Jak ukryć blokady?

• 19 Odpowiedzi
  • 5841 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bigimot

• *
  • 62
  • Sprzęt: SGS2
Jak ukryć blokady?
« dnia: Październik 14, 2010, 15:08:45 »
Jak ukryć / schować znak blokad w AM? Chodzi mi o te czerwone kółeczka z białym środkiem, jak na załączonym obrazku.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
Odp: Jak ukryć blokady?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 14, 2010, 15:28:24 »
Menu->trasa->blokady->utwórz nowy pusty plik blokad. Wtedy nie będzie również zablokowanych odcinków.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2010, 16:09:15 »
lub nie synchronizowac z Miplo jak na zalaczonym obrazku  :wink:
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2010, 16:24:12 »
Jak ukryć / schować znak blokad w AM? Chodzi mi o te czerwone kółeczka z białym środkiem, jak na załączonym obrazku.
A tak przez ciekawość zapytam w jakim celu, bo jeżeli te ulice są przejezdne, to może warto by podzielić się tą informacją z innymi użytkownikami AM za pomocą Miplo?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 14, 2010, 19:13:31 »
Nie może, a trzeba  :ok: Innej drogi niż poprzez Miplo nie ma.

*

Offline monteverde

• **
  • 245
  • Sprzęt: WP RS3 - LUMIA 640XL DS, WP AM Zawsze najnowsza :)
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2010, 21:51:33 »
Witam

A to ciekawe jest to dzielenie się :)

gdzieś tam na trasie ustawiłem POI "Ruch wahadłowy" - czyli podzieliłem się informacją z użytkownikami AM za pomoca Miplo. I co dalej ?
2-3 dni poźniej jadę tą samą trasą. AM wyznacza inna, ale  nic to , jadę po swojemu. Jakieś komunikaty dostaję, "zawróć..."
Dojeżdżam jednak uparcie do mojego POI RW  i co ???? POI nie ma, ale za to jest co ? "Zablokowany odcinek" ZO !!!!! Nie tym się przecież dzieliłem !!! Ktoś  się wciął w jakiś dziwny sposób
AM wyznacza trasę ho ho dłuższą w km i czasie tymczasem postałem ze 2-3 minuty na RW i przejachałem w miarę sprawnie przez ZO

Podobno ciąża nie choroba :) Ale Ruch wahadłowy jest zablokowanym odcinkiem  :P  Wg AM lub Miplo. Nie wiem kto to popełnił

Stosowny e-mail w tej sprawie wysłałem do supportu i... czekam

pzdr

PS
może jednak mylę się i nie mam racji ?????

*

pliers

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 14, 2010, 21:59:57 »
może napisz o jaki konkretnie chodzi punkt. Jeśli w miplotraffic masz zaznaczoną kategorię Ruch wahadłowy to automatycznie Ci blokuje dany odcinek

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 14, 2010, 22:07:21 »
Podobno ciąża nie choroba :) Ale Ruch wahadłowy jest zablokowanym odcinkiem  :P  Wg AM lub Miplo. Nie wiem kto to popełnił

Ty. To Ty decydujesz jakie rodzaje przeszkód powodują u Ciebie blokadę odcinka. U mnie na pewno Twój "ruch wahadłowy" nic nie zablokuje.
Tak, że sam sobie zablokowałeś ten odcinek (i wszystkim, którzy tak ustawili sobie blokady na Miplo) i jeszcze narzekasz  :ohreally:

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 14, 2010, 22:08:49 »
Tak na gorąco napiszę, że sam zrobiłeś sobie szkodę... Tylko że nie wiem czy to jest prawda*

Najprawdopodobniej nie stosujesz się do tego, co prawie każdy wie:

http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-traffic-vs-miplotraffic/msg1391050/#msg1391050

i synchronizujesz w Miplo Traffic kategorie, które więcej szkodzą niż pomagają.

* - podasz POI który dodałeś to będziemy wiedzieli w czym rzecz
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2010, 22:14:46 wysłana przez jachraniak »

*

Offline bigimot

• *
  • 62
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 15, 2010, 08:28:17 »
Metoda:
1. Menu->trasa->blokady->utwórz nowy pusty plik blokad - nie działa.
2. Nie synchronizować z Miplo - nie synchronizowałem.
3. Miplo Traffic kategorie - nie synchronizowałem.
4. POI - nie dodawałem żadnych POI.

To jest fabrycznie nowe, świeże urządzenie, nic nie dogrywałem, nic nie synchronizowałem, nie mam żadnych blokad, wszystko przejezdne - czyli tak jak fabryka dała i ... ja po prostu chciałbym, aby te krowie placki nie leżały na ulicy. Te białe kółeczka z czerwoną obwódką mnie po prostu denerwują. Jak na załączonym obrazku - 12 krowich placków, a uwieźcie mi, są miejsca gdzie jest ich więcej.

Czy jest jakaś funkcja, aby można byłoby je schować, czytaj ukryć, a nie usuwać z programu. Niech są w systemie, programie, ale niech ich po prostu nie wyświetla na ekranie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 15, 2010, 09:07:11 »
Te kółeczka (zakazy ruchu), które pokazujesz na obecnym zrzucie, to blokady wbudowane w AM i nie ma możliwości ich niewyświetlania. Są to drogi wewnętrzne, niedostępne dla ogółu, najczęściej na terenie jakichś firm itp.
Jeżeli chcesz udostępnić jakieś z nich dla własnych celów (np masz możliwość wjechania na ten teren), to musisz ręcznie je odblokować i wówczas będą zapamiętane w pliku blokad, jako antyblokady.

