Dziwne wyznaczanie trasy - prosze o wyjasnienie

• 20 Odpowiedzi
  • 5675 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Dziwne wyznaczanie trasy - prosze o wyjasnienie
« dnia: Sierpień 04, 2009, 21:44:20 »
Jest kilka tras w Polsce, ktore wyznaczam kontrolnie w nowych wersjach AM. Dzieje sie tak dlatego, ze AM zrobila mi wielokrotnie niespodzianki po aktualizacji oprogramowania. Trasa zmieniala sie, w niektorych wersjach wyznaczana byla tak jak zyczyl sobie tego kierowca, za chwile (po aktualizacji) inaczej. Byc moze zmieniane byly algorytmy, nie wiem, nie wnikam

AM 5.5.2 zrobila mi podczas ostatnich wycieczek w Polske kilka niespodzianek na znanych mi odcinkach. Starsze wersje wyznaczaly trase inaczej, oczywiscie grzebania w konfiguracji AM nie bylo.
AM 5.5.3 tez mnie ostatnio zaskoczyla i stad ten watek.

Zapodam pierwszy z moich przykladow:
START - Warszawa, ul.Ksiazkowa 9g
KONIEC - Warszawa, Główna 20

Trasa optymalna, z suwakiem po srodku, omijam zwyczajowo drogi gruntowe utwardzone
Potem trasa odwrotna. Zapewne wygladaja tak samo

Teraz:
START - ten sam
KONIEC - Legionowo, Zegrzynska 20
I odwrotnie. Co wychodzi ? Interesuje mnie rejon warszawskiego tarchomina. U mnie w jedna strone wychodzi inaczej niz w druga. Dodam, ze pierwszy raz spotykam sie z taka trasa w AM. Niestety jedna z nich jest po prostu do bani, druga dobra. No i dlaczego z Glownej 20 jest inaczej ?

Czy mozna to jakos wytlumaczyc, zrozumiec ? Chcialbym wiedziec dlaczego AM np. na obwodnicy Trojmiasta zaproponowala zjazd i rajd przez zakorkowany Gdansk, choc nigdy wczesniej tego nie robila. Przyklad zachowania identyczny z tym z Warszawskiej Bialoleki. Takich przykladow widzialem niestety wiecej. Moze czegos po prostu nie wiem  :ohreally:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Dziwne wyznaczanie trasy - prosze o wyjasnienie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2009, 22:14:01 »
Przecież to proste. Z ul. Poetów nie ma w AM skrętu w lewo w Modlińską, dlatego prowadzi inaczej. Jeżeli w rzeczywistości jest ten skręt, to znaczy, że jest błąd na mapie i należy go zgłosić do supportu. Ot cała tajemnica.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2009, 23:41:23 »
po pierwsze:
- ul.Poetow wykorzystywana byla przez AM w starych wersjach. Bylo to klopotliwe, poniewaz ulica jest tragiczna. Planowanie przez Aluzyjna w obie strony jest poprawne i tak bylo na pewno w 2008 roku i pierwszej polowie 2009. Powiecie, ze Poetow powinna byc wykorzystywana, bo pewnie jest blizej. Ok, ale dlaczego przez jakies 1,5 roku bylo inaczej (lepiej) ?

po drugie:
- trasy podane przeze mnie roznia sie w rejonie Tarchomina (Poetow i Aluzyjna). Trasa z Glownej w Warszawie na Ksiazkowa i trasa np. z Legionowa na Ksiazkowa roznia sie wlasnie odcinkiem na Tarchominie. Dlaczego ?

