Funkcja 'Omiń rejon'

• 41 Odpowiedzi
  • 6386 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Funkcja 'Omiń rejon'
« dnia: Marzec 28, 2008, 21:29:39 »
Taki dziś mam nastrój na fantazjowanie i historyjki obrazkowe ...   :wink:
... wyszła mi taka:

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
Odp: Funkcja 'Omiń rejon'
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2008, 21:55:59 »
Ja zamiast takiej zabawy wolę punkty "przez". Zaznaczam Brodnicę i powinno wypalić  :smile:
A czasem wystarczy zmiana typu trasy.Zmienisz szybka na krótką i też będzie inna.  :smile:
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline galileo

• *
  • 57
  • Sprzęt: F-S LOOX N560
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 28, 2008, 22:16:41 »
A ja w odróżnieniu od poprzednika zdecydowanie popieram Marka.
Bardzo czesto zdarzają się takie przypadki i wtedy eksperymentowanie z trasą krótka/optymalna/szybka nie prowadzi do oczekiwanych rezultatów.
Napisane: Marzec 28, 2008, 22:11:33
I tak by the way... w Swieciu jest celuloza i strasznie śmierdzi, więc koniecznie trzeba ją omijać...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2008, 22:47:52 »
Ja zamiast takiej zabawy wolę punkty "przez". Zaznaczam Brodnicę i powinno wypalić  :smile:
A czasem wystarczy zmiana typu trasy.Zmienisz szybka na krótką i też będzie inna. :smile:

Wypali albo i nie, skąd wiesz, że przez Brodnicę to najlepsza (najszybsza/najkrótsza) trasa która omija Świecie?
Chodzi mi o zupełnie inną koncepcję, znam cel, nie znam najlepszej trasy, nie wiem którędy chcę jechać,
wiem tylko że trasa wyliczona przez program przebiega przez rejon który chcę ominąć
z przyczyn niekoniecznie nawigacyjnych (np. bo czytałem że w Świeciu śmierdzi ...  :ohreally:)
I nie chcę wnikać, czy lepiej będzie przez to czy tamto, chcę tylko pokazać - nie tędy,
a program ma spełnić moje 'widzimisię'  :wink:

Funkcja ma być prosta w użyciu (stąd tylko 1 prosty obszar do wykluczenia)
i dawać natychmiast najlepszy możliwy efekt. Dalej ma być np, szybka
(bo mi się spieszy) i ma nie zmuszać niepotrzebnego myślenia (którędy chcę)
ma wystarczyć to, co już wiem (gdzie nie chcę), nic wiecej   B)

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2008, 22:51:30 »
Rowniez uwazam, ze bardzo dobry pomysl :)
Marku startuj na prezydenta, masz moj glos :)

I tak by the way... w Swieciu jest celuloza i strasznie śmierdzi, więc koniecznie trzeba ją omijać...
Nie wiem co Ci smierdzi jak od dawna nie musisz jezdzic przez miasto, tylko swietna obwodnica.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2008, 23:04:26 »
Mnie też się podoba tyle że Ja wolał bym zamiast prostokąta  kółko ,  pierwszy punkt pokazuje środek" zakazanego obszaru " a drugim określam promień  (na rogach już tak bardzo nie śmierdzi  :E :E )
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2008, 23:06:26 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 28, 2008, 23:34:54 »
Myślałem też o kółku, ale myślę, że prostokąt daje trochę większe możliwości
(bo Twoim sposobem nie zrobisz owalu) działa analogicznie do 'zoomu oknem' (bardziej intuicyjnie)
i do tego jednocześnie, jak sądzę, będzie łatwiejszy programistycznie,
bo przynajmniej dla mapy wyświetlanej 'north-up' wystarczą tu 4 współrzędne,
czyli 2 stałe 'zakazane' zakresy pozycji.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 29, 2008, 00:42:26 »
No nie wiem czemu (muszę to jeszcze przemyśleć) ale okrągłe jakoś wydaje mi się odpowiedniejsze. :-| A może by tak Twoim sposobem ale "zakazany" był by owalny obszar  wpisany w zaznaczony prostokąt .   wiem wiem programistycznie trudne
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 29, 2008, 01:28:55 »
Można w zasadzie fantazjować o wszystkim i wszystko wstawić tylko po co...?
Czy nie lepiej skupić się na tym by AM działa stabilniej a także by zaimplementować w niej np. mapy 3D (wielopoziomowe estakady) czy TMC... wiem nie ma systemu w Polsce ale AM ma już mapy całej (niemal) Europy a tam w wielu krajach system działa więc i chyba czas na implementację tej funkcji w AM...
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2008, 01:30:55 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline AndreAn

