Jak oceniacie ETA za granicą?

• 5 Odpowiedzi
  • 4083 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rgr

• 1045
Jak oceniacie ETA za granicą?
« dnia: Sierpień 07, 2013, 17:58:53 »
Wiem, że danych SR dla Europy de facto nie ma, ale widzę że w mapie są zaszyte prędkości dla tychże dróg. Z pobieżnej obserwacji widzę, że zaszyte prędkości chyba odpowiadają ograniczeniom prędkości na danym odcinku drogi + może coś jeszcze.

Ale pytam o różnice ETA podczas jazdy za granicą, o ile takie dane zaniżają ETA? 10%, 30%? Na autostradach pewnie niewiele, ale np. na krajówkach w dzień/w nocy?

To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
Odp: Jak oceniacie ETA za granicą?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2013, 20:23:21 »
Wiem, że danych SR dla Europy de facto nie ma, ale widzę że w mapie są zaszyte prędkości dla tychże dróg. Z pobieżnej obserwacji widzę, że zaszyte prędkości chyba odpowiadają ograniczeniom prędkości na danym odcinku drogi + może coś jeszcze.

Ale pytam o różnice ETA podczas jazdy za granicą, o ile takie dane zaniżają ETA? 10%, 30%? Na autostradach pewnie niewiele, ale np. na krajówkach w dzień/w nocy?

Testowałem nie swoją AMEU w Niemczech i Włoszech ze dwa lata temu i podstawie pozytywnych doświadczeń nawet chwaliłem na forum to "SR" :) U mnie na trasach w okolicach Mediolanu (trochę autostrad, dwujezdniówek, miejskich, wiejskich) pomyłki do +5min na trasie 1h. Niemieckie A i S, po których sunąłem równe 130kmh wg GPS z błędem +/- 5min na przejechanych 200km. Ale ostatnio sprawdzałem to gdzieś pół roku temu. W Europie TT używam.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2013, 13:37:06 »
Czyli można sobie dość dokładnie oszacować czas.
Dzięki.
Wieczorem zacznę sprawdzać. Relacja po powrocie :).

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2013, 16:11:30 »
No więc pokrótce napiszę relację z ETA zagramanicznego.

Autostrady ogólnie OK, chyba zaszyte tam jest ok. 130km/h (albo dozwolony maks). Z taką jechałem i ETA nie zmieniało się.

Z krajówkami to było różnie. Na Czechach byłem nieco szybszy niż ETA, ale na Chorwacji to było słabo albo i dramat. Na D306 włączyłem sobie demo, to mój pojazd podążał z prędkościami 9km/h.

W Austrii z kolei jakieś powiatówki czy gminne (baardzo lokalne) to z kolei miały ETA jak z krajówek i AM usilnie chciała mnie prowadzić przez jakąś wąziutką dróżkę.

*

Offline mobilex

• *
  • 74
  • Sprzęt: NavRoad VIVO_S + AutoMapa Europe
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 23, 2013, 16:22:16 »
AM usilnie chciała mnie prowadzić przez jakąś wąziutką dróżkę
a skąd startowałeś i gdzie celowałeś w Chorwacji i ile RAMu ma twoja nawigacja, bo na urządzeniach z 64MB RAMu przy długich trasach AM ściąga z głównych dróg, nawet wyznaczając na sucho w domu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2014, 10:15:48 wysłana przez mobilex »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2014, 15:10:30 »
Dopiero teraz zauważyłem ostatni post :).
64MB RAM, meta była koło Zadaru.