hp hx 4700 i Automapa - wiesza sie...

• 24 Odpowiedzi
  • 6513 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2
« dnia: Kwiecień 06, 2005, 20:44:00 »
Witam.

Pisze w dziale automapy, chociaz nie jestem do konca przekonany ze to akurat AM jest winna, ale po kolei...

Mam Hp Hx 4700, zakupiony w ramach promocji w HP, razem z AM XL oraz samochowym GPSem. Do tego dokupilem karte SD.

Dosc czesto zdarza mi sie zwis pocketa podczas pracy z automapa w samochodzie. Zwis polega na tym, iz odbiornik gasnie, nie mozna go wlaczyc, soft reset nie dziala, pomahga jedynie wyjecie i wlozenie baterii....

Zwis nastepuje roznie: a to ni stad ni zowad podczas jazdy, a to podczs podlaczania do GPSa, a to przed podlaczeniem podczas montazu w uchwycie - roznie.

NIe udalo zas mi sie wywowalc zwisu w domu..... Nawet przy podlaczonym GPS (mam zasilacz z gniazdek zapalniczki samochodowej w domu). Z tym ze w domyu jedynie trasy ogladam lub POI dodaje.

Nie wiem co jest grane.

Wpierw myslalem ze to cos z pamiecia, przenioslem wiec AM na karte SD. Ale i to nie pomaga.

Macie jakies pomysly? Ja podejrzewam ze moje auto cos zakluca albo moj ipaq cos jest nie teges

Pozdrawiam

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2005, 20:58:48 »
"...Zwis polega na tym, iz odbiornik gasnie, nie mozna go wlaczyc, soft reset nie dziala, pomahga jedynie wyjecie i wlozenie baterii...."

Możesz trochę jaśniej, co znaczy odbiornik gaśnie?
Jaki to GPS podaj model?

*

Offline infer

• 36
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2005, 21:34:47 »
Napisz dokładniej jaki to odbiornik GPS, ja u siebie nie zauwazylem takiego objawu. Fakt faktem ze sporadycznia przy dlugich trasach zdarza sie zwis, ale wtedy miekki reset i po sprawie :)

*

Offline lyck

• *
  • 62
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2005, 08:21:28 »
a
Cytat: pogar
Dosc czesto zdarza mi sie zwis pocketa podczas pracy z automapa w samochodzie. Zwis polega na tym, iz odbiornik gasnie, nie mozna go wlaczyc, soft reset nie dziala, pomaga jedynie wyjecie i wlozenie baterii....

Czy uchwyt tego pda nie ma wbudowanego magnesu? Ewentualnie czy ipaq nie grzeje sie w nim mocno?
Jezeli tak, to to jest przyczyna. Sprobuj odizolowac czymkolwiek tyl ipaqa od powierzchni uchwytu. Mialem takie same objawy, ale na ipaqu 2210.

pozdr
lyck

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2005, 08:47:40 »
Ow GPS to Arkon CM805.

Jest on mocowany na przyssawke do szyby..

Magnesu wiec chyba zadnego nie ma.

Zwisy polegaja na tym iz ipaq wyglada jak wylaczony, nie zwrocilem uwagi czy dioda ladowania akumulatora sie swieci.  W kazdym razie nie ma po tym zwisie innej metody wlaczenia niz wyjecia i wlozenie baterii...

*

Offline makii

• 44
    • www.makii.pl
  • Sprzęt: htc TyTN
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 07, 2005, 08:48:48 »
Cytat: lyck

Czy uchwyt tego pda nie ma wbudowanego magnesu? Ewentualnie czy ipaq nie grzeje sie w nim mocno?
Jezeli tak, to to jest przyczyna. Sprobuj odizolowac czymkolwiek tyl ipaqa od powierzchni uchwytu. Mialem takie same objawy, ale na ipaqu 2210.

pozdr
lyck

Ja tez miale raz taki efekt... i faktycznie byl on wynikiem przegrzania... iPAQ (wtedy 5455) byl wtedy bardzo goracy i "obudzil sie" dopiero po wystygnieciu i wyjeciu baterii (wtedy mi sie chyba nawet zrestetowal "na twardo"...

Ten "goracy" problem rozwiazalem w ten sposob, ze jeden z nawiewow dmucha wlasnie w strone uchwytu i od tej pory nie mialem tego typu problemu. W tej chwili mam hx4700 i nawet ok 1000 km trasa nie robi na nim zadnego wrazenia.

