Wiesz, fajną masz stopkę, przeczytaj ją sobie dla przypomnienia
To nie ja tu odgrywam 'guru' i rzucam radami typu:
"Najpierw jeszcze ściągnij sobie efemerydy i pamiętaj, żeby świeże ściągać co 3 dni - to bardzo przyspiesza."
To zabrzmiało jakbyś min. 2x w tygodniu ściągał sobie te efemerydy,
karmił świeżymi swój GPS i widział jak Ci przyspiesza ...
Ja jak czegoś nie wiem, to siedzę cicho, ewentualnie pytam, a nie udzielam głupich rad ...
Pierwsze słyszę, by efemerydy można było siągnąć przez internet,
i dlaczego co 3 dni skoro ich ważność nie przekracza 1/4 doby?
To nie ich brak, a brak, bądź nieaktualność almanachu znacznie wydłuża łapanie fixa.
I nie znam innego sposobu na jego ściągnięcie niż 'wystawienie GPSu na widok satelit'.
Jeśli Ty znasz, to uzupełnij posta Moi z wątku:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30868
A jeśli tylko Ci 'dzwoni' to najpierw się dowiedz w którym kościele i kto ma klucz do dzwonnicy...
1. nie odgrywam guru - dzielę się tym, co wiem, nie pisze tylko po to, żeby napisać jaki to ktoś jest głupi, a ja mądry, ale nie powiem co wiem...
2. ściągam efemerydy co 3 dni - u mnie w moim PDA jest tak ustawione, że raz na 3 dni mam info w kalendarzu, że efemerydy wygasły i trzeba nowe pobrać; ustawiłem tak, że wtedy łączy się automatycznie przez GPRS i ściąga
3. jeżeli pierwszy raz słyszysz, że efemerydy się "ściąga", to może poczytaj nieco? to czasem pomaga i nie wyszedłbyś na kogoś, kto innych wyzywa od mądralów i poucza, a sam pisze niestety głupoty
4. o tym, że "zimny" i "gorący" fix łapie się w innym zdecydowanie czasie, już pisałem wcześniej i nie jest to żadna tajemna wiedza
Poza tym proszę - wiesz coś, to się podziel, a jeżeli nie wiesz, to po co mnie krytykujesz? Napisałem, że wiem niezbyt dużo, ale rzucam pomysły na podstawie tego, co wiem. Nie staram się natomiast, jak Ty, obrażać innych. Jeżeli rzeczywiście cokolwiek wiesz na temat, to proszę napisz - sam naprawdę chętnie się czegoś więcej dowiem. Tylko proszę, nie coś w stylu "efemeryd się nie ściąga", skoro u mnie producent założył ściąganie co 3 dni. Proszę o konkretną wiedzę, dzięki której czegoś się będę mógł nowego nauczyć - jestem posiadaczem PDA dopiero od niecałego roku, a o GPS wiem ze wszystkich jego funkcji chyba najmniej i czegoś nowego uczę się praktycznie codziennie, a za wszelką wiedzę jestem zawsze wdzięczny. No i proszę, nie kontynuuj już pyskówki, która do niczego nie doprowadzi, OK? Nie chcę tu żadnego konfliktu.