EUREKA coś odkryłem, przyspieszyłem 2.5 raza AM

• 37 Odpowiedzi
  • 7068 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
« dnia: Sierpień 18, 2005, 05:06:06 »
A konkretnie 2.5 razy skróciłem czas wyliczanej trasy przez AM, już trwa to naprawde sekundy a nie dziesiątki sekund.

Czy ma to wpływ na szybkość całej nawigacji AM czy tylko na wyliczanie samej trasy, tego nie wiem bo mam dość i ide spać, jutro sprawdze czy wszystko przyspieszyło 2.5 raza w AM czy tylko wyliczanie trasy.

Pozdrawiam.

*

Offline skuli

• 292
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2005, 09:25:27 »
A co zrobiłeś? Wyznaczyłeś dwa razy krótszą trasę...? :))

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2005, 09:57:28 »
Qrcze, u mnie i tak wyliczanie trwa sekundy a nie dziesiątki sekund (E-Ten M500; AM v. 3.8.2.2)

Pzdr

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2005, 10:04:58 »
Wszystko zalezy o jakiej trasie mowisz...

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2005, 10:29:52 »
No to pochwal sie już do końca czyli nie tylko co osiągnąłeś ale i jak to zorbiłeś.

A potem zweryfikujemy ;)
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline wojo

• 478
  • [move]SPV M3000 2GB Pathfinder v1.2[/move]
    • www.archos.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 WM5.0; iPAQ hx2410 WM5.0;
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2005, 10:47:46 »
Pewnie za pierwszym razem droge z Warszawy do Łodzi liczył przez Szczecin :) a teraz przez Rawe i mu szybciej policzyło :)
raz na wozie raz pod wozem
---------------------------------
iPAQ hx2410 WM5.0; SD 1GB & 2GB; CF 1GB
SPV M3000; miniSD 2GB
ARCHOS AV400 40GB
GPS HOLUX GPSlim 236
dodatkowo: NOKIA 6230i, MacBook C2D 2Ghz 2GB RAM

*

Offline TOMAN

• 252
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2005, 14:06:47 »
Cytat: pszyszkowski
Qrcze, u mnie i tak wyliczanie trwa sekundy a nie dziesiątki sekund (E-Ten M500; AM v. 3.8.2.2)

Pzdr

W takim razie zapraszamy kolegów do testów

o tu

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=20306&od=0

*

Offline TOMAN

• 252
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2005, 22:58:51 »
Cytat: wojo
Pewnie za pierwszym razem droge z Warszawy do Łodzi liczył przez Szczecin :) a teraz przez Rawe i mu szybciej policzyło :)

Robiłem wszystko normalnie i uczciwie, jestem w stanie udowodnić że chwilowo mam jednego z najszybszych PDA do nawigacji AM na forum, dzisia był spot między mną a MOI Adamem Kubickim w celu wspólnego testowania GPS'ów dwóch różnych generacji a przy okazji zaprezentowałem jak szybko mi liczy taką trasę.

Nigdy wcześniej się nie widzieliśmy więc jest to osoba bezstronna i może potwierdzić pomiatr trazy ze szczecina do rzeszowa w 13 sek.

[Dodano: 2005-08-18 23:02:26]
Cytat: MaDuch
No to pochwal sie już do końca czyli nie tylko co osiągnąłeś ale i jak to zorbiłeś.

A potem zweryfikujemy ;)

Najpierw muszę przeprowadzić szczegółowe badania zanim dam to public bo nie chcę potem kłopotów czy problemów ze strony kolegów że im coś nie tak itp. jak przeprowadze wszystkie testy , zbadam wyniki to upublicznie to, myśle że około trzy dni mi wystarczą na to, więc już niedługo będziecie szybciej nawigować, ale na razie jeszcze będę musiał zadać Wam koledzy kilka tras do porównania żeby mieć pewne wnioski.

