jaki nawigator samochodowy do Automapy ?

• 18 Odpowiedzi
  • 3552 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ketaj

• **
  • 146
jaki nawigator samochodowy do Automapy ?
« dnia: Lipiec 08, 2007, 02:18:42 »
jak w temacie, nie chodzi mi o PDA tylko nawigator do samochodu.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: jaki nawigator samochodowy do Automapy ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2007, 10:54:15 »
Napisz coś więcej o potrzebach: jaki ekran 3,5 czy 4,3", czy wbudowany zestaw głośnomówiący, jaki masz budżet na sprzęcik?

*

Offline ketaj

• **
  • 146
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2007, 11:13:36 »
Ekran 4,3" może być zestaw głośnomówiący, może mieć też odtwarzacz filmów itp. cena ok. 1500zł  :)

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 09, 2007, 11:23:19 »

Gdyby był mi potrzebny tylko nawigator do samochodu, to zdecydowałbym się na NavRoad NR430BT.
Ma chyba wszystko co potrzeba (ekran 4,3", BT itp.) z Automapą Polski kosztuje od ok. 1500 zł (tańsze są tylko wersje z Navroad Map Region: Polska, Czechy, Słowacja, Węgry - z wyglądu coś ala TT, czyli pewno i pokrycie PL kiepskawe...), z tym, że AM dla NV jest w specjalnej wersji, dostosowanej do szerokiego ekranu, pasek nawigacyjny jest wyświetlany po lewej stronie ekranu (a nie jak w standardzie na górze) - zdecydowanie poprawia to funkcjonalność.
Poza tym, dość szybki procek (samsung 400 MHz) pozwala na sprawne odtwarzanie b. dużej liczby formatów filmów (avi, mov, mpg, mwv, wma, 3gp) z napisami smi. Oczywiście jako odtwarzacz MP3 radzi sobie równie dobrze, tylko warto to wszystko podłączyć pod wzmacniacz ;).

Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline plnf

• **
  • 176
  • HTC HD2, SDHC 8GB, AM 6.5, navigon 7 na Symbian
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2007, 13:56:26 »

Gdyby był mi potrzebny tylko nawigator do samochodu, to zdecydowałbym się na NavRoad NR430BT.
Ma chyba wszystko co potrzeba (ekran 4,3", BT itp.) z Automapą Polski kosztuje od ok. 1500 zł (tańsze są tylko wersje z Navroad Map Region: Polska, Czechy, Słowacja, Węgry - z wyglądu coś ala TT, czyli pewno i pokrycie PL kiepskawe...), z tym, że AM dla NV jest w specjalnej wersji, dostosowanej do szerokiego ekranu, pasek nawigacyjny jest wyświetlany po lewej stronie ekranu (a nie jak w standardzie na górze) - zdecydowanie poprawia to funkcjonalność.
Poza tym, dość szybki procek (samsung 400 MHz) pozwala na sprawne odtwarzanie b. dużej liczby formatów filmów (avi, mov, mpg, mwv, wma, 3gp) z napisami smi. Oczywiście jako odtwarzacz MP3 radzi sobie równie dobrze, tylko warto to wszystko podłączyć pod wzmacniacz ;).

Witam,

Z tej samej firmy JAMICON jest nowy sprzęt : NavRoad NR350 ( http://www.navroad.com/NR350.php ) który ma wszystko to co NavRoad NR430BT oprucz ekran trochę mnieszy tzn. 3.5 " ale co do ostatnich tajnych wątków bardzo szybki w obsługę oprogramowaniach nawigacyjnych.

Niebawem test zostanie zrobiony na PDACLUB.

Pozdrawiam

HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2007, 15:33:46 »
NavRoad NR350 ( http://www.navroad.com/NR350.php ) który ma wszystko to co NavRoad NR430BT oprócz ekran trochę mniejszy tzn. 3.5 " ale co do ostatnich tajnych wątków bardzo szybki w obsługę oprogramowaniach nawigacyjnych.
Niebawem test zostanie zrobiony na PDACLUB.
Pozdrawiam

NR350 to zubożona wersja NR430BT. Procesor ten sam, ale zdecydowanie mniejszy (3,5") ekran, brak BT, mniejszy akumulator (choć w samochodzie to i tak drugorzędna cecha).

Zauważ, że wymagania były następujące:
"Ekran 4,3" może być zestaw głośnomówiący, może mieć też odtwarzacz filmów itp. cena ok. 1500zł"

Te wymagania spełnia NR430BT, 350 już zdecydowanie nie spełnia. I jak dla mnie, cena niższa o ok. 300 chyba nie byłaby czynnikiem decydującym o zakupie. Wybrałbym 430.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2007, 15:40:21 »
Panowie, a czy jest możliwe, aby jakimś cudownym sposobem przenieść obraz z pda (np FS N560) na zewnętrzny ekran zainstalowany w samochodzie fabrycznie lub jakiś inny...???

