Jaka liczba bitow na sek. w GPS ?

• 30 Odpowiedzi
  • 4428 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gregorb

• 360
« dnia: Luty 17, 2007, 20:51:39 »
Jaka liczba bitow na sekunde powinna byc ustawiona w Automapie ? U mnie jest domyslnie wartosc najmniejsza: 4800. Czy ktos moze mi napisac co to w ogole jest za wartosc ?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2007, 20:55:10 »
Ja u siebie ustawiłem zgodnie z tym co pokazuje SIRFTech - 57600. Po prostu sprawdź to tym programikiem i już.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2007, 21:02:11 »
A co to jest za program i co nim sprawdze ?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2007, 21:08:36 »
GPS

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 17, 2007, 22:24:58 »
A czy ktos moze mi podac jaka powinna byc tam wartosc bez koniecznosci instalowania dodatkowego softu i sprawdzania ?

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 17, 2007, 22:29:31 »
domyslnie 4800

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2007, 16:26:19 »
Cytat: "ravel"
domyslnie 4800

Moze ktos mi powiedziec co daje w ogole ta liczba bitow... ? Co bedzie lepiej/gorzej jak bedzie to wieksza wartosc ?

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 18, 2007, 20:38:24 »
jak będzie większa niż dozwolona przez któryś z komponentów (GPS, BT, interfejs, aplikacja) to po prostu nie zadziała. Jednak protokół NMEA nie potrzebuje więcej niż 4800 bit/sek (=600 znaków/s), więc zasadniczo nie ma o czym tutaj rozmawiać. Protokół SIRF potrzebuje nieco więcej, więc domyślnie jest 56kbit/s. I tyle.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 18, 2007, 21:55:30 »
Cytat: "jakubd"
... Protokół SIRF potrzebuje nieco więcej, więc domyślnie jest 56kbit/s. I tyle.

Wlasnie sek jest w tym, ze ja mam pocketa z SIRF III i w Automapie mam domyslnie po instalacji ustawione na 4800. Czy wiec zwiekszyc na 56kB/s ?

*

Offline Lemurek

• 27
  • Sprzęt: IPAQ h3870 + 2GB SD + GPS BT
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 18, 2007, 22:15:37 »
Ja mam odbiornik G-sat na BT i w instrukcji było napisane, że zadziała poprawnie, gdy prędkość transmisji wynosi 38400 b/s. I rzeczywiście - przy innych prędkościach jest niepoprawnie wykrywany. Spróbuj pogrzebać w dokumentacji, a jak działa, to zostaw jak jest.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 18, 2007, 23:03:49 »
W komplecie z pocketem dostalem tylko instrukcje obslugi, nie ma na tam nic na temat sprawdzania bitow gps. Zastanawialo mnie to tylko z powodu tego, ze jak odpalam gps w Automapie to troche to trwa zanim zlapie sygnal z satelit - na oko teraz powiem, ze jakies 2 minuty. Dopiero 3 razy mialem mozliwosc to sprawdzic, ale moze wieksza predkosc bedzie miala znaczenie na czas wykrycia satelit... ?

*

Offline carlos

• **
  • 173
  • Sprzęt: Blue Angel, Nokia 6310i
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 18, 2007, 23:59:54 »
Może spróbuj metodą prób i błędów... Raz ustaw 4800, raz - 56000 lub jakąkolwiek inną wartość i zobaczysz efekty. Najważniejsze żeby działało.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 19, 2007, 09:56:47 »
Cytat: "gregorb"
W komplecie z pocketem dostalem tylko instrukcje obslugi, nie ma na tam nic na temat sprawdzania bitow gps. Zastanawialo mnie to tylko z powodu tego, ze jak odpalam gps w Automapie to troche to trwa zanim zlapie sygnal z satelit - na oko teraz powiem, ze jakies 2 minuty. Dopiero 3 razy mialem mozliwosc to sprawdzic, ale moze wieksza predkosc bedzie miala znaczenie na czas wykrycia satelit... ?

