Dobra alternatywa dla MiploSync

• 51 Odpowiedzi
  • 14641 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
Dobra alternatywa dla MiploSync
« dnia: Grudzień 24, 2007, 20:54:30 »
Witam

Jestem już zmęczony MiploSync i problemami jakie mi ten program przynosi. W zasadzie mam z nim więcej problemów i szkód niż pożytku (możliwe że po prostu nie potrafię z niego korzystać prawidłowo) i dlatego szukam jakiejś rozsądnej alternatywy, która pozwoli mi wykorzystywać Automapę i informacje o interesujących mnie POI i najlepiej gdy będzie to zbliżone działaniem i funkcjonalnością do starej bazy z poi.mobilne.net

Przydają mi się w miarę aktualne informacje o POI
1      Fotoradary przenośne              
2      Fotoradary stacjonarne              
3      Radary, kontrola drogowa           
4      Radiowozy z kamerą              
5      Roboty drogowe       
6      Zablokowane odcinki

+ POI standardowo dostępne do AM

A teraz krótki opis, dlaczego MiploSync jest dla mnie programem, którego wolałbym nie używać

1. Po instalacji MS na karcie pamięci w głównej pamięci PDA ubyło 900 kB i nie wiadomo co je zabiera. Support MiploSync twierdzi, że cały program zajmuje około 600 kB i jest to niemożliwe. Z tym, że ja omamów nie mam i sprawdziłem na rózne sposoby. I tak MS na karcie = 600kB na karcie + 900 kB w PDA. MS w PDA = 1400  kB w PDA i 0kB na karcie.

2. Synchronizacja wybranych kategorii to przesył danych rzędu 1.8MB, co oznacza koszt przy połączeniu GPRS rzędu 9 z. Nie wiem, może dlatego, że w ustawieniach miplo.pl miałem zaznaczone dźwięki? Choć moim zdaniem powinien pobrać dźwięki raz i koniec. Support miplo twierdzi, że to niemożliwe, bo takie ilości danych są pobierane jednorazowo przy pierwszej synchronizacji. Niestety moje rachunki za połączenia GPRS twierdzą inaczej i w związku z tym funkcjonalność jaką daje MiploSync związana z synchronizacją danych na bieżąco mija się z celem. Po prostu dla mnie wychodzi zbyt drogo.

3. Instalacja nowej wersji. Możliwe, że nie potrafię tego zrobić prawidłowo, ale co nowa wersja to kończy się u mnie tak, że w AM mam totalny bałagan w menu POI ostrzeganie, tzn. mam setki bliżej niezdefiniowanych kategorii o dziwnych nazwach złożonych z krzaczków i dziwnych znaków, AM ładuje się kilka minut a używanie programu do nawigacji staje się zbędne, bo nie mam dostępu do żadnych POI. Częściowo naprawić ten problem pomaga skasowanie categories.data z katalogu Data Files Automapy. Ale i tak po takim padzie próba konfiguracji ostrzegania POI to droga przez mękę.

I właśnie dlatego szukam alternatywy dla MiploSync, który dla mnie jest programem który przynosi mi więcej szkód niż pożytków, a nie chciał bym rezygnować z niektórych kategorii POI.
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: Dobra alternatywa dla MiploSync
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 24, 2007, 22:02:19 »
Dla MiploSync nie ma alternatywy - nie ma drugiego takiego programu.

Jednak Tobie chodzi chyba o alternatywę na MIPLO.pl  :D
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 24, 2007, 22:02:57 »
Wszyscy poszukujemy kamienia filozoficznego, św. Graala lub dobrej alternatywy dla MIPLOsync. Na razie w tym meczu jest 0:3.
I nic nie zapowiada, żeby wynik uległ zmianie. Baza POIs bez programu do ich synchronizacji nie jest wiele warta. A czy (jeszcze) komuś AM udostępni dane niezbędne do opracowania takiej aplikacji? Zgadnij koteczku (jak mawiał ś.p. Kisiel).

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 24, 2007, 22:49:45 »
Wszyscy poszukujemy kamienia filozoficznego, św. Graala lub dobrej alternatywy dla MIPLOsync. Na razie w tym meczu jest 0:3.
I nic nie zapowiada, żeby wynik uległ zmianie. Baza POIs bez programu do ich synchronizacji nie jest wiele warta. A czy (jeszcze) komuś AM udostępni dane niezbędne do opracowania takiej aplikacji? Zgadnij koteczku (jak mawiał ś.p. Kisiel).