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2007, 15:49:46 »
Panowie, a czy jest możliwe, aby jakimś cudownym sposobem przenieść obraz z pda (np FS N560) na zewnętrzny ekran zainstalowany w samochodzie fabrycznie lub jakiś inny...???

Z FS N560 to pewnie będzie bardzo ciężko, ale są specjalizowane (car-computery) które mają wyjścia sterujące pasujące do ekranów wbudowanych w samochodach. Tyle że cena takich rozwiązań jest b. wysoka.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2007, 16:23:20 »

Żaden problem - z tym, że w grę wchodzi opcja: "ub jakiś inny...?". Czyli teoretyzujmy: ekran LCD dotykowy lub z nakładką dotykową (digitizer) podłączony do komputera PC, może być typu laptop lub sublaptop, ukrytego pod kokpitem. System operacyjny i oprogramowanie (automapa) zainstalowane na karcie CF zamiast HDD (szybkość uruchamiania się). Domowej roboty, ewentualnie kupno specjalizowanego do tego celu (a są już takie - właśnie do samochodów...).

Cały problem polega tu właśnie na dobraniu ekranu dotykowego, montowanego na konsoli centralnej samochodu (np. wyrzucając miejsce na radio i nawiewy środokowe w aucie). Przeglądając alledrogo znajduję lapki z matrycą 8,9" (panorama) za cztery tysiące z hakiem ;)
Ale jest jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/item209870126_casio_fiva_mpc_501_tablet_umpc_900gram_d211_etc.html
Procesor co prawda Genode 200 Mhz, pamięci 96MB, hdd 10GB i najważniejsze ma ekran 6,7 cala i rozdzielczość SVGA 800*600.
Sprzedający chce za kup teraz 1049, dokładając:
- karta sieciowa LAN na PCMCIA
- CDROM podłączany do tableta / umpc za pomocą PCMCIA - firma Archos - jest wystawiony w innej mojej aukcji
- karta WLAN + GPRS w jednym czyli innymi słowy NOKIA D211 - działa z każdym de facto obecnym OS od win98 do winXP ;-)))) zarowno GPRS jak i WLAN
- mala klawiaturka na USB
- mala myszka na USB

CZyli jak ktoś się uprze, to może zbudować fajny komputerek samochodowy na tym ustrojstwie - gps można podłączyć pod usb ;)
Pracuje pod win98/2000 - czy i jak szybko Automapa na tym by pracowała? Nie wiem

*

Offline ketaj

• **
  • 146
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2007, 18:09:41 »
Czy jest tu jakiś użytkownik NR430BT ?

Czekam na dalsze propozycje  ;)

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2007, 18:14:58 »
hmm... łatwizna  :) . Czyli rozumiem, że nie jest możliwe bez instalowania  2 ton elektroniki i patroszenia samochodu, zwykłe, prymitywne podanie sygnału na zewnętrzny monitor czy telewizor za pomocą jakiegoś adapterka czy kabelka, czy BT. Szkoda  :( . Pewnie byłoby to bardzo ciekawą funkcją ułatwiającą pracę nie tylko z mapami. Można by sobie pooglądać filmiki, fotki, pocztę itp. Można już doczepić mysz i klawiaturę a nie można większego monitora. Pewnie kiedyś tak będzie.
Tak na marginesie, to jestem często zaskoczony poziomem waszej wiedzy w tym zakresie. Musicie być kompletnymi maniakami komputerowymi. To dobrze. Pozdrawiam  :)

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 09, 2007, 18:21:55 »
W miarę łatwo z PDA podac obraz na zewnętrzny monitor, to na dziś tylko Dell Axim v51, ponoć HTC w nowych modelach ma też umożliwić wyjście Video.
barek ;-)

*

Offline ketaj

• **
  • 146
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 09, 2007, 20:45:22 »
Możemy wrócić do mojego wątku, bo to chyba jest mój wątek, a nie Qumpla  >:(

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 09, 2007, 21:45:31 »
Możemy wrócić do mojego wątku, bo to chyba jest mój wątek, a nie Qumpla  >:(

Można dodać do Twojego wątku jeszcze to, że do wielu firmowych nawigacji po zastosowaniu pewnych prostszych lub trudniejszych sztuczek można wgrać i używać AM4.

Wszystkie one to w zasadzie PNA z WinCE (czasami zablokowanym, czasami nie), na których AM4 radzi sobie świetnie.

Rzekłbym nawet, że teraz "modne" jest uruchamianie przez co poniektórych wszystkich możliwych programów nawigacyjnych na jakimś firmowym PNA. Sam walczyłem z Acerem e310 (firmowo ma Desti6) i udało mi się na nim uruchomić praktycznie wszystkie konkurencyjne programy.