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2009, 00:18:03 »
Zapodam pierwszy z moich przykladow:
START - Warszawa, ul.Ksiazkowa 9g
KONIEC - Warszawa, Główna 20

Trasa optymalna, z suwakiem po srodku, omijam zwyczajowo drogi gruntowe utwardzone
Potem trasa odwrotna. Zapewne wygladaja tak samo

U mnie nie jest taka sama. Gdy jedziemy na Główną jedziemy Aluzyjną, gdy wracamy jedziemy Poetów.
Napisane: Sierpień 05, 2009, 00:15:13
Przecież to proste. Z ul. Poetów nie ma w AM skrętu w lewo w Modlińską, dlatego prowadzi inaczej. Jeżeli w rzeczywistości jest ten skręt, to znaczy, że jest błąd na mapie i należy go zgłosić do supportu.

Z Poetów jest tylko prawoskręt na Modlińską.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2009, 01:01:42 »
Sorry, ale u mnie zarówno z Głownej, jak z Legionowa prowadzą ul. Poetów, oraz w przeciwnym kierunku - ul. Aluzyjną. Być może ul. Poetów jest kiepska, ale z drugiej strony jest to dość krótki odcinek. W jakiś sposób trzeba określić kategorię dróg. Czasem między drogami o tej samej kategorii, w rzeczywistości jest przepaść. Ale z drugiej strony nie da się przyporządkować im innych kategorii.
Dlatego należy wyłapywać ewidentnie źle zakwalifikowane odcinki i je zgłaszać do poprawy, ale też nigdy nie będzie tak, że wszyscy będą zadowoleni. Jedni za kryterium kategorii drogi przyjmą jej szerokość, a inni to, czy są w niej dziury albo inne nierówności.
Nie twierdzę też, że AM ma bezbłędnie przyporządkowane kategorie dróg. Na pewno błędów są tysiące, podobnie jak u konkurencji. Dlatego za priorytet uważałbym stworzenie dobrego systemu zgłaszania błędów.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 05, 2009, 08:08:14 »
ok, sprobujmy jeszcze inny przyklad, zobaczymy jak macie u siebie

okolice obwodnicy Trojmiasta

START - niech bedzie Rumia
KONIEC - najpierw za Gdanskiem, gdzies na drodze 7, niech beda Cedry Male
Trasa optymalna, suwak w srodku
Zwroccie uwage na prowadzenie po obwodnicy i przejazd przez Gdansk

druga trasa
START - ten sam
KONIEC - gdzies dalej, niech bedzie Olsztynek na trasie 7
Zwroccie uwage na ten sam kawalek obwodnicy i przejazd przez Gdansk

U mnie trasy roznia sie. Wystepuje ta sama regula. Trasa krotsza ma inne prowadzenie przez obwodnice i Gdansk niz w przypadku trasy dluzszej. To jest ten sam problem co z jazda przez Tarchomin w Warszawie w przypadku trasy krotkiej i trasy dluzszej

Prosze o potwierdzenie, wyjasnienie....

« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2009, 08:22:41 wysłana przez JaMi »

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 05, 2009, 08:19:50 »

U mnie trasy roznia sie. Wystepuje ta sama regula. Trasa krotsza ma inne prowadzenie przez obwodnice i Gdansk niz w przypadku trasy dluzszej. To jest ten sam problem co z jazda przez Tarchomin w Warszawie w przypadku trasy krotkiej i trasy dluzszej

Obydwie trasy prowadzone są przez obwodnicę Trójmiasta, następnie przez Kartuską, Armii Krajowej w Gdańsku.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 05, 2009, 08:23:27 »
Sorry, ale u mnie zarówno z Głownej, jak z Legionowa prowadzą ul. Poetów, oraz w przeciwnym kierunku - ul. Aluzyjną. Być może ul. Poetów jest kiepska, ale z drugiej strony jest to dość krótki odcinek. W jakiś sposób trzeba określić kategorię dróg. Czasem między drogami o tej samej kategorii, w rzeczywistości jest przepaść. Ale z drugiej strony nie da się przyporządkować im innych kategorii.
Dlatego należy wyłapywać ewidentnie źle zakwalifikowane odcinki i je zgłaszać do poprawy, ale też nigdy nie będzie tak, że wszyscy będą zadowoleni. Jedni za kryterium kategorii drogi przyjmą jej szerokość, a inni to, czy są w niej dziury albo inne nierówności.
Nie twierdzę też, że AM ma bezbłędnie przyporządkowane kategorie dróg. Na pewno błędów są tysiące, podobnie jak u konkurencji. Dlatego za priorytet uważałbym stworzenie dobrego systemu zgłaszania błędów.

