Europa w kawałkach - możliwe?

• 26 Odpowiedzi
  • 4401 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
Europa w kawałkach - możliwe?
« dnia: Luty 05, 2008, 21:08:05 »
Czy w wersji AM Europe 4.5.x można wgrać na PocketPC więcej niż jeden fragment Europy? Np. Destinator 6 nadaje nazwy poszczególnym kawałkom i trzyma je w oddzielnych podkatalogach, potem można te mapy zmieniać. AM wydaje się ładować zawsze ciągły fragment mapy, w jeden folder i tworzy w nim pliki, ktorych nazwy wyglądają na wspólne, więc podejrzewam, że nowy wybór zlikwiduje poprzedni. Niestety całość mi się nie mieści na karcie.
pozdrowienia, Michał

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Odp: Europa w kawałkach - możliwe?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2008, 21:56:07 »
Jeśli przez fragment rozumiesz kilka prostokątów lub jakieś nieregularne kształty: to nie.
Można fragment, ale musi on być jednym prostokątem.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2008, 23:03:59 »
Chyba niekoniecznie pojedynczym prostokątem bo można zaznaczyć poszczególne państwa, ale rzeczywiście musi to być obszar "zwarty". Natomiast wydaje się, że można Automapę "oszukać", umieszczając różne zestawy danych mapowych (każdy "zwarty") w różnych folderach i manipulując ustawieniem LastMapPath w pliku "Settings Files\am.settings". Trzeba chyba ten plik edytować ręcznie, bo nie znalazłem ustawiania tej opcji wewnątrz programu (choć nazwa Last...) zdaje się sugerować możliwą zmienność.
Co więcej, instalator map nie aktualizuje tego ustawienia :( Dziśwybrałem inne docelowe miejsce dla nowo-wygenerowanej mapy, zrobił ją poprawnie ale w "am.settings" została stara ścieżka.
Michał
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 23:12:50 wysłana przez msz1959 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2008, 00:10:54 »
Jeśli przez fragment rozumiesz kilka prostokątów lub jakieś nieregularne kształty: to nie.
Można fragment, ale musi on być jednym prostokątem.

Nieprawda, można wyciąć niemal dowolny kształt ale obszar musi być ciągły.
Można sobie zrobić kilka różnych kawałków, ale każdy w innym katalogu - będą traktowane jak osobne mapy.
<hipoteza>
Prawdopodobnie mapy z każdego katalogu trzeba będzie oddzielnie aktywować,  może wystarczy
powielić plik rejestracyjny mapy i nadać mu nazwy na zgodne z nazwami katalogów.
</hipoteza>

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2008, 11:31:17 »
Można zrobić jeszcze inaczej... zmienić nazwę katalogu z mapą np na Europa 1 i ponownie dokonać instalacji interesującego fragmentu mapy. Katlogom można nadawać różne nazwy. Wyboru fragmentu/mapy można dokonywać wczytując tą, która nas interesuje.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2008, 14:28:51 »
Można zrobić jeszcze inaczej... zmienić nazwę katalogu z mapą np na Europa 1 i ponownie dokonać instalacji interesującego fragmentu mapy. Katlogom można nadawać różne nazwy. Wyboru fragmentu/mapy można dokonywać wczytując tą, która nas interesuje.

Co masz na myśli pisząc "wczytując" - czy AM ma w którymkolwiek menu opcję wczytywania mapy? Twoj pomysl jest z grubsza taki, jak moj, czyli rozne foldery, ale jedyny sposob na ich alternatywne użycie jaki mi się udało znaleźć polega na ręcznym edytowaniu zmiennej LastMapPath w am.settings, przed uruchomieniem AM. Oczywiście 100x rozsądniej byłoby, gdyby AM umiała sama (tj. przez jakieś menu) zmieniać te foldery.

pozdrowienia, Michał.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2008, 14:44:28 »
Oczywiście że ma taką opcję - w głównym menu

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 08, 2008, 14:58:11 »
Oczywiście że ma taką opcję - w głównym menu
Tuman ze mnie, sorry :oops: Choć szukałem dość starannie. Czy to możliwe, że ta opcja się nie pokazuje, kiedy jest tylko jedna mapa?
Anyway, dzięki za pomoc. Istotnie, można mieć kilka fragmentów na tej samej karcie - na liście wyboru pokazuje się zarówno ścieżka (mam teraz np. 2 mapy "EUROPA" na dwóch kartach) jak i nazwa folderu (mam na tej samej karcie mapy EUROPA i NORD).
pozdrowienia, Michał

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2008, 15:41:55 »
Cytat: msz1959
Istotnie, można mieć kilka fragmentów na tej samej karcie