Jeżeli rzadko korzystasz z GPS, to normalne, że łapie wolniej. Tzw. "zimny fix" może być nawet za pierwszym razem po 30 minutach. Potem już szybciej, ale spróbuj rozłączyć się i połączyć zaraz po jednym połączeniu. Zobaczysz - złapie prawie od razu.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 19, 2007, 14:51:06 »
Panowie taka sprawa zainstalowałem sobie auto mapkę i mam mapkę łodz. Prubuję skorzystać z nawigacji i coś nie tak problem jest taki że łapie mi sygnał gps ale nie łapie Sat. i wyświetla komunikat pozycja GPS nie ustalona. Czy to kwestia właśnie pierwszego logowania i trzeba uzbroić się w cierpliwość czy błątk tkwi w czymś innym? Wogule to po co jest to całe avantGo???
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 19, 2007, 16:35:30 »
Według mnie powinieneś za pierwszym razem uzbroić się w cierpliwość. Najpierw jeszcze ściągnij sobie efemerydy i pamiętaj, żeby świeże ściągać co 3 dni - to bardzo przyspiesza.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 19, 2007, 17:12:37 »
Cytat: "6nt"
...efemerydy ...

Mozecie mi powiedziec co to jest ? Ja dopiero od 3 dni jestem uzytkownikiem pocketa i rowniez Automapy i nie za bardzo jestem wtajemniczony w slownictwo :)

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2007, 17:13:44 »
YYYY może jaśniej
Jakie efemerydy. co się z czym je prosze o pomoc. Pozdrawiam.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 19, 2007, 17:48:28 »
Efemerydy = Ephemeris file = Quick position

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 19, 2007, 18:38:40 »
Efemerydy = Ephemeris file = Quick position

Nadal nie lapie...czy chodzi o punkty POI ze stronki http://www.poi.mobilne.net/ ?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 19, 2007, 18:47:58 »
OK, może w Asusie się to inaczej nazywa... Może też Asusy tego nie mają...

Tu chodzi o takie pliki, które się ściąga z internetu (automatycznie co parę dni), które aktualizują położenie satelit. To przyspiesza później ich lokalizację przez GPS i łapanie fixa.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 19, 2007, 20:36:55 »
Tu chodzi o takie pliki, które się ściąga z internetu ...

Nie ma to jak konkretna i precyzyjna odpowiedź :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 19, 2007, 20:43:11 »
A co mam więcej napisać? Nie jestem informatykiem i nie znam struktury tych plików, więcej niż to co napisałem, napisac nie umiem. A skoro Ty umiesz, to nie ograniczaj się do krytyki - napisz coś konstruktywnego. Szczerze - naprawdę sam się chętnie dowiem czegoś więcej.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 19, 2007, 20:48:30 »

Tu chodzi o takie pliki, które się ściąga z internetu (automatycznie co parę dni), które aktualizują położenie satelit. To przyspiesza później ich lokalizację przez GPS i łapanie fixa.

Proponuje, zebys napisal co to sa za pliki. To sa pliki do Automapy ? Sciagasz je z pozycji tego programu wlasnie na pockecie polaczonym z netem ? Jak nie to jak...wyglada to sciaganie u Ciebie ?

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 19, 2007, 21:13:25 »
Cytat: "gregorb"

Proponuje, zebys napisal co to sa za pliki. To sa pliki do Automapy ? Sciagasz je z pozycji tego programu wlasnie na pockecie polaczonym z netem ? Jak nie to jak...wyglada to sciaganie u Ciebie ?

Może je ściąga przez broadband bezpośrednio z satelity, np. HotBird ;-)

Bity na sekundę
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 19, 2007, 21:24:10 »
Ta szybkość jest to szybkość komunkacji między odbiornikiem GPS a urządzeniem PDA (pocketem). Pochodzi z czasów, gdy odbiorniki GPS były podłaczane fizycznie na kablu do portu szeregowego COM1 - predkośc wtedy byłą najczęściej 4800 bit/s. Po pojawieniu się odbiorników w technologii Bluetooth, w urządzeniu PDA stosuje się wirualny port COM 5, COM6 czy COM9 - szybkość transmisji po BT jest faktycznie dużo wyższa, ale dla cełow oprogramowania korzystającego z przysłanych danych GPS stosuje sie umownie tradycyjne prędkości 4.800, 9.600, 19.200 czy 38.400 a nawet 57.600 bit/s - trzeba tak wybrać, jak zaprogramował GPS'a jego producent.

