fajny patent ktory mógłby zostać zaimplementowany w AM

• 48 Odpowiedzi
  • 14627 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Treker

• 756
fajny patent ktory mógłby zostać zaimplementowany w AM
« dnia: Marzec 31, 2009, 13:30:31 »
Mam okazję użytkować oprócz AM również ostatniej wersji TT na pda i bardzo podoba mi się tam rozwiązanie polegające na tym, że jak jadę trasą która ma sporo różnych rozwidleń w różnych kierunkach przykładowo trasa siekierkowska w Warszawie, to gdy muszę zgodnie z wytyczoną trasą zjechać w jakąś odnogę, to oprócz komunikatu przykładowego typu za 200 m trzymaj się lewego pasa pojawia mi się aż do wykonania manewru na górze ekranu tabliczka z nazwą miasta na które powinienem się za chwilę kierować. Bardzo ułatwia mi to życie, bo nie zawsze te głosowe komunikaty są dla mnie do końca czytelne, a tak to tylko spojrzenie na nazwę miasta na ekranie i prawdopodobieństwo przegapienia właściwego zjazdu prawie spada do zera, a niestety jadąc z AM nie raz się pomyliłem.

*

Offline r6team

• *
  • 89
Odp: fajny patent ktory mógłby zostać zaimplementowany w AM
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2009, 14:54:59 »
Zapewne chodzi o asystenta pasa ruchu... już nieraz było pisane o tym.
Taki "gadget" byłby miłym dodatkiem w AM  :ok:  Pewnie za jakiś czas doczekamy się podobnego rozwiązania :)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2009, 16:41:52 »
Zapewne chodzi o asystenta pasa ruchu... już nieraz było pisane o tym.

Chyba nie dokońca. Asystent pasa ruchu pokazuje tylko z którego pasa masz jechać. Funkcja opisana wyżej to tzw. "drogowskazy". Bardzo podobna funkcjonalność oferuje Navroad map.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2009, 17:57:52 »
dokładnie tak :ok: Na asystenta pasa ruchu nie liczę w AM, ale takie drogowskazy to byłaby fajna i przydatna rzecz.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2009, 17:59:55 wysłana przez Treker »

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2009, 18:05:35 »
 :ok: myślę że było by to przyjemne, dla mnie lepsze niż jakieś asystenty pasa  :ohreally:
zawodowy kierowca...

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2009, 18:38:17 »
Tę funkcję oferują już prawie wszyscy wytwórcy nawigacji,

Brawo dla Automapy że tak długo przekonuje nas że to zbędny gadżet. :]

*

Offline pSTANLEY

• **
  • 177
  • Sprzęt: HTC Universal
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2009, 19:06:05 »
Przecież ważnejsze są budynki 3d w kolejnych wioskach :) Imho oni swoje mapy chcą dopieścić graficznie odsprzedać jakiejś firmie która na ich podstawie zrobi jakieś mmorpg :p

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2009, 19:47:43 »
Przecież ważnejsze są budynki 3d w kolejnych wioskach :) Imho oni swoje mapy chcą dopieścić graficznie odsprzedać jakiejś firmie która na ich podstawie zrobi jakieś mmorpg :p

Własnie , 3d. Ktoś z tego korzysta??? Dla mnie to zupełnie zbędny "bajer". Wolałbym takiego asystenta albo drogowskazy, czy jak je tam zwał.
piona

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2009, 19:55:40 »

Własnie , 3d. Ktoś z tego korzysta??? Dla mnie to zupełnie zbędny "bajer". Wolałbym takiego asystenta albo drogowskazy, czy jak je tam zwał.
piona

Ja nigdy nie korzystałem z budynków 3D, bo to raz, że paskudnie wygląda, dwa zaśmieca obraz, a trzy prawdopodobnie obciąża procesor i pamięć. Pewnie ktoś z AM przeczyta ten postulat i pozytywne reakcje klubowiczów i może coś wykombinują na wersję 5.6  :wink:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 31, 2009, 20:37:08 »
Postulaty wprowadzenia asystenta pasa ruchu i drogowskazów w AM są na Forum obecne od roku 2007. Pamiętacie na początku zeszłego roku, kiedy zastanawialiśmy się co to za 6 zapowiadanych nowych funkcji miało być zaimplementowanych w 2008 roku przez AutoMapę?
Asystent był jednym z częstszych domysłów. Bo i bardziej pożądany od drogowskazów (znacznie częściej potrzebny). Choć w niektórych przypadkach (jak ten na wjeździe na węzeł Marsa z Trasy Siekierkowskiej) bez drogowskazów ciężko.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2009, 20:40:24 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 31, 2009, 21:24:30 »
Jest kolejny manewr to i asystent pasa w końcu będzie.