Napisz jeszcze jak jest z rejestracją tych kawałków, po wybraniu każdego nowego obszaru
trzeba podawać ne licencji źeby aktywować mapę?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2008, 15:55:46 »
Cytat: msz1959
Istotnie, można mieć kilka fragmentów na tej samej karcie

Napisz jeszcze jak jest z rejestracją tych kawałków, po wybraniu każdego nowego obszaru
trzeba podawać ne licencji źeby aktywować mapę?
Instalując każdy kawałek rejestrowałem go oddzielnie ale tylko w momencie wypakowywania/instalacji potem już tylko rysik i wczytaj - w każdym katalogu każdego kawałka jest masa plików i tam któryś z nich odpowiada za rejestrację.
Na tej samej karcie równocześnie nie da sie instalować mapy gdy jest już jedna wypakowana... ja to roiłem tak, że po wypakowaniu i rejestracji plik a raczej katalog maps  przekopiowywałem na PC, potem instalowałem inną mapę ponownie (druga mapę) ... na końcu zmieniałem nazwę katalogu i przekopiowywałem na jedna kartę.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 15:59:41 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 08, 2008, 16:19:16 »
Cytat: Lutek II
Na tej samej karcie równocześnie nie da sie instalować mapy gdy jest już jedna wypakowana...
A nie wystarczy przed instalowaniem innego kawałka zmienić domyślnej nazwy katalogu z mapą i pliku amr
(Polska, Europe) na jakąkolwiek inną?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 08, 2008, 16:36:06 »
Cytat: Lutek II
Na tej samej karcie równocześnie nie da sie instalować mapy gdy jest już jedna wypakowana...
A nie wystarczy przed instalowaniem innego kawałka zmienić domyślnej nazwy katalogu z mapą i pliku amr
(Polska, Europe) na jakąkolwiek inną?
Tak, tak... oczywiście że chyba tak można.... tak sadzę :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 09, 2008, 18:31:35 »
czyli co mozna np wyciąć kanał (czechy,austria slowenia po 10 km od przewidywanej trasy) planujac trase do Croatii, chyba nie

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 09, 2008, 19:41:58 »
Można, pod warunkiem, że w tej skali mapy i na tym widoku (bez dróg) jaki jest w instalatorze
jesteś w stanie taką dokładność osiągnąć. :ohreally:
Warunki są dwa: obszar musi być ciągły i nie da się zrobić obszaru zamkniętego z dziurą w środku.
np. próba zrobienia 'Warschauer Ring'  :wink: skończy się zaliczeniem Warszawy do wybranego obszaru

Dodam, że aby zainstalować inny kawałek/całą mapę, nie nadpisując wcześniej zainstalowanej,
wystarczy zmienić tylko nazwę katalogu z wgraną wcześniej mapą i uruchomić od nowa instalator.
Każda nowo wybrana mapa/fragment mapy wymaga osobnej rejestracji.
Nowo wybrany fragment/całość zainstaluje się zawsze w domyślnym miejscu na karcie, w folderze
AutoMapa EU\Maps\Polska albo Europe (w zależności od posiadanej licencji).
Póżniej katalogi z mapami można przenieść w dowolne inne miejsce, po wybraniu opcji 'Wczytaj mapę'
AM sama znajdzie katalogi z mapami, a jeśli znajdzie tylko jeden wczyta mapę automatycznie.
Testowa 'wycinanka' którą widać na screenie zajmuje 52MB (cała PL 136.5MB)

« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2008, 21:34:17 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 09, 2008, 20:20:22 »
Witam,
czy ktos w chwili wolnej mógłby mnie oświecić, w jaki sposób dzieli się mapę na dowolne kawałki.
Poza tym po co się to robi, czy ze wględu na oszczędność pamięci w PDA.
Wiem, że przy GPMapie trzeba wgrywać tylko kawałek Polski, ponieważ cała mapa nie mieści się w pamięci. Mam Garmina z pamięcią 24 MB, natomiast mapa Polski ma chyba ok. 50MB. Tam jednak Polska jest już podzielona na kawałki, które się dowolnie wybiera do wgrania.

Przy automapie kiedyś mieliśmy oddzielnie mapę Polski i poszczególne miasta. Można było wgrać dowolną ilość z tych map (ja miałem wgrane wszystkie). W tej chwili odnoszę wrażenie, że mapa Polski jest w jednym kawałku. Nie mam mapy Europy. Rozumiem, że zajmuje ok. 1,2GB i może to być dla kogoś zbyt dużo. Zastanawiam się jednak tak na przyszłość, jak się wykonuje to dzielenie mapy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 09, 2008, 20:49:01 »
Gdybyś przeczytał uważniej nie musiałbyś pytać :)
Programem instalacyjnym.

