Jak zastąpić standardową Jadzię?

• 30 Odpowiedzi
  • 5495 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 21, 2006, 02:25:50 »
Witam
Czy możliwe jest zastąpienie wbudowanych komunikatów drogowych typu "za 300 metrów skręć w lewo" na jakieś inne?

Pozdrawiam
Delphi

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2006, 22:50:27 »
Inne?
Masz do wyboru jeszcze angielskie i niemieckie ;-)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2006, 23:46:03 »
I polski męski głos.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2006, 14:59:51 »
A czy można ustawić "czułość" takich komunikatów???
Chodzi mi o odległość do owego skrętu, nie 300 m a np. 600 m lub 100 m.

Kiedy się leci autostradą w Niemczech z duuużą prędkością, te 300 m to śmiech, bo jeszcze trzeba się czasem przedzierać z lewego pasa na prawy. W dodatku na niemieckich autostradach (u nas teoretycznie też) zjazdy są anonsowana na 2 km wcześniej.

Natomiast w terenie zabudowanych 300 m to za dużo.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2006, 16:57:22 »
w opcjach ostragania masz taką mozliwosc chyba wlasnie od 600 do 100m
nazywa sie to chyba promień dodatkowo tez mozesz ustawic kat widzenia

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2006, 17:13:50 »
Ja mam wrażenie, że wyprzedzenie komunikatu przed manewrem jest zależne od prędkości.
Z tym, że przy prędkościach bardzo wysokich (200+) ten czas nie jest już satysfakcjonujący, szczególnie przy rozjazdach (czyli tam, gdzie jest ograniczenie 90 km/h  :wink: ).

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2006, 17:29:09 »
Cytat: "Moi"

Z tym, że przy prędkościach bardzo wysokich (200+) ten czas nie jest już satysfakcjonujący, szczególnie przy rozjazdach (czyli tam, gdzie jest ograniczenie 90 km/h  :wink: ).

Na zjazdach i rozjazdach jest na ogół 60 km/h, ale zanim do nich dojedziesz, to lecisz nawet i 200+. Wtedy wcześniejsza uwaga głosowa mogłaby się przydać.

Plusfoto
Obadam we właściwym momencie, dzięki.

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2006, 21:06:25 »
A ja mam pytanie jak działa Automapa w Niemczech, skoro to mapa Polski? A w Polsce to chyba nie ma jeszcze takich autostrad, żeby to 200 jechać. (wiem, że można na katowickiej, ale ile?? 5 minut??)
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 23, 2006, 21:37:48 »
Jak widzisz Jackal sprzęt dopiero kupi ;-) więc jego pytanie było "teoretyczne". W paraktyce odległości w których Jadzia informuje o zjazdach na trasie są OK. Nie zdarzyło mi sie przejechać. Fakt: czasmi patrzę na drogę :-) Natomiast w miastach komunikaty zazwyczaj są podawane za późno. Przynajmniej dla mnie.  :lol:

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2006, 10:26:53 »
Cytat: "MirChud"
Jak widzisz Jackal sprzęt dopiero kupi ;-) więc jego pytanie było "teoretyczne". W paraktyce odległości w których Jadzia informuje o zjazdach na trasie są OK. Nie zdarzyło mi sie przejechać. Fakt: czasmi patrzę na drogę :-) Natomiast w miastach komunikaty zazwyczaj są podawane za późno. Przynajmniej dla mnie.  :lol:

mam rozwiazanie, które sam stosuje z duzym powodzeniem....mianowicie mam całkowicie wyłaczony głos, informacje o manewrze pozyskuje z ekranu + z drogi  

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 24, 2006, 11:29:38 »
Cytat: "sp4jkk"
A ja mam pytanie jak działa Automapa w Niemczech, skoro to mapa Polski? A w Polsce to chyba nie ma jeszcze takich autostrad, żeby to 200 jechać. (wiem, że można na katowickiej, ale ile?? 5 minut??)

Nazwij mnie piratem, ale odcinek A4 między Nogawczycami (na wschód od Opola) do Wrocławia przejeżdżałem już nie raz nie schodząc poniżej ... "pewnej wysokiej i jak najbardziej niedopuszczalenej predkości". Inna sprawa że tam nie ma zbyt wielu zjazdów, za to są/były beznadziejnie (lub wcale nie) oznakowane.

lechupe
Kierując się tylko wyświetlanymi wskazówkami oraz drogowskazami i włąsnym rozumem, można mniej stresująco dojechać niż ufając ... kobiecie (Jadzi) ;-)

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2006, 12:39:36 »
Nie chodzi mi o bycie piratem lub nie, ale wiem, że nasze autostrady nie pozwalają za bardzo na takie prędkości choćby z powodu ciągłych i licznych remontów.

