łączenie się z GPS - kilkanaście minut ??????

• 8 Odpowiedzi
  • 1527 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 26, 2006, 10:20:10 »
Na tej stronce http://www.automapa.com.pl/Manual/#toop w "Lokalizacja GPS" --> "Podlaczanie odbiornika GPS" jest napisane: "Warto w tym miejscu zaznaczyc, ze tzw. zimny start (tzn. po dlugiej przerwie) lub pierwszy start odbiornika GPS dla niektórych modeli moze trwac nawet kilkanascie minut. Zanim przystapi sie do szukania przyczyny bledu, nalezy po prostu chwile zaczekac."

I teraz moje pytanie:

1) Co jest w tym tekście powyżej rozumiane jako "tzw. zimny start (tzn. po dlugiej przerwie)", o jakiej długości przerwie jest mowa ??

2) Pytam o to, ponieważ mam problemy z moim GPS-em, mam FSC Loox n520, i AutoMape XL. Niemoge się połączyć z GPS-em, raz mi się to udało, na jakieś 30 min, ale potem wyłączyłęm palmtopa i po 1 godzinie niechciał się już połączyć. Co może być przyczyną??, czy to normalne??? Moje ustawienia : port COM8 i 9600

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2006, 10:45:07 »
czesc

pytanie nr 1 pozostaje bez odpowiedzi

odpowiedzna pytanie nr 2:

co do coma 8 to mam nadzieje ze jestes pewien ze na tym wlasnie dziala gps

ale co do predkosci proponuje ustawic 4800 - znaczna wiekszosc gps'ow dziala wlasnie na tej predkosci

daj znac czy pomoglo

pozdrawiam
KeriM

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2006, 11:15:27 »
Ten COM8 i 9600 wziem z forum, ludzie mający takiego samego palmtopa mieli takie ustawienia. W instrukcji palmtopa i AutoMapy niebyło nic specjalnie na ten temat napisane.

Spróbuje ustawić 4800, zobaczymy co wyjdzie

*

Offline simca

• 20
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2006, 17:53:02 »
Warto w tym miejscu zaznaczyc, ze tzw. zimny start (tzn. po dlugiej przerwie) lub pierwszy start odbiornika GPS dla niektórych modeli moze trwac nawet kilkanascie minut

zimny start - jest to czas jaki twój odbiornik potrzebuje aby zlokalizować położenie satelitów, u mnie trwa to od 3 do 5 minut.

długa przerwa - np. uzywanie gps na następny dzień (wystąpiła zmiana polożenia satelitow)

Ustawienia dla loooxn520 to 9600 i com8 u mie przy tych ustawieniach wszystko smiga ok.

Sprawdz jeszcze czy nie masz załączonej irdy, jezeli masz to wyłącz, bo gps z załączoną irdą nie bedzie napewno działać w n520  :P

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2006, 19:11:57 »
Mam jeszcze jedno pytanko

Czy GPS działą za pośrednictwem fal radiowych (coś jak Wi-Fi), czy też coś typu podczerwień (Irda). Czy palmtop musi widzieć bezpośrednio niebo, czy niejest to konieczne?????

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2006, 20:31:57 »
Cytat: "simca"
Warto w tym miejscu zaznaczyc, ze tzw. zimny start (tzn. po dlugiej przerwie) lub pierwszy start odbiornika GPS dla niektórych modeli moze trwac nawet kilkanascie minut

Zimny start bywa jeszcze dłuzszy gdy GPS uzywasz w miejscu A , a nastepnie wyłączysz , lecisz samolotem, lądujesz w miejscu B oddalonego o 1,5- 2 tys km  i włączysz go po 2-3 godz.
 Wtedy ten start potrafi byc naprawde dluugi.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2006, 20:51:51 »
Cytat: "profesorek92"
Mam jeszcze jedno pytanko
1. Czy GPS działą za pośrednictwem fal radiowych (coś jak Wi-Fi), czy też coś typu podczerwień (Irda).
2. Czy palmtop musi widzieć bezpośrednio niebo, czy niejest to konieczne?????

Zapoznaj się z podstawami - np strona GPS maniaka.
Ad1. Satelity nadają sygnał radiowy, Odbiornik GPS odbiera sygnal z kilku satelit i po przeliczeniu czasów  - opóźnień sygnałów z poszczególnych satelit wylicza długość i szerokość geograficzną. Ze względu na konieczność orbit geostacjonarnych wysokość zawieszenia satelit jest znaczna w związku z tym sygnał radiowy dość słaby, również ze względu na konieczność zsilania nie stosuje się nadajników o olbrzymich mocach
Ad2.W związku z pkt.1 odbiornik musi widzieć niebo
potrzebna zgoda

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2006, 21:09:48 »
No geostacjonarne to te orbity raczej nie są.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2006, 21:31:05 »
OK, wielkie dzięki wszystkim !! ;)

Póki co, to wszystko wiem.  :O~

W weekend przetestuje GPS, kierując się wszystkimi Waszymi wskazówkami. Zobaczymy co będzie, mam nadzieje, że teraz już wszystko będzie w pełni działać. :))

Gdyby coś, będę jeszcze Was pytał. :proud:
Jeszcze raz wielkie dzięki  :D :D :D :D