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 10, 2008, 10:58:00 »
Dzieki nocnyMarku za odpowiedź  :(
Czyli jak już zainstalowałem i nie przeczytałem dokładnie (właściwie czego nie przeczytałem dokładnie ?) to już kaplica - nigdy się nie dowiem po co się dzileli mapę i jak ? Temat mnie zaciekawił czysto teoretycznie, bo jak już pisałem, nie mam mapy Europy, tylko Polskę.

Liczę na to, że jednak ktoś będzie miał chwilę, żeby kilka zdań napisać.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2008, 10:59:33 wysłana przez romann »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 10, 2008, 11:11:56 »
Czyli jak już zainstalowałem i nie przeczytałem dokładnie (właściwie czego nie przeczytałem dokładnie ?) to już kaplica - nigdy się nie dowiem po co się dzileli mapę i jak ?

Dzieli się po to by nie instalować krajów, w których nie zamierzasz być, a kartę pamięci masz małą. Dowiesz się jak, gdy uruchomisz program instalacyjny lub przeczytasz instrukcję.

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 10, 2008, 13:48:28 »
Rzeczywiście, jest jedna strona na ten temat w instrukcji. Inna sprawa, że dopiero teraz ją ściągnąłem. W starej wersji tego nie było.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2008, 13:51:11 wysłana przez romann »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 10, 2008, 15:24:43 »
Ale instalator za każdym razem pyta, czy ma zainstalować całą mapę,
czy wcześniej zdefiniowany fragment, czy może chcesz wybrać nowy.
I tak było od początków AM4 :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 10, 2008, 22:15:11 »
I tak było od początków AM4 :)

Chyba, że się nie korzysta z instalatora   B)

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 11, 2008, 08:13:34 »
Rzeczywiście podczas instalacji było takie pytanie, ale nie zastanawiałem się zbytnio nad jego sensem, gdyż chciałem zawsze zainstalować całą mapę. Zresztą nie robi się tej instalacji zbyt często, żeby dokładnie pamiętać każdy krok. Raczej bardziej pamiętam instalację ostatniej wersji GPMapy, bo tam nie jest to wszystko tak klarowne. Musiałem się nawet zapytać konsultanta, bo w reklamach na ich stronie był inny numer wersji najnowszej mapy, a instalował się inny (zamiast reklamowanej wersji 2007.3 instalowała się wersja GPMapa_2007.2_su_a1).

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 06, 2008, 21:18:30 »
Swoją drogą twórcy AM nie popisali się tu za bardzo. Konieczność przechodzenia za każdym razem przez cały proces instalacji wydaje się przesadą (skoro już dopuszczamy możliwość posiadania kilku oddzielnych fragmentów mapy). I rzeczywiście początkujący użytkownik może łatwo przeoczyć tę opcję.
W Destinatorze jest oddzielny program ("konsola") do wycinania kawałków map i ich ładowania do PDA. I takie rozwiązanie wydaje mi się dużo lepsze.

Michał.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 06, 2008, 21:52:29 »
Myślę, że taka funkcjonalność AM jest potrzebna jak kwiatek do kożucha. Ile razy na dzień/tydzień/miesiąc jest potrzeba takiej zmiany? W razie czego można uruchomić instalator.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 06, 2008, 22:42:44 »
a czy jest możliwość zakupu np samych niemiec, francji wloch?  :mrgreen: domniemywam że nie  :proud:
zawodowy kierowca...

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 07, 2008, 14:45:19 »
a czy jest możliwość zakupu np samych niemiec, francji wloch?  :mrgreen: domniemywam że nie  :proud:

Nie
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 07, 2008, 19:15:46 »
Myślę, że taka funkcjonalność AM jest potrzebna jak kwiatek do kożucha. Ile razy na dzień/tydzień/miesiąc jest potrzeba takiej zmiany? W razie czego można uruchomić instalator.

A ja myślę, że by się przydała :) Myślę, że mało kto może sobie pozwolić na poświęcenie ponad gigabajta cennej pojemności karty na wgranie całości. A manipulowanie nazwami folderów jest uciążliwe i wymaga pewnego zaawansowania. Podobnie sądzę, że przechodzenie całego procesu instalacji, z wyborem docelowego miejsca instalacji, komponentów za każdym razem gdy chce się zmienić mapę jest, zwłaszcza dla mniej zaawansowanych użytkowników, równie uciążliwe i stresujące.

Powtórzę tu uwagę z innego wątku: komercyjna aplikacja powinna być maksymalnie user-friendly. Płacimy za nią, i to całkiem niemałe pieniądze. Czy ktoś potrafi sobie wyobrazić edytor tekstu, który obsługuje wyłącznie pliki o ustalonej nazwie? A przecież można File Managerem zmienic poprzedni plik na inną nazwę :)