• 20
  • Sprzęt: Navroad 430BT + Automapa 5.1.1., IGO 8, MioMap 3.3
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 29, 2008, 08:45:22 »
Witam,

I znowu ktoś (czyli NM) wyprzedził mój pomysł. Wczoraj wyznaczając sobie trasę stwierdziłam, że bardzo przydała by się opcja omijaj (chodziło o przejazd przez Łódź), i to co proponuje NM całkowicie pokrywa się z moim pomysłem. Poradziłem sobie poprzez wyznacz trasę alternatywną, która poprowadziła mnie tak jak chciałem. Ale opcja "omijaj obszar" bardzo by się przydała.

Pozdrawiam

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 29, 2008, 09:57:21 »
Wypali albo i nie, skąd wiesz, że przez Brodnicę to najlepsza (najszybsza/najkrótsza) trasa która omija Świecie?
Nie wiem. Podałem ją tylko dlatego,bo przez nia przechodziła ta druga trasa.
Chodzi mi o zupełnie inną koncepcję, znam cel, nie znam najlepszej trasy, nie wiem którędy chcę jechać,
wiem tylko że trasa wyliczona przez program przebiega przez rejon który chcę ominąć
z przyczyn niekoniecznie nawigacyjnych (np. bo czytałem że w Świeciu śmierdzi ...  )
I nie chcę wnikać, czy lepiej będzie przez to czy tamto, chcę tylko pokazać - nie tędy,
a program ma spełnić moje 'widzimisię'
Domyślam się. Ja jestem przeciw,ty za. Normalka-wyraziłem swoje zdanie. Zresztą,po to są te wątki.Żeby składać propozycje. :smile: A co z tego trafi do AM to już tylko programiści wiedzą.
Nie wiem co Ci smierdzi jak od dawna nie musisz jezdzic przez miasto, tylko swietna obwodnica.
No właśnie.  :smile: A nawet gdyby nie to ja np. mam taką funkcję w aucie ,którą ma raczej każde auto.Czyli przełącznik na recyrkulację wewnętrzną powietrza. Działa nieźle-pstrykasz i separujesz się od powietrza z zewnątrz. Pomyślane w razie np. jazdy tunelem,żeby nie wciągać spalin do wnętrza pojazdu. Co prawda nie da się tak jechać bez końca,ale na przejazd przez Świecie wystarczy. Ja używam tego w przypadku gdy przez radiostację dostanę ostrzeżenie od innych kierujących,że jakiś traktor na polu przy drodze wylewa szambo. I działa,a kto raz miał z tym do czynienia - wie jaki to smród i jak sie tego potem ciężko pozbyć.  :grin: (swoją drogą,to aż niesamowite,dostaje sie do środka w dwie sekundy,a wietrzyć trzeba 10 minut )
Częściowo się zgadzam-jest kilka propozycji na forum,które bym chętnie widział w AM,ale też nie ładowałbym wszystkiego jak leci.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2008, 10:00:30 wysłana przez Yoggi »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 29, 2008, 10:12:30 »
Popieram zaimplementowanie funkcji 'Omiń rejon', można by jej używać do omijania korków w centrach miast.

Tak się składa, że celuloza jest w pobliżu obwodnicy, do centrum miasta jest dalej  :P

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 29, 2008, 10:28:27 »
Omijanie trasy jest bardzo potrzebne!. W Poznaniu o każdej porze dnia i nocy zakorkowana jest Lechicka. Nie zablokuję jej bo czasem nie ma innej drogi dojazdowej. Puki co nie ma opcji omijaj korki dlatego idealne było by to "omijanie". W szybki sposób zmieniam trasę, a nie bawię się w alternatywne, typy, przez itd. Brawo za pomysł!!!