*

Offline plnf

• **
  • 176
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 10, 2007, 09:43:13 »
Czy jest tu jakiś użytkownik NR430BT ?

Czekam na dalsze propozycje  ;)

Witam,

Mam Navroad'a NR430BT.

Jakieś pytania ?

Do z przyjemnością odpowiem.

Pozdrawiam

HTC HD2 (ROM blackSideDown 1.09.23569 PLK), SDHC 8 GB,  AM 6.5, NAVIGON 7.0 na Symbian v60

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 10, 2007, 10:23:56 »
Czy masz doświadczenia z korzystania z trybu głośnomówiącego po BT? Jeśli tak to jakie? Chodzi mi między innymi o jakość połączenia, pewność i czas logowania, oraz ergonomię.

*

Offline plnf

• **
  • 176
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 10, 2007, 12:43:00 »
Czy masz doświadczenia z korzystania z trybu głośnomówiącego po BT? Jeśli tak to jakie? Chodzi mi między innymi o jakość połączenia, pewność i czas logowania, oraz ergonomię.

Witam,

Tak jest, przy kupno nowego sprzętu spróbowałem ową funkcję, której używam tylko i wyłącznie w trasię a nie w miescie przy krótkich jazdach.

Wracam do wątku jakość połączenia jest ok ale w niektórych przypadkach nie wyjaśnionych może przerywać (prawdopodobnie spowodowane przez sterownik Bluetooth starszy lub nowszy z telefonu Nokia 6680 aktualizowana czy z NR430BT, temat do grzebania przy Jamicon'a)  jezeli nie masz mikrofonu dodatkowego to jakość rozmowy może być różne zależne chyba od samochodu i umieszczenia sprzętu na szybie czy na desce, ja używam mikrofon i jakość jest ok.

Co do ergonomii jestem zadowolony. Do moich potrzeb jest to wystarczająco. Rozumiem że dla innych brak książki kontaktów wybudowaną to może być problem.

Używam zestaw w modzie ręcznym, bo w automatycznym przy włączeniu NR430BT dość szybko łapie telefon i ekran AM'a znika pokazując ekran zestawu głośnomówiący wystraczy wtedy przejść ręcznie do AM'a ale to chyba ustawienia żle przeze mnie z parametryzowane.

Jednak to wygoda nie potrzebuję mieć coś w uchu, wiem kto dzwoni bo widzę wyświetlany numer który może być zapamiętywany (historia połączeń) i uzywany spowrotem (tak jak w kziążkę kontaktów).

Można dość łatwo przerzucic połączenie z NR430BT do telefonu, do utajnienia rozmowy na przykład...

Jest to dość dobry zestaw głośno-mówiący, myślę że przy dopracowaniu oprogramowania + udostępnienie nowych sterowników to powinno tylko się polepszyć.

Pozdrawiam

*

Offline poziomek

• 39
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 30, 2007, 12:02:20 »
Witam,
Mam Navroad'a NR430BT.
Jakieś pytania ?
Pozdrawiam

Witam interesuje mnie NR350 . Czy testowałeś soft do nawigacji ale dostarczony przez Navroada? Jka jest z tym ichnim 100% pokryciem Polski? Czy warto dokladac do wersji z AM4?

*

Offline plnf

• **
  • 176
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 30, 2007, 14:04:30 »
Witam,
Mam Navroad'a NR430BT.
Jakieś pytania ?
Pozdrawiam

Witam interesuje mnie NR350 . Czy testowałeś soft do nawigacji ale dostarczony przez Navroada? Jka jest z tym ichnim 100% pokryciem Polski? Czy warto dokladac do wersji z AM4?

Witaj,

Odpowiedź na twoje pytania znajdziesz tu : http://pdaclub.pl/view.php?news_id=12991

Moim zdaniem oprucz pokrycie Polski (nie przetestowany) program wydaję się bardzo interesujący.

Tu jest opcja : "wybór trasy wg typu pojazdów" co brakuję w większości programów.

Co do interfejsu jest on podobny do tomtom'a ale nie wiem jak algorytm przeliczenia tras. (super przy tomtomie).

Mam NR430BT którego kupiłem w kwietniu i jeszcze go nie zmienię (daje on dużo możliwości, i ma ekran 4,3') z oprogramowaniem AM 4.0.1 bo lubię jego grafikę z możliwością dokonania zmian wg własnego uznania (licencja od prawie 3 lat), i bym poczekał na nowego desti (w posiadaniu 6.1.1 kupiony z Navroad'em) lub zmieniał na tomtom jeżeli to drugie  nie będzie mi sie podobało.

Pozdrawiam