HTC HD i problem z AutoMapą

• 33 Odpowiedzi
  • 11582 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline superneo

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC Sensation
HTC HD i problem z AutoMapą
« dnia: Maj 22, 2009, 16:25:02 »
mam taki dziwny problem z Automapą. Wszystko pięknie się uruchamia ale jak złapie fix'a to po 2-3 sek program się mrozi. Nic nie mogę zrobić tak jakby się zawiesił ale w tle na pewno działa. Muszę wyjść do Windowsa i po jakimś czasie z poziomu dysku telefonu jeszcze raz uruchomić Automapę. I co ciekawe nie uruchamia się od zera tylko tam gdzie się zawiesiła tylko, że już działa. Telefon to HTC Touch HD. Automapa oryginalna 5.5.1. W supporcie nie mogą mi nic pomóc.

AKTUALIZACJA
Porównuje ustawienia z Omnii na której chodzi i na HD gdzie są zastoje w działaniu i zauważyłem mała różnicę w ustawieniach samego telefonu. Menu Start>ustawienia>System>Zewnętrzny GPS. I teraz porównanie
Zakładka programy:
HD - COM4
Omnia - COM7
(to akurat może się różnić)

Zakładka sprzęt
HD - Port sprzętu GPS (brak) szybkość transmisji 4800
Omnia - Port sprzętu GPS (COM9) szybkość transmisji 4800

I teraz pytanie czy w HD ma być brak czy jest może jakiś COM ustawiony tylko nie wiem jaki
W zakładce dostęp w obu modelach jest zaznaczona opcja o automatycznym zarządzaniu systemem GPS

Dlatego prośba o sprawdzenie w swoim modelu czy w zakładce sprzęt jest jakiś port ustawiony.
Ewentualnie jakie macie ustawienia w samym programie AUTOMAPA w ustawieniach GPS
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 09:42:25 wysłana przez superneo »
S11 > 3210 > 3510i > N73 > N95 8GB > Omnia > HTC HD > HTC Desire HD > HTC Sensation

Odp: HTC HD i problem z AutoMapą
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2009, 19:32:49 »
Hej. Mam taki sam problem jak Ty a AM. Tylko ja mam wersję 5.3.0. Ekran się zamraża u mnie w nieokreślonych odstępach czasu ale na odcinku droki 100 km ok 6 razy sie tak stało. Tak jak u ciebie pomaga wyjscie do windowsa i powrót. tez mam HTC HD.

Także bede wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2009, 00:43:34 »
Mam dokładnie ten sam problem, także HTC HD. Wersja mapy 5.5.1 EU.
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline sylmek

• *
  • 57
  • każdego dnia uczymy się nowych rzeczy !!!
    • SLAY NET
  • Sprzęt: HTP Touch PRO
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2009, 09:28:48 »
ja miałem podobnie na htc touch pro.

Pomogło w automapie 5.5.1  Menu > ustawienia > inne > 3 zakładna pamieć na maksymalną wartość
Menu > ustawienia > interfejs > 1 zakładna odznaczyć pokazuj obrys dróg 
HTC Touch Pro
Exquisite V4.18 - 23128 (Sense 2.5 + Titanium)
Radio 1.14.25.35

*

Offline superneo

• **
  • 115
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2009, 09:43:16 »
Niestety nie pomogło  :S
S11 > 3210 > 3510i > N73 > N95 8GB > Omnia > HTC HD > HTC Desire HD > HTC Sensation

*

Offline superneo

• **
  • 115
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2009, 11:14:17 »
Ok powiem tak. Po rozmowach ze znajomymi z HTC i z Automapy bo przejrzeniu chyba całego internetu muszę przyznać się, że wspólnie znaleźlismy rozwiązanie problemu. Przynajmniej na wersji 5.3 działa to. Wieczorem zainstaluje 5.5.1 i mam nadzieje, że będzie dobrze. Odznaczyłem automatyczne akceptowanie polaczen przychodzacych oraz wywyłanie smsa po odrzuceniu rozmowy. (kosmiczne, że to może się gryźć) ale zadziałało gdy to zrobiłem.