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 29, 2008, 10:54:31 »
W Poznaniu o każdej porze dnia i nocy zakorkowana jest Lechicka. Nie zablokuję jej bo czasem nie ma innej drogi dojazdowej.
Wybacz,że pytam,ale trochę to nieprecyzyjne. Jeśli dana droga jest jedyną drogą dojazdową i inną do celu dojechać sie nie da,to ta opcja też ci nic nie da. Jak ma ci wyznaczyć inny dojazd skoro poprzednio wyznaczony jest jedynym możliwym? Trzeba sie odstać,trudno. No chyba,że chodzi ci o co innego.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 29, 2008, 11:03:20 »
Po części 'sposobem na Lechicką' będzie też funkcja objazd, ale ona działa dopiero podczas nawigacji
i w dodatku zawsze dotyczy odcinka trasy już od najblizszego skrzyżowania, więc nadaje się tylko
jako rozwiązanie doraźne już na trasie. Omiń ma tą zaletę, że działa już przy planowaniu trasy
i może dotyczyć dowolnego odcinka trasy

Cytat: Lutek II
Czy nie lepiej skupić się na tym by AM działa stabilniej a także by zaimplementować w niej np. mapy 3D (wielopoziomowe estakady) czy TMC...

Choćby po to, żeby niektórzy malkontenci ;P mogli wyrazić swoje zdanie i przedstawić swoje własne fantazje
Miedzy naszymi różnica jest taka, że do funkcji 'Omiń' potrzeba tylko decyzji i trochę wysiłku programistów,
a bez odpowiednich danych mapowych wielopoziomowe estakady pozostaną w sferze fantazji,
choćby team AM stawał na głowie.
A różnica w stosunku do TMC jest jeszcze taka, że z 'Omiń' będzie mógł skorzystać każdy użytkownik AM,
a z TMC może co dziesiąty (tak optymistycznie liczę), bo do TMC musi mieć AM Eu i jeszcze odbiornik TMC.
Napisane: 29-03-2008, 10:58:20
W Poznaniu o każdej porze dnia i nocy zakorkowana jest Lechicka. Nie zablokuję jej bo czasem nie ma innej drogi dojazdowej.
Wybacz,że pytam,ale trochę to nieprecyzyjne. Jeśli dana droga jest jedyną drogą dojazdową ...

Nieuważnie czytasz, chodzi o sytuacje kiedy nie jest jedyna, gdyby nigdy nie była jedyną, wystarczyłoby zablokować odcinek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 29, 2008, 17:34:57 »
Pomysł ciekawy, ale jest dość istotny problem. Skąd user będzie wiedział że zakreślając ten prostokąt albo koło nie wyeliminuje akurat jakiejś fajnej drogi, której w danej skali nie było widać na mapie?
Ponadto na mniejszych wyświetlaczach dokładne zakreślenie obszary będzie trudne nawet rysikiem a co dopiero palcem.

Ponadto: a co jak na trasie będzie kilka niechcianych obszarów?

Może jednak sensowniej było by na wyznaczonej pierwotnie mapie zaznaczać tylko odpowiedni odcinek (odcinki) którym nie chcemy jechać, a nie cały region?

W TT klika się "trasa alternatywna" i tyle. Za każdym kliknięciem TT wyznacza trasę inną niż poprzednia. Klikamy aż uzyskamy zadowalający efekt. Mimo swej banalnej prostoty ta funkcja całkiem fajnie sprawdza się w rzeczywistych warunkach użytkowania programu.

*

Offline AndreAn

• 20
  • Sprzęt: Navroad 430BT + Automapa 5.1.1., IGO 8, MioMap 3.3
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 29, 2008, 18:06:00 »

W TT klika się "trasa alternatywna" i tyle. Za każdym kliknięciem TT wyznacza trasę inną niż poprzednia. Klikamy aż uzyskamy zadowalający efekt. Mimo swej banalnej prostoty ta funkcja całkiem fajnie sprawdza się w rzeczywistych warunkach użytkowania programu.

Witam,

AM 5 ma także taka funkcję, pisałem o tym wyżej.

Pozdrawiam

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 29, 2008, 19:11:52 »
Cytat: Lutek II
Czy nie lepiej skupić się na tym by AM działa stabilniej a także by zaimplementować w niej np. mapy 3D (wielopoziomowe estakady) czy TMC...

