Dojrzewające punkty - przypadek szczególny

• 14 Odpowiedzi
  • 1686 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« dnia: Styczeń 03, 2009, 09:49:48 »
Cieszę się, że część moich kategorii (c4y i eCard)

Gdy bankomat co chwilę zmieniał właściciela, to i Tobie oraz Twoim następcom
nie udawało się zapanować nad kategorią.
Na poniższe trafiłem przeglądając własne zaległe punkty.
Zobacz ich źródło i daty utworzenia.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 03, 2009, 11:11:26 »
Cieszę się, że część moich kategorii (c4y i eCard)

Na poniższe trafiłem przeglądając własne zaległe punkty.
Zobacz ich źródło i daty utworzenia.

Tyle tylko, że to nie do końca jest tak jak Pan pisze.
Pana punkt 3831 został wprowadzony z mobilne.net, ale w kat. Euronet, bankomat.
Punkt był aktywny po 7 dniach od daty wprowadzenia do bazy.

Punkt 154728 nie był w kolizji z tym POI. Został wprowadzony do bazy w kat. cash4you, bankomat - aktywacja 2008-03-31.

Kolizja między tymi puntami pojawiła się w chwili gdy użytkownik Ares_69 w dniu 2008-12-10 zaproponował zmianę opisu i kategorii.
Zmiana ta została przyjęta przez moderatora co skutkowało przeniesieniem punktu na listę oczekujących POI - od 2008-12-10.

Podsumowując:
Można dyskutować tylko nad przyjęciem propozycji zmiany kat. i działania moderatora który ją przyjął.
Sam postawił się w sytuacji w której jak przypuszczam, nie wiedział co zrobić gdy punkt pierwszy jest w kolizji z późniejszym, ale z powodu zmian jakie wprowadza się już po aktywacji obu POI i ich istnieniu w bazie od wielu miesięcy.

Proszę napisać jaki jest stan w tym miejscu.
Są dwa bankomaty Euronet i cash4you czy jest tylko cash4you i Euronet został zlikwidowany?
Problem naprawię.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 03, 2009, 11:27:41 »
Cytat: Powhatan

Po pierwsze zwykle to nie bankomaty zmieniają właściciela, tylko właściciele sieci przenoszą je
w inne miejca, a na 'zwolnionych rewirach' pojawiają się ATM-y innej sieci.
A to, co po drugie wyjaśnił już Ppepe, ja nie mam wglądu w szczegóły,
mogę się tylko domyślać, że ten POI pojawił się jako c4y dopiero teraz w grudniu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 03, 2009, 12:21:12 »
Cytat: Powhatan

Po pierwsze zwykle to nie bankomaty zmieniają właściciela, tylko właściciele sieci przenoszą je
w inne miejca, a na 'zwolnionych rewirach' pojawiają się ATM-y innej sieci.
A to, co po drugie wyjaśnił już Ppepe, ja nie mam wglądu w szczegóły,
mogę się tylko domyślać, że ten POI pojawił się jako c4y dopiero teraz w grudniu.

Nie, tak jak Piotr napisał powyżej - punkt kolegi Powhatan był w kat. Euronet.
Nowy punkt został wstawiony w marcu 2008, ja dodałem zresztą jego zdjęcie w lipcu 2008.
Błąd polegał na wstawieniu nowego punktu przez użytkownika 'awol' który powinien zmienić punkt Powhatana a nie wstawiać nowy punkt.

Na ten moment o ile sie nie mylę w tym miejscu jest tylko bankomat c4y - prawidłowo punkt Powhatana powinien być przeniesiony do tej kat. a późniejszy punkt wykasowany.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 03, 2009, 14:48:55 »
Cytat: Dolek
Błąd polegał na wstawieniu nowego punktu przez użytkownika 'awol' który powinien zmienić punkt Powhatana a nie wstawiać nowy punkt.

Prorok czy co? A skąd wiesz że, w ogóle był jakiś błąd?
Skąd wiesz, że w marcu ten Euronet został zamieniony na c4u? Może przez jakiś czas stały oba?
Powhatan wstawił Euroneta przy wejściu, awol postawił c4u w środku sklepu, więc miejse było inne.
Może był w tym Carrefurze, wypłacił kasę w c4u, później, w domu zauważył,
że bankomatu nie ma na Miplo więc go wstawił. Gdzie popełnił jakiś bład?
Miał najpierw wrócić do sklepu i przeprowadzić śledztwo, czy w pobliżu przypadkiem
nie ma jakichś innych, nieaktualnych POI? A jeśli jeszcze przez 3 miesiace stały tam oba?
A nawet jeśli Euronetu tam nie było, a awol był tam przejazdem, to skąd miał wiedzieć, czy ten ATM
został zlikwidowany, czy może akurat sie zepsuł i został wywieziony do naprawy/konserwacji?
Znam 2 inne takie przypadki, że bankomat zniknął na tydzień czy dwa, a potem wrócił na swoje miejsce,
będąc gdzieś raz, okazyjnie nie odważę się stwierdzić, że dany POI-bankomat jest do usunięcia,
ewentualnie mogę wpisać komentarz, że byłem i nie widziałem.

