego Niecenzuralny Kolega mają rację - trasa jest do kitu (szybka). Że TomTom też do kitu - pocieszenie jakieś jest, ale jakby słabe...

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #164 dnia: Kwiecień 23, 2008, 22:20:32 »
na TT nie sprawdzałem bo nie mam, on pewnie też nie sprawdzi póki nie pojedzie znów  :ok:
Ale zawsze to lepiej na TT bo odejdzie problem kombinowania z zakazem w żąbkowicach

Widać nawigacje chcą od nas pojeźdżenia po góach i pokręcenia kierałką  :S
zawodowy kierowca...

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #165 dnia: Kwiecień 24, 2008, 07:23:09 »
Mi się tęskni do tras wyznaczanych przez AM 3.9.7... Były o wiele logiczniejsze od tych co teraz wyznacza 5.x.x czy wyznaczała 4.x.x.
Mam od betatestów nawyk jeżdzenia z ciągle włączoną AM, nawet jak wracam z pracy przez przedszkole do domu. Zauważyłem, że AM co aktualizacja wersji, to wyznacza tą trasę odrobinę innymi drogami, a co śmieśmiejsze, jak zjadę z wyznaczonej, to po każdej aktualizacji inne zachowanie ze strony AM.
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline Lorbas

• **
  • 181
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #166 dnia: Kwiecień 24, 2008, 11:20:56 »

jestem z Torunia i akurat często bywam w tym miejscu (mieszkam niedaleko :grin:) i wydaje się, że AU faktycznie wyznaczyła przyzwoitą trasę, gdyby się pojechało w kierunku Dobrzyńskiej to załapiemy się na podwójne światła, a jak pojedziemy w sposób który pokazuje AU będzie szybciej bo miniemy światła

chociaż szczerze mówiąc to jest szybsza trasa niż te dwie,
najlepiej by było pojechać Traugutta i skręcić w Bulwar Filadelfijski i dalej już prosto na Bydzie, trasy które biegną obok Kaszownika są dłuższe

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #167 dnia: Kwiecień 24, 2008, 13:23:36 »
Brak płynności Nawigacji

Przez ostatnie kilka dni miałem okazje przyjrzeć sie temu problemowi.
I tak:
- Problem nadal występuje
- występuje przy dużym a najgorzej przy maksymalnym zbliżeniu
- jadąc np 30km/h lub szybciej to skoki są nieakceptowalne i przy
rozbudowanych zjazdach z autostrad lub zjeździe z ronda mogą wprowadzać
a nawet wprowadzają często w błąd i dezorientację.
Z moich odczuć w 4.5.3 nie występowało to tak wyraziście bo tam była
chyba użyta mniejsza skala zbliżenia (może się mylę ale tak to
wyglądało).
Odnoszę wrażenie, że przyczyną takich skoków nie jest nieprawidłowe
działanie aplikacji (np zawieszanie się, znaczne obciążenie pamięci czy
procesora) ale zbyt słaby mechanizm wygładzania ruchu nawigacji.
Wiadomo, że dane z odbiornika GPS "schodzą" co sekundę a reszta
płynności to wygładzanie przez aplikację. Oglądałem kilka różnych
nawigacji ale w żadnej nie było takich skoków. Dla mnie wzorem w tym
zakresie jest iGO. Wracając do tematu, wydaje mi i się, że mechanizm
albo jest zbyt słaby lub wymaga poprawy algorytm wygładzania albo
rzeczywiście jest z nim coś nie tak....
Sama automapa (5.0.8 i nowsze) chodzi u mnie bardzo stabilnie,
bez zwieszeń a duża ilość dostępnej pamięci (ponad 90MB) i szybki procesor (624MHz)
wskazywałyby, że mogę mieć rację....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2008, 13:27:10 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #168 dnia: Kwiecień 24, 2008, 21:19:23 »
Mam od betatestów nawyk jeżdzenia z ciągle włączoną AM, nawet jak wracam z pracy przez przedszkole do domu. Zauważyłem, że AM co aktualizacja wersji, to wyznacza tą trasę odrobinę innymi drogami, a co śmieśmiejsze, jak zjadę z wyznaczonej, to po każdej aktualizacji inne zachowanie ze strony AM.
Mam to samo 24/dobę z włączoną AM  :smile:
Co do wyznaczania tras to też prawda. Ale faktem jest,że gdy zauważyłem,że trasa nie jest taka jak miałem w innych wersjach i nie prowadzi tak jak powinna - dawałem trasę alternatywną i muszę przyznać,że ta była już taka jak trzeba (dotyczy algorytmu trasy szybkiej)
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #169 dnia: Kwiecień 24, 2008, 21:39:14 »
Broniłem się przed przeniesieniem licencji z asusa 730w na kaisera, ale dziś widziałem jak AM505 działa na kaiserce... Płynność o wiele lepsza pomimo wolniejszego procesora i braku akceleratora grafiki. Wydaje się, że dużym problemem jest jednak obsługa VGA. Chyba się zdecyduję na desperacki krok i zamienię 3.7" VGA na 2.8" QVGA.