Tak naprawdę nie potrzebuję mieć MiploSync aby móc korzystać z POI. Wystarczy dostęp do bazy. Nawet pomyślałem, że może mógłbym sobie zainstalować miplosync na PC, tam tworzyć plik z POI i dodawać go potem do PDA.

Przy okazji sprawdziłem, czy co synchronizacja pobierane są dźwięki z serwisu miplo.pl, i faktycznie data ostatniej synchronizacji jest datą utworzenia pliku. Jednym słowem co synchronizacja to pobieranie dźwięków z miplo.pl. I stąd wysokie koszty  :S

Odłączyłem wszystkie dźwięki i ikonki z subskrybowanych kateogrii, a pobierany plik ma blisko 700 kB. Choć support miplo twierdzi, że powinien pobierać tylko różnice, więc od 24 do 26 grudnia to powinno być kilkadziesiąt  bajtów a nie ponad 0,5MB  :S
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2007, 11:45:38 wysłana przez oldzie »

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 24, 2007, 23:56:48 »

powiem tak:
- uzywam POI z miplo.pl
- zeby bylo smieszniej uzywam ich w Tomtomie (a jak przekopie sie przez gpi to i w garminie)
- nie mam konta / licencji / akceptacji regulaminu miplo itd itp bo takie rzeczy nie sa wymagane do tego by przegladac strone www,
- mam program ktory wg mnie zmienia wynik ktory podal Moi na 1:2 (prace na sw. Graalem i kamieniem odlozylem dla potomkow),
- nie mam kontaktow targeo, automapa itp,
- ale jednoczesnie nie widze powodow dla ktorych moglbym udostepnic publicznie program - poniewaz miplo zmieni strukture pewnych rzeczy i znowu bede musial poswiecic wieczor/noc zeby dzialalo mi sciaganie POI, a jestem leniwy
- pisze to dlatego ze wierze w zbiorowa madrosc i w publiczny dostep do takich danych (nie powinien byc obwarowany tymi regulaminami itd) - jesli ktos da rozsadne rozwiazanie jestem jak najbardziej sklonny pomoc
- maile i wiadomosci (podziel sie programem / poi bo *) wrzucam do kosza - licze na konstruktywne a nie wegetatywne rozwiazania

pozdr
S

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 25, 2007, 02:35:36 »
Odpowiem tak:
z Twoim programem jest dokładnie tak, jak z Graalem, jeśli istnieje - ma go jedna osoba. Czy w ogóle istnieje? To pozostanie tajemnicą.
Nie zmierzam do tego, by powątpiewać w Twoje rozwiązanie - to tylko dla podtrzymania konwencji. Ważne jest, że ono nie załatwia sprawy. Choćby dlatego, iż nie może zostać upublicznione. AutoMapa rygorystycznie egzekwuje swoje prawa do zastrzeżonych rozwiązań.

Czy dobrze robi? W kwestii (nie)upublicznienia struktury POI i jej powiązań z aplikacją? To pytania jak spór o cenę AM.
90% odpowie, że AM sama sobie robi kuku, ograniczając własny rynek. Czy będą mieli rację? Hmmm....

Ilość użytkowników nawigacji podwaja się corocznie. W perspektywie 3-5 lat rynek się nasyci. Już teraz ciężko spotkać na skrzyżowaniu samochód, który nie miałby na szybie lub desce rozdzielczej PDA/PNA, albo przynajmniej "rusztu" do jego zamontowania.
Aplikacji obsługujących mapy Polski jest kilka. Niebawem mapy te osiągną wyrównany, bardzo przyzwoity poziom szczegółowości i dokładności. Bo digitalizacja danych przestrzennych postępuje galopująco. Same aplikacje przestaną różnić się znaczący sposób.
Co zatem pozostanie producentom systemów navi, by wybić się spośród identycznych rozwiązań? Tylko jakaś wartość dodana.