Niemniej podzielam zdanie, że komunikaty głosowe są dość dobrze prowadzone, bo jeszcze mi się nie zdarzyło coś przeoczyć (jakiś zjazd lub skręt).
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2006, 12:58:35 »
To super.

Ja Was nieco prowokuję, przez co otrzymuję więcej informacji i  ... coraz bardziej napalam się na nawigację do auta, mimo wielu minusów w oferowanych produktach :-)

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 24, 2006, 17:18:05 »
Cytat: "Jackal"
To super.

Ja Was nieco prowokuję, przez co otrzymuję więcej informacji i  ... coraz bardziej napalam się na nawigację do auta, mimo wielu minusów w oferowanych produktach :-)

No to nie prowokuj, tylko zapytaj. Jeden Ci odpowie a pięciu będzie miało inne zdania :-) I sobie pogląd bedziesz musiał wyrobić sam. Możesz to potraktować jako podpowiedź: Jeśli sporo jezdzisz po mało znanym terenie, jeśli nie lubisz pytać o drogę, jeśli lubisz "gadżety" i jeśli Cię na nie stać, to kupuj! Pomino wielu wad "Jadzia" ma tez wiele zalet (zazwyczaj doprowadzi do celu, POI, no i można ją wyłączyć :-) )

A przy okazji zobaczysz, że Twoje 200 wcale 200toma nie jest ;-)

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 24, 2006, 22:47:21 »
Cytat: "MirChud"
Jeśli sporo jezdzisz po mało znanym terenie, jeśli nie lubisz pytać o drogę, jeśli lubisz "gadżety" i jeśli Cię na nie stać, to kupuj!

A Ty myślisz, że dlaczego trafiłem na forum i planuję zakup PDA? Przecież nia dla mp3 playerka czy konsoli do gier :D

Pomino wielu wad "Jadzia" ma tez wiele zalet (zazwyczaj doprowadzi do celu, POI, no i można ją wyłączyć :-) )

Podoba mi się, że napisałeś "zazwyczaj", w końcu tylko zazwyczaj zależy mi na trafieniu do celu ;-)

A przy okazji zobaczysz, że Twoje 200 wcale 200toma nie jest ;-)

Tyle to sam wiem, przecież nie mogę jechać więcej niż producent podał, a jednak na liczniku jest więcej ;-) Zresztąwidać to na autostradzie, gdy jadąc prze godzinę 200 km/h, nie przejedziesz 200 km, nie potrzeba do tego GPS.

W sumie to nastawiam się na TT, bo zalezy mi na nawigacji zagranicą. Skoro w Polsce mogę skorzystać z AM, to fajnie, ale jeśli nie spełni moich oczekiwań, to nie kupię. Proste.
Narazie nie spełnia, co nie znaczy, że się nią nie zainteresuję za jakiś czas jak kupię PDA.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 25, 2006, 09:24:46 »
Skoro w Polsce mogę skorzystać z AM, to fajnie, ale jeśli nie spełni moich oczekiwań, to nie kupię. Proste.
Narazie nie spełnia

No wybacz ale skąd wiesz, że nie spełnia skoro jej nie używasz? Z wypowiedzi przeciwników AM? Najlepiej pożycz na kilka pocketa z AM od jakiegoś znajomego i pojeździj. A potem będziesz miał podstawy krytykować, bo z dotychczasowych Twoich wypowiedzi na temat AM w inych wątkach wywnioskowałem (może błednie, ale raczej nie), że nigdy nie widziałeś AM w działaniu!

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 25, 2006, 09:38:50 »
Cytat: "ajed"
Skoro w Polsce mogę skorzystać z AM, to fajnie, ale jeśli nie spełni moich oczekiwań, to nie kupię. Proste.
Narazie nie spełnia

No wybacz ale skąd wiesz, że nie spełnia skoro jej nie używasz? Z wypowiedzi przeciwników AM? Najlepiej pożycz na kilka pocketa z AM od jakiegoś znajomego i pojeździj. A potem będziesz miał podstawy krytykować, bo z dotychczasowych Twoich wypowiedzi na temat AM w inych wątkach wywnioskowałem (może błednie, ale raczej nie), że nigdy nie widziałeś AM w działaniu!