Choćby po to, żeby niektórzy malkontenci ;P mogli wyrazić swoje zdanie i przedstawić swoje własne fantazje
Miedzy naszymi różnica jest taka, że do funkcji 'Omiń' potrzeba tylko decyzji i trochę wysiłku programistów,
a bez odpowiednich danych mapowych wielopoziomowe estakady pozostaną w sferze fantazji,
choćby team AM stawał na głowie.
A różnica w stosunku do TMC jest jeszcze taka, że z 'Omiń' będzie mógł skorzystać każdy użytkownik AM,
a z TMC może co dziesiąty (tak optymistycznie liczę), bo do TMC musi mieć AM Eu i jeszcze odbiornik TMC.
No tak ale u nas tez kiedyś internet był u kilku zapleńców.....a niewspółmiernie więcej było berobotnych :E 
Mnie po prostu martwi i sie zastanawiam czy czasem nie drpczemy w miejscu zamiast podróżowania w btutach 7-io milowych...
ISTQB Certified Tester

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 29, 2008, 19:29:04 »
No tak ale u nas tez kiedyś internet był u kilku zapleńców.....a niewspółmiernie więcej było berobotnych :E 
Mnie po prostu martwi i sie zastanawiam czy czasem nie drpczemy w miejscu zamiast podróżowania w btutach 7-io milowych...
Piotrze, obawiam się że nie mamy tych siedmiomilowych butów....
Przecież system Traffic z prawdziwego zdarzenia nie polega na dzwonieniu do radia taksiarzy i innych kierowców z informacją o korkach i innych sytuacjach na drodze.
W rozwiniętych krajach Europy Zach. (pomijam już fakt, że mają oni drogi w przeciwieństwie...) jest to poparte monitoringiem wideo i mnóstwem czujników w samej drodze. Czy jesteś aż takim fantastą, by wyobrazić sobie w naszym kraju instytucję, która połączyła by choćby systemy monitoringu z poszczególnych miast, w których pieczę nad nimi ma Straż Miejska?

*

Offline iraas

• 44
  • Sprzęt: Asus P750 8GB micro SDHC
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 29, 2008, 19:45:07 »
Jestem w 100% za tym pomysłem, coś takiego chodziło mi po głowie, ale jakoś nie umiałem go spersonalizować NocnyMarek ująłeś całe sedno problemu. Jest to bardzo portzebne, bo np. na wakacje wybieram się na południe Europy i zamierzam wielkim łukiem ominąć Wiedeń, a to jest genialnie prosty sposób aby właśnie ominąć takie wspaniałe aglomeracje jak Wiedeń czy też na W. no ta..... Warszawa!
Jest to funkcja, która powinna się znaleźć w AM 5. :ok:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 29, 2008, 20:12:23 »
To IMHO bezsprzecznie pożyteczna i pożądana funkcja, występująca w wielu systemach nawigacyjnych.
Chwaliłem ją w TomTomie ze trzy-cztery lata temu tu na Forum, kiedy pozwoliła mi uniknąć weekendowego korka pod Osnabruck. TT poprowadził mnie dookoła zadupiami - niemożliwe ani w trasie szybkiej, ani w krótkiej, ani funkcji w omiń korek, ani zablokuj (ze 100 ulic musiałbym zablokować), a alternatywną o takim przebiegu wyznaczyłby mi za setnym razem lub wcale.
Ćwiczyłem ją też w Garminach (6xx albo 7xx) i na UMPC w AutoRoute.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 29, 2008, 20:26:36 »
Cytat: emisiu
Skąd user będzie wiedział że zakreślając ten prostokąt albo koło nie wyeliminuje akurat jakiejś fajnej drogi,
której w danej skali nie było widać na mapie?
Ponadto na mniejszych wyświetlaczach dokładne zakreślenie obszary będzie trudne nawet rysikiem a co dopiero palcem.
Zawsze może zmniejszyć skalę i przesunąć mapę tak, by niechciany obszar zajmował prawie cały ekran,
będzie lepiej widział i łatwiej będzie mu zaznaczyć rejon

a co jak na trasie będzie kilka niechcianych obszarów?
To masz pecha :wink: to ma być prosta funkcja, króra załatwi 95% przypadków, gdy da się zaznaczyć niechciany rejon
jednym prostokątem, w pozostałych 5% będziesz sobie musiał radzić tak jak teraz w 100%

Może jednak sensowniej było by na wyznaczonej pierwotnie mapie zaznaczać tylko odpowiedni odcinek (odcinki) którym nie chcemy jechać, a nie cały region?
Ależ nie ma żadnego problemu, to tylko kwestia skali mapy, funkcja ma spowodoeać ominięcie zaznaczonego rejonu
(nie regionu), czy zaznaczysz 1 odcinek, 3 ulice, całe miasto, czy pół Europy, to tylko Twój wybór   B)

