Funkcja 'Omiń rejon'

• 41 Odpowiedzi
  • 6392 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Funkcja 'Omiń rejon'
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 30, 2008, 12:56:15 »
Cytat: Darek_Foto
Ale w moim rozwiązaniu jedno nie przeszkadza drugiemu...

Przespałem się z tą propozycją ... jestem nadal przeciw i jednocześnie za :lol:
Już tłumaczę, widzę to tak:
'Omiń' powinna być funkcją 'jednorazową - doraźną' - podobnie jak objazd,
bez żadnych trwałych śladów w postaci zablokowanych rejonów.
Ale trwała blokada obszaru też powinna się znaleźć,  tylko że w ramach funkcji 'Blokuj',
czyli powinny być 2 rodzaje trwałych blokad: 'Blokuj odcinek' i 'Blokuj obszar'. 
Funkcjonalność blokady obszaru mogłaby być analogiczna jak blokady odcinka (b/o bądź terminowa).

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 30, 2008, 13:42:28 »
O o właśnie, można to zrobić tak jak z blokowaniem dróg na stałe i tymczasowo w trakcie nawigacji.
Popieram :ok:
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 30, 2008, 13:43:03 »
W NavRoadMap 7.5 niby jest cos takiego. Ktos to testowal?

Cytat: Test_Jakuba_http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=13383

Zaznaczamy pole obszaru, które program unikać ma przy wyznaczaniu trasy.
Ta bryła powiększa się skokowo, przy rozciąganiu jej obwodu palcem.
Można dodać więcej niż jedno takie pole unikania odcinków trasy.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 30, 2008, 14:33:02 »
No tak ale u nas tez kiedyś internet był u kilku zapaleńców.....a niewspółmiernie więcej było bezrobotnych :E 
Mnie po prostu martwi i sie zastanawiam czy czasem nie drepczemy w miejscu zamiast podróżowania w butach 7-io milowych...
Piotrze, obawiam się że nie mamy tych siedmiomilowych butów....
Przecież system Traffic z prawdziwego zdarzenia nie polega na dzwonieniu do radia taksiarzy i innych kierowców z informacją o korkach i innych sytuacjach na drodze.
W rozwiniętych krajach Europy Zach. (pomijam już fakt, że mają oni drogi w przeciwieństwie...) jest to poparte monitoringiem wideo i mnóstwem czujników w samej drodze. Czy jesteś aż takim fantastą, by wyobrazić sobie w naszym kraju instytucję, która połączyła by choćby systemy monitoringu z poszczególnych miast, w których pieczę nad nimi ma Straż Miejska?
Właśnie zastanawiam się nad pozwem o zniesławienie :)
A tak poważnie... a kiedy to ja pisałem, że dla mnie TMC to info od taksówkarzy... chyba jednak mnie nie doceniasz....?
Wysłałem na Forum wiele postów walczących z tak naiwnym postrzeganiem usługi TMC .. a na dowód spójrz choćby na te posty:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64163.msg428076#msg428076
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=81507.msg533138#msg533138

Chodziło mi o to, że jeśli AM ma być nowoczesnym produktem Europejskim to nie nie mieć podstawowych funkcji, które mają produkty konkurencji. Gdyby AM miała zaimplementowaną funkcję TMC to nasi użytkownicy mogliby z tego korzystać w wielu krajach UE (przynajmniej tej zachodniej), mogłaby być równorzędnym produktem dystrybuowanym w UE a do tego gdyby najpopularniejszy program nawigacyjny miał ta funkcje to może wpłynęłoby to na szybsza implementacje systemu w Polsce...

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2008, 15:19:12 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 31, 2008, 01:49:26 »
... a kiedy to ja pisałem, że dla mnie TMC to info od taksówkarzy... chyba jednak mnie nie doceniasz....?
Wysłałem na Forum wiele postów walczących z tak naiwnym postrzeganiem usługi TMC .. a na dowód spójrz choćby na te posty:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64163.msg428076#msg428076
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=81507.msg533138#msg533138

Chodziło mi o to, że jeśli AM ma być nowoczesnym produktem Europejskim to nie nie mieć podstawowych funkcji, które mają produkty konkurencji. Gdyby AM miała zaimplementowaną funkcję TMC to nasi użytkownicy mogliby z tego korzystać w wielu krajach UE (przynajmniej tej zachodniej), mogłaby być równorzędnym produktem dystrybuowanym w UE a do tego gdyby najpopularniejszy program nawigacyjny miał ta funkcje to może wpłynęłoby to na szybsza implementacje systemu w Polsce...
Obawiam się, czy NMarek nie wyrzuci nas z tego wątku do Hyde Parku, ani czy nie spotkam się z zarzutem nabijania sobie postów ale powinienem chyba załagodzić Twoje rozdrażnienie ;)
Otóż nie wydaje mi się, by z mojego posta wynikało że źle rozumiesz działanie TMC.
To raczej ja nie odczytałem poprawnie Twoich intencji, ale...
Oczywiście nie mam nic przeciwko wprowadzeniu obsługi TMC w AutoMapie - przyda się dla podrózujących po Europie, jednak nie zgodzę się z Twoją opinią, że może to przyczynić się do "szybszej implementacji systemu w Polsce".