Taką wartością jest m.in. MIPLO(sync). Czy raczej - może/mogłoby być. Albo jeszcze inaczej - jest wartością potencjalną. Ale jest. Wypuszczenie z ręki kontroli nad koncesjonowaniem integracji AM z różnymi aplikacjami oznaczałoby oddanie rynku wartości dodanych. Choćby potencjalnych.

Obawiam się, że wynik 0:3 utrzyma się długo. Czy wyjdzie AM na zdrowie? Pozhyvyom uvidim.

Tak czy inaczej, opierając się na przesłankach jak wyżej, jako abonent AutoMapy wspieram MIPLO. Bo mam świadomość, że inne rozwiązania są skazane na bycie obcym ciałem w organizmie AM. Będą protezą. Nie chciałoby mi się tracić energii na produkt niepełnowartościowy z założenia.

AutoMapa nie jest jedyną aplikacją, której używam na codzień. W prawie równym stopniu korzystam z GPMapy na Garminie, znacznie rzadziej z TTN lub iGO.
Tylko powiedzcie mi, czy którykolwiek z tych programów ma namacalną perspektywę na stworzenie serwisu wartości dodanych dla Polski? Tak, jak MIPLO dla AM. Ja o czymś takim nie słyszałem.
No, ale może przykładam ucho nie tam gdzie trzeba...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2007, 02:43:24 wysłana przez Moi »

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 25, 2007, 09:04:39 »
To co piszesz jest niewątpliwie słuszne, tylko czemu daje się użytkownikom do wyboru produkt, który w mojej ocenie powinien być już na starcie opisany jako wersja hmm, co najwyżej beta.

Problemy, jakie mi stwarza ten program, oraz w zasadzie brak sensownej pomocy ze strony producenta sprawiają, że na dzień dzisiejszy MiploSync jest dla mnie praktycznie bezwartościowy. A jednocześnie w zasadzie nie ma ani wyboru ani alternatywy.

Do tego dochodzi postawa producenta AM, który twierdzi, że miplo.pl to nie jest jego produkt i w związku z tym nie może udzielić pomocy w rozwiązaniu problemów związanych z działaniem i wpływem tej aplikacji na AM (wiem, bo dzwoniłem przy poprzednim problemie z uszkodzonymi wpisami o wyświetlaniu POI). Dopiero tu, na forum pdaclub.pl znalazłem rozwiązanie z plikiem categories.data.

I na koniec, w świetle twojej wypowiedzi zastanawia mnie problem związany z monopolem, jaki niewątpliwie przy pomocy miplo.pl buduje Automapa. A wiadomo, że monopol nigdy nie służy dobrze klientom. Co najwyżej sprzedawcy. 

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 26, 2007, 00:59:16 »
Wg mnie obecny miplosync nie ma poważniejszych wad a doświadczenie pokazuje, że w 95% problemy leżą po stronie użytkownika i wogóle jest sexy :-)
ISTQB Certified Tester

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 26, 2007, 02:17:57 »
Tak a propos wartości dodanych - przetestowaliście już MiploLoc'a?

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 26, 2007, 09:39:00 »
Wg mnie obecny miplosync nie ma poważniejszych wad a doświadczenie pokazuje, że w 95% problemy leżą po stronie użytkownika i wogóle jest sexy :-)

Nie twierdzę, że tak nie jest. Ale te 95% problemów leżących po mojej stronie i kilka mniej poważnych wad sprawiają, że z utęsknieniem czekam na wersję 2.0.0.0

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 26, 2007, 09:46:19 »
Ja też na szczęście nie mam problemów z MiploSync ale dlaczego Ty nie uzyskałeś pomocy to bardzo mnie  dziwi. Ja jak miałem jakiś problem z AM to zawsze mogłem liczyć na pomoc supportu. Przez olewanie klienta AM robi sobie antyreklamę choćby w postaci tego wątku.
Jeśli chodzi o monopol to nic nie trwa wiecznie (patrz TP) więc bądźmy dobrej myśli  :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 26, 2007, 09:54:04 »

TAK i MiploLoc działa dość dobrze,  :ok:
jedynym minusem jest to, że Miplo musi być aktywny na Todayu
----------------------------
the born to be wild

