Adamie, litości   Ty takie rzeczy opowiadasz?
 Ty takie rzeczy opowiadasz? 
1. Możesz sobie poustawiać średnie jakie Ci się żywnie podoba, nie ma to żadnego wpływu na wybór trasy,
zmiany wpływają tylko na esymowany czas podróży i na nic wiecej.
(w AM5 wprawdzie tego nie sprawdzałem, ale gdyby to wprowadzili to by sie pewnie chwalili)
Cytat z manuala:
"Dane pojazdu
W tym oknie można ustalić długość i częstotliwość planowanych postojów na trasie oraz średnie prędkości dla poszczególnych typów dróg, jak również związane z tym szacowane zużycie paliwa. 
Ma to 
wpływ na szacunki czasu dojazdu do celu (ETA), również te wyświetlane w informacjach o trasie (menu „Trasa|Informacje”), a także na prędkość ruchu w opcji demonstracji trasy (menu „Trasa|Demo”). "
Doszedłem do nie tak chyba nielogicznego wniosku, że skoro parametry Vśr są uwzględniane w obliczaniu czasu przejazdu wyznaczanej trasy, to są też uwzględniane i w samym wyznaczaniu trasy szybkiej, gdzie nie chodzi o nic innego, jak o ten czas przejazdu.
Powiedziałbym nawet inaczej - zupełnie nielogicznym jest abstrahowanie od ustawionych przez użytkownika Vśr w algorytmie wyznaczania trasy szybkiej.
2. Szara część trasy to po prostu ta już przejechana, a przy przeglądaniu trasy z wyłączonym GPSem to ta którą 'przejechałeś' stawiając (przypadkiem przy przesuwaniu mapy) wskaźnik pozycji w jakimś tam punkcie trasy.
Przy większej skali trudniej jest trafić dokładnie w punkt na trasie, więc Ci nie szarzała ...
Zaiste przedziwne  
Ano, przedziwne. Bo, problem w tym, że nie dotknąłem wskaźnikiem (myszą) trasy. Teraz nawet sprawdziłem - nie muszę dotknąć trasy, wystarczy kliknięcie jakieś 110 m od niej.
Poza tym, to chyba jakiś Easter Egg, z tym podziałem trasy (by clicking) na przejechaną i do przejechania w trybie przeglądania. W dodatku - podziałem ruchomym. Bo, tu znów nie trzeba klikać w trasę - wystarczy, klikając te 100 m od niej, przesuwać ekran, a podział trasy przesuwa się wraz z nim.
Powiem tak - trudno na to wpaść, trzeba wiedzieć, kiedy masz pewność, że nie dotykasz trasy. A dokumentacja 4.x o tym zupełnie nie wspomina.
Napisane: 27 Marzec 2008, 01:07:13
Uprzedzam, że wiem co manual mówi o wyznaczaniu tras szybkich (drogi o największej przepustowości).