Wspomniałem o taksówkarzach i tu z kolei Ty mnie nie zrozumiałeś - u nas tak niestety działa powiadamianie - dzwonią do radia taksiarze i zwykli słuchacze a rozgłośnia puszcza w eter...
Nie liczył bym jednak na TMC z prawdziwego zdarzenia, skoro nawet dróg nie jesteśmy w stanie sfinansować na wzór choćby niemiecki.
Jedyny pomysł naszych rządzących na budowę autostrad, to tzw. partnerstwo publiczno prywatne - sprowadzające się do tego, że Państwo daje prywatnej spółce gwarancję na pokrycie prawie wszystkich kosztów budowy i eksploatacji, jeśli wpływy z opłat za nasz przejazd nie będą wystarczające - a nie będą...
Popatrz choćby na najnowszy odcinek "jedynki" - dopóki nie funkcjonowały bramki - ruch był całkiem, całkiem... A teraz?
Ludziki stwierdziły, że za drogo i dalej jadą obok pięknej, nowej autostrady. Wrócą na nią dopiero, gdy w ramach ww. partnerstwa publ.-prywatnego GDDiK, żeby nie płacić zarządcy autostrady dopłat do marnych przejazdów nie zarządzi remontu tego równoległego odcinka krajówki - wtedy nie będzie innego wyjścia - jadący nad morze wrócą na trochę na autostradę.

Taki system TMC u nas nie jest moim zdaniem możliwy do sfinansowania i utrzymania przez Państwo - nadzieja jedynie na inicjatywę jakieś spółki, ale jak pokazuje życie, to albo Państwo będzie musiało najpierw zagwarantować takiej firmie opłacalność przedsięwzięcia albo musiała by to sfinansować Unia E. w ramach jakiegoś większego projektu integracji drogowej.
Penie weźmiesz mnie za czarnowidza, ale nie wierzę w takie "garbate aniołki" - skoro nawet w rozwiniętej Europie niewiele jest państw mających TMC wdrożone.
Mam nadzieję, że to już będzie EOT

Miłej nocy

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 31, 2008, 02:09:29 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=20790.0

Ponad 2,5 roku temu rozmawialiśmy o tym samym.  :S :-|
Z tym samym skutkiem, zapewne. Chyba, że ktoś słyszał o postępach tmc w wydaniu PR1/GDDKiA, ogłoszonym na przełomie roku?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 31, 2008, 07:27:15 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=20790.0

Ponad 2,5 roku temu rozmawialiśmy o tym samym.  :S :-|
Z tym samym skutkiem, zapewne. Chyba, że ktoś słyszał o postępach tmc w wydaniu PR1/GDDKiA, ogłoszonym na przełomie roku?
Wszystko zagadza się za wyjątkiem jednego: ja nigdy nie mówiłem/pisałem o takiej amatorce jak to, że TMC "sterowane" jest przez informacje od taksówkarzy...etc
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 07:35:23 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline zibimak

• 49
  • Sprzęt: MIO P550
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 31, 2008, 08:37:48 »
Bardzo podoba mi się pomysł z omijaniem wybranego obszaru. Podobnie jak Nocny Marek uważam, że powinna być to funkcja prosta w obsłudze bez żadnych kombinacji. :ok:

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 01, 2008, 10:53:16 »
Popieram pomysł wprowadzenia unikanego obszaru. Po wyznaczeniu trasy, tylko dla tej trasy, żadnego zapamiętywania.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 10, 2008, 18:33:51 »
A mi się podoba ten pomysł, żeby były 2 oddzielne uzupełniające się funkcje:
-Omiń - działająca tak jak Objazd - tylko na czas życia danej trasy, oraz
-Blokuj rejon/obszar - działająca tak jak Blokuj odcinek.

Dopiero taki zestaw daje kompletną funkcjonalność i pozwala wykorzystać pełnię możliwości tych funkcji.
Zauważcie, że takie blokowanie rejonu działające tak jak blokada pojedynczego odcinka
czyli z możliwością "antyblokad"  pozwoliłoby np. za jednym ruchem odblokować całe centrum miasta objęte
zakazem ruchu, a dostępne tylko dla taksówkarzy i pojazdów uprzywilejowanych.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 10, 2008, 19:56:40 »
nie nie zgadzam sie z żadnym blokowaniem, też płacę za produkt i blokadom mówię stanowcze NIE

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 10, 2008, 20:17:41 »
Pomysł nocnegoMarka z blokowaniem rejonów bardzo mi się podoba. Wcześniej już myślałem o takiej funkcji, ale nie wiedziałem jak to "ubrać w słowa" :mrgreen:. A chodziło mi dokładnie o to o czym napisał  :ok:
NavRoad NR430 BT