Bankomat to nie nieruchomość, jeśli ktoś stawia w serwisie stację Bliska, widząc w tym samym miejscu
ikonę Orlenu, to zgoda, powinien zaproponować zmianę kategorii, ale nie w przypadku bankomatów,
których może w jeddnym CH stać kilka obok siebie. Nie popadajmy w paranoję, był Euronet - był POI,
bankomat zlikwidowali, więc POI jest do usunięcia i tyle, koniec historii tego POI.
Postawili inny, więc ktoś wstawił POI, który należy zatwierdzić.
Bankomat, zwłaszcza taki wolnostojacy to nie nieruchomość, która zostaje w danym miejscu,
gdzie zmienia się tylko szyldy, a budynek zostaje wciąż ten sam.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 03, 2009, 17:45:28 »
Temat POI nr 3831 został zamknięty. Punkt został wykasowany.
Propozycja zmiany kategorii punktu z dnia 2008-12-10 nie powinna zostać przyjęta  :-|, a jedynie opatrzona notatką o przyczynę zmiany kategorii.

Ponieważ jak czytam, sieć Euronet nie posiada już w tym obiekcie bankomatu więc punkt, który pierwotnie na taki bankomat wskazywał, kasuję.
Punkt został opatrzony stosowną notatką wewnętrzną dla moderatorów.
Od ww. decyzji przysługuje odwołanie do Supportu Miplo.pl.

Pozdrawiam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2009, 18:10:24 »
Skoro jest zdjęcie i widać, że bankomat jest na zewnątrz,
to mógłbyś go jeszcze przestawić na ścianę budynku (w miejsce tego usuniętego).

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2009, 18:22:00 »
Przy Góralskiej mieszkałem (juz teraz nie, ale bywam tam u rodziców) od 1974 roku.
Bankomat raptownie pewnego dnia zmienił oznaczenia z Euronet na obecne.

ps
Czy ktoś zapraszał do dyskusji osoby:
1. propagujące wstawianie do serwisu POI nawet znaków drogowych
2. potwierdzające logikę w nadawaniu nazwy miasta jako nazwę POI
3. wsadzające nos w zadbane i pilnowane kategorie, zamiast zająć się tymi bez moderatorów ???
bo jakby co, to ja sobie nie życzę aby takowe ....... wypowiadały w poważnych i zbyt trudnych dla nich sprawach.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2009, 18:39:42 »
Cytat: Dolek

Prorok czy co? A skąd wiesz że, w ogóle był jakiś błąd?
Skąd wiesz, że w marcu ten Euronet został zamieniony na c4u? Może przez jakiś czas stały oba?
Powhatan wstawił Euroneta przy wejściu, awol postawił c4u w środku sklepu, więc miejse było inne.

Może dlatego że każdego dnia przejeżdżałem a nadal przynajmniej 2-3 razy w tygodniu przejeżdżam dokładnie koło tego bankomatu ??
Gdybym nie wiedział, to bym nie pisał, zresztą Powhatan' potwierdził to chyba postem powyżej.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2009, 18:41:31 »

Przyznaję rację - zaraz to zrobię.

Przy Góralskiej mieszkałem (juz teraz nie, ale bywam tam u rodziców) od 1974 roku.
Bankomat raptownie pewnego dnia zmienił oznaczenia z Euronet na obecne.

ps
Czy ktoś zapraszał do dyskusji osoby:
1. propagujące wstawianie do serwisu POI nawet znaków drogowych
2. potwierdzające logikę w nadawaniu nazwy miasta jako nazwę POI
3. wsadzające nos w zadbane i pilnowane kategorie, zamiast zająć się tymi bez moderatorów ???
bo jakby co, to ja sobie nie życzę aby takowe ....... wypowiadały w poważnych i zbyt trudnych dla nich sprawach.

Nie bardzo rozumiem Pana logikę myślenia.
Jeśli dobrze zrozumiałem regulamin forum pdaclub to każdy ma prawo się wypowiedzieć na tym forum, jeśli jego wypowiedzi nie łamią prawa oraz regulaminu forum pdaclub.
I nie ma tu nic do rzeczy czy ktoś podaje takie czy inne punkty oraz ma takie czy inne poglądy na jakieś tematy.

