MDAII + AM + BT = problem

• 9 Odpowiedzi
  • 1468 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 07, 2006, 13:31:48 »
Witam
Czytałem juz chyba wszystkie wątki i próbowałem także wszystkiego i ... bez zmian czyli prawie nic.
A problem jest następojący -
Dostałem z firmy MDA II z Ery z wgraną na karcie SD AM 3.9.3.0 oraz odbiornik GPS eBonTek eGPS 397, łącze przez BT com5 i liczba bitów 4800. Generalnie po włączeniu programu szybko łapie sygnał i przez jakąś minutę jest ok. następnie gubi sygnał i czasami nie może go wcale złapać, ok 95% czasu jest komunikat "brak sygnału GPS" lub " szukam sygnału GPS". Podczas pracy programu GPSviewer jest taki sam objaw.
Na MDA mam wgrany tylko system oraz ww. programy.
Jesli ktoś posiada rozwiązanie lub wiedzę potrzębną do tego to proszę o POMOC .

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 07, 2006, 13:42:34 »
Moje ustawienia ( może pomoże coś ;) ) to
Com5 / 9600 bitów (4800 tez działa)
MDA II z Windows Mobile 5 / G-Space GS-R238
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
Re: MDAII + AM + BT = problem
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 07, 2006, 14:11:40 »
Cytat: "kubel30"
Witam
Czytałem juz chyba wszystkie wątki i próbowałem także wszystkiego i ... bez zmian czyli prawie nic.
A problem jest następojący -
Dostałem z firmy MDA II z Ery z wgraną na karcie SD AM 3.9.3.0 oraz odbiornik GPS eBonTek eGPS 397, łącze przez BT com5 i liczba bitów 4800. Generalnie po włączeniu programu szybko łapie sygnał i przez jakąś minutę jest ok. następnie gubi sygnał i czasami nie może go wcale złapać, ok 95% czasu jest komunikat "brak sygnału GPS" lub " szukam sygnału GPS". Podczas pracy programu GPSviewer jest taki sam objaw.
Na MDA mam wgrany tylko system oraz ww. programy.
Jesli ktoś posiada rozwiązanie lub wiedzę potrzębną do tego to proszę o POMOC .

sprobuj zwiekszyc na max ustawienie bufora przeciwko zerwaniu BT w AM

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2006, 14:31:06 »
Prawdopodobnie masz problem z BT stackiem ktory jest w wersji M$.
W ciągu ostatniego miesiąca co najmniej 3 razy kierowalem na stronę z poprawką do BT.
Poszukaj w postach - to naprawdę staję się nudne iż każdemu trzeba podawać na tacy i do tego tak często.Wystaczy wpisać do wyszukiwarki na górze tej strony.
Cytat: "jas_pik"
Sciągnij poprawkę do Microsoft stack który jest zaistalowany na MDA2 .
Jest do pobrania na tej stronie . A zanim wpiszesz ten post to wpisz to do wyszukiwarki - było to już wielokrotnie poruszane. :))

Jak już to wszystko zrobisz to opisz wlasnym slowam sposób rozwiązania problemu i gdy ktoś znowu bedzie miał problem to wyjaśnij Mu jak to zrobić :))
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2006, 17:30:03 »
Nie wykluczone, że to pomoże /tego nie próbowałem/ - miałem ten sam problem, pisałem zresztą o tym. Zwróciłem sie do fachowców z Ery i już po dwóch miesiącach otrzymałem odpowiedź, że Era nie oferowała MDA II z GPS BT. Tą odpowiedzią po prostu mnie zabili >:) . Co ciekawe, MDA II pracuje z GlobalSat 338 BT /SIRF/ bez problemu, a z e-bontekiem /nemerix/nie chce za żadne skarby. Próbowałem na AM i TT z tym samym skutkiem. Ja rozwiązałem problem poprzez przesiadkę na GPS po kablu - nie lubię się kopać z koniem. Napisz, czy powyższy sposób pomógł.
Pzdr

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 08, 2006, 11:51:36 »
Witam ponownie.

do 'lechupe'- zabawa buforem niestety nie pomaga jakkolwiek by go ustawiać

Niestety zainstalowanie poprawek czy też narzędzi do BT nie pomogło, wręcz było jeszcze gorzej, MDA wcale nie chciał komunikować się z anteną. Tak więc odinstalowałem to narzędzie i mam stan poprzedni.

Trza się będzie podpiąć kablem.

pzdr

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 08, 2006, 12:22:34 »
kubel30 a nie masz przypadkiem także problemów ze słuchawkami na bt ?
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 08, 2006, 12:25:41 »
Tego się w sumie spodziewałem. Sam próbowałem z narzędziami BT i nawet flashowałem MDA na WM 2005 /wróciłem do 2003 SE, zresztą nie bez przygód/ - bez efektu. Po prostu MDA II nie będzie pracować z BT nemerix i już  ]:> . Może się mylę, więc jeśli u kogoś chodzi, to niech mnie sprostuje.
Teraz jeśli mogę coś radzić - próbowałem z GlobalSatem 338 BT /SIRF III/ i cały dzień na TT chodził bez problemu, więc sądzę, że i z AM będzie. Jeśli masz gdzieś w okolicy kogoś z tym GPS, to spróbuj - po zakupie 338 odpada zakup kabla i można używać nawigacji niezależnie od zasilania. Co prawda BT szybko "żre" baterię, ale na wycieczkę rowerową /niezbyt długą/ wystarczy. Jeśli natomiast chcesz używać nawigacji tylko w samochodzie, to proponuję zakup /po sprzedaży e-bonteka oczywiście  :D , bo z innymi PDA e-bontek chodzi/ GPS Rikaline 6017 i kabla do zasilania i sprzęgnięcia tego GPS oraz MDA II. Sam zastosowałem to właśnie rozwiązanie i wszystko biega aż przyjemność patrzeć / z wszystkimi zastrzeżeniami do AM oczywiście/.
Pzdr

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 08, 2006, 20:27:08 »
Najśmiszniejsze jest to, że znalazłem miejsce w pewne miejsce w mieszkaniu w którym bezbłędnie chodzi. Antena jest na zasilaczu przy oknie a MDA w drugim pokoju i wszystko śmiga. Widzi min. 4 satelity i sygnał jest ok. NIE KUMAM TEGO. :(

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 09, 2006, 13:04:42 »
Fakt, zapomniałem napisać, że e-bontek musi być maksymalnie daleko /t.j. min. 40 cm/ od MDA, inaczej wpływają wzajemnie na siebie. Nie wiem jak z innymi gps BT, z tym jest dokładnie tak. Ale nie ciesz się zbytnio, w pozycji statycznej trzyma fixa i łączność nawet przez kilkadziesiąt minut /później gubi/, podczas jazdy trzyma minut najwyżej kilkanaście. Ćwiczyłem te próby w różnych konfiguracjach, sposobach i ustawieniach przez kilka dni, zanim kupiłem "druta".