W Twoim przypadku jest jeszcze inaczej - odbiornik GPS jest zintegrowany w PDA, więc tą prędkość ustawia się tak, jak założył producent PDA - najczęściej 4.800 - bo to wystarcza do przesyłania danych NMEA.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 19, 2007, 21:31:52 »
A co mam więcej napisać? Nie jestem informatykiem i nie znam struktury tych plików, więcej niż to co napisałem, napisac nie umiem. A skoro Ty umiesz, to nie ograniczaj się do krytyki - napisz coś konstruktywnego. Szczerze - naprawdę sam się chętnie dowiem czegoś więcej.

Wiesz, fajną masz stopkę, przeczytaj ją sobie dla przypomnienia  :P

To nie ja tu odgrywam 'guru' i rzucam radami typu:
"Najpierw jeszcze ściągnij sobie efemerydy i pamiętaj, żeby świeże ściągać co 3 dni - to bardzo przyspiesza."
To zabrzmiało jakbyś min. 2x w tygodniu ściągał sobie te efemerydy,
karmił świeżymi swój GPS i widział jak Ci przyspiesza ...

Ja jak czegoś nie wiem, to siedzę cicho, ewentualnie pytam, a nie udzielam głupich rad ...
Pierwsze słyszę, by efemerydy można było siągnąć przez internet,
i dlaczego co 3 dni skoro ich ważność nie przekracza 1/4 doby?

To nie ich brak, a brak, bądź nieaktualność almanachu znacznie wydłuża łapanie fixa.
I nie znam innego sposobu na jego ściągnięcie niż 'wystawienie GPSu na widok satelit'.
Jeśli Ty znasz, to uzupełnij posta Moi z wątku:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30868
A jeśli tylko Ci 'dzwoni' to najpierw się dowiedz w którym kościele i kto ma klucz do dzwonnicy...

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 19, 2007, 21:32:42 »
Twoja pozycja jest obliczana przez GPS na podstawie polozenia satelit i czasow w jakich dociera od nich sygnal. Gdy uruchamiasz po raz pierwszy urzadzenie dlugo trwa zanim Twoj PDA obliczy to wszystko i poda prawidlowa pozycje.
Dlatego powstaly programiki (np w HP to Quick GPS Connection czy ten efemerydy? ktory podal kolega), ktore ten proces przyspieszaja.

Ich zasada dzialania polega na tym, ze musza polaczyc sie z Internetem (np. przez bluetooth, gprs czy stacje dokujaca) i pobrac pozycje satelit na najblizsze kilka dni ( zazwyczaj 2-3) dzieki temu urzadzenie po uruchomieniu moze o wiele szybciej obliczyc Twoja pozycje i nie trwa to kilkanascie minut tylko zazwyczaj do minuty.

Mam nadzieje ze to troszke wyjasnilo :worried:

pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 19, 2007, 23:33:31 »
Cytat: "nocny_m"

Wiesz, fajną masz stopkę, przeczytaj ją sobie dla przypomnienia  :P

To nie ja tu odgrywam 'guru' i rzucam radami typu:
"Najpierw jeszcze ściągnij sobie efemerydy i pamiętaj, żeby świeże ściągać co 3 dni - to bardzo przyspiesza."
To zabrzmiało jakbyś min. 2x w tygodniu ściągał sobie te efemerydy,
karmił świeżymi swój GPS i widział jak Ci przyspiesza ...

Ja jak czegoś nie wiem, to siedzę cicho, ewentualnie pytam, a nie udzielam głupich rad ...
Pierwsze słyszę, by efemerydy można było siągnąć przez internet,
i dlaczego co 3 dni skoro ich ważność nie przekracza 1/4 doby?