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 26, 2007, 11:36:50 »
Ja też na szczęście nie mam problemów z MiploSync ale dlaczego Ty nie uzyskałeś pomocy to bardzo mnie  dziwi. Ja jak miałem jakiś problem z AM to zawsze mogłem liczyć na pomoc supportu. Przez olewanie klienta AM robi sobie antyreklamę choćby w postaci tego wątku.
Jeśli chodzi o monopol to nic nie trwa wiecznie (patrz TP) więc bądźmy dobrej myśli  :ok:

Nie nie, ja dostałem odpowiedź z supportu, tylko niestety nie wyjaśniła ona żadnej z moich wątpliwości ani nie rozwiązała problemów jakie miałem czy mam z MiploSync i AM.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 26, 2007, 11:42:34 »
Najlepiej by było żeby ktoś zrobił porządny serwis który umożliwiałby wszystkim użytkownikom dodawanie swoich punktów niezależnie od stosowanego przez nich programu nawigacyjnego. Serwis by robił konwersję na bieżąco w zależności od tego co potrzebuje konkretny użytkownik. Monopol zostałby przełamany i wszyscy użytkownicy GPS by na tym skorzystali.

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 27, 2007, 07:17:00 »

TAK i MiploLoc działa dość dobrze,  :ok:
jedynym minusem jest to, że Miplo musi być aktywny na Todayu

Czy to znaczy że możesz zlokalizować swój samochód.Ja próbuje na różne sposoby opisane na stronie MiploLoc i nic mi nie wychodzi.Czy możesz udzielić mi porady co zrobić abym mógł namierzyć swój samochód.

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 27, 2007, 09:05:33 »
Dla MiploSync nie ma alternatywy - nie ma drugiego takiego programu.

Jednak Tobie chodzi chyba o alternatywę na MIPLO.pl  :D

Samo MiploSync nie jest mi niezbędne. Natomiast sam serwis miplo.pl też mi nie przeszkadza. Jako legalny użytkownik AM mam dostęp zarówno do miplo.pl jaki i możliwość korzystania z MiploSynca. Z tym, że nie ukrywam, że mi osobiście ten program nie pasuje, jest jak dla mnie ciągle wersją rozwojową. I dlatego chciałbym wiedzieć, czy jest możliwość korzystania z POI (czy to z miplo.pl czy z innej bazy) bez konieczności używania na PDA MiploSync. Ewentualnie jako alternatywa, czy ktoś próbował instalować MiploSync na PC (teoretycznie jest taka opcja w najnowszej wersji i tworzyć plik POI na PC a następnie przesyłać go na PDA. I jesli tak, to czy taka hybryda działa?

*

• 6498
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 27, 2007, 09:37:00 »
Czy to znaczy że możesz zlokalizować swój samochód.Ja próbuje na różne sposoby opisane na stronie MiploLoc i nic mi nie wychodzi.Czy możesz udzielić mi porady co zrobić abym mógł namierzyć swój samochód.

A czy masz PDA połączony z telefonem GSM/GPRS?

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 27, 2007, 09:49:22 »
w pierwszym poscie było

co oznacza koszt przy połączeniu GPRS rzędu 9 z
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 27, 2007, 10:01:47 »
w pierwszym poscie było

co oznacza koszt przy połączeniu GPRS rzędu 9 z

No przy synchronizacji rzędu 1.7 MB tyle wychodzi. Po usunięciu dźwięków i ikonek w miplo.pl mam synchronizację rzędu 600 kB (czyli w liczbach bardzo wymiernych 3 zł), co nadal jak dla mnie jest niezdrowo dużo, bo wygląda to tak, że ciągle pobierana jest cała baza a nie tylko zmiany.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2007, 10:13:46 wysłana przez oldzie »

*

• 6498
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 27, 2007, 10:30:49 »
Pytanie Marka_n dotyczyło MiploLoc'a, nie MiploSync'a
Nie widzę racjonalnych powodów do synchronizowania POI przez GPRS, póki nie ma funkcji Traffic Info.

*

mik39

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 27, 2007, 10:32:35 »
Ja chcialbym rowniez miec alternatywe dla Miplo! Pisalem wielokrotnie do ich supportu. Sa szybcy w odpowiezi i im sie to chwali ale:
Nie rozumieja problemu jakim jest brak polskich liter i w zwiazku z tym mam krzaczki co oznacza ze w AutoMapie kategorie, ktore maja krzaczki zamiast polskich liter sa zle wyswietlane. Poradzilem sobie z tym recznie edytujac "walnieta" kategorie i zmieniajac krzaczki na NIE-krzaczki. Nie mniej za kazdym gdy robie update to znowu sa nadpisywane te kategorie i zabawa zaczyna sie od nowa.