Pozdrawiam,
Makii

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 07, 2005, 08:49:07 »
Czy masz nie daj Boże zainstalowaną jakąś nakładkę "spolszczającą" system?

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 07, 2005, 08:51:00 »
hm, ipaq jest blisko nawiewu, ale przy obecnej pogodzie praktycznie tylko tam zimne powietrze leci.

tak, mam Marchewke

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 07, 2005, 09:04:24 »
Wywal polską nakładkę (Brrrr...!) - będzie od razu lepiej i to nie tylko z AM. Poważnie.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 07, 2005, 09:19:47 »
Cat,

Czego używasz do wpisywania polskich znaków?

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 07, 2005, 09:20:36 »
ok, wywalilem.

Ciekawe czy to jest to ..

Macie jeszcze jakies inne pomysly?

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2005, 09:38:18 »
Cytat: varden
Cat,
Czego używasz do wpisywania polskich znaków?
Resco Keyboard Pro.

Cytat: pogar
(...) Macie jeszcze jakies inne pomysly?
Tak, z Today wyłącz plug-in AutoMapa. Na hx4700 zakłóca on pracę systemu.
I jeszcze jedo: diametralnie rozwiążesz problem jeśli wyłączysz w systemie automatyczne wyłączanie się iPAQa po x min. bezczynności.
Z moich doświadczeń wynika, że hx4700 mimo wszystko bardzo nie lubi wyłączania z uruchomioną AutoMapą. Wprawdzie nigdy nie zawieszał aż tak systemu by potrzebne było wyjęcie baterii (tu moje poprzednie rady powinny pomóc), ale występują problemy z odświeżaniem ekranu. Dlatego staram się zawsze najpierw zamknąć AM a potem wyłączyć PDA.

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 07, 2005, 10:04:38 »
„…Czy uchwyt tego pda nie ma wbudowanego magnesu?...”

Mój poprzedni ipaq 2210 jeździł przez rok na uchwycie magnetycznym i nic mu niebyło, obecnie hx też wisi na magnesie i jest ok.
Przejechałem już ponad 50tyś /po różnych wertepach/ i jeszcze nigdy nie spadł :)

Wracając do tematu
Stawiam na problemy z ładowaniem spróbuj podłączyć do uchwytu ipaqa bez uruchomionej AM /jeszcze lepiej jak ją po prostu odinstalujesz/

Próbowałeś ładować hx za pomocą przejściówka + ładowarka /bez użycia stacji dokującej/ ??

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 07, 2005, 10:08:09 »
heh

probowalem - nie wiesza sie

z tym ze potrafi tez zwisnac gdy wsadzam ipaqa do uchwytu a nim podlacze kable...

brak jakiejkolwiek reguly

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 07, 2005, 10:56:22 »
Inne pomysly - a czy przypadkiem podczas przelaczania z zasilania bateria / zapalniczka nie masz chwilowego zaniku napiecia w palmie tzn tak jakbys go wylacznikiem wlaczyl i wylaczyl? Bo jesli tak to to jest winowajca :)
U mnie jesli mam wlaczona AM i wylacze buttonem palma po czym wlacze go ponownie to na 90% am sie po kilku sec zwiesi.
Nauczylo mnie to wychodzenia z AM przed wylaczeniem sprzetu.
Rozwiazanie masz takie by odpalac AM jak jest juz urzadzenie masz zamocowane w uchwycie i podlaczone do pradu samochodowego.
Gorzej jesli to zapalniczka i zasilacz samochodowy powoduja regularne wlaczanie i wylaczanie palma na sec.

Zrob taki eksperyment. odpal AM i wylacz Pockecika wylacznikiem bez wychodzenia z programu, nastepnie wlacz po kilku ruchach AM zwykle sie zawiesza (w kazdym razie tak jest u mnie) ;)

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2005, 10:58:14 »
u mnie AM po wylaczeniu i wlaczeniu przycieskiem dziala, czasem tylko AM przestaja wydawac dzwieki.. :)

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 08, 2005, 12:48:50 »
Wiesz miałem podobne problemy z Pocketem ipaq 4150 w czasie nawigacji lub podłącznia potrafił się zawiesić ekran robił się czarny i tylko wyjęcie baterii pomagało. I tak działo się wiele razy aż któregoś dnia nawet po wyjęciu baterii palmtop się nie uruchamiał. Skutek był taki że wymieniono mi na gwarancji 2 razy płyte główną i problemy te ustały. Może u ciebie jest podobna sytuacja. A no i jak był "czarny" i się nie uruchamiał to też nie reagował na ładowanie.

