Jakiej wersji AM byś używał gdyby Aqurat "uwolnił" mapy?

• 22 Odpowiedzi
  • 4831 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Jakiej wersji AM byś używał gdyby Aqurat "uwolnił" mapy?
« dnia: Wrzesień 06, 2010, 00:05:54 »
Bardzom ciekaw  :)
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Odp: Jakiej wersji AM byś używał gdyby Aqurat "uwolnił" mapy?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2010, 00:47:25 »
Zagłosowałem na 6.x ale tylko ze względu na informacje o dopuszczalnych prędkościach.
Gdyby miała to 5tka, to używałbym 5.5.3.
Żadne traffic'ki, Smart Road'sy, Taryfikatory i asystenty pasa ruchu mi nie są potrzebne i tylko zamulają.
Znacie kogoś, kto np. w sytuacji zagrożenia zamiast uciekać szuka opcji sms'a ratunkowego w AM?

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2010, 00:59:49 »
Hmm... mimo wszystko używałbym zawsze najnowszych wersji.... Niestety nie ma takiej możliwości wyboru w ankiecie...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2010, 01:44:18 wysłana przez jagga68 »

*

Offline ochkarol

• 4813
Odp: Jakiej wersji AM byś używał gdyby Aqurat \"uwolnił\" mapy?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2010, 01:51:47 »
Na dziś aktualna jest 6.x

Połączone: Wrzesień 06, 2010, 01:52:46
Zagłosowałem na 6.x ale tylko ze względu na informacje o dopuszczalnych prędkościach.
Gdyby miała to 5tka, to używałbym 5.5.3. ...
Gdyby szafa miała sznurek...  :wink:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2010, 09:03:36 »
Bundy co tak nie po kolei ;)
Choć po raz pierwszy odkąd używam AM program mi się wywala, to jednak wybrałem szóstkę bo ma więcej plusów niż minusów, a że lubię zmiany to z niecierpliwością czekam co nowego przyniesie siódemka. Będzie się działo  >:)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2010, 10:15:30 »
Bundy co tak nie po kolei ;)...
Okienka wypełniałem góra-dół  :mrgreen:
Późno było  :E
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2010, 11:57:40 »
Hmm... mimo wszystko używałbym zawsze najnowszych wersji....

Również najnowszej, czyli na ten moment 6.xx

*

Bilunia

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2010, 12:06:01 »
Ciekawy temat, tylko zmyłkowy.
Jakiej wersji AM - jako programu, interfejsu, czy możliwości.
Ja głosowałem na 5.5.3 + do tego nowe mapy, na których nie będzie "z urzędu" blokad czasowych. Jedni jeżdżą non stop i nie mają czasu na codzienne wizyty na MIPLO, drugim wystarczy dokładna mapa aktualizowana od czasu do czasu, a jedni i drudzy więcej wiarygodnych, bieżących informacji znajdą na znakach, niż w AM.
Reszta jako opcja dla fascynatów, w jakiejkolwiek formie - nawet płatnej.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2010, 14:24:52 »
Ciekawy temat, tylko zmyłkowy.
Jakiej wersji AM - jako programu, interfejsu, czy możliwości. ...
Wcale nie zmyłkowy. Proszę nie nadinterpretowywać pytań  :wink: :P
Wersja to wersja jako całość ze swoim bagazem plusów i minusów - interface, mozliwości, opcje, bugi itp.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline rafal66

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Sensation Z710e + Acer Iconia Tab A500 (16)
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 06, 2010, 19:38:19 »
Głosowałem na 5.x.x (domyślnie 5.5.3 i nowe mapy). Choć gdyby wyszła 6.7 bez obecnie znanych problemów (szczególnie wycieczek na drogi lokalne) to bym pewnie wybrał nową (choć mogę się założyć, że o ile będzie 6.7 a nie od razu 7.0 to będzie równie niedopracowana i napchana gadżetami co 6.6. A przecież 6.6 naprawdę niewiele brakuje do ideału, wystarczy poprawić babole bez dodawania kolejnych wodotrysków....)