W TT klika się "trasa alternatywna" i tyle. Za każdym kliknięciem TT wyznacza trasę inną niż poprzednia.
W AM już też, ale nie chcę się zdać na przypadek, pamiętaj, że każda 'bardziej alternatywna' trasa jest gorsza/dłuższa,
a ja chcę uzyskać pożądany efekt za pierwszym razem.
(poza tym to nie za każdym kliknieciem, a za kolejnymi czterema :) )

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 29, 2008, 21:05:49 »
Ale w sumie chyba nie ma pszeszkód aby użyć taką funkcję więcej niż raz na danej trasie, szczególnie jak będzie długa. Można by np. ominąć sobie kilka dużych miast. komplikuje to oczywiście algorytmy, jednak nie aż tak znacznie.

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, Automapa 6.15 Europa
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 29, 2008, 21:21:13 »
Taki dziś mam nastrój na fantazjowanie i historyjki obrazkowe ...   :wink:
... wyszła mi taka:

Nie chcę się chwalić, ale napisałem o tym już w styczniu  :proud: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=89184.msg589210#msg589210
a myślałem o tym już dużo wcześniej; zwłaszcza gdy musiałem wytyczać trasę przechodzącą w okolicach Warszawy. Automapa zawsze w takim wypadku chce skorzystać ze "wspaniałych" warszawskich wielopasmówek. Pomysł wg mnie jest naprawdę wart uwagi, gdyż nasze drogi są z jednej strony coraz bardziej zatłoczone, a z drugiej strony trzeba pamiętać, że są obszary, nieraz z "gorszą" drogą, ale z niezatłoczonymi drogami, albo z mniej zatłoczonymi drogami.
A po drugie: jak już wszyscy będą mieć już Automapę to będziemy jeździć tylko "drogami Automapy"?  :wink:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 29, 2008, 21:32:25 »
A po drugie: jak już wszyscy będą mieć już Automapę to będziemy jeździć tylko "drogami Automapy"?  :wink:
Opisywano już sytuację w Niemczech - z powodu kolizji utworzył się korek i wszyscy korzystający z TMC przeroutowali się na tę samą, dość rzadko uczęszczaną, boczną drogę. Taka kawalkada samochodów była ostatnio w tym miejscu widziana w 1992, przy wycofywaniu ruskich wojsk...

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 29, 2008, 22:00:21 »
Trzeba by jeszcze poruszyć jedną sprawę - jak długo ma być ten obszar zablokowany?
No, bo tak:
- zaznaczamy pierwszy obszar, trasa jest przekalkulowana na nową, następnie chcemy zaznaczyć drugi obszar i:
poprzedni zostanie skasowany czy obszary się dodadzą - jeśli to drugie, to jeśli włączymy re-kalkulacje np. z szybkiej
na optymalną to obszary zostaną skasowane czy nie?
Co będzie jak w międzyczasie dodamy punkt "przez", a mamy kilka obszarów - musimy ich szukać ponownie?
Co będzie jak zmienimy punkt koniec?

Ja to widzę w ten sposób jak zablokowane odcinki - osobny plik za to odpowiedzialny i osobna opcja w menu
(jak odcinki zablokowane). Jeśli wybieramy się w dłuższą trasę to zaznaczylibyśmy kilka obszarów i program
zapamiętał by je na stałe. Jeśli z dowolnych powodów po drodze musielibyśmy zrobić re-kalkulacje to
obszar/y nie usuwały by się i zawsze by pamiętał, że mamy tą strefę omijać.
Blokady można by nanosić w ten sposób jak zaproponował nocnyMarek, ale po zaznaczeniu obszaru przeciągając
rysik pomiędzy rogami obszaru zaznaczony obszar mógł by sie np. przyciemnić i w ten sposób zawsze wiemy który
obszar jest zablokowany.
Po tąpnięciu w taki przyciemniony obszar wyskakuje: odblokuj lub odblokuj wszystkie, oczywiście odblokuj wszystkie
powinno się pojawić również w menu kontekstowym, aby odblokować wszystkie obszary, które są zbyt małe,
aby byłe widoczne na mapie lub o nich zapomnieliśmy.

