Gwiazda AM blednie

• 46 Odpowiedzi
  • 9794 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Odp: Gwiazda AM blednie
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 06, 2009, 16:02:32 »
AM idzie w kierunku  wodotrysków a nie w kierunku lepszych map i routingu a te wartości były dla mnie najważniejsze przy wyborze oprogramowania do nawigacji
I w związku z tym wybierasz IGO? No nie żartuj - toż to typowy program z maksymalną możliwą ilością wodotrysków, średnimi mapami i słabiutkim rutingiem. Owszem oni też się stale poprawiają - ale podawać IGo jako przykład wyższości jakości map nad aplikacją to IMHO nieporozumienie.

Chyba lekko Ciebie poniosło  :mrgreen: Pierwsze słyszę, żeby iGO 8 miał zły Routing bo to też w większości zasługa mapy (kategoryzacji dróg jakie mapa w sobie posiada). Jeżdżąc po zachodzie na mapach TeleAtlasa czy Navteq'a (urządzenia Becker) nie spotkałem ludzi, którzy by narzekali na routing i sensowność wyznaczania tras w iGO. Oczywiście co do mapy Polski od emapy lub navteq'a to wszyscy doskonale się orientujemuy że krzaki występują sporo częściej niż w produktach AM (geosystems) czy MapaMap lub Garmin (Imagis) lub nawet TeleAtlasa.

*

Bartek1987

« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 06, 2009, 16:43:41 »
Jak dla mnie jazda z TT jest lepsza niż z AM. AM miałem dodaną do pda i tylko dlatego z niej używałem. Szczerze bym jej nie kupił jako program do nawigacji. Teraz mam tt (go930T) i jestem zadowolony. Nie wiesza się, info o manewrach jest wyraźne i duże, wszystko działa płynnie. Jedyny minus to pokrycie, ale od jakiegoś roku poprawiło się i to bardzo. Jeżeli AM nie zrobi czegoś, aby poprawić stabilność programu to nie będzie się liczyła w europie, a w Polsce straci użytkowników

« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 06, 2009, 18:06:20 »
Ogólny wniosek jest taki, że gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta. To forum jest dla pasjonatów i ludzi obeznanych w tej tematyce, ale ludzie, którzy chcą używać nawigacji nigdy nie będą chcieli skomplikowanej w obsłudze aplikacji jeżeli konkurencja oferuje to samo w dwóch ruchach. Ja osobiście lubiłem się kiedyś pobawić programem i strasznie mi się to podobało, jednak ostatnio zaczyna mnie to drażnić, a do tego dochodzą jeszcze dodatkowe problemy, które opisałem wcześniej. Doceniam Rukat to co piszesz i zgadzam się ze wszystkim, windows to syf, jednak ja protestuję przeciwko dodatkowym szykanom ze strony Miplo :) Nawet jeżeli się posypała karta to jednak Navigo z tej samej karty ruszyło i nigdy nie zawiodło. Nie ma co się kłócić która mapa lepsza, na razie Automapa jest numerem jeden, także dla mnie, jednak zaczynam powoli tracić cierpliwość. Drogi rozkopane w całym kraju, a program jakby do tego chciał się dostosować.

P.S. W innym temacie ktoś chciał nowej funkcji - omiń wybrane miasto / obszar - prosta rzecz, a ucieszyła by mnie 100 razy bardziej niż przeźroczyste klocki udające domy lub pikietaż, bo nawet ci którzy z tego korzystają muszą jednak jeździć wygodnie autem przede wszystkim. Może twórcy wezmą się za takie proste usprawnienia i rozreklamują to tak jak Mapa Map przejazdy kolejowe, a wtedy dużo ludzi to doceni. Na pewno bardziej niż promocja poprzez błękitnego 24 w debilnej stacji TVN :)

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 06, 2009, 18:48:26 »
P.S. W innym temacie ktoś chciał nowej funkcji - omiń wybrane miasto / obszar - prosta rzecz, a ucieszyła by mnie 100 razy bardziej niż przeźroczyste klocki udające domy l....

Wiesz "problem" Am jest taki, że trzeba się zebrać w większą ilość i wg mnie jest szansa na tę opcję. Moje odczucia sa takie, że oni słuchają co mamy do powiedzenia.
Ja postuluję o tę opcję, kilka osób popiera, więc trzeba ludziom z AM wrzucać temat, bo akurat jest wg mnie priorytetowy. Szczególnie patrząc na to co dzieje się na naszych drogach i dziać się bedzie przez najbliższe lata.
piona

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 06, 2009, 23:28:11 »
Cytat: piona
Cytat: sebbor
W innym temacie ktoś chciał nowej funkcji - omiń wybrane miasto / obszar - prosta rzecz,
a ucieszyła by mnie 100 razy bardziej niż przeźroczyste klocki udające domy ...