*

Bilunia

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 06, 2010, 23:45:59 »
Wcale nie zmyłkowy. Proszę nie nadinterpretowywać pytań  :wink: :P
Wersja to wersja jako całość ze swoim bagazem plusów i minusów - interface, mozliwości, opcje, bugi itp.
Załóż następną sondę z propozycją wprowadzenia w AM aktywnej sygnalizacji świetlnej. Będą na mapie wszystkie sygnalizatory, natomiast dwa kolory na nich będą wyszarzone, a aktualnie zapalony kolor na danym sygnalizatorze będzie mrugał z navi stosownym kolorkiem.
Przekonasz się, jak wielu zdobędziesz fanów. Pewnie 90 % będzie "za".

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 07, 2010, 00:50:44 »
Choć gdyby wyszła 6.7 bez obecnie znanych problemów (szczególnie wycieczek na drogi lokalne)
Ależ wycieczek na drogi lokalne można uniknąć wyłączając to i owo....

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 07, 2010, 16:22:50 »
Załóż następną sondę ... Przekonasz się, jak wielu zdobędziesz fanów. Pewnie 90 % będzie "za".
Wolę fanki  :wink: :mrgreen:
I nie o popularność mi chodzi. Gdzieś tu ktos rzucił hasło, że sporo uzytkowników, jakby mogło wybrać aktualne mapy do każdej wersji, używaloby wersji 4.x. Wydało mi się to przesadzone i stąd ta ankieta.
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 07, 2010, 19:55:06 »

... sporo uzytkowników, jakby mogło wybrać aktualne mapy do każdej wersji, używaloby wersji 4.x. Wydało mi się to przesadzone
Mnie też  :ok:

Ale znalazłem też na forum opinie, że w 6.6 wszystko jest OK (włącznie z SR, LD i blokadami, tak wbudowanymi z mapę, jak i z MIPLO). Znalazłem też wręcz żądania wprowadzenia kolejnego gadżetu - drogowskazów. :worried: :kill: Podobno mało ich wzdłuż dróg.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2010, 19:57:46 »
Ale znalazłem też na forum opinie, że w 6.6 wszystko jest OK (włącznie z SR, LD i blokadami, tak wbudowanymi z mapę, jak i z MIPLO). ...
Co do blokad z MiploTraffic - nie mam zastrzeżeń.
Pozdrawiam
Karol

*

Dżeju

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 07, 2010, 20:41:33 »
(...) Gdzieś tu ktoś rzucił hasło, że sporo użytkowników, jakby mogło wybrać aktualne mapy do każdej wersji, używaloby wersji 4.x. Wydało mi się to przesadzone i stąd ta ankieta.

Ile to jest sporo ?  Nasze forum z setką odpowiedzi w tej ankiecie uważasz za wyrocznię ???  To tylko statystyka, którą można całkowicie i dowolnie manipulować  :mrgreen:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 07, 2010, 21:18:51 »
Tak się ktos tu wyraził, że zdziwiłbym się ilu uzytkowników AM wolałoby AM 4.x od AM.6 z dowolnymi mapami.
A nasze forum to jaks tam próbka bardziej wyedukowanej społeczności uzytkowników AM.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 07, 2010, 22:07:21 »
Znalazłem też wręcz żądania wprowadzenia kolejnego gadżetu - drogowskazów. :worried: :kill: Podobno mało ich wzdłuż dróg.
Ten gadżet jest już od dawna w większości szanujących się programów nawigacyjnych i wcześniej czy później zawita w AM.
Raczej bym nie liczył na junction view (reality view), choć kto wie, może programiści AM się wysilą w wersji powiedzmy 10  >:)

*

Bilunia

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 07, 2010, 22:19:44 »
A nasze forum to jaks tam próbka bardziej wyedukowanej społeczności uzytkowników AM.
Wyedukowanej, czy raczej pasjonatów.
Bo dyplomy nie zobowiązują do wnikania w infrastrukturę programu, czy nawet głębiej - kombinacji w poszczególnych pliczkach. Większość oczekuje prostej obsługi, funkcjonalności i niezawodności. Ta większość nie ma czasu na ślęczenie na forum tym, czy innym i szukanie rozwiązań ułatwiających użytkowanie. Włącza urządzenie zaopatrzone w AM i to ma działać. Nawet większość z nas - pasjonatów, nie zdaje sobie sprawy z tego, ilu użytkowników korzystanie z AM sprowadza do "Prowadź do".
Ostatnio mój sympatyczny przyjaciel (inż) wrócił z urlopu, w którym na drodze asystował mu otrzymany na urodziny nowy sprzęcik z AM (6.2) na pokładzie. Jak usłyszałem jego zarzuty w stosunku do AM, postanowiłem się temu przyjrzeć. Wyobrażacie sobie, że ludzie wierzą w hasła "rozpakuj i jedź"? Tak też zrobił .... :O
Jak mu poustawiałem co trzeba, to teraz jest pełen zachwytu i nawet nie chce słyszeć o tym, że to, czy tamto w AM jest be.
Nie oszukujmy się - edukacja nie ma nic wspólnego z pasją. Nie myślmy, że to, co dla nas jest w AM proste i oczywiste, będzie takie dla wszystkich. A program nie jest stworzony wyłącznie dla nas.
Dlatego któryś raz z kolei apeluję, by AM była "przyswajalna" dla przeciętnego użytkownika, a nie dla garstki pasjonatów, którą stanowimy my.
Nad tym przesłaniem chyba warto się zastanowić.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2010, 22:22:58 wysłana przez Bilunia »