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 27, 2009, 16:07:42 »
To chyba musi byc wina romu albo radio romu bo u mnie cos takiego na AM 5.5.1 EU nie wystepuje - przejechalem Polske z poludnia na polnoc i z powrotem i obeszlo sie bez wiekszych komplikacji. Natomiast fixa lapie mi po ok 4 s po uruchomieniu AM i co najdziwniejsze w mieszkaniu (poddasze) w odleglosci 2 m od okna :O co w moim poprzednim telefonie (HTC TP) bylo nie do pomyslenia :O~
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 28, 2009, 12:54:02 »
To chyba musi byc wina romu albo radio romu bo u mnie cos takiego na AM 5.5.1 EU nie wystepuje - przejechalem Polske z poludnia na polnoc i z powrotem i obeszlo sie bez wiekszych komplikacji. Natomiast fixa lapie mi po ok 4 s po uruchomieniu AM i co najdziwniejsze w mieszkaniu (poddasze) w odleglosci 2 m od okna :O co w moim poprzednim telefonie (HTC TP) bylo nie do pomyslenia :O~

Dokładnie - do kolegi mogę jeszcze dodać że nie ma żadnych problemów z sms'ami, połączeniami ( w obie strony), czy to ze sparowaną słuchawką bt czy bez.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline milek1

• *
  • 54
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM 6.0 ORANGE 8GB + HTC Touch HD
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2009, 21:34:08 »
u mnie drodzy Panowie problemem byla aplikacja change screen. zadne z rad zawarte w tym watku nie dawaly rezultatu. po jej usunieciu problem sie rozwiazal. troche mi jej brak, ale coz. chyba, ze da sie utworzyc regule, choc nie wiem jak.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 14, 2009, 17:30:21 »
Ten sam problem z AM 5.5.2 :( . Zwiększyłem pamięć dla AM do 25MB i jakby ustało. Ale wolałbym dłużej potestować. Z 5.5.1 miałem to samo. Sprzęt: HD jak w podpisie.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2009, 11:27:38 wysłana przez Marek.S »
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 15, 2009, 11:27:55 »
Niestety nie pomogło. Po zafixowaniu pozycji ekranik zamarł i tak został. Po soft-resecie odpaliło się i zadziałało prawidłowo, ale taka zgadywanka "działa - nie działa" nie jest satysfakcjonująca. Jeśli inne osoby mają podobne problemy, to podam, że mam następujące aplikacje rezydujące w pamięci:
Wisbar Advance v3.5.2.4
S2U2 v2.04
FingerKeyboard v2.1
Spb Phone Suite v3.1
Spb Mobile Shell v3.0.1
Spb Traveler v2.5
Spb Wireless Monitor v3.0.1
Today Agenda v1.5
Wszystko aktualne, a programy komercyjne legalne. Może ktoś będzie miał jakieś skojarzenia z własną konfiguracją...
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 15, 2009, 13:43:33 »
Zakładka sprzęt
HD - Port sprzętu GPS (brak) szybkość transmisji 4800
Omnia - Port sprzętu GPS (COM9) szybkość transmisji 4800

I teraz pytanie czy w HD ma być brak czy jest może jakiś COM ustawiony tylko nie wiem jaki

Akurat to ustawienie dotyczy zewnetrznego modulu GPS (czyli osobnego urzadzenia) jezeli korzystasz z wbudowanego w PDA GPS powinno byc ustawione "brak" czyli tak jak masz w HD. Nie wiem czemu w omni masz ustawiony COM9 :O

Marek.S akurat programy mamy prawie te same oprocz S2U2 i TA 1.5 ale za to "Max. pamięć na dane mapy" mam ustawione na maxa - 73,5 MB i takich problemow nigdy nie mialem. Ani teraz w HD ani wczesniej w TP czy Omni (zawsze dane mapy na max)

Moze wiec w tym tkwi problem...