*

• 6498
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 31, 2009, 21:36:25 »
Najpierw musiałyby być informacje o pasach. A nie mam pewności, że są takie zaszyte w danych mapowych AM, jak u TeleAtlasa czy Navteqa.
Jeśli nie ma, to mniejszym (chyba?) nakładem pracy dałoby się wprowadzić drogowskazy. Przynajmniej na trudnych, wylotowych rozjazdach.
Pod warunkiem jeszcze, że nie ma tu jakiegoś drogo licencjonowanego patentu.

*

Offline Sonny

• 258
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 31, 2009, 22:51:49 »
TO może stworzyć jakaś petycje czy inny list otwarty do Automapy, iż użytkownicy programu uważają za bardziej przydatne takie rzeczy jak "asystent pasa" oraz "drogowskazy" niż budynki 3D (które osobiście lubię :) ). Może na tak postawioną sprawię chociaż by się pojawił jakiś odzew w stylu: Nie bo za drogie;  Nie bo za duzo roboty; Jasne pracujemy pojawi się w AM 6 itp.
Pozdrawiam
Sonny

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 31, 2009, 23:12:46 »
może stworzyć jakaś petycje czy inny list otwarty do Automapy, iż użytkownicy programu uważają za bardziej przydatne takie rzeczy jak "asystent pasa" oraz "drogowskazy" niż budynki 3D.

W końcu skończą im się możliwości wpychania innych dziwnych funkcji, to i to będą musieli wprowadzić. Mam na myli zarówno zarówno informacje o pasach, jak i drogowskazy (te chyba dużo łatwiej zrobić, "wystarczy" się przejechać i zrobić fotki na krzyżówkach).

*

Offline Sonny

• 258
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 31, 2009, 23:16:19 »
Tylko pojawi się podstawowe pytanie... Kiedy...
Pozdrawiam
Sonny

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 31, 2009, 23:21:17 »
Ja nigdy nie korzystałem z budynków 3D, bo to raz, że paskudnie wygląda, dwa zaśmieca obraz, a trzy prawdopodobnie obciąża procesor i pamięć. Pewnie ktoś z AM przeczyta ten postulat i pozytywne reakcje klubowiczów i może coś wykombinują na wersję 5.6  :wink:

Budynki to nic. Producenci MapyMap tworzą nowy program nawigacyjny będą tam budynki i teren 3d, biorąc pod uwagę fakt że MM jest mocno ślamazarnym programem w 2d to prawdziwym staje się stwierdzenie, że w latach 60tych wystarczyło kilka MHz aby dolecieć na księżyc, a dziś aby dojechać do supermarketu wmawia się nam że POTRZEBNE jest nam kilka GHz.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2009, 23:29:04 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 31, 2009, 23:28:10 »
Tylko pojawi się podstawowe pytanie... Kiedy...

Konkretnie ciężko powiedzieć, ale pewnie wtedy gdy stracą pozycję lidera, a cała konkurencja będzie to dawno miała ;)

Swoją drogą aż dziw bierze, że żadna zagraniczna konkurencja jeszcze nie wykupiła AM :)

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 01, 2009, 15:36:25 »
Konkretnie ciężko powiedzieć, ale pewnie wtedy gdy stracą pozycję lidera, a cała konkurencja będzie to dawno miała ;)

Cała licząca się konkurencja już to dawno ma, a my mamy przepiękne i nie zasłaniające widoku budynki 3D , Dziękujemy Ci Automapo.