Generalnie masz racje, problem w tym, ze AM do tej pory pomijala ulice Poetow, korzystajac z Aluzyjnej, w obie strony. Staram sie zrozumiec co sie zmienilo ? Problem dla mnie polega na tym, ze takie zmiany wylapalem na trasach w calej Polsce. Wiem jak AM wyznaczala trasy, teraz robi to inaczej. Poniewaz robi to gorzej, korzysta nagle z podlych drog, albo prowadzi przez zakorkowane miasta, nie podoba mi sie to.

Napisane: Sierpień 05, 2009, 08:20:11

Obydwie trasy prowadzone są przez obwodnicę Trójmiasta, następnie przez Kartuską, Armii Krajowej w Gdańsku.

Przepraszam, Cedry Male, a nie Wielkie, to akurat robi wielka roznice  :]

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 05, 2009, 08:29:17 »

Przepraszam, Cedry Male, a nie Wielkie, to akurat robi wielka roznice  :]

Tak w zasadzie Błotnik - punkt bezpośrednio na DK7 (dokładnie dałem na sygnalizacji na skrzyżowaniu).

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2009, 09:06:18 »
Poniewaz robi to gorzej, korzysta nagle z podlych drog, albo prowadzi przez zakorkowane miasta, nie podoba mi sie to.

Ja akurat mam wręcz przeciwne odczucie. Poprzednie wersje, myślę tu o wersjach do 5.3 włącznie, według mnie prowadziły znacznie gorzej.
To, że prowadzi przez centra zakorkowanych miast, wynika niestety z bardzo uproszczonego modelu, jaki został przyjęty do obliczeń, gdzie prędkość zależy tylko od kategorii drogi (ewentualnie również tego, czy jest to obszar zabudowany, ale tu już nie jestem taki pewny). Tu akurat powinno pomóc zastosowanie średnich prędkości na poszczególnych odcinkach dróg w określonych porach dnia, ale podejrzewam, że początki nie będą łatwe  :]

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 05, 2009, 09:09:06 »

Przepraszam, Cedry Male, a nie Wielkie, to akurat robi wielka roznice  :]

Tak w zasadzie Błotnik - punkt bezpośrednio na DK7 (dokładnie dałem na sygnalizacji na skrzyżowaniu).

START - Rumia
Koniec - Cedry Male

START - Rumia
Koniec - Olsztynek

Dlaczego ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 05, 2009, 09:33:08 »
druga trasa
START - ten sam

Już o tym kiedyś pisałem, krótkie trasy, (do 100km w linii prostej) liczy inny (dokładniejszy) algorytm niż trasy długie.
Chodzi o skrócenie czasu kalkulacji przy długich trasach. Stąd np. trasa z centrum Rumii na obwodnicę Pasłęka, gdy koniec
ustawić przed skrzyżowaniem z Dworcową jest inna, od niby tej samej, ale 100m dłuższej (koniec za skrzyżowaniem).

Jednak to, że trasa dłuższa zjeżdża z ekspresówki i ciągnie przez miasto uznaję za błąd.
Myślę że warto wysłać to do supportu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 05, 2009, 09:35:55 »
druga trasa
START - ten sam

Już o tym kiedyś pisałem, krótkie trasy, (do 100km w linii prostej) liczy inny (dokładniejszy) algorytm niż trasy długie.
Chodzi o skrócenie czasu kalkulacji przy długich trasach. Stąd np. trasa z centrum Rumii na obwodnicę Pasłęka, gdy koniec
ustawić przed skrzyżowaniem z Dworcową jest inna, od niby tej samej, ale 100m dłuższej (koniec za skrzyżowaniem).