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2005, 08:16:14 »
u mnie wystarczy trzymac mapy w tzw. ipaq file store czyli pamieci podrecznej (niekoniecznie glownej).
po zamontowaniu map na karcie am straaasznie zwolnila...

pozdrawiam,
Grzegorz
--
pozdrawiam :-)

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2005, 09:28:15 »
Cytat: TOMAN

Robiłem wszystko normalnie i uczciwie, jestem w stanie udowodnić że chwilowo mam jednego z najszybszych PDA do nawigacji AM na forum, dzisia był spot między mną a MOI Adamem Kubickim w celu wspólnego testowania GPS'ów dwóch różnych generacji a przy okazji zaprezentowałem jak szybko mi liczy taką trasę.

Zaraz Zaraz to znaczy że będziesz jechał szybciej ;)

Bo jeżeli nie to może Adam zrobi nowy dział "Najszybsze PDA" :proud: lub proponuję zawody.
Wszyscy zjadą się gdzieś w Polsce i :kill:

Dla  mnie bez różnicy czy będzie to 14s czy 29s.
Ważne by działało :)

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 19, 2005, 09:53:35 »
Cytat: krakers

Hough!

Ważniejsze, żeby w trakcie nawigacji szybko i precyzyjnie aktualizowało pozycję oraz wyznaczało nową trasę po zjechaniu z trasy wyznaczonej. Takie dane byłyby o wiele ciekawsze niż szybkość wyznaczania trasy w domu.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2005, 10:55:21 »
Cytat: mandaryn
Cytat: krakers
Ważniejsze, żeby w trakcie nawigacji szybko i precyzyjnie aktualizowało pozycję oraz wyznaczało nową trasę po zjechaniu z trasy wyznaczonej. Takie dane byłyby o wiele ciekawsze niż szybkość wyznaczania trasy w domu.
Niemniej, jest raczej pewne, że ustawienia różnych parametrów AutoMapy, odpowiednie umieszczenie programów (nie tylko AM) w poszczególnych rodzajach pamięci, brak softu działającego w tle, sprawność komunikacji różnych modeli PDA z kartami pamięci, jakość i format karty pamięci i wiele innych czynników wpływa na szybkość obliczenia trasy oraz jej rekalkulacji.

Myślę, że algorytm zmiany trasy z szybkiej na krótką i odwrotnie niewiele się różni od algorytmy re-routingu w przypadku zjechania z wyznaczonej trasy.

Taki więc jest IMHO zasadne testowanie różnych wymienionych wyżej czynników, posługując się uzyskanymi w ten sposób różnicami w czasach rekalkulacji trasa szybka<->trasa krótka.
Można to robić "na sucho" w domu i wg. mnie jest wysokie prawdopodobieństwo, że osiągnięte efekty zadziałają później, już na drodze, także przy konieczności re-routingu.

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 19, 2005, 13:21:23 »
Cytat: Moi

Niemniej, jest raczej pewne, że ustawienia różnych parametrów AutoMapy, odpowiednie umieszczenie programów (nie tylko AM) w poszczególnych rodzajach pamięci, brak softu działającego w tle, sprawność komunikacji różnych modeli PDA z kartami pamięci, jakość i format karty pamięci i wiele innych czynników wpływa na szybkość obliczenia trasy oraz jej rekalkulacji.

A tu masz potwierdzenie:

Zapis i Odczyt

http://sklep.vico.pl/product_info.php/cPath/34_49_85/products_id/771?osCsid=46a2717049728c883dace759ce405935

http://sklep.vico.pl/product_info.php/cPath/34_49_85/products_id/775?osCsid=46a2717049728c883dace759ce405935

http://sklep.vico.pl/product_info.php/cPath/34_49_85/products_id/782?osCsid=46a2717049728c883dace759ce405935

To tylko same karty pamięci a reszta ?????

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 19, 2005, 13:44:58 »
To co pokazuja benchmarki kart na PC a to jak zachowuja sie one w PDA to tez dwie rozne sprawy.

*

Offline cichy

• **
  • 119
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2005, 00:04:21 »
Toman, zaczynam sie denerwować, widzę że chyba zapuszczasz jakąś ściemę. Podaj szczegóły co zrobić aby było szybciej a każdy to sprawdzi.

*

Offline TOMAN

• 252
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 20, 2005, 05:28:16 »
Cytat: cichy
Toman, zaczynam sie denerwować, widzę że chyba zapuszczasz jakąś ściemę. Podaj szczegóły co zrobić aby było szybciej a każdy to sprawdzi.