W następnym kroku można by rozważyć też rzeczywisty widok 3D stodół w Wygwizdowie Górnym (trzeba jakoś po pijaku trafić do zaparkowanej beemki ;) ) oraz innych RÓWNIE ISTOTNYCH MIEJSCOWOŚCIACH, oraz najbliższego nocnego monopolowego, to dopiero będzie HIT SEZONU.

Proponuję w następnym kroku wprowadzić  widok 3D drzew przy drodze ze szczególnym i rzeczywistym wyglądem 3D Dębu Bartek włącznie. to będzie bardzo pożyteczna funkcja dla wracających ową beemką  na bani  z nocnej dyskoteki kierowców.

Proszę jednocześnie pokornie Jaśnie Oświeconych  Twórców Naszej Narodowej Nawigacji o nie prowadzenie prac nad obiektami drogowymi 3D, takimi jak wiadukty, rozjazdy,  mosty i tunele.
A tym bardziej nie wprowadzania zbędnych  asystentów pasa ruchu i drogowskazów. To się na pewno nikomu nie przyda. przecież nawigacja służy do pochwalenia się kuplom , a do domu i tak jakoś się trafi. :S :S
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 15:47:37 wysłana przez Teodoryk »

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 01, 2009, 17:42:34 »

W następnym kroku można by rozważyć też rzeczywisty widok 3D stodół w Wygwizdowie Górnym (trzeba jakoś po pijaku trafić do zaparkowanej beemki ;) ) ...

Nie mów, że ktoś miałby iśc z navi z garści do beemki w stodole ;)

Widok 3D może być super pomysłem, gdy szukasz czegoś po kształcie budynku, nie uważasz? Zresztą dobrze zrobione 3D na szybkiej navi to "marzenie każdego kierowcy", pytanie czy AM kiedyś go spełni to zupełnie inna sprawa.

Proponuję w następnym kroku wprowadzić  widok 3D drzew przy drodze ze szczególnym i rzeczywistym wyglądem 3D Dębu Bartek włącznie. to będzie bardzo pożyteczna funkcja dla wracających ową beemką  na bani  z nocnej dyskoteki kierowców.

Ty się nabijasz, a jakieś wieki temu gdzieś tu był wątek w którym pokazywałem (Moi też jakieś podrzucił) ekrany z japońskich navi, gdzie miałeś widoczne nawet aktualne reklamy na budynkach, oraz oznaczone biało-pomarańczowymi słupkami zamknięte pasy na jezdniach, na których prowadzono jakieś czasowe utrudnienia. Widać latarnie uliczne, pasy/zebry, nawet strzałki na jezdniach. Drzewa oczywiście też były :) :D

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 17:50:09 wysłana przez Jackal »

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 01, 2009, 17:54:07 »
Thanx  :ok:

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 01, 2009, 22:06:51 »

W końcu skończą im się możliwości wpychania innych dziwnych funkcji, to i to będą musieli wprowadzić. Mam na myli zarówno zarówno informacje o pasach, jak i drogowskazy (te chyba dużo łatwiej zrobić, "wystarczy" się przejechać i zrobić fotki na krzyżówkach).

Jest jeszcze dużo do zrobienia - na przykład można zaimplementować mapę nieba wyświetlaną w czasie rzeczywistym podczas nawigacji - oczywiście z zoomem i dokładnym opisem każdego obiektu na niebie.
A i zareklamować by to można że to jest pierwsza na świecie nawigacja z taką funkcją  :ok: - prawda że to ładnie brzmi ?

Po co zajmować się takimi przyziemnymi sprawami jak asystent pasa ruchu , dokładne informacje o dozwolonych prędkościach na drogach , nie mówiąc już o wspomnianych "drogowskazach" - przecież to jest takie pospolite - niemal wszyscy już to mają.
A my wyróżniać się chcemy  :P

*

Offline PYJTER

• 35
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS, HTC KAISER
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 27, 2009, 12:20:08 »
Nie chciałem zakładać nowego tematu więc podczepie się pod ten  :ok:

Dzisiaj sobie wpadłem na pomysł aby dodać nowy bajerek do AM  :E

Mianowicie szukam działki pod budowę domu i często jest tak że nie można dokładnie sprecyzować jaka działka ma powierzchnie dokładną.
Więc wymyśliłem sobie takie coś aby AM mogła taką działkę mi zwymiarować.
Tzn. załóżmy na mapach Automapy chodząc po konkretnej działce co 2 sec odczytywałoby moje położenie i zapisywało na mapie jako punkt obchodząc działkę wyszłoby ileś tam tych punktów które następnie system by połączył i wyświetlił powierzchnię takiej działki ;-)

Znalazłem 2 programy które służą do takiego czegoś ale są cholernie drogie polski Agropomiar chyba 800 za licencje wołają i i SurveyArea...