Jednak to, że trasa dłuższa zjeżdża z ekspresówki i ciągnie przez miasto uznaję za błąd.

o widzisz, cos sie wyjasnilo
takich bledow w AM na znanych mi trasach znalazlem wiele, tez sadze, ze cos jest nie tak z algorytmem

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 05, 2009, 10:23:00 »
Podejrzewam, że różnice obliczone przez program, zarówno odległości (poniżej 1 km!), jak i czasu przejazdu są niewielkie. Żaden program nawigacyjny nie oblicza tras na podstawie wszystkich możliwych kombinacji tras, gdyż przekraczałoby to możliwości obliczeniowe sprzętu. Algorytm obliczeń wstępnie odrzuca drogi (lub daje im niższy priorytet), które znajdują się w jakiejś odległości od linii łączącej start z końcem (tę różową linię widać dobrze na mapie w trakcie obliczania trasy).
Zauważ, że różnica w trasach pojawia się tylko dla trasy optymalnej. Dla szybkiej (która kładzie większy nacisk na czas przejazdu i wyższe kategorie dróg) przebieg nie zależy od wyznaczenia końca.
W takich przypadkach gdzie różnice są niewielkie, trudno nam określić co ma większy wpływ na przebieg tą, czy inną trasą (czy 100m odległości, czy 10 sekund różnicy czasu). Jest to zaszyte w algorytmach obliczeń, a o wyniku decyduje końcowa wartość czegoś tam.
Jednym słowem to, że występuje w powyższym przypadku różnica w wyznaczonych trasach, nie oznacza, że algorytm jest zły. Może oznaczać, że model przyjęty do obliczeń nie jest doskonały, ale sama definicja słowa model o tym świadczy.
Jestem inżynierem i zapewniam Cię, że wszystkie obliczenia wytrzymałościowe konstrukcji opierają się na modelach, często bardzo niedoskonałych, a mimo to domy i mosty tak często nie zawalają się, samoloty spadają tylko czasem i ogólnie jest postęp, bo wszystko staje się lżejsze lub bardziej wytrzymałe, przy zachowaniu masy czy wytrzymałości.
Tak samo jest w tym przypadku, kolejne wprowadzone modyfikacje do algorytmów wyznaczania trasy (vide AM Traffic) przyniosą realną poprawę komfortu nawigowania.
Napisane: Sierpień 05, 2009, 09:52:28

Wynika to pewnie z tego, że jeżeli wyznaczę trasę w Toruniu, gdzie jak wszędzie w miastach jest 50km/h, to uzyskuję czas przejazdu odległości 5,1km w 4min, czyli 76,5km/h.
Pisałem już o tym kiedyś, ale nikt nie uwierzył.
Po prostu źle są przyjęte prędkości średnie na głownych drogach prowadzących przez obszary zabudowane - nie uwzględniają w ogóle ograniczenia prędkości.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 05, 2009, 10:32:06 »
Podejrzewam, że różnice obliczone przez program, zarówno odległości (poniżej 1 km!), jak i czasu przejazdu są niewielkie. Żaden program nawigacyjny nie oblicza tras na podstawie wszystkich możliwych kombinacji tras, gdyż przekraczałoby to możliwości obliczeniowe sprzętu. Algorytm obliczeń wstępnie odrzuca drogi (lub daje im niższy priorytet), które znajdują się w jakiejś odległości od linii łączącej start z końcem (tę różową linię widać dobrze na mapie w trakcie obliczania trasy).
Zauważ, że różnica w trasach pojawia się tylko dla trasy optymalnej. Dla szybkiej (która kładzie większy nacisk na czas przejazdu i wyższe kategorie dróg) przebieg nie zależy od wyznaczenia końca.
W takich przypadkach gdzie różnice są niewielkie, trudno nam określić co ma większy wpływ na przebieg tą, czy inną trasą (czy 100m odległości, czy 10 sekund różnicy czasu). Jest to zaszyte w algorytmach obliczeń, a o wyniku decyduje końcowa wartość czegoś tam.
Jednym słowem to, że występuje w powyższym przypadku różnica w wyznaczonych trasach, nie oznacza, że algorytm jest zły. Może oznaczać, że model przyjęty do obliczeń nie jest doskonały, ale sama definicja słowa model o tym świadczy.
Jestem inżynierem i zapewniam Cię, że wszystkie obliczenia wytrzymałościowe konstrukcji opierają się na modelach, często bardzo niedoskonałych, a mimo to domy i mosty tak często nie zawalają się, samoloty spadają tylko czasem i ogólnie jest postęp, bo wszystko staje się lżejsze lub bardziej wytrzymałe, przy zachowaniu masy czy wytrzymałości.
Tak samo jest w tym przypadku, kolejne wprowadzone modyfikacje do algorytmów wyznaczania trasy (vide AM Traffic) przyniosą realną poprawę komfortu nawigowania.