Prosze was o troche cierpliwości raptem kilka dni aż zbadam sprawe bardzo dokładnie i opisze szczegółowo a nie po łebkach ale na to trzeba troche czasu a ja go dużo nie mam, mam na głowie firme i to mnie mocno pochłania.

Popełniłem błąd że zamiast zacząć od testów i sprawdzania od razu o tym napisałem a wy teraz się niecierpliwicie.

Co do ściemy to prosze mnie nie obrażać, jestem poważnym człowiekiem, ma 42 lata na karku i ściemy mnie nie bawią, mam jednego świadka który widział jak liczy mi 1940 a jest nmi MOI Adam K.
Jemu też nie uwerzysz ?

Widział jak policzył mi trase w 13 sek.  ze szczecina do rzeszowa.

Jak na razie nikt moich wyników nie przebił czyli na tą chwilę mam najszybszą nawigacje automapy na forum, przynajmniej do póki nikt nie poda lepszego wyniku ode mnie a chyba jeszcze nikt nie podał.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 22, 2005, 09:32:03 »
(...)Jak na razie nikt moich wyników nie przebił czyli na tą chwilę mam najszybszą nawigacje automapy na forum, przynajmniej do póki nikt nie poda lepszego wyniku ode mnie a chyba jeszcze nikt nie podał.

TOMAN: Nie obraź się - ja choć mam tylko 37 lat to też już wyrosłem ze ściemniania - ale Twój post, a w szczególności tajemniczość jaką utrzymujesz i forma wypowiedzi może wprowadzać nieco zamieszania. W szczególności Twoje ostatnie zdanie (zacytowane wyżej) można by odebrać jako dążenie do samego faktu posiadania przez Ciebie najszybszej nawigacji na PDA wśród uczestników naszego forum... ;)

Tutaj nie każdy pisząc o swoich odkryciach i osiągnięciach od razu serwuje wyniki testów i legitymuje się Bóg wie jakimi "dowodami". Nie o to tu chodzi. Po prostu - jeśli coś odkryje, dzieli się z tym innymi. U jednych to zadziała a u innych nie i nikt do nikogo żadnych pretensji nie ma.
Jeśli zgadzasz się z takim podejściem - podziel się z nami swoją metodą, a każdy z nas nią zainteresowany sprawdzi ją u siebie. Jeden będzie zadowolony, inny nie stwierdzi różnicy i życie potoczy się dalej...

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 22, 2005, 13:24:54 »
Suche fakty - AM 3.8.2 trasa Rzeszow - Szczecin (wybralem przypadkowe ulice w obydwu miastach) - 19 sekund

Przeliczenie trasy na krotka - 16 sekund

Sprzęt: nienajszybszy FSC 720 :)

5 sekund jestem gorszy ale tez specjalnie nie mieszalem w ustawieniach AM.

*

Offline TOMAN

• 252
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 22, 2005, 13:31:59 »
Cytat: Cat^
(...)Jak na razie nikt moich wyników nie przebił czyli na tą chwilę mam najszybszą nawigacje automapy na forum, przynajmniej do póki nikt nie poda lepszego wyniku ode mnie a chyba jeszcze nikt nie podał.

TOMAN: Nie obraź się - ja choć mam tylko 37 lat to też już wyrosłem ze ściemniania - ale Twój post, a w szczególności tajemniczość jaką utrzymujesz i forma wypowiedzi może wprowadzać nieco zamieszania. W szczególności Twoje ostatnie zdanie (zacytowane wyżej) można by odebrać jako dążenie do samego faktu posiadania przez Ciebie najszybszej nawigacji na PDA wśród uczestników naszego forum... ;)

Tutaj nie każdy pisząc o swoich odkryciach i osiągnięciach od razu serwuje wyniki testów i legitymuje się Bóg wie jakimi "dowodami". Nie o to tu chodzi. Po prostu - jeśli coś odkryje, dzieli się z tym innymi. U jednych to zadziała a u innych nie i nikt do nikogo żadnych pretensji nie ma.
Jeśli zgadzasz się z takim podejściem - podziel się z nami swoją metodą, a każdy z nas nią zainteresowany sprawdzi ją u siebie. Jeden będzie zadowolony, inny nie stwierdzi różnicy i życie potoczy się dalej...

