Ipaq 3630 i Automapa

• 14 Odpowiedzi
  • 3690 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ipaq 3630 i Automapa
« dnia: Październik 06, 2004, 08:30:13 »
Witam
To mój 1 post - więc sorry za ewentualne wpadki.. :P

Kupiłem AutoMapę i zamierzam ja wgrać do 3630 (z systemem PPC 2002).
Mam następujące pytania:
1. do której pamięci mam wgrać mapę ?? (mam dodatkowe plecki z pamięcią CF) - chodzi o szybkość działania i ew problemy z backupem jak coś się zepsuje...
2. W licencji jest napisane, ze mam prawo do zrobienia 2 kopii bezpieczeństwa.. Ale czego płyty z pudełka czy programu zainstalowanego na Ipaq'a ?? i jak to sie robi ?? Pytam bo się martwię co będzie jak mi się ten Ipaq uszkodzi - rozładuje bateria czy pęknie wyświetlacz.. to co mam wtedy zrobić?? Jak odtworzyć z backupu?? zakładam, że naprawię jak coś się popsuje - więc odtwarzam niby na to samo urządzenie...

Ponieważ z opisu LICENCJI wynika, że mogę to zainstalować tylko 1 raz to nie chciałbym popełnić gafy instalacyjnej i np: zainstalować na CF (a potem się okaże, że na CF to działa 10x wolniej)..

Proszę o rady jak zrobic najlepiej, zeby potem nie stracić możliwości zainstalowania i oczywiście nie stracić tej kasy którą wydałem...

Marcin

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2004, 08:35:27 »
Instalować możesz nawet i 100 razy...

Program instaluj w pamięci iPAQa, a mapy na CF.

Co do kopii to chyba nie ma sensu, bo przecież z WWW można ściągnąć zawsze i mapy i program (po podaniu numeru licencji)

Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2004, 08:37:37 »
Hmmmmmmmm bardzo wyprzedzasz fakty :D z tymi usterkami, brakowalo tylko jeszcze wspomniec o trzesieniu ziemi :P
a tak na powaznie to mozesz spokojnie zainstalowac na karcie CF, bedzie chodzic normalnie...
gdyby cos sie stalo (zawsze mozesz zrobic pelny backup) AutoMape mozna spokojnie instalowac/przeinstalowac ile razy tylko chcesz.

hłe hłe: Wit, wyprzedziles mnie o jedna nanosekunde :D

Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2004, 08:49:22 »
no dobra... :P
Pytania są dlatego, ze w instrukcji instalacji (której w sumie nie ma...) jest tak napisane, że wynika, ze instaluje na tylko 1 urządzeniu...
I po podaniu nr licencji z internetu przychodzi kod dostępu do danej mapy... czyli rozumiem, ze jak 2 raz wyśle taką prośbę o kod z tą samą licencją to mnie oleją... i stąd moje pytanie...

Co do usterek to pytam dlatego, bo tego Ipaq'a sam poskładałem z kilku uszkodzonych - dokupiłem baterie i inne... więc wiem, ze może się zdarzyć że i on sie uszkodzi... skoro sam składałem :P

Jak się instaluje osobno program a osobno mapy, żeby jedno do pamięci a 2 do CF wgrać??

Może na początek potrenuje z wersją DEMO ??

Jaki program do Backupu polecacie + jakas instrukcja.. .nie znam sie wogóle na Tipsach i trickach Ipaq'a... o ile takowe są.. nie wiem nawet jak zrobić reset (Twardy to znalazłem przełącznik.. ale zwykły??)

*

Offline Wit Turkowski

• 330
Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2004, 08:52:54 »
Rejestrujesz przez internet...
Po zainstalowaniu podajesz numer licencji i instalator łączy się z serwerem Automapy przesyłając numer seryjny czy jakieś inne cuś twojedo PDA i na tej podstawie jest generowany klucz odblokowujący. Instalator zmienia coś w plikach map i działa.
Czyli coś ala aktywacja :)

Ale AM działa tylko na jednym PDA vide przesyłąnie numeru seryjnego.

Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 06, 2004, 08:57:04 »
no i to jest jasne...
Pytanie brzmi czy jeśli z jakiś powodów będę miał tego samego Ipaq'a (ten sam numer seryjny) wyczyszczonego bez Automapy to czy jeszcze raz na nim zainstaluje się ta mapa...??