Pozdrawiam... ;-)

P.S. Systemik może być używany w rolnictwie do wyliczania pow. pól ubiegając się o dotacje ;-)

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 27, 2009, 12:29:54 »
No tak i ta funkcjonalność bardzo by poprawiła wygodę kierowcy... Daj spokój to nie w automapie tylko w specjalistycznych programach coś takiego jest potrzebne.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 27, 2009, 12:33:03 »
Wez tez pod uwage niedokladnosc GPS. Mozesz tak policzyc pole, ale nie dzialke budowlana. Rozrzut bylby zbyt duzy. Przy dzialce 800 metrow moglbys sie dowiedziec, ze ma 600. I odwrotnie.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 27, 2009, 16:03:15 »
Ja man inny pomysł. Na podstawie danych pogodowych pobieranych przez GPRS/EDGE/UMTS - oczywiście tylko dla urządzeń z Windows Mobile 5/6/nowszych  z wbudowanym telefonem. Mógłby się zmieniać krajobraz. Efekt mgły / deszczu / śniegu / zachmurzenia / burzy - oczywiście wszystko w  czasie rzeczywistym.

Na sam taki widok iGO 8 puściłyby zwieracze  :grin: :grin: :grin:

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 27, 2009, 16:13:05 »
Ja man inny pomysł. Na podstawie danych pogodowych pobieranych przez GPRS/EDGE/UMTS - oczywiście tylko dla urządzeń z Windows Mobile 5/6/nowszych  z wbudowanym telefonem. Mógłby się zmieniać krajobraz. Efekt mgły / deszczu / śniegu / zachmurzenia / burzy - oczywiście wszystko w  czasie rzeczywistym.

Na sam taki widok iGO 8 puściłyby zwieracze  :grin: :grin: :grin:

Jak w reklamie Peugeota  :grin:
"Niestety system automatycznego wyboru krajobrazu nie jest jeszcze dostępny"  :E

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 27, 2009, 17:32:40 »

Taaaa jasne mgła ... w aucie włączysz światła przeciwmgielne i pojedziesz, a co włączysz w navi?  :mrgreen:

Co do burzy ... czy pioruny miałyby w czasie rzeczywistym uderzać w te same cele co w realu?  Na to chyba GPRS/EDGE/UMTS nie da rady :mrgreen:

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 27, 2009, 18:55:04 »
Najpierw musiałyby być informacje o pasach. A nie mam pewności, że są takie zaszyte w danych mapowych AM, jak u TeleAtlasa czy Navteqa.[ciach...]
Są. I u TeleAtlasa i u Navtecha - przykład to Navigon (NV) i IGO83 (TA i NV, a co więcej nawet węgierski Top Map)

*

• 6498
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 27, 2009, 19:53:04 »
Najpierw musiałyby być informacje o pasach. A nie mam pewności, że są takie zaszyte w danych mapowych AM, jak u TeleAtlasa czy Navteqa.[ciach...]
Są. I u TeleAtlasa i u Navtecha - przykład to Navigon (NV) i IGO83 (TA i NV, a co więcej nawet węgierski Top Map)

Toż właśnie to piszę. Że u czołowej dwójki dostawców informacje o pasach są, a mam wątpliwości co do obecności takich danych w mapach AutoMapy/Geosystems.
Z tym, że mogą być oferowane przez TeleAtlasa i Navteqa także  różne "zripowane" licencje, nie zawierające wszystkich danych mapowych, w tym np. lanes info, TMC locations, etc. Bo, po co one takiej AutoMapie, jako licencjobiorcy?