Widocznie źle mnie odebrałeś, jak powiedziałem zamierzam się podzielić i nawet podałem termin a dla tego nie od razu bo potrzebuje na to czasu, gdy bawiłem się AM to raz zmieniłem wiele ustawień i nagle AM zaczeła bardzo szybko pracować więc zrobiłem backup, i teraz na poprzednim backupie chodzi mi normalnie choć też nieźle a na ostatnim ponad dwa razy szybciej a teraz szukam punkt po punkcie co na to wpłyneło i po to mi ten czas, Wy tu się gorączkujecie a ja jeździłem przez trzy dni na grzyby bo już byłem umówiony z żoną i nie miałem czasu, dziś w nocy znajdę trochę czasu i wykryje o co chodzi i nic ne będę ukrywał, podam wszystko public.
Co do dążenia żeby mieć najszybszą nawigacje na forum to było trochę dla podgrzania atmosfery, już dziś znalazł się duuuużo lepszy odemnie bo mu liczy tę trase w 7 sek. czyli prawie ze dwa razy szybciej niż mi i cieszy mnie fakt że też na 1940 bo jest nadzieja na przyspieszenie mojego.

Zdaje sobie sprawę z tego że nie będę miał najszybszej nawigacji na forum bo pomimo że 1940 to świetny PDA jednak już są nowsze rozwiązania ale chciałem żeby ktoś wykazał przewage swojego sprzętu i dla tego taka troche śmieszna rywalizacja.

MySlę że  niepowinniśmy wykazywać niepotrzebnej nerwowości w tym temacie , jedni niech potraktują to z przymrużeniem oka a inni niech poczekają na wyniki to już nie długo, obiecuje że maksymalny termin to środa do 23h30 a spróbuje wcześniej ale tu jest sporo roboty.

[Dodano: 2005-08-22 13:44:44]
Cytat: qsqa
Suche fakty - AM 3.8.2 trasa Rzeszow - Szczecin (wybralem przypadkowe ulice w obydwu miastach) - 19 sekund

Przeliczenie trasy na krotka - 16 sekund

Sprzęt: nienajszybszy FSC 720 :)

5 sekund jestem gorszy ale tez specjalnie nie mieszalem w ustawieniach AM.

Dobry wynik ale już zostawmy ten temat, nie ma co dalej tego ciąnąć, teraz kolej na mnie, dziś wieczorem lub w nocy zajme się i zrobimy porządne testy.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 23, 2005, 15:21:21 »
OK. Czekam cierpliwie :)

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 23, 2005, 16:16:57 »
Skąd bierzecie te czasy, i w czym macie problem? :surprised:
Mój hx 4700 z mapami zainstalowanymi w iPAQ File Store (wersja AM 3.8.2.2), z losowo wybranej ulicy w Szczecinie (Felczaka Zygmunta) do losowo wybranej ulicy w Rzeszowie (Szopena Fryderyka) wyznaczył trasę w 8 (słownie: osiem) sekund :proud:. Pomiar stoperem w zegarku Seiko ;) Długość wyznaczonej trasy: 777km.

*

• 6498
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 23, 2005, 16:34:45 »
Cytat: KrzysiekM
Mój hx 4700 z mapami zainstalowanymi w iPAQ File Store (wersja AM 3.8.2.2)
Trochę ryzykowne to iPAQ Filestore, jako archiwum dla map. Mapy XL mają ok. 60 MB, zaś cały Filestore to 80 MB. Wystarczy, że się pomylisz i w czasie instalacji jakiegoś dużego nowego programu klikniesz niewłaściwie katalog docelowy i kłopot gotowy. O pomyłkę jest tu łatwiej niż się to może wydawać.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 23, 2005, 17:24:37 »
Cytat: Moi (Adam Kubicki)
Trochę ryzykowne to iPAQ Filestore, jako archiwum dla map. Mapy XL mają ok. 60 MB, zaś cały Filestore to 80 MB.

