Jak zrobić z AM szklaną kulę?

• 13 Odpowiedzi
  • 6942 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
Jak zrobić z AM szklaną kulę?
« dnia: Luty 10, 2011, 15:57:09 »
Co trzeba włączyć w AutoMapie aby pokazywała mi się sytuacja jak na zrzucie kol. jachraniak. Ale żeby nie miało to wpływu na korygowanie i wyznaczanie nowej trasy.
Obecnie mam wszystkie dodatki wyłączone i AM kieruje tak jak by drogi były puste.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: Jak zrobić z AM szklaną kulę?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 10, 2011, 16:37:36 »
Menu- AM'Traffic - zaznacz Podgląd AM' Traffic. Pokazuje tylko w trybie 2D.
Korzystaj z SR niestety, ale musi być też zaznaczone.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 16:40:42 wysłana przez JD-MM »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 10, 2011, 16:38:38 »
Widok 2D, ustawione LD na ściąganie danych najlepej dla dużego obszaru (ustawienia--> AM Traffic) no i dostęp do netu w urządzeniu.
Aby najlepiej omijało korki to tryb trasy szybkiej.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2011, 19:46:57 »
Bardzo dziękuję za wskazówki - sytuacja na drogach jest pokazywana.
Pozostaje pytanie co zrobić aby pobierane informacje nie miały wpływu na wyznaczanie trasy, już kiedyś czytałem na tym forum że usunięcie pliku events.a da właśnie taki rezultat, czy myślę poprawnie.
CYTAT :
Plik zdarzeń events.a ma tyle wspólnego ze SmartRoutes, że przy wyłączonym SR program
nie korzysta ze zdarzeń (nie używa pliku events.a).
Żeby korzystać z SR, ale bez zdarzeń, trzeba niestety ręcznie go usunąć lub zmienić mu nazwę.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2011, 20:22:54 »
Pozostaje pytanie co zrobić aby pobierane informacje nie miały wpływu na wyznaczanie trasy, już kiedyś czytałem na tym forum że usunięcie pliku events.a da właśnie taki rezultat, czy myślę poprawnie. ...
Może nie kumam ale po co Ci pobierać informacje drogowe jeśli nie chcesz aby miały wpływ na routing?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2011, 20:47:33 »
Chcę poprostu czasami zobaczyć jaka jest sytuacja na drodze z A do B. lub w miejscowości X.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 10, 2011, 21:27:55 »
Pozostaje pytanie co zrobić aby pobierane informacje nie miały wpływu na wyznaczanie trasy, już kiedyś czytałem na tym forum że usunięcie pliku events.a da właśnie taki rezultat, czy myślę poprawnie.
CYTAT :
Plik zdarzeń events.a ma tyle wspólnego ze SmartRoutes, że przy wyłączonym SR program
nie korzysta ze zdarzeń (nie używa pliku events.a).
Żeby korzystać z SR, ale bez zdarzeń, trzeba niestety ręcznie go usunąć lub zmienić mu nazwę.
Nic Ci nie da usunięcie pliku events.a
To plik zdarzeń drogowych, a nie przepustowości dróg, pobieranej jako dane LD.
Jeżeli chcesz korzystać z podglądu danych LD, to i niestety te dane będą wykorzystywane w routingu... ale
możesz włączyć LD, pobrać, zobaczyć sobie jak wygląda sytuacja drogowa, wyłączyć LD, przeliczyć trasę i jechać :)
Sposób na piechotę :)

Nie wiem, ale może gdzieś w plikach konfiguracyjnych jest opcja pozwalająca nie uwzględniać danych LD, choć wątpię...
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2011, 11:23:31 »

Widzę że będzie ciężko  :mrgreen:

dobra działamy

Zakładam że masz AM'Center

zrób sobie taki test:
1) pobierz dane via AM'Center
2) usuń plik events z lokalizacji AutoMapa EU\Maps\Polska (czy tam Europe)
3) uruchom AM
4) sprawdź czy masz zdarzenia, menu>druga strona>AM'Traffic>Zdarzenia AM'Traffic (nie masz, bo je usunąłeś, prawda?)
5) pobierz dane TRF menu>druga strona>AM'Traffic>Statystyki użycia AM'Traffic na dole Pobierz dane TRF
6) zajrzyj do zdarzeń (są zdarzenia :) o wiele mniej ale są)
7) sprawdź czy masz plik events (nie masz, prawda?)

Zdarzenia siedzą nie tylko w pliku events. Każde pobranie danych TRF skutkuje pobraniem Zdarzeń dla okolicy, mniejszej lub większej, w zależności od ustawień. Zdarzają się błędy ale uważam że lepiej mieć ten plik i dane dla całego kraju, ale można też pobierać dane online.