Głos zabrałem ja - jestem moderatorem globalnym miplo.
Głos zabrał nocnyMarek - edytował przynajmniej jeden z tych POI za czasów gdy był moderatorem.
Głos zabrał Dolek - już napisał z jakiej przyczyny. Nie sprawdzałem, czy ma uprawnienia do tego terenu, ale jeśli tak to mógł on równie dobrze podjąć decyzję w tej sprawie.

O co Panu tym razem chodzi?

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2009, 19:04:49 »
Jak widzę wątek przemienił się w pytania do ppepe to i ja o coś się zapytam  :P

Czy nie dałoby się inaczej rozwiązać oznaczania tego typu jak na zrzutach poniżej (ilość oznaczeń).
Wg. mnie tragicznie wpływa na czytelność mapy, dzisiaj przez przypadek jechałem tą trasą i nie miałem wyłączonych tych POI, w pewnym momencie zgłupiałem bo mi całym ekranie niebieskie "kropy" wywaliło :).

Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 03, 2009, 19:17:01 »
Czy nie dałoby się inaczej rozwiązać oznaczania tego typu jak na zrzutach poniżej (ilość oznaczeń).
Wg. mnie tragicznie wpływa na czytelność mapy, dzisiaj przez przypadek jechałem tą trasą i nie miałem wyłączonych tych POI, w pewnym momencie zgłupiałem bo mi całym ekranie niebieskie "kropy" wywaliło :)

A jak to inaczej oznaczyć?
Na DW 713 - Rokicińska - ścieżki są na pewnym odcinku dwie, po obu stronach ulicy. Dla nieznających terenu - dwie ulice po 3 pasy + szeroki pas zieleni.
Oznakowałem wszystkie miejsca gdzie ruch pojazdów przecina się z ścieżką rowerową oraz opisałem początki tras.
Nie zagęszczałem POI poniżej ustalonego limitu w ustawieniach kategorii.
Tak samo są oznakowanie ścieżki w np. Gdańsku czy Poznaniu.

Sam również mam czasami "niebiesko przed oczami"  :O bo pobieram całość bazy (łącznie z oczekującymi dla terenu całej EU) i wyświetlam wszystko, celem weryfikacji podczas jazdy.

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
Odp: Dojrzewające punkty - przypadek szczególny
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 03, 2009, 20:24:07 »
Oznakowałem wszystkie miejsca gdzie ruch pojazdów przecina się z ścieżką rowerową oraz opisałem początki tras.
Nie zagęszczałem POI poniżej ustalonego limitu w ustawieniach kategorii.
Tak samo są oznakowanie ścieżki w np. Gdańsku czy Poznaniu.

Nie chodzi mi konkretnie kto i w jakim mieście, po prostu chcę się zająć swoim miastem i tam natrafiłem na podobną sytuację tylko z ograniczeniem prędkości do 40 km/h, a że dzisiaj byłem w Łodzi i miałem "niebieską trasę" to się zapytałem :).
Czy AutoMapa korzysta w jakikolwiek sposób z tego typu oznaczeń czy są to tylko graficzne punkty ? O ile 40 km/h można jeszcze rozumieć ale te "rowerki" przy każdym przecięciu się z ruchem pojazdów nie wiem czemu ma służyć- rowerzysta i tak będzie widział czy ma przed sobą dalej ścieżkę rowerową.

Jeżeli to jest normalne to nie ma problemu - "łatwe" punkty tylko czy przez takie akcje nie "puchnie" baza a co za tym idzie spowalnia nawigację i zmniejsza czytelność przy średniej przydatności.

ps. Tak na marginesie ciekawostka próżno szukać w AutoMapie i Targeo adres Łódź al. Piłsudskiego 187 ale to już nie ten dział :).
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 03, 2009, 20:49:17 »
Czy ktoś zapraszał do dyskusji osoby: [...]

Na naszym forum, każdy Clubowicz ma prawo wypowiadać się na taki temat jaki zechce, do póki nie pozostaje w sprzeczności z regulaminem. Byłbym wdzięczny abyś powstrzymał sie od tego typu komentarzy w przyszłości.

*

Offline miszelk

• **
  • 186
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung GSII
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 04, 2009, 20:21:04 »
Osobiście wprowadzałem w Krakowie POI scieżki rowerowe i skupiłem się tylko na węzłach komunikacyjnych. I napewno tak niebiesko nie jest