Duzy Problem Automapa + Dell x50v + Globalsat BT338

• 8 Odpowiedzi
  • 2495 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 17, 2005, 16:24:20 »
Witam,
otoz mam problem z automapa. GPS BT338 to super urzadzenie ale nie wiem dlaczego nie chce porzadnie wspolpracowac z automapa i moim PDA. Problem polega na tym ze automapa wykrywa odbiornik gps tylko wtedy gdy: 1) wlacze odbiornik GPS przed odpaleniem automapy.
2) Kolejny problem to to ze gdy wylacze pda guzikiem power podczas uzywania automapy to po ponownym wlaczeniu PDA, automapa nie wykeyje odbiornika i pokazuje ze szuka sygnalu gps, mimo ze sygna odbiornik caly czas trzyma.
Dlaczego nie moge wylaczyc pda (bez wychodzenia z automapy) i pozniej odpalic tak azeby znow zlapal sygnal. Musze zrobic soft restart aby znow automapa widziala odbiornik.
Nie moge tez odpalic odbiornik gps po tym ze juz odpale automape bo tez sie nie chce polaczyc.
Nie mam w tle zadnych innych programow wlaczonych ani nic.
Mam tez problem ze za Bluetooth musi byc wlaczony na PDA caly czas, bo przy odpaleniu automapy - automapa nie wlacza sama tej opcji.

Oto moj problem chcialbym prosic was o rady i wszystkim z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
P.S. odbiornik globalsat jest naprawde super (uzywam 2 dni i naprawde lapie fixa' w przeciagu 45sekund.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2005, 16:29:00 »
To ze trzeba wlaczac odbiornik wczesniej niz program to chyba jest oczywiste, jesli dodatkowo zaznaczyles ze program ma automatycznie wykrywac GPS zaraz po wlaczeniu? Co do wylaczania palmtopa z pracujaca AM to problem ten jest znany. Jaka masz wersje programu?

*

Offline orte

• 252
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2005, 16:34:33 »
Podejrzewam ze zainstalowanie nowszej niż 3.7.0.2 ci pomoże ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2005, 16:39:55 »
dzieki ale szybko tutaj pomoc niesiecie ludziom :D
Witam ja jestem zielony jezeli chodzi o automape.
Mam wersje 3.7.0.2 chyba. Mam mapy wersji N, moj syn wszystko za mnie wykupil itd... nie mam nowszych poprawionych map, a slyszalem ze automapa poprawila wersje n. Moj syn wlasnie wczoraj wylecial do Chin i nikt mi w rodzinie nie potrafi pomoc. A moze ktos moglby mi wyslac te mapy przez skype albo na poczte, chodzi oczywiscie o poprawiona wersje map n.
A wracajac do tematu myslicie ze to problem AM wersji 3.7.0.2?
Chcialbym jeszcze raz podziekowac za pomoc.

[Dodano: 2005-07-17 16:43:25]
Cytat: Jakub Kańczugowski
To ze trzeba wlaczac odbiornik wczesniej niz program to chyba jest oczywiste,

No ale przeciez mozna wlaczyc automape a potem odbiornik, automapa powinna go wykryc, czemu nie?
P.S. grube pieniadze zaplacilem za automape a tu tak kiepsko napisany program?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 17, 2005, 17:19:46 »
Automapa nie wykryje automatycznie odbiornika jesli wlaczysz go pozniej niz program... bo jesli dobrze pamietam to ona szuka GPSa tylko przez chwile a potem trzeba ja recznie do tego zmusic wchodzac do menu programu i klikajac znajdz GPS.

Natomiast co do utraty komunikacji z GPS w czasie wylaczania PDA to nie chodzi o mapy a o sam program. To sa odrebne sprawy. Mapy nie wplywaja na funkcjonowanie polaczenia GPS - PDA. Musisz zainstalowac nowsza wersje programu (Automapy) by to dzialalo poprawnie.

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2005, 19:35:02 »
Cytat: bartekcarisma
A moze ktos moglby mi wyslac te mapy przez skype albo na poczte, chodzi oczywiscie o poprawiona wersje map n.

Aktualizacja programu i map mozna pobrac ze strony:

http://www.automapa.com/default.asp?pg=FG

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 18, 2005, 14:08:33 »
Cytat: bartekcarisma
.. grube pieniadze zaplacilem za automape a tu tak kiepsko napisany program?...
Proponuję Ci zatem zrobić upgrade z 3.7.0.2 do wersji AM 3.8.1.1 lub 3.8.2.2 gdzie współpraca z GPSem na BT została poprawiona.  Dodatkowo zyskasz możliwośc głosowego ostrzegania przed zbliżaniem się do POI. A skoro zapłaciłeś grube pieniądze to ten upgrade Ci się po prostu należy.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 29, 2005, 22:45:38 »
Mam dokładnie ten sam problem z moim Dell Axim x50v. Gdy najpierw wyłączam Automape klikając "KOniec" a potem palmtopa to jest wszystko ok. Gdy wyłącze Palmtopa z włączoną automapą, to po ponownym włączeniu pokazuje mi sie "Szukam sygnału GPS..."
Mam wrsje 3.8.2.2

Myśle że to jest jakiś problem niekompatybilności Automapy z Dell Axmi x50v.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 14, 2005, 12:00:11 »
Strasznie mnie wkurzał ten problem, więc wziałem sie do pracy. W Automapie za bardzo nie pomogli. U mojego kolegi co ma HP ten problem nie występował, więc zacząłem sie zastanawiać czy to nie problem mojego Dell. Zobaczylem że mam ROM w wersji A04, a najnowszy dostępny to A05. Po zrobieniu upgrade'u wszystko działa bez zarzutu. Czyli to była albo wina starego ROMu, albo jakiegoś programu, który miałem zainstalowany (instalacja ROMu usunęła wszystko, więc Autopame instalowałem na "czystego" Palmtopa.)

Pozdrawiam