Prosze mi wierzyc:totalnie upierdliwe. Miplo zaklada, ze skoro uzywa sie polskiego produktu to uzytkownik.......jest polakiem ,ma polski system na PC, polski na PDA i je karpia na Swieta. Otoz swiat nie jest plaski, tylko troj-wymiarowy gdzie jezyki to kwestia umowna a przyjelo sie ze "standardem", ktory nie gryzie sie z niczym jest w systemach komputerowych jezyk angielski czyli bez krzaczkow, polskich, chinskich, niemieckich i innych.

Moje pliki wyslane do nich nie poproawily analizy bledu. Support nie moze wywolac bledu co stawia mnie na pozycji.....chorego umyslowo bo przeciez bla i ble  jest u mnie a nie u nich.
W sumie tych email bylo okolo 20 kilku i nie przynioslo to zadnego skutku.
Sugerowalem aby stworzyc kategorie bez polskich znakow, skoro np. jest wersja Miplo w jezyku angielskim to czemu kategorie juz nie.

Bez odpowiedzi.
Reasumujac:monpol do niczego nie doprowadzi i mysle ze moje i nie tylko uzalalnie sie nad zlym programem do synchronizacji jakim jest Miplo nie wniesie nic do dyskusji.

Jesli istniala by jakas "open source" baza to zapewne byloby moze nie pieknie ale ciut lepiej a tak to jestesmy calkowicie "skazani" na monopoliste, nawet jesli jest on z zalozenia otwarty na uwagi lecz do 100% satysfakcji droga jest daleka.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2007, 10:34:51 wysłana przez mik39 »

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 27, 2007, 10:55:30 »
Nie widzę racjonalnych powodów do synchronizowania POI przez GPRS, póki nie ma funkcji Traffic Info.

No może poza tym, że prawdziwą funkcjonalnością MiploSync i miplo.pl powinno być to, że masz dostęp do bazy POI w czasie rzeczywistym, i to podczas jazdy, dzięki czemu można by mieć w miarę aktualne dane podczas podróży. Z tym, że nie za takie pieniądze jak wychodzi teraz.

A w innym przypadku konieczność używania MiploSynca mija się dla mnie z celem. Bo skoro już siedzę sobie przy komputerze, to wystarczy mi dostęp do bazy POI i dodanie tych informacji do programu AM. Tak jak to kiedyś było jak baza była dostępna w poi.mobilne.net. Do takiej operacji MploSync ani miplo.pl nie jest potrzebne.

I jeszcze uwaga na temat wartości dodanej Automapy. Tak przemyślałem, i żeby to była wartość dodana AM, to dostęp do POI i aktualizacja powinan być dostępna z poziomu AM, bez konieczności używania pośredników. I to do tego tak skonstruowanych, że koniecznie muszą być na Todayu.  :-|

*

• 6498
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 27, 2007, 11:10:27 »
Mik39
zgadzam się, że wersja bezogonkowa jest niezbędna. Mam nadzieję, że duble bazy w ENG i GER powstaną wraz z wersjami językowymi serwisu. Sprawa nie jest skomplikowana, bo ze dwa-trzy lata temu, kiedy pasjonowałem się konwersją POIs, miałem w Excelu arkusz, który zamieniał polskie znaki na łacińskie. Szło błyskawicznie. Alternatywne językowo kategorie dla dubeltowych baz POI też pewnie nie powinny być problemem.

Kwestią jest, czy priorytetem są dla AM/MIPLO potencjalni użytkownicy obcojęzyczni, czy też pozyskanie nowych / utrzymanie dotychczasowych ziomali.