To fakt, że ryzykowne! Ale jakoś nie umiem odmówić sobie komfortu dynamicznej pracy AM z taką lokalizacją map. Testowałem inne opcje, ale ta jest bezkonkurencyjna. File Store ma ok. 85 MB, a ja mam wykorzystane niepełne 50 MB, a więc jest jakaś granica bezpieczeństwa. Mam zainstalowanych tylko 5 planów miast, bo w tej chwili wszystkie są mi zupełnie zbędne...

Cytat: Moi (Adam Kubicki)
Wystarczy, że się pomylisz i w czasie instalacji jakiegoś dużego nowego programu klikniesz niewłaściwie katalog docelowy i kłopot gotowy. O pomyłkę jest tu łatwiej niż się to może wydawać.

Już nic dużego nie zainstaluję, a w przypadku małych aplikacji, mam pełną świadomość ryzyka i uważam, żeby nie przeklikać docelowej lokalizacji.

*

Offline TOMAN

• 252
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 23, 2005, 21:53:31 »
Cytat: Cat^
OK. Czekam cierpliwie :)

Dziękuje za zrozumienie i przepraszam za całe to zamieszanie, nie było moim celem tylko efektem nadgorliwości, powinienem się wstrzymać z rewelacjami do całkowitego zbadania sprawy i wtedy to opisać, popełniłem gafe i z tąd całe zamieszanie, słowa dotrzymam i jutro wszystko wyjaśnie i ujawnie metode i wyniki a są ciekawe.

*

• 6498
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 23, 2005, 22:02:35 »
Ja za chwilę podam w osobnym wątku procedurę, wg. której należy mierzyć i podawać czasy uzyskane w teście.
Jeśli mamy mówić o porównywalności różnych pomiarów, to trzeba dochować warunuków wstępnych, a dla prawidłowej interpretacji wyników podać również elementy środowiska, w jakim pomiar się odbywa.

*

Offline TOMAN

• 252
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 23, 2005, 22:29:32 »
Cytat: Moi
Ja za chwilę podam w osobnym wątku procedurę, wg. której należy mierzyć i podawać czasy uzyskane w teście.
Jeśli mamy mówić o porównywalności różnych pomiarów, to trzeba dochować warunuków wstępnych, a dla prawidłowej interpretacji wyników podać również elementy środowiska, w jakim pomiar się odbywa.

Bardzo dziękuje, to będzie jakieś uporządkowanie tematu w sytosunku doi tego co ja napisałem, chętnie wezme udział w tym teście.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 23, 2005, 23:46:21 »
Ok, czekamy z niecierpliwością na efekty i ujawinienie tak skrzętnie ukrywanej tajemnicy :)

*

Offline TOMAN

• 252
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 23, 2005, 23:58:32 »
Cytat: marshall
Ok, czekamy z niecierpliwością na efekty i ujawinienie tak skrzętnie ukrywanej tajemnicy :)

Żadna tajemnica, do dzisaiaj nie wiedziałem jak to zrobiłem, i dzisiaj znalazłem czas i doszedłem co odpowiada za prędkość, teraz kończe badania nad konkretami bo okazuje się że ile ustawień tyle pędkośći ale najważniejsze już wiem, od czego zależy prędkość maksymalna i minimalna, jutro wszystko dokładnie opisze.

Gdyby to była jaka kolwiek tajemnica to bym się tym nie chwalił tylko zachował dla siebie a zrobiłem zupełnie inaczej, orócz opisania że coś w trawie piszczy jescze podam konkrety, dałem sobie na to czas do jutra więc chyba nie tak wyglądają skrzętnie ukrywane tajemnice albo ja się nie znam.

A to że kolega czeka wcale się nie dziwie, w końcu dzięki temu znacząco poprawi się prędkość nawigacji AM u kolegi.

To dotyczy tylko AM a nie innych programów nawigacyjnych.

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 24, 2005, 00:09:21 »
Od czasu do czasu sledze ten watek i dochodze do wniosku, ze nakrecasz atmosfere jakbys odkryl sposob na wyprodukowanie 1t antymaterii.... to tylko AM. Proponuje zaczac od publikacji w jakims czasopismie naukowym ;). Moze National Geographic ?
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 24, 2005, 00:35:11 »
oby sie to tylko nie okazala zimna fuzja ;)