Wiesz "problem" Am jest taki, że trzeba się zebrać w większą ilość i wg mnie jest szansa na tę opcję.
Moje odczucia sa takie, że oni słuchają co mamy do powiedzenia.
Ja postuluję o tę opcję, kilka osób popiera, więc trzeba ludziom z AM wrzucać temat, bo akurat jest wg mnie priorytetowy...

Zgadzam się z Tobą, a przy okazji pozwolę sobie zauważyć, że to jedna z bardzo niewielu
postulowanych tu od dawna funkcji, która nie doczekała się realizacji.
Widocznie 'parcie na szkło' jest niestyty zbyt małe.   :S
Przypomnę tu swój wątek sprzed ponad roku z dokładnie tą propozycją: Funkcja 'Omiń rejon'
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 06, 2009, 23:31:29 »
Używam IGO8 z racji lepszych map, ale  mówienie że Automapa jest kiepska to przegięcie. Naprawde rewelacyjny program, a że komuś coś się popsuło? Tak czasem bywa. Żaden program nie będize miał 100% zadowlonych użytkowników.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 06, 2009, 23:37:13 »
Żaden program nie będize miał 100% zadowlonych użytkowników.

A ja zna, taki program, nazywa się PING.  :)

« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 07, 2009, 00:10:23 »
Funkcja 'Omiń rejon'
To wygląda trochę na półśrodek - w każdym razie, gdy będzie działało wyznaczanie trasy w/g danych z AM Traffic. Te dane + ewentualnie zaznaczenie punktu PRZEZ powinno załatwić ominięcie dowolnego obszaru i wyznaczenie optymalnej trasy.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 07, 2009, 16:38:32 »
To nie załatwi wszystkiego .Nie tylko korki mają wpływ na naszą trasę . A co jak ktoś jest z Łodzi i chciał by ominąć stadion "Legii" w Wawie a akurat na Czerniakowskiej nie ma korków i tamtędy go AM ciągnie  :-? :E :E
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2009, 19:49:10 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 07, 2009, 19:23:43 »
Padało tu pytanie w jakich warunkach zawiesza się AM. U mnie zawiesza się przeważnie na amen wtedy, gdy nacisnę w czasie jazdy zaprogramowany przycisk PROWADŹ DO DOMU (dom może być wczasowy w nieznanej miejscowości). Czasem gdzieś jadę i przypomnę sobie, że zapomniałem czegoś z pokoju, albo otrzymam telefon, że muszę wrócić. Zawracam, naciskam przycisk i Klapa. Jak nie mogę się zatrzymać i zresetować AM, to jadę bez nawigacji byle gdzie, żeby znaleźć miejsce postoju (czasem trzeba wyjechać z centrum miasta) tylko po to, żeby doprowadzić nawigację do porządku. Tak chyba nie powinno być. Nerwów trochę to kosztuje.

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 07, 2009, 19:39:07 »
Format karty SD, ponowna instalka AM.

Swoją drogą dodaj sobie w podpisie albo informuj na jakim sprzęcie działasz?
jaką masz wersję AM?
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 07, 2009, 19:43:39 »
Dodaj do tego sprzęt, na którym używasz AM, gdzie zainstalowana, ile masz wolnej pamięci (storage/program),
inne zainstalowane programy zwłaszcza pracujące jednocześnie z AM i co tam jeszcze Ci się przypomni, i wyślij do supportu. (dodaj czy reinstalowałwś już program od nowa i formatowałeś kartę)
Tak zdecydowanie być nie powinno i nie jest to normalne, wygląda że stanowisz jakiś przypadek szczególny
więc im więcej podasz szczegółów wym większe szanse, ze supportowi uda się zlokalizować problem.