Ja bardzo chętnie odszczekam swój brak wiary w alternatywę MIPLO. Ale kiedy przypomnę sobie ile problemów było z poi.mobilne.net i z AMPOIsync'em, kiedy pomyślę, że chłopacy z mobilne.net jechali z poprawkami po kilkanaście godzin na dobę, kiedy uświadomię sobie wsparcie AM dla MIPLO i niemal gwarancję braku tegoż dla produktu konkurencyjnego, to bardzo sceptycznie podchodzę do pomysłu opensource.
Kiedy Rawco i Maap pisali w okresie burzy z podpisaniem współpracy z AM, że kobity ich z chałupy wyganiają, bo chciałyby trzy razy dziennie zjeść a kasy zero, to pojawiały się propozycje, że ktoś może kopsnąć miejsce na serwerze. A problemem jest to, że taki projekt wymaga czasu, z wielkości którego nikt nie zdaje sobie sprawy. Nie wierzę w pociągnięcie takiego serwisu metodami amatorskimi.
Chyba, że mówimy o prostym ściąganiu pojedynczych kategorii. Czy to jednak można nazwać alternatywą dla MIPLO?

*

mik39

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 27, 2007, 11:19:43 »
Mik39
zgadzam się, że wersja bezogonkowa jest niezbędna. Mam nadzieję, że duble bazy w ENG i GER powstaną wraz z wersjami językowymi serwisu. Sprawa nie jest skomplikowana, bo ze dwa-trzy lata temu, kiedy pasjonowałem się konwersją POIs, miałem w Excelu arkusz, który zamieniał polskie znaki na łacińskie. Szło błyskawicznie. Alternatywne językowo kategorie dla dubeltowych baz POI też pewnie nie powinny być problemem.

Kwestią jest, czy priorytetem są dla AM/MIPLO potencjalni użytkownicy obcojęzyczni, czy też pozyskanie nowych / utrzymanie dotychczasowych ziomali.

No i ciesze sie ze nie jestem sam poniewaz juz myslalem ze mam jakas chorobe psychiczna i jedyne wyjscie z tej opresji jest lobotomia.
Baza danych BEZ polskich znakow jest naprawde potrzebna. Skoro mozna miec AutoMape w jezyku angielskim lub niemieckim, skoro mozna miec Miplo w jezyku angielskim to calkowicie nie rozumiem i tutaj jest brak konsekwencji, dlaczego nie ma wersji uniwersalnej pozbawionej wlasnie polskich znakow.

Jesli chodzi o open source, to moze sie pospieszylem z tym i zdaje sobie sprawy z ogromu pracy jaki jest potrzebny aby to wszystko chodzilo.
Mam jednak nie odparte wrazenie, ze caly czas jestesmy na etapie Beta w Miplo. Rozumiem, ze program z baza danych caly czas sie rozwija i nigdy nie bedzie koncowy lecz to co jest teraz to prosze mi wierzyc, a mam iles tam lat doswiadczenia, to cale szczescie ze jest on "bezplatny" poniewaz w innym przypadku na wolnym rynku (nie mowie tu o Polsce) nie zostalo by po nim sladu w ciagu kilku dni.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 27, 2007, 12:12:40 »
600 kB (czyli w liczbach bardzo wymiernych 3 zł)
To chyba w w Roamingu  :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 27, 2007, 12:17:44 »
600 kB (czyli w liczbach bardzo wymiernych 3 zł)
To chyba w w Roamingu  :)

0,05 PLN za 10kB x 60 = 3 zł, i nie potrzeba roamingu

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 27, 2007, 12:47:02 »
No dobra już dobra... chciałem zażartować... a Ty tak poważnie...
Sęk w tym, że korzystanie z synchronizacji cyklicznych gdy nie ma się stałego idostepu do Internetu (iPLUS, Blueconnect...itp) nie ma sensu ekonomicznego. W takiej sytuacji lepiej synchronizować przez WiFI w domu lub raz na tydzień czy w miesiącu.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline oldzie

• 397
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 27, 2007, 12:54:54 »
No dobra już dobra... chciałem zażartować... a Ty tak poważnie...
Sęk w tym, że korzystanie z synchronizacji cyklicznych gdy nie ma się stałego idostepu do Internetu (iPLUS, Blueconnect...itp) nie ma sensu ekonomicznego. W takiej sytuacji lepiej synchronizować przez WiFI w domu lub raz na tydzień czy w miesiącu.....

A, nie zrozumiałem żartu. To przez osłabienie świętami.