Chcę poprostu czasami zobaczyć jaka jest sytuacja na drodze z A do B. lub w miejscowości X.

SR i LD to nie tylko kolorki na mapie. To dane które determinują routing. A ze komuś się to nie podoba... kogo to, przepraszam... Jest m.targeo.pl tam sobie można bez konsekwencji w routingu oglądać kolorki aż się w głowie zakręci.

A kolega chciałby patrzeć na kolorki i sam decydować jaki ma być routing. W sensie nie jak sobie pojadzie, tylko jaką trasę ma pokazać AM. Nawet nie wiem jak to nazwać ale niektórzy mają  przekonanie że wiedzą lepiej niż cały aqurat razem wzięty jak powinna działać nawigacja...

Przy okazji chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników AM, którzy nie widzą postępu jaki się dokonał i siedzą na poziomie 5.5.3

Tym którzy jednak są otwarci na nowe technologie polecam używanie SmartRoutes - nie raz dowiedziono że trasy są naprawdę dobre, naturalnie zdarzają się błędy, ale jak widać po kolejnych aktualizacjach są eliminowane.
Tym którzy mają możliwość bycia online polecam LiveDrive. Szczególnie w dużych miastach,  nie zaszkodzi a może duuuuuuużo pomóc.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 14:03:51 wysłana przez jachraniak »

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 11, 2011, 16:14:28 »
@jachraniak – A ja kolejny raz dziękuję za zainteresowanie moim "zainteresowaniem", ja nie chcę oglądać kolorków, ja chcę czasami zobaczyć jaka jest sytuacja na drogach i zdecydować czy pojadę dzisiaj w południe czy jutro o północy. Ja jestem wolnym człowiekiem, nie używam budzika – wstaję kiedy się obudzę i jak już muszę gdzieś jechać to jadę kiedy chcę.
Mój  HD2 daje mi możliwość korzystania z nowych technologii i się im przyglądam z ciekawością taka samą jak kiedyś zapaliłem zioło bo chciałem wiedzieć jak jest naprawdę a nie tylko z opowieści.
LD, SR dzięki Państwa poświęceniu jest mi coraz bliższy i testuję go sobie szczególnie na trasach Warszawskich które doskonale znam i mogę kontrolować wskazania AM, teraz wiem jak z niego korzystać, jak go włączać i jak wyłączać, czasami ze wskazaniami się zgadzam a czasami nie (wczoraj ok. 23:00 na Al. Krakowskiej między ul. Sportową a Młynarską AutoMapa pokazała korek oznaczony na czarno, a ja jadąc widziałem jedynie z mobilnych przeszkód załatwiającego się psa na poboczu).
Ten przykład też nie zmienia mojego podejścia do nowości w AM – po prostu czasami ma zły dzień, a ja pytając jak to ustawić i używać chciałem wiedzieć jak to działa. Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2011, 19:00:22 »
... ja nie chcę oglądać kolorków, ja chcę czasami zobaczyć jaka jest sytuacja na drogach i zdecydować czy pojadę dzisiaj w południe czy jutro o północy. ...
Przecież LD to nie szklana kula czy wróżka, żeby miała pokazać Ci przyszłość...
Nie rozumiem. :S
Pozdrawiam
Karol

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2011, 19:32:30 »
@ochkarol
Cytat: A kolega chciałby patrzeć na kolorki i sam decydować jaki ma być routing.
Cytat: ja chcę czasami zobaczyć jaka jest sytuacja na drogach.
Czego znowu nie rozumiesz, tak prosto to patrzysz na to co za oknem i decydujesz – brać parasol, nie brać parasola, zostać w domu.
Co ma do tego wróżka - to co widzę jest podobno w czasie rzeczywistym.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 11, 2011, 20:27:52 »
No właśnie. To co widać w LD jest teraźniejszością a południe czy noc przyszłością - tego nie rozumiem.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2011, 21:21:54 »
Dzisiaj o 21 nie wyjezdżam, bo mi się nie podobają kolorki. Poczekam, aż się zmienią :P   pozdr

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 12, 2011, 21:43:30 »
Trasa bez SR i TR z usuniętymi events, hubnet, speeds prowadzi tak jak Pan sobie życzy.
Czy dla wyliczania tras tak jak przed wprowadzeniem SR wystarczy usunąć tylko te trzy pliki, pytanie z gatunku teoretyczno naukowych.

Połączone: Luty 14, 2011, 01:39:53
ycbo tego tematu nie zaczynał, ycbo wpisywał się w innym, ktoś to poprzycinał i poprzenosił i wyszła z tego jedna wielka niezrozumiała kupa.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2011, 01:39:53 wysłana przez ycbo »