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 07, 2009, 20:35:29 »
Sorry. Sprzęt to MIO550, niezawodny do tej pory, formatowanie karty regularne, od tego zaczynam instalkę, pojemność 4 GB i tylko AM na niej, zresztą w komputerku też tylko AM, więc pamięci dosyć. Instalowałem, formatowałem kilka razy. Wszystkie, ostatnie wersje AM tak u mnie mają. Unikam tego zawieszenia zatrzymując samochód, kasuję ostatnią trasę i dopiero wtedy naciskam przycisk PROWADŹ DO DOMU.  Wtedy jest OK. ALe jak się zapomnę i nacisnę w czasie jazdy, to potem mam pretensję do siebie. Taki jestem potulny użytkownik. Raz dałem sobie spokój i jechałem dalej z zawieszoną AM, a ta po kilkunastu kilometrach ożyła i zaczęła wreszcie prowadzić do domu. Więc może to jakieś długie przeliczanie, może AM jest trudno przestawić się na nową trasę w trakcie prowadzenia po starej, nie kończąc jej. W sumie ostrzegają, żeby nie manipulować przy AM w czasie jazdy, bo to niebezpieczne, więc może to ja łamię zasady. Faktem jednak jest, że jest to irytujące i niepraktyczne.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2009, 20:47:13 wysłana przez annras »

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 07, 2009, 22:30:55 »
A może w końcu stworzymy listę pobożnych życzeń funkcji przdatnych  i liste bajerów ktore mogą olać i przestać się nimi zajmować.
Po jej sprządzeniu można by było im to przesłać z naszymi podpisami. W jedności i ilości siła.

Ja mogę zacząć.

Potrzeby
1. Asystent pasa
2. Szczególny nacisk na kategoryzację - tylko faktyczną a nie zapisaną gdzieś w papierach ktora ma się czasem nijak do rzeczywistości
3. Ostrzeganie o przekroczonej prędkości - tylko znów zgodne z rzeczywistością a nie mniej więcej jak to ma miejsce obecnie
    (bardzo podoba mi się ta opcja w mio i w rejonie po ktorym się poruszam działa rewelacyjnie - to jedyny plus tej nawigacji.)

Zbędne:
1. 3D - ktore zamula niektore urządzenia

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 07, 2009, 22:35:38 »

Potrzeby
1. Asystent pasa
2. Szczególny nacisk na kategoryzację - tylko faktyczną a nie zapisaną gdzieś w papierach ktora ma się czasem nijak do rzeczywistości
3. Ostrzeganie o przekroczonej prędkości - tylko znów zgodne z rzeczywistością a nie mniej więcej jak to ma miejsce obecnie
    (bardzo podoba mi się ta opcja w mio i w rejonie po ktorym się poruszam działa rewelacyjnie - to jedyny plus tej nawigacji.)

A jak coś z tego wprowadzą to Odezwą się głosy : Po co te bajery, wzięli by się za mapy i poprawili wyliczanie trasy  :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 07, 2009, 23:03:57 »
Cytat: annras
Raz dałem sobie spokój i jechałem dalej z zawieszoną AM, a ta po kilkunastu kilometrach ożyła i zaczęła wreszcie prowadzić do domu...

Przypominam sobie identyczne objawy w jakiejś becie, stosunkowo niedawno (5.3 albo 5.5)
Też myślałem, że się kompletnie zawiesza, bo kompletnie unieruchomiała pocketa i poza HR nie reagował na nic,
a jak któregoś razu odpuściłem, to okazało się, że po kilku minutach wznowiła nawigację jak gdyby nic się nie stało.
Póżniej okazało się że tak jest za każdym razem.
Pamiętam, że jak męczyłem program szukając powtarzalnych okoliczności tych czasowych zwiech programu, to zauważyłem
że gdy zamiast przycisku sprzętowego (albo skrótu Prowadź do\Dom) użyłem polecenia Prowadź do\Ulubione\Dom,
to problem występował zdecydowanie rzadziej. No ale to była beta, a w finalnej wersji już nic mi się nie przycinało.
Jeszcze raz powtórzę, pisz do supportu i nie zapomnij dodać tego zdania z cytatu,
widocznie problem tamtej bety nie został jeszcze w 100% rozwiązany.

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 08, 2009, 08:37:23 »
Chyba tak zrobię, ale jeszcze chcę poeksperymentować. Bo wydaje mi się, że AM głupieje, jak coś robimy w trakcie jazdy. Chcę sprawdzić (może koledzy też pomogą) co się dzieje, jak w czasie jazdy zmienię trasę, dodam punkt, albo odwróce trasę itp. (nie ja osobiście, bo to niebezpieczne, ale np. pasażer obok). W czasie postoju zawsze było dobrze, ale zmiany podczas jazdy zwykle powodują u mnie jakieś zawirowania. Może AM jest tak zajęta prowadzeniem po aktualnej trasie, że gubi się, jak musi nagle coś dodatkowo zrobić.