Czy algorytm jest zly ? Jest, skoro jadac dalej, prowadzi mnie przez miasto, laduje w korki i drogi z dziurami. Trzeba go zmienic. Jak go zmienic ? Przywrocic reguly, ktore byly jeszcze w 2008 roku. Jezdzilem po Polsce, po tych samych drogach i bledow "optymalizacji" tras nie bylo. Podobalo mi sie, ze nad morzem, w Polsce centralnej, czy na poludniu AM proponowala te drogi, ktorymi naprawde sie jezdzi. Teraz zrobilo sie inaczej - skroty przez miasta to niemalze regula, nie tylko w Trojmiescie. W lipcu trafialem przez AM na korki, ktorych mozna bylo ominac, gdybym jechal "stara" droga, na krotkie odcinki o fatalnej nawierzchni, poniewaz takze pojechalem "lepsza" droga, czy na przejazdy kolejowe i drogi przez osiedla, kiedy normalna "stara" droga byla bez porownania lepsza i miala np. 1km wiecej.
Wyobraz sobie jak reaguje kierowca, ktory jedzie w daleka trase i trafia na takie niespodzianki. Juz wole, jak wystapia na trasie krotkiej, latwiej sie z tym pogodze.

Nie narzekalbym gdyby tak bylo zawsze. Ale nie bylo, po tegorocznych wakacjach wiem, ze mam gorzej i nie podoba mi sie to.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 05, 2009, 10:37:19 »
Sądzę, że nie tyle algorytm wyznaczania tras jest zły, co źle są przyjęte prędkości na poszczególnych odcinkach w terenie zabudowanym (patrz powyższą moją odpowiedź na post nocnegoMarka). Powinno tu radykalnie pomóc wprowadzenie danych zebranych z AM Traffic.
Tak w ogóle, to jeżdżąc na dłuższe trasy używam tylko trasy szybkiej, bo priorytetem są na niej główne drogi.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2009, 10:39:46 wysłana przez akubit »

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 05, 2009, 11:12:25 »
Czy algorytm jest zly ? Jest, skoro jadac dalej, prowadzi mnie przez miasto, laduje w korki i drogi z dziurami. Trzeba go zmienic. Jak go zmienic ? Przywrocic reguly, ktore byly jeszcze w 2008 roku. Jezdzilem po Polsce, po tych samych drogach i bledow "optymalizacji" tras nie bylo. Podobalo mi sie, ze nad morzem, w Polsce centralnej, czy na poludniu AM proponowala te drogi, ktorymi naprawde sie jezdzi. Teraz zrobilo sie inaczej - skroty przez miasta to niemalze regula, nie tylko w Trojmiescie. W lipcu trafialem przez AM na korki, ktorych mozna bylo ominac, gdybym jechal "stara" droga, na krotkie odcinki o fatalnej nawierzchni, poniewaz takze pojechalem "lepsza" droga, czy na przejazdy kolejowe i drogi przez osiedla, kiedy normalna "stara" droga byla bez porownania lepsza i miala np. 1km wiecej.
Wyobraz sobie jak reaguje kierowca, ktory jedzie w daleka trase i trafia na takie niespodzianki. Juz wole, jak wystapia na trasie krotkiej, latwiej sie z tym pogodze.