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 07, 2010, 22:34:18 »
Popieram. Dzisiaj szwagier /inż/ zachwycał się nawigacją, którą kupiła jego córa. Pytam, dlaczego sobie nie kupi. To dla mnie za skomplikowane- rzecze. Bilunia- gdybyś jeszcze napisał, czy walczyłes z ustawianiem zawracania. Pytalem Cię w poście na ten temat, ale pewnie nie czytałes tematu.  pozdr

*

Bilunia

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 07, 2010, 23:23:38 »
Bilunia- ... ale pewnie nie czytałes tematu.
Podobnie, jak Ty PW  :wink:
Nadrobiłem zaległości.
Dlatego nawołuję do naprawienia baboli wpływających na podstawową funkcjonalność programu, a później nie mam nic przeciwko gadżetom dla wizjonerów i pożywce dla pijaru. Ale nie na odwrót.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 08, 2010, 08:22:37 »
Bilunia Ty tak nawołujesz i apelujesz tylko na forum, czy wysyłasz jakieś zgłoszenia, propozycje czy sugestie do supportu? Bo pisząc jedynie na forum za wiele nie wskórasz. Pisząc do supportu naprawdę można coś zmienić, sam się nie raz już o tym przekonałem. Trzeba być tylko troszkę upierdliwym. Ja ostatnio po raz kolejny zadałem kilka tych samych pytań do supportu (o AM7), grzecznie poprosiłem o odpowiedź pisząc żeby mi w końcu odpowiedzieli, bo wcześniejsza korespondencja to tylko "dziekujemy..." i nic. Byłem mocno zdziwiony, bo po tym tekście w końcu nastąpiła normalna wymiana korespondencji.

*

Bilunia

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 08, 2010, 13:04:45 »
Swego czasu doszedłem do wniosku, że odpowiedzi typu "Dziękujemy ... przekazano do odpowiedniego działu ... ", mi się znudziły, a efektów nie było.
Uznałem więc, że najlepszym bodźcem dla producenta będzie upublicznianie baboli. Niestety, jak widać, ta metoda też na krótką metę jest mało skuteczna.
Pozostaje mi mieć nadzieję, że kiedyś ktoś zrozumie, że nakręcanie sprzedaży wyłącznie "pijarem" i nie do końca działającymi i okiełznanymi gadżetami nie będzie trwało wiecznie.
Wtedy może ktoś w końcu zbuduje program od solidnych podstaw, a na nim rozbuduje gadźety. Oby to nie było w zbyt odległym terminie, bo obserwując co robi w ostatnim czasie konkurencja, śmiem sądzić, że odzyskać utraconych klientów może być dla AM sporym problemem.
Miłość do rodzimych produktów, jest czymś fajnym i patriotycznym. Ale ta miłość jeżeli ma przetrwać, musi być obopólna. Bo niby z jakiej okazji ktoś ma wydawać kaskę na przedłużenie licencji, skoro nawet "piewcy AM" coraz częściej przyznają się do awaryjnej karty ze starszą jej wersją. Nawet najuczciwszy może szukać alternatywy - przejść na ciemną stronę mocy, czy do konkurencji, a może dalej płacić za możliwość aktualizacji, a jeździć na "kompromisie" pomiędzy dokładną mapą, a w miarę sprawnym programem, czyli  v.6.2.
Wystarczy, bo się rozkręciłem
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2010, 14:50:43 wysłana przez Bilunia »