Napisane: Lipiec 15, 2009, 13:40:57
Dodam ze przebadane na wszystkich wersjach - 5.3, 5.5.1 & 5.5.2

Na POI tez mam ustawione max czyli 4.0 MB...
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline litwikrz

• **
  • 109
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Navroad NR470
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 15, 2009, 14:59:58 »

Marek.S akurat programy mamy prawie te same oprocz S2U2 i TA 1.5 ale za to "Max. pamięć na dane mapy" mam ustawione na maxa - 73,5 MB i takich problemow nigdy nie mialem. Ani teraz w HD ani wczesniej w TP czy Omni (zawsze dane mapy na max)

jak to robisz, że masz pamięć na maxa - 73,5 MB
u mnie da się tylko 54 MB
od czego to zależy??
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2009, 15:02:30 wysłana przez litwikrz »

*

Bartek1987

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 15, 2009, 15:48:50 »

jak to robisz, że masz pamięć na maxa - 73,5 MB
u mnie da się tylko 54 MB
od czego to zależy??

Może zależeć np. od romu i ilości zainstalowanych programów.

*

Offline litwikrz

• **
  • 109
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 15, 2009, 15:57:05 »
No właśnie nie do końca się to chyba wprost przekłada, bo pamięci wewnętrznej mam jeszcze dużo wolnej...
A dostępność maksymalnego rozmiaru pamięci dla AM, nie zmienia się w menu AM po doinstalowaniu/odinstalowaniu oprogramowania, czyli po zmianie wielkości dostępnej pamięci urządzenia.
No ale od wersji ROMU faktycznie może zależeć.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2009, 15:59:12 wysłana przez litwikrz »

*

Bartek1987

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 15, 2009, 16:02:49 »
Nie bardzo rozumiem.
Pamięć wewnętrzna swoją drogą a pamięć operacyjna swoją. Im więcej programów zainstalujesz tym masz mniej pamięci operayjnej.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 15, 2009, 17:09:43 »
A niby w jaki sposob zainstalowanie programu ma zmniejszac ilosc dostepnego RAMu ?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 15, 2009, 17:25:33 »
Czyżby w WM6 pamięć wewnętrzna nie była współdzielona na RAM i pliki systemowe/użytkownika?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 15, 2009, 17:40:28 »
akurat programy mamy prawie te same oprocz S2U2 i TA 1.5 ale za to "Max. pamięć na dane mapy" mam ustawione na maxa - 73,5 MB i takich problemow nigdy nie mialem. Ani teraz w HD ani wczesniej w TP czy Omni (zawsze dane mapy na max)

Moze wiec w tym tkwi problem...

Może i tak. U mnie "na maxa" to 65.5MB (mam dużo zainstalowanych i rezydujących programów), ale ustawiłem na razie na 50MB. Jednak sporo softu pracuje w tle pod Automapą i pewnie też mu na zdrowie nie wyjdzie odebranie całej dostępnej pamięci. Się zobaczy. Testy w toku. Dam znać.

Dzięki za podjęcie tematu.

*

Offline Grgur

• 20
  • Sprzęt: HTC Touch HD | ROM XannyTech Grid Evo
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 15, 2009, 18:25:27 »
Jeśli inne osoby mają podobne problemy, to podam, że mam następujące aplikacje rezydujące w pamięci:
S2U2 v2.04

Spróbuj  odinstalować S2U2. Miałem taki sam problem, jak opisujesz (na oryginalnym ROM-ie). Zacząłem wyrzucać po kolei programy i po odinstalowaniu S2U2 problem zniknął. Może to przypadek, może nie. Warto sprawdzić.

*

Offline litwikrz

• **
  • 109
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 15, 2009, 19:10:43 »
Czyżby w WM6 pamięć wewnętrzna nie była współdzielona na RAM i pliki systemowe/użytkownika?

a może powinniśmy zapytać: z której pamięci korzysta AM w omawianym przypadku?
 :terrified:

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 16, 2009, 13:53:20 »
trzeba eksperymentowac. U mnie np zainstalowanie S2U2 w wersji 2 spowodowało efekty jak u Was. Najnowsza wersja programu juz to rozwiazala.

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 16, 2009, 15:17:00 »
Czyli wyjaśniło się S2U2 broiło ?