*

Offline bigimot

• *
  • 62
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 15, 2010, 09:37:55 »
Zgadza się, to są "zakazy ruchu", "drogi zamknięte" – jednakże one nie są zamknięte, przynajmniej nie wszystkie. Można nimi jeździć, dlatego mnie to dziwi?!?
Nie można tych kółek ukryć jakimś wpisem, czy też inną modyfikacją w pliku? Niech one fizycznie będą, tylko niech ich nie wyświetla.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 15, 2010, 09:49:54 »
Ukryć w inny sposób, niż podałem, czyli poprzez założenie ręcznie antyblokady, się nie da.
Jeżeli naprawdę te drogi są dostępne dla ogółu, to zgłoś to do supportu AM, niech poprawią.

*

Offline bigimot

• *
  • 62
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 15, 2010, 09:56:24 »
OK. Dzięki.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 15, 2010, 10:04:46 »
Jeśli są takie, które są ogólnodostępne to zgłoś je do supportu, znikną przy kolejnej aktualizacji map.
To jedyny prosty sposób. Być może, choć raczej wątpię, jest w plikach konfiguracyjnych
jakiś wpis odpowiadający za ich wyświetlanie (lecz tylko wszystkich, na całej mapie),
ale nikt tu dotąd go nie opisał i nie podejrzewam by komuś chciało się przekopywać
przez kilobajty plików konfiguracyjnych, żeby próbować taki wpis znaleść, choćby z tego powodu
że Twoje oczekiwanie jest bardzo nietypowe, rzekłbym nawet, że chimeryczne.
Chcesz ukryć bardzo istotną informację o nieprzejezdności tych odcinków na mapie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline monteverde

• **
  • 245
  • Sprzęt: WP RS3 - LUMIA 640XL DS, WP AM Zawsze najnowsza :)
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 15, 2010, 17:59:18 »

Ty. To Ty decydujesz jakie rodzaje przeszkód powodują u Ciebie blokadę odcinka. U mnie na pewno Twój "ruch wahadłowy" nic nie zablokuje.
Tak, że sam sobie zablokowałeś ten odcinek (i wszystkim, którzy tak ustawili sobie blokady na Miplo) i jeszcze narzekasz  :ohreally:
[/quote]

Istotnie sam POI "ruch wahadłowy" nie powienien niczego blokowć. Nie mniej jednak jest jakiś związek pomiędzy tym POI a Miplo Traffic.
Dzisiaj W MipliTraffic >> Robory drogowe  odznaczyłem  "zablokowany odcnek" blokada w okolicy mego POI pozostała. Gdy jednak odznaczyłem "Ruch wahadłowy" blokada zniknęła.
Pytam więc dlaczego Ruch wahadłowy powoduje nieprzejezdność - "zablokowanie" - odcinka, skoro można nim przejachać wolniej nieco ale oszczędzając kilometry i czas objazdu

pzdr

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 15, 2010, 18:50:46 »
Dzisiaj W MipliTraffic >> Robory drogowe  odznaczyłem  "zablokowany odcnek" blokada w okolicy mego POI pozostała. Gdy jednak odznaczyłem "Ruch wahadłowy" blokada zniknęła.

A zsynchronizowałeś ponownie z Miplo? Zrestartowałeś AM?

Pytam więc dlaczego Ruch wahadłowy powoduje nieprzejezdność - "zablokowanie" - odcinka, skoro można nim przejachać wolniej nieco ale oszczędzając kilometry i czas objazdu

Nie ma żadnego powodu, żeby "zablokowany odcinek" działał inaczej niż "ruch wahadłowy". Chyba, że jest jakiś bug w synchronizacji z Miplo. Nie chce mi się sprawdzać, bo uważam, że trzeba mieć specyficzną wyobraźnię, aby dodać "ruch wahadłowy" (a jeszcze lepiej korki) do blokad i IMHO ta możliwość powinna być w ogóle zablokowana, bo jak widać tylko dwie rzeczy są nieskończone, przy czym co do wszechświata, pewności nie ma.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2010, 18:53:41 wysłana przez akubit »

*

Offline bigimot

• *
  • 62
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 15, 2010, 22:18:25 »

@monteverde - Zanim coś napiszesz to pomyśl i czytaj uważniej. Nic nie blokowałem, ani nie synchronizowałem z Miplo - sprawdź mój #9 post.
Ja tylko chciałem, aby "drogi zamknięte" nie były wyświetlane na mapie. Proste - ukryć białe kółeczka z czerwoną obwódką.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 16, 2010, 00:31:23 »
To ja napisałem, a nie monteverde. I to w odpowiedzi na jego post, a nie Twój.
ATSD jeżeli nic nie synchronizowałeś, to skąd w Twoim poście, którym zacząłeś ten wątek, jest zrzut ekranu z blokadą i z antyblokadą? No chyba, że je wprowadziłeś ręcznie  :mysli:

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 16, 2010, 01:35:18 »
Odpowiedz na główne pytanie wątku brzmi:
Wystarczy zainstalować 6.6.1 b1220
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491