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 11, 2005, 21:21:08 »
moze to banalne - ale u mnie byl podobny problem - gdy wkladalem ipaqa (4700) do uchwytu - czesto i gesto udalo mi sie przesynąć suwak odbezpieczenia baterii (ta kłodeczka) - i wtedy ipaq oczywiscie był ciemniutki - fatalne jest podlaczanie tego wszystkiego -ja kupilem gps-a BT, mam czasami problemy z polaczeniem, ale ten caly badziewny uchwyt wywalilem w kosmos, hehe, pozdrawiam

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 30, 2005, 12:45:17 »
heh
juz nie mam sily., ciagle to samo.
wszyustko o czym pisaliscie sprobowalem, rom 1.1 tez nie pomaga

ipaq z moim gpsem jedzie dzis do serwisu.

POza tym mam wrazenie ze ten hx4700 jest strasznie woooolny

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 08, 2005, 12:08:38 »
OJ to strasznie długo walczysz z tym swoim zestawem!!! U mnie od 2 wymiany płyty głownej już mam wszystko ok nic sie nie wiesza wszystko chodzi jak potrzeba i naprawde jestem od tamtego momentu bardzo zadowolony. I życze szybkiego serwisu (mi zawsze trzymali po 2 tygodnie :(   ).

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 27, 2006, 11:55:22 »
Juz po problemie. Wlasciwie nie wiem co bylo...

Wpierw wylaczylem w Automapie by pokazal tylko te POI ktore sa dla mnie najwazniejsze : AM zaczela chodzic troche szybciej.

Pozniej pokasowalem to co moglem z pamieci telefonu, co nie bylo na SD ani  w IpaqStore. Od tej pory mam z wieszaniem sie spokoj...

Pozdrawiam

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 27, 2006, 14:40:32 »
Cytat: "pogar"
Juz po problemie. Wlasciwie nie wiem co bylo...

Wow! Chłopie! Toś Ty prawie roku potrzebował, aby zwalczyć problem :shock:

Wpierw wylaczylem w Automapie by pokazal tylko te POI ktore sa dla mnie najwazniejsze : AM zaczela chodzic troche szybciej.

Od tego trzeba było zacząć! Ciekawe, ile tych POI wpakowałeś? A swoją drogą, podziwiam tych "kolekcjonerów" POI, którzy bezkrytycznie ładują wszystko, co się da, a później się dziwią, że program się wykłada....
Zresztą, nie ma się co dziwić. AM w nowej wersji (3.9.xx) i bez POI ledwo zipie, choć przyznam, że nigdy mi się nie "powiesiła" na moim hx4700. Owszem, głupoty pokazywała, ale działała.... :wink:

Pozniej pokasowalem to co moglem z pamieci telefonu,...

Jakiego telefonu:?:  :?:  :?:

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 28, 2006, 11:49:51 »
Cytat: "KrzysiekM"

Wow! Chłopie! Toś Ty prawie roku potrzebował, aby zwalczyć problem :shock:

hehehe. wlasciwie to tak. aczkolwiek automape uzywam sporadycznie : raz, dwa razy na miesiac. :-)

Od tego trzeba było zacząć! Ciekawe, ile tych POI wpakowałeś? A swoją drogą, podziwiam tych "kolekcjonerów" POI, którzy bezkrytycznie ładują wszystko, co się da, a później się dziwią, że program się wykłada....
Zresztą, nie ma się co dziwić. AM w nowej wersji (3.9.xx) i bez POI ledwo zipie, choć przyznam, że nigdy mi się nie "powiesiła" na moim hx4700. Owszem, głupoty pokazywała, ale działała.... :wink:

no coz nie wpadlem na to.....:-) w koncu sprobowalem i doznalem szoku gdy zobaczytlme jak automapa bez POI smiga...ale jednak fotoradary wlaczone musza byc.. :-)

Jakiego telefonu:?:  :?:  :?:

eee... kupilem niedawno N6680 i sie mi pomylilo :-)
oczywiscie mialem na mysli owego hx4700 :-)

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 28, 2006, 13:07:28 »
heh  juz nie mam sily.....

trochę OT - hmmm... czy to TEN pogar?

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 29, 2006, 15:19:56 »
ten, ten :-)