Co o takim rozwiązaniu myślicie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2008, 22:04:57 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 29, 2008, 22:40:24 »
Nie chcę komplikować tej funkcji, to mają być 2-3 stuknięcia w ekran + 1 przesunięcie i finał - jest nowa trasa.
Nie chcę wybierać, czy blokowac obszar prostokąta, koła, rombu czy ośmiokąta ...
nie chcę żadnych dodatkowych opcji, powiększania/pomniejszania dodawania kolejnego obszaru.
Jak mi nie wyjdzie/nie spodoba się, to po prostu powtarzam 'Omiń' jeszcze raz.
Nie chcę pamiętać/zapisywać zablokowanych obszarów, wykluczenie ma działać tylko na to jedno wyliczenie trasy
plus automatyczną rekalkulację przez program w razie z jej zjechania. Każda inna rekalkulacja, wymuszona
przez użytkownika przez zmianę typu trasy, funkcję 'Przelicz', punktów trasy, a nawet wjechanie (fizyczne)
w 'rejon zakazany' ma przeliczać trasę na zasadach ogólnych.
No może jeszcze po zamknięciu programu z wyznaczoną tak trasą i ponownym jego uruchomieniu,
AM powinna pamiętać o zakazanym rejonie i wyznaczyć taką samą jak przed zamknieciem.

Słowem żadnych komplikacji, prosta 'jednorazowa' funkcja bez niuansów, bez potrzeby czytania instrukcji
i bez zbędnego komplikowania programu. 'Wciskam guzik' i działa. I koniec. Kropka.
Tylko taka prosta funkcja ma szanse być używana nie tylko przez grupkę AutoMapomaniaków,
ale i 'zwykłych' użytkowników.
Co więcej, sądzę że tylko taka prosta funkcja ma jakiekolwiek szanse na wdrożenie.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 29, 2008, 23:09:25 »
Nie chcę komplikować tej funkcji, to mają być 2-3 stuknięcia w ekran + 1 przesunięcie i finał - jest nowa trasa.

Ale w moim rozwiązaniu jedno nie przeszkadza drugiemu, a rozwiązanie jest na tyle proste i uniwersalne,
że warte wprowadzenia. Jedyna różnica to możliwość zapamiętania zablokowanego obszaru i odblokowania
jeśli juz jest nie potrzebny. Nie ma tu żadnego komplikowania (ilość puknięć się nie zmieni).

No może jeszcze po zamknięciu programu z wyznaczoną tak trasą i ponownym jego uruchomieniu,
AM powinna pamiętać o zakazanym rejonie i wyznaczyć taką samą jak przed zamknieciem.

Tylko skąd taki nieobeznany "delikwent" będzie wiedział czy nowo wyznaczane trasa jest
wyliczana "z" czy "bez" obszaru zablokowanego, a takie przyciemnienie by sprawę załatwiło.
A jak ktoś stale omija dany rejon, to raz wprowadzi i zawsze widzi, że to przyciemnione to jest "be".

Co więcej, sądzę że tylko taka prosta funkcja ma jakiekolwiek szanse na wdrożenie.

Według mnie prosta i uniwersalna dla wszystkich funkcja ma szanse na wprowadzenie.
Zresztą jak by w ogóle wprowadzili taką funkcję to było by dobrze. :grin:

Pomysł warty wprowadzenia. :ok:
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2008, 23:34:21 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 30, 2008, 11:42:01 »
Fajnie by było gdyby pojawiła się taka funkcja, a jej ewolucja będzie rzeczą naturalną. Niech zaczną od tej najprostszej zaproponowanej przez Marka i zobaczymy jak się sprawdza i czy warto ją podrasować.

*

Offline snik

• **
  • 148
  • Sprzęt: X500+
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 30, 2008, 12:09:55 »
wiem ze to temat o automapie ale moze jako argument "za" bedzie fakt ze tomtom6 ma menu "znajdz trase alternatywna" a w niej
"omin blokade drogi" (dobre na lepperow :) zaznaczamy ile drogi przed nami (poz. GPS) jest zablokowane
"podroz przez" wybieramy punkt odpowiednimi metodami, adres, centr miasta, punkt na mapie, wsp. geogr. itd
"omin czesc trasy" dostajemy liste drog na trasie i wybieramy droge ktora chcemy ominac
 i dla opcji interaktywnych "minimal. opoznienia w ruchu" - pomijane sa zakorkowane drogi

opcja wyboru na mapie obszaru napewno byla by prostrza od tych tomtomowych i bez problemu zastapi kazda z nich.
osobiscie sie chyba nigdy nie przekonam do AM ;) zbyt wiele razy jechalem przez las mimo ze klasa drogi na to nie wskazywala (przez co nie dzialalo pomijanie drog o klasie i gorszych)