Nie narzekalbym gdyby tak bylo zawsze. Ale nie bylo, po tegorocznych wakacjach wiem, ze mam gorzej i nie podoba mi sie to.

Ostatnio z ciekawości porównuje trasy Wyliczone przez TomTom z IQ Routes (jako że zacząłem toto używać) z trasami  wyznaczanymi przez Automapę - różniaca jest ogromna - Automapa często prowadzi przez środek miasta , gdzie TT je omija , skróty jakie proponuje to wiejskie dróżki o kiepskiej nawierzchni , gdzie ledwie mieści się samochód ( a w pobliżu znajduje się przyzwoita droga wojewódzka )
Żeby było jasne - nigdy nie używam trasy najkrótszej.

Proszę mi wierzyć jest ogromna różnica.
Używając Automapy zawsze przeglądałem trasę i musiałem ją korygować punktami pośrednimi.
Używając TT po prostu wprowadzam cel podróży i ruszam przed siebie ....
( oczywiście wcześniej też weryfikowałem trasę przed wyjazdem, ale po kilkunastu próbach stwierdziłem że można całkowicie "ufać" tej nawigacji )

Tak na marginesie - to właśnie sposób wyznaczania trasy przez Automapę przesądził że zdecydowałem się na zmianę nawigacji.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2009, 12:57:52 wysłana przez Darkph »

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 05, 2009, 11:38:56 »
Sądzę, że nie tyle algorytm wyznaczania tras jest zły, co źle są przyjęte prędkości na poszczególnych odcinkach w terenie zabudowanym (patrz powyższą moją odpowiedź na post nocnegoMarka). Powinno tu radykalnie pomóc wprowadzenie danych zebranych z AM Traffic.
Tak w ogóle, to jeżdżąc na dłuższe trasy używam tylko trasy szybkiej, bo priorytetem są na niej główne drogi.

niewatpliwie wykorzystanie danych z AM Traffic przyniesie olbrzymie korzysci i zlikwiduje omawiany problem. Wtedy nie bede sie dziwil, ze musze skrecic, po prostu sie to oplaci. Pozostaje problem jakosci drog, czasem lepiej pojechac dluzej nie tracac plomb w zebach

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 05, 2009, 15:26:57 »
Dla tych co lubią wiedzieć "co w duszy gra" podam że ilość kodu programu (objętościowo) jaki odpowiada za wyznaczanie tras to nawet nie 1/5 tego co jest w najnowszym TT.

Oczywiście ilość linii kodu nie zawsze przekłada się na jego jakość (czego najlepszym przykładem są produkty M$), ale daje pewne zobrazowanie jak już ktoś chce porównywać AM i TT.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 05, 2009, 15:55:54 »
Dla tych co lubią wiedzieć "co w duszy gra" podam że ilość kodu programu (objętościowo) jaki odpowiada za wyznaczanie tras to nawet nie 1/5 tego co jest w najnowszym TT.

Oczywiście ilość linii kodu nie zawsze przekłada się na jego jakość (czego najlepszym przykładem są produkty M$), ale daje pewne zobrazowanie jak już ktoś chce porównywać AM i TT.

od 5.5.2 trasy bede uwaznie przegladal i korygowal wedlug wlasnego uznania. AM dala mi popalic ostatnio  :evil: Teraz mniej wiecej wiem dlaczego  :mrgreen:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 05, 2009, 17:32:39 »
kodu programu (objętościowo) jaki odpowiada za wyznaczanie tras to nawet nie 1/5 tego co jest w najnowszym TT.

Pięciokrotnie więcej trasy w trasie?  :grin:
Ja myślę, że nie (przede wszystkim) ilość kodu w algorytmach routingu, a ilość, rzetelność i aktualność atrybutów drogi/dróg.