Ilość POI sciągana

• 9 Odpowiedzi
  • 1467 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline chola

• 253
Ilość POI sciągana
« dnia: Marzec 18, 2008, 19:53:21 »
Ile macie +/- POI ściąganych do AM?
U mnie baza liczy 56.000 POI i niestety po dodaniu nowego POI AM strasznie muli. Problem rozwiązuje reorganizacja pliku z POI, wykonywana po jego dodaniu przez AM.

Napisałem do miplo.pl, ale odpowiedzieli, żebym usunął kilka kategorii i ograniczył w ten sposób objętość bazy, bo mam za wolny sprzęt (Dell Axim 624 MHz, w AM pamięć na mapy 8,5MB, pamięć na POI 4MB (max)).

Pozdr.
TC

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Ilość POI sciągana
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2008, 21:57:57 »
Jesteś pewien, że potrzebujesz aż tylu punktów i kategorii? 56 tys. to koszmarnie dużo i rzadko który PDA da radę tyle obsłużyć.
Zawsze możesz też użyć UAMedytora, by np. ograniczyć POI dla obszaru geograficznego.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2008, 20:16:02 »
Ile macie +/- POI ściąganych do AM?
U mnie baza liczy 56.000 POI i niestety po dodaniu nowego POI AM strasznie muli. Problem rozwiązuje reorganizacja pliku z POI, wykonywana po jego dodaniu przez AM.

Napisałem do miplo.pl, ale odpowiedzieli, żebym usunął kilka kategorii i ograniczył w ten sposób objętość bazy, bo mam za wolny sprzęt (Dell Axim 624 MHz, w AM pamięć na mapy 8,5MB, pamięć na POI 4MB (max)).

Pozdr.
TC

Ja mam 32 tyś. na Mio P550. Pamięć na POI mam ustawioną na max. Pomału też zaczyna być problem przy dodawaniu punktów.

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2008, 21:19:36 »
Jesteś pewien, że potrzebujesz aż tylu punktów i kategorii? 56 tys. to koszmarnie dużo i rzadko który PDA da radę tyle obsłużyć.
Zawsze możesz też użyć UAMedytora, by np. ograniczyć POI dla obszaru geograficznego.

Od dawna mam ustawiony "mój" zestaw POI, ale widzę, że chyba faktycznie trzeba będzie go ograniczyć (od czasu do czasu kasuję po kilka kategorii, ale i tak po miesiącu liczba POI w pozostałych kategoriach rośnie na tyle, że znowu trzeba kasować). Boję się tylko, że w miarę rozwoju serwisu Miplo, ostatecznie będę miał kilka kategorii   :-|

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 21, 2008, 11:41:03 »
Chyba że z czasem dojdzie do tego że będzie można dzielić plik z POI na poszczególne kategorie - tak aby AM mogła zaczytywać wybrany plik w danej chwili - wtedy problem by był rozwiązany
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 21, 2008, 12:17:12 »
Ja powróciłbym raczej do koncepcji profili na MIPLO, np. pod profilem#1 mam same POI drogowe na całą Polskę (radary, stacje benzynowe, utrudnienia w ruchu, parkingi, etc.), pod profilem#2 mam wiele kategorii, ale ograniczoną geograficznie tylko dla miasta zamieszkania (sklepy, usługi, banki/bankomaty, serwisy samochodowe, etc., POI "drogowe" w mieście również).
To wszystko umożliwia świetnie UAMedytor, ale poszatkowanych (geograficznie, kategoriami) przez edytora plików z POI nie da się synchronizować z MIPLO.
Fantastycznie to działało na poi.mobilne.net.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 23, 2008, 17:16:45 »
ja bym to podzielił na województwa np, i gdy np przejeżdżamy z jednego do drugiego nowy plik ląduje się nam automatycznie  :E
zawodowy kierowca...

*

• 6498
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 23, 2008, 22:17:57 »
Kiedyś tak było - można było przyszyć plik z POI do mapy miasta.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 23, 2008, 23:03:14 »
w końcu dojdzie do tego że PDA będzie musiało mieć coreduo i z gb ramu  :P
zawodowy kierowca...

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2008, 14:51:52 »
w końcu dojdzie do tego że PDA będzie musiało mieć coreduo i z gb ramu  :P

Oby tylko w przyszłości nie doszło do tego, że wielkość jednej z popularnych kategorii przekroczy wytrzymałość większości sprzętów :) Lepiej, żeby Miplo lub Aqurat wymyślili coś w miarę szybko  :|