Tak na marginesie to do jutra jest promocja na PacketShielda niecałe 6,50 $ - mam i z AM nigdy nie było problemu a u mnie max ustawienie to tylko 55 MB.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 17, 2009, 00:11:25 »
U mnie wieszało się zarówno z S2U2 v1.62, jak i v2.04. Natomiast zwiększenie pamięci map do 50MB chyba pomogło. Ciekawe jest, że w dalszym ciągu kilka sekund po zafiksowaniu pozycji AM zamiera i pojawia się klepsydra (waitcursor), ale teraz jedynie na chwilkę. Zresztą potem co jakiś czas ten objaw się powtarza niezależnie, czy program pracuje w trybie nawigacji, czy tylko wyświetlania mapy. AM musi chyba przeładowywać okresowo jakieś duże ilości danych i jeśli pamięci zabraknie, to z tego przeładowywania już nie wychodzi. Może w suporcie powinni się tym zainteresować?

W każdym razie od zwiększenia do 50MB nie miałem zawieszki. Jedynie te krótkie przycięcia...

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 18, 2009, 18:03:59 »
Od 2 tygodni jestem w posiadaniu HTC pro2. Wystąpił u mnie podobny problem jak opisywany przez was. Na kilka kilometrów przed domem nastąpiło zamrożenie AM , zero satelitów - wyjście do windowsa i ponowne wejście do programu rozwiązało problem. Dzisiaj w tym samym miejscu nastąpiło podobne zjawisko ( z poziomu programu wyłączenie i włączenie gps nie rozwiązało problemu bo ich poprostu nie widział -reset programu rozwiązał problem)
Jest to mój pierwszy telefon z WM wiec na razie mam zainstalowaną  tylko Am i Total Commandera ;). O dziwo ilość pamięci jaka mogę przypisać do programu to tylko 29 mb i 4 mb na Poi - dlaczego tak mało to nie wiem ?????

No i po softresecie - mogłem przyznać AM ok 49mb. O dziwo wieczorem odpaliłem AM i widze że max to juz 39 _ samo cholerstwo obniżyło ??? Jakaśc chorość. Oczywiście po przejechaniu 45km - przed domem nastąpiło zwiesznie  programu i papa.
Zastosowałem wszelkie rady i nihuhu. Sam nie wiem co robić .....
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2009, 20:38:26 wysłana przez Tomisek »

*

Offline dorszes

• **
  • 236
  • Sprzęt: HTC Touch HD, HTC HD 2
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 23, 2009, 13:19:50 »
A ja mam problem z innej beczki...
Uruchamiam AutoMape program sie laduje poczym znika.
Po komunikacie ladowanie programu telefon wraca do Manili i tyle.
Natomiast po kilku probach AM 5.3 laskawie sie uruchamia

Dodam, ze telefon to HTC Touch HD
Doświadczenie powiększa naszą mądrość, lecz nie zmniejsza naszej głupoty.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 23, 2009, 13:43:16 »
A próbowałeś z AM 5.5.2 ? Jak masz możliwość to zrób upgrade a jak masz pirata to lepiej nie pytaj ...
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline dorszes

• **
  • 236
  • Sprzęt: HTC Touch HD, HTC HD 2
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 23, 2009, 14:40:46 »
Zrobie ten upgrade, lecz nie wiem jaki to ma związek skoro wczoraj pracowało zupełnie normalnie a dziś jest tak jak jest.
Doświadczenie powiększa naszą mądrość, lecz nie zmniejsza naszej głupoty.

« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 23, 2009, 23:42:26 »
A o to moja mała rozmowa z serwisem AM

>>
> "AutoMapa Support"  pisze:
> > Na chwile obecna AutoMapa nie jest jeszcze kompatybilna z urzadzeniem
HTC
> > Touch Pro 2, prace nadal trwaja.

I na pytanie kiedy pojawi sie jakas łatka

>>Witam,
>obecnie nad tym pracujemy:) ale nie jestesmy jeszcze nic wstanie
>zagwarantowac.

>Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
>AutoMapa (dk)

W sumie miło że odpowiedzieli ale....

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 24, 2009, 07:58:02 »
Trochę dziwne bo większość nieoficjalnych romów na Touch HD jest oparta na romach TouchPro2/Diamond 2 więc trochę dziwne te tłumaczenie o kompatybilności. Czyżby coś zmerdali w 5.5.2 i teraz udają że to wina nowego sprzętu  :O.