Przejrzałem wszystkie co popularniejsze POI-handlery. Nie znalazłem żadnego softu dla poważnych europejskich programów nawigacyjnych (TT5, MN|5, DPN), który nie dzieliłby fotoradarów na kategorie według ograniczeń prędkości.
Zastanawiałem się dlaczego tak? Przecież fotoradar, to... fotoradar. Trzeba zwolnić i tyle. Ponadto, zawsze przed tym urządzeniem jest znak z ograniczeniem i każdy wie ile trzeba jechać, żeby nie wziąć udziału w sesji zdjęciowej. Po cholerę więc mnożyć byty ponad potrzebę?
Tym bardziej, że wiodący proszek na rynku autonawigacji dla PDA - TTN5 ma ograniczenie w ilości kategorii POI.
Wyglądałoby na to, że Stara Europa boi się nie tylko przekroczyć prędkości w górę, ale nawet w dół.

Rozumiem ograniczenia prędkości w strefach. Wjeżdżasz do takiej strefy i możesz z czasem zapomnieć ile to tam było na znaku przy wjeździe. Ale do tego jest potrzebna obsługa stref w programie (wyznaczanie, definiowanie parametrów i monitorowanie prędkości), która jest dla Europy tylko chyba w niektórych Garminach i (AFAIR) w Destinatorze.
Czy zatem faktycznie tak jest z tymi fotoradarami? Że zbędna jest ich kategoryzacja "prędkościowa"? Wydaje się, że społeczeństwo 'en masse' rzadko kiedy się myli. I coś musi być w tym podziale fotoradarów ze względu na prędkość.
Jedynym wytłumaczeniem dla mnie na dziś jest chyba to, że w naszym kraju wciąż jest bardzo niewiele fotoradarów. Np. w Wielkiej Brytanii jest ich ok. 6.000, w Niemczech ok. 3.000, a w maleńkiej Holandii niemal 2.000. U nas w bazie figuruje dotychczas ok. 300. W rzeczywistości jest pewnie więcej, ale różnica nie powinna być znaczna.
Więc, kiedy dogonimy Unię (także) w ilości fotoradarów, to pewnie staną się one bardziej dotkliwym zjawiskiem dla kierowców i pewnie trzeba będzie pilniej uważać na prędkości, przy przekroczeniu których rodzinny album mógłby wzbogacić się o odbitkę w cenie średniej klasy aparatu cyfrowego.
Może warto zacząć się do tego przygotowywać i dodając nowe punkty wpisywać także ograniczenie obowiązujące przy fotoradarze, a dotychczasowe wpisy uzupełnić?