To nie ich brak, a brak, bądź nieaktualność almanachu znacznie wydłuża łapanie fixa.
I nie znam innego sposobu na jego ściągnięcie niż 'wystawienie GPSu na widok satelit'.
Jeśli Ty znasz, to uzupełnij posta Moi z wątku:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30868
A jeśli tylko Ci 'dzwoni' to najpierw się dowiedz w którym kościele i kto ma klucz do dzwonnicy...

1. nie odgrywam guru - dzielę się tym, co wiem, nie pisze tylko po to, żeby napisać jaki to ktoś jest głupi, a ja mądry, ale nie powiem co wiem...
2. ściągam efemerydy co 3 dni - u mnie w moim PDA jest tak ustawione, że raz na 3 dni mam info w kalendarzu, że efemerydy wygasły i trzeba nowe pobrać; ustawiłem tak, że wtedy łączy się automatycznie przez GPRS i ściąga
3. jeżeli pierwszy raz słyszysz, że efemerydy się "ściąga", to może poczytaj nieco? to czasem pomaga i nie wyszedłbyś na kogoś, kto innych wyzywa od mądralów i poucza, a sam pisze niestety głupoty
4. o tym, że "zimny" i "gorący" fix łapie się w innym zdecydowanie czasie, już pisałem wcześniej i nie jest to żadna tajemna wiedza

Poza tym proszę - wiesz coś, to się podziel, a jeżeli nie wiesz, to po co mnie krytykujesz? Napisałem, że wiem niezbyt dużo, ale rzucam pomysły na podstawie tego, co wiem. Nie staram się natomiast, jak Ty, obrażać innych. Jeżeli rzeczywiście cokolwiek wiesz na temat, to proszę napisz - sam naprawdę chętnie się czegoś więcej dowiem. Tylko proszę, nie coś w stylu "efemeryd się nie ściąga", skoro u mnie producent założył ściąganie co 3 dni. Proszę o konkretną wiedzę, dzięki której czegoś się będę mógł nowego nauczyć - jestem posiadaczem PDA dopiero od niecałego roku, a o GPS wiem ze wszystkich jego funkcji chyba najmniej i czegoś nowego uczę się praktycznie codziennie, a za wszelką wiedzę jestem zawsze wdzięczny. No i proszę, nie kontynuuj już pyskówki, która do niczego nie doprowadzi, OK? Nie chcę tu żadnego konfliktu.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 19, 2007, 23:36:03 »
Cytat: "crab"
Twoja pozycja jest obliczana przez GPS na podstawie polozenia satelit i czasow w jakich dociera od nich sygnal. Gdy uruchamiasz po raz pierwszy urzadzenie dlugo trwa zanim Twoj PDA obliczy to wszystko i poda prawidlowa pozycje.
Dlatego powstaly programiki (np w HP to Quick GPS Connection czy ten efemerydy? ktory podal kolega), ktore ten proces przyspieszaja.

Ich zasada dzialania polega na tym, ze musza polaczyc sie z Internetem (np. przez bluetooth, gprs czy stacje dokujaca) i pobrac pozycje satelit na najblizsze kilka dni ( zazwyczaj 2-3) dzieki temu urzadzenie po uruchomieniu moze o wiele szybciej obliczyc Twoja pozycje i nie trwa to kilkanascie minut tylko zazwyczaj do minuty.

Mam nadzieje ze to troszke wyjasnilo :worried:

pozdrawiam

Crab - dzięki. Wreszcie ktoś konkretnie podpowiada. czyli dobrze rozumiałem, że efemerydy, to pliki z pozycją satelitów. A teraz do głównego tematu - czy Asusy też coś takiego mają, czy tylko wpuściłem kolegę niechcący w maliny?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 20, 2007, 13:55:26 »
Poza tym proszę - wiesz coś, to się podziel, a jeżeli nie wiesz, to po co mnie krytykujesz? Proszę o konkretną wiedzę, dzięki której czegoś się będę mógł nowego nauczyć ...

Podałem, nie skorzystałeś, link był za mały?
EOT