Jeśli np: wymyślę sobie Upgrade ROMu.. ? co kosztuje ok 100 USD
Co wtedy??

*

Offline Wit Turkowski

• 330
Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 06, 2004, 09:00:30 »
Wtedy instalujesz jeszcze raz i działa.
Ja robiłem już z 10 razy hard reset i daje rade.

Automapa przechowuje tówj numer seryjny iPAQa i jeżeli jest wysyłane żądanie o kod aktywacyjny dla tego samego numeru seryjnego to jest OK.
A jak zmienisz PDA na jakiś inny to piszesz mailika do AM i mozesz na nowym PDA zarejestrować AM.

Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 06, 2004, 09:05:09 »
dzięki...

No to jeszcze męcze z tymi pytaniami:

1. Jaki program do Backupu

2. Jak instalowac program AM w pamięci Ipaqa a jak instalować mapę na CF ??

Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 06, 2004, 09:50:45 »
Oj nie żal Tobie pamięci (niewielkiej przecież) Twojego 3630 ?
Ja jednak optowałbym za pełną instalacją na CF (Podczas instalacji w ActiveSync po prostu wybierasz instalację niestandardową i wskazujesz na pamięć CF)

Jeżeli chodzi o Backup systemu:
1. Jeżeli chcesz zrobić archiwum na CF, to w  PPC 2002 jest firmowy program CF_Backup
2. Jeżeli na PC to opcję Backup masz w ActiveSync.

Gwoli wyjaśnienia Backup zrobi pełną kopię RAMu Twojego Ipaqa. Zawsze (jeżeli wszystkie programiki działąją prawidłowo) warto zrobić Backup. Bo jeżeli się okaże, że jakaś nowo zainstalowana aplikacja ni stąd ni z owąd spowoduje chaczenie się ipaqa i nie pomoże nawet jej odinstalowanie - możesz zrobić hard reset i skorzystać z "prawidłowych" danych z Backupu.

Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 06, 2004, 09:51:08 »
:D

2: jak zaczniesz instalowac, to sam zobaczysz...

Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 06, 2004, 10:30:02 »
A jak wszystko Program i Mapę zainstaluje na CF to będzie działać równie szybko ??

*

Offline Wit Turkowski

• 330
Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 06, 2004, 10:32:56 »
Niestety możesz mieć problemy z działaniem AM, jak karta CF jest wolna.

Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 06, 2004, 10:50:44 »
Chłopie nie panikuj !!!  Najpierw to zainstaluj. Byle gdzie.

Mimo wszystko polecam CF. Sam mam od ponad 3-ech lat "dziadka 3630" i wiem jak cenna jest jego pamięć RAM.
Jeżeli w praktyce okaże się, że program działa Tobie za wolno, że są jakieś problemy, to prostu zainstalujesz sobie go po raz drugi w RAM-ie. I wtedy porównasz. Jak nie będzie lepiej to znów sobie zainstalujesz na CF.

Jak będzisz tylko się martwił na zapas, to nigdy tego nie zainstalujesz, bo zawsze Tobie ktoś zasieje jakieś ziarenko niepewności.

Śmiało do dzieła !!!!
No i potem poinformuj nas czy się udało :)

Lechu

*

Offline Robert Błaszczak

• **
  • 134
  • FS LOOX N560, NOKIA N73
    • http://www.foto.blaszczak.pl
Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 06, 2004, 11:04:31 »
Cytat: Wit Turkowski
Niestety możesz mieć problemy z działaniem AM, jak karta CF jest wolna.

Wit, jeśli karta jest bardzo wolna, to właśnie będą problemy z czytaniem mapy i synchronizacją z GPS-em, a nie z samym programem. Co do programu, to może wydłużyć się czas uruchamiania, ale problemów żadnych nie będzie.
Jadąc ostatnio w trasę, nagle Automapa przestała mi podawać komunikaty głosowe oraz przesuwać mapę. Okazało się, że przez przypadek wysunęła się karta SD. Tak więc program wczytuje się w całości do ramu, a odpowiednie fragmenty mapy są doczytywane.

Ja osobiście polecam instalację całości na karcie pamięci.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Ipaq 3630 i Automapa
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 06, 2004, 11:16:39 »
Totez wspomnialem o tym na samym poczatku :D