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #170 dnia: Kwiecień 24, 2008, 22:10:08 »
Co prawda to prawda na qvga chodzi płynniej, wedlog mnie i tak jest czytelnie  :ok:
zawodowy kierowca...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #171 dnia: Kwiecień 25, 2008, 08:19:06 »

jestem z Torunia i akurat często bywam w tym miejscu (mieszkam niedaleko :grin:) i wydaje się, że AU faktycznie wyznaczyła przyzwoitą trasę, gdyby się pojechało w kierunku Dobrzyńskiej to załapiemy się na podwójne światła, a jak pojedziemy w sposób który pokazuje AU będzie szybciej bo miniemy światła

chociaż szczerze mówiąc to jest szybsza trasa niż te dwie,
najlepiej by było pojechać Traugutta i skręcić w Bulwar Filadelfijski i dalej już prosto na Bydzie, trasy które biegną obok Kaszownika są dłuższe
Od lat przejeżdżam przez Toruń i do głowy by mi nie przyszło skręcać w ta małą uliczkę. Rozumiem Cię mieszkając w okolicy znasz sposoby na ominięci skrzyżowań/świateł jednak to jest trasa szybka a więc powinna przebiegłać po najbardziej głównych trasach a w tym przypadku jest to droga krajowa. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić by Tir skręcał tym miejscu bo moim zdaniem byłby problem z wykonaniem skrętu w tą uliczkę.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #172 dnia: Kwiecień 25, 2008, 08:45:52 »
Ale to jest opcja wyboru trasy "szybkiej", a nie trasy "głównej". Do tego służy opcja "pomijaj trasy gorsze niż". I tutaj możnaby mieć zastrzeżenia do kategorii ulicy Waryńskiego, która być może powinna być drogą "miejską lokalną".

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #173 dnia: Kwiecień 25, 2008, 08:56:43 »
Ale to jest opcja wyboru trasy "szybkiej", a nie trasy "głównej". Do tego służy opcja "pomijaj trasy gorsze niż". I tutaj możnaby mieć zastrzeżenia do kategorii ulicy Waryńskiego, która być może powinna być drogą "miejską lokalną".
Tylko, że AM nie wyznacza drogę wg ilości skrzyżowań ale decyduje kategoria dróg bo każdy inny machanizm byłby prowadzący na manowce...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Lorbas

• **
  • 181
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #174 dnia: Kwiecień 25, 2008, 10:41:25 »
Tir to na pewno nie powinien jechac przez Warynskiego, to waska uliczka z niskimi drzewkami o ile pamietam i tir pewnie zawadzilby paką o te drzewa, zresztą tir by tam sie ledwo wyrobil

no ale jesli nie jedzie sie tirem to najszybsza trasa biegnie przez bulwar filadelfijski i bydgoska

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #175 dnia: Kwiecień 25, 2008, 11:10:59 »
Wczoraj o 22:41 uprzejmie mnie poinformowano emajlą ;), że jest "nowa" wersja Automapy 5.0
Mają zaskok...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #176 dnia: Kwiecień 25, 2008, 11:13:18 »
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić by Tir skręcał tym miejscu ...

Póki co AM nie oferuje żadnej opcji dedykowanej dla TIRów, więc kwestia czy TIR tam może czy nie, jest drugorzędna.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #177 dnia: Kwiecień 25, 2008, 11:19:38 »
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić by Tir skręcał tym miejscu ...

Póki co AM nie oferuje żadnej opcji dedykowanej dla TIRów, więc kwestia czy TIR tam może czy nie, jest drugorzędna.
No tak ale jeśli trasa szybka jest wyznaczana w oparciu o kryterium kategorii dróg to po jakie licho AM każe zjeżdżać z drogi krajowej by 500m dalej na nią znów wjeżdżać....?
Co do buwaru filadelfijskiego to odechciało mi sie nim jechać gdy okazało się, że zęby powypadać nogą na kocich łbach jakie są dalej ....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2008, 11:22:13 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #178 dnia: Kwiecień 25, 2008, 11:25:33 »
Cytat: Lutek II
No tak ale jeśli trasa szybka jest wyznaczana w oparciu o kryterium kategorii dróg to po jakie licho AM każe zjeżdżać z drogi krajowej by 500m dalej na nią znów wjeżdżać....?

To normalne. Mam włączone omijanie dróg o kategorii "Miejska-lokalna" i gorszych, a i tak w opcji drogi krótkiej,
lub dowolnej innej - AM wyznacza trasę przez taką drogę, np. osiedlową, gdzie są progi zwalniające i 20 kmh.
Ech, żeby twórca AM dał otwarty dostęp do edycji mapy chociaż Polski, to w miesiąc mielibyśmy najbardziej aktualną
mapę ze wszystkich tego typu oprogramowań...
--
twinsen

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #179 dnia: Kwiecień 25, 2008, 11:25:59 »
Bo tędy jest wg algorytmu szybciej i bliżej, a droga jest wystarczająco wysokiej kategorii (miejska główna)
Tu można ewentualnie czepiać się kategoryzacji tego odcinka, a nie routingu.