No i wlasnie dobrze ze nie kupuje i nie uzywa. Przynajmniej ma oczekiwania. A jak kupi i zacznie uzywac i oczekiwania sie nie spełnia ?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 25, 2006, 16:04:19 »
Dlatego dobrze porządnie potestować przed zakupem.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 25, 2006, 17:14:28 »
Bawiłem się nieco AM u kumpla na jego PDA (nie czytaliście chyba wszystkim moich postów ;-) ), do tego czytam Wasze posty, w tym przepiękną wymianę między Moi i GPS maniakiem.

Już widzę co mi się nie podoba, wystarczy spojrzeć na ekran : brak 3D i inne opisywane chociażby powyżej.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 25, 2006, 17:33:44 »
3D jest jak skóra w samochodzie - miła i wypasiona, ale nie jest niezbędna, oprócz tego nie każdy lubi.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 25, 2006, 17:43:24 »
Cytat: "WaldekGo"
3D jest jak skóra w samochodzie - miła i wypasiona, ale nie jest niezbędna, oprócz tego nie każdy lubi.

Masz rację, nie każdy lubi, dlatego powinna być dostępna jako opcja, a nie wcale.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 25, 2006, 17:55:10 »
Bawiłem się nieco AM u kumpla na jego PDA

Dobrze, że chociaż tyle :wink:
(nie czytaliście chyba wszystkim moich postów ;-) ),

Chyba żartujesz. Przez 2 dni natrzaskałeś postów jak większość przez pół roku :D Chyba musisz mieć strasznie dużo wolnego :wink:

do tego czytam Wasze posty, w tym przepiękną wymianę między Moi i GPS maniakiem.

Tym bym się akurat nie sugerował :wink:

Już widzę co mi się nie podoba, wystarczy spojrzeć na ekran : brak 3D i inne opisywane chociażby powyżej.

To powyżej są opisane jakieś braki Automapy :o
Przecież Ci wszyscy wyjaśnili, że komunikaty na autostradzie są z podawane z odpowiednim wyprzedzeniem.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 25, 2006, 17:56:37 »
Masz rację, nie każdy lubi, dlatego powinna być dostępna jako opcja, a nie wcale.

Dlatego w AM 4.0 będzie widok 3D. "Troszkę" cierliwości.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 25, 2006, 18:34:27 »

Dlatego w AM 4.0 będzie widok 3D. "Troszkę" cierliwości.

A na razie może przyłożyć lusterko pod skosem
i też będzie miał "3D"  :lol:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 25, 2006, 23:45:30 »
Dobrze, że chociaż tyle :wink:

Wiem, fachowcem nie jestem, ale swoje zdanie mogę już mieć. Po prostu jestem świadomy czego oczekuję od nawigacji GPS i nie ślinię się na samo hasło "elektroniczna mapa Polski", albo "najnowsza wersja".

Przez 2 dni natrzaskałeś postów jak większość przez pół roku :D Chyba musisz mieć strasznie dużo wolnego :wink:

Nie wiem co robi większośc, albo zarejestrowani i niepiszący, ich pytaj :P
Ciesz się, że właśnie nie mam czasu ;-)  Posty trzeba nabijać również na innych forach ;-) :D

Przecież Ci wszyscy wyjaśnili, że komunikaty na autostradzie są z podawane z odpowiednim wyprzedzeniem.

Przyznaję, wyraziłem się nieprecyzyjnie, chodziło mi o inne posty w kategorii "Automapa".

*

Offline BoNt3k

• 340
  • Sprzęt: iPHONE 3GS, iPHONE 4, NOKIA N8
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 26, 2006, 02:55:07 »
normalnie "warszafka" hehehehhe

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 26, 2006, 10:52:37 »
To nie było na miejscu.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 26, 2006, 12:59:34 »
To nie było na miejscu.

Fakt!

Ciesz się, że właśnie nie mam czasu  Posty trzeba nabijać również na innych forach

Nie ma się z czego cieszyć. Sądzę, że nikomu tu nie przeszkadza, że ktoś się dużó wypowiada. Po to przecież jest forum.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 26, 2006, 13:10:18 »
Dzięki ajed.

Skoro nie można zastąpić Jadzi, to proponuję zamknąć wątek, albo ... pokombinować jak ją zastąpić.

Czy ktoś wie, czy AM przewiduje w najbliższym czasie wprowadzenie poprawek w płynnościach wypowiedzi Jadzi???

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 06, 2006, 09:14:14 »
Bardzo proszę o pomoc....po zainsalowaniu Automapy mam problemz komunikatami... niwazne czy po polsku czy ang czy niemiecku, wszystkie przycina i niczego nie można zrozumieć.... bardo prosze o pomoc... mam Mio 180.