A wracając do meritum, faktycznie, z ekonomicznego punktu widzenia na dzień dzisiejszy cykliczna synchronizacja MiploSync nie ma sensu. Tylko czyż nie jest w tej sytuacji faktem, że przy takim podejściu MiploSync mi nie jest potrzebny? Cyklicznie to mogę sobie dodawać POI bez MiploSync.

No i jeszcze jedno. Ja subskrybuję tylko kilka kategorii. To dlaczego przy synchronizacji za każdym razem tak dużo danych zasysam? Czy to nie bład aplikacji? W końcu powinienem pobierać tylko różnice pomiędzy wartością na PDA  i miplo.pl, a nie wierzę, że aż tyle się zmienia w ciągu kilku dni. Ostatnio w testach 24 i 26 grudnia. To chyba jest błąd MiploSynca, któy zresztą zgłosiłem do supportu miplo, i dostałem odpowiedź, że program powinien pobierać tylko różnicę. Ale w mojej ocenie nie pobiera różnicy, tylko całość za każdym razem (dowód w postaci synchronizacji z opcjami dźwięków i ikon). 

*

Offline mattoid

• *
  • 59
  • Sprzęt: Asus A696 + WM5 + SDHC 4GB
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 27, 2007, 18:53:12 »
Ja chcialbym rowniez miec alternatywe dla Miplo! Pisalem wielokrotnie do ich supportu. Sa szybcy w odpowiezi i im sie to chwali ale:
Nie rozumieja problemu jakim jest brak polskich liter i w zwiazku z tym mam krzaczki co oznacza ze w AutoMapie kategorie, ktore maja krzaczki zamiast polskich liter sa zle wyswietlane. Poradzilem sobie z tym recznie edytujac "walnieta" kategorie i zmieniajac krzaczki na NIE-krzaczki. Nie mniej za kazdym gdy robie update to znowu sa nadpisywane te kategorie i zabawa zaczyna sie od nowa.

Prosze mi wierzyc:totalnie upierdliwe.
...

Jesli istniala by jakas "open source" baza to zapewne byloby moze nie pieknie ale ciut lepiej a tak to jestesmy calkowicie "skazani" na monopoliste, nawet jesli jest on z zalozenia otwarty na uwagi lecz do 100% satysfakcji droga jest daleka.

Mam dla Ciebie propozycję. Wykonaj poniższe kroki:
1. Wykonaj synchronizację za pomocą Miplo
2. Przekopiuj do innego folderu plik categories.data, a następnie zmień jego nazwę na categories.data.old.
3. Odpal AM i pozmieniaj nazwy categorii na właściwe (WSZYSTKICH!!!).
4. Ponownie skopiuj plik categories.data do folderu z pkt. 1.
5. Spakuj powyższy folder zip-em, czy innym rar-em i daj znać. Podam Ci maila i postaram się w ramach sylwestrowych rozrywek na szybko napisać coś do automatycznej zmiany tych kategorii.

Plik wskazany w pkt. 1 i 3 jest znaleziony po pobieżnym przejrzeniu folderu z AM. Jeśli kategorie są przechowywane w innych plikach, to proszę o korektę i spakowanie obu wersji prawidłowego pliku.

*

mik39

« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 28, 2007, 09:11:14 »

Prosze mi wierzyc:totalnie upierdliwe.
...

Mam dla Ciebie propozycję. Wykonaj poniższe kroki:
1. Wykonaj synchronizację za pomocą Miplo
2. Przekopiuj do innego folderu plik categories.data, a następnie zmień jego nazwę na categories.data.old.
3. Odpal AM i pozmieniaj nazwy categorii na właściwe (WSZYSTKICH!!!).
4. Ponownie skopiuj plik categories.data do folderu z pkt. 1.
5. Spakuj powyższy folder zip-em, czy innym rar-em i daj znać. Podam Ci maila i postaram się w ramach sylwestrowych rozrywek na szybko napisać coś do automatycznej zmiany tych kategorii.

Plik wskazany w pkt. 1 i 3 jest znaleziony po pobieżnym przejrzeniu folderu z AM. Jeśli kategorie są przechowywane w innych plikach, to proszę o korektę i spakowanie obu wersji prawidłowego pliku.

Postaram sie to zrobic dzisiaj po pracy jesli mozg wieczorem bedzie online :)
Dziekuje za propozycje wsparcia :)