Do czego się przydają POI Sygnalizacja świetlna

• 44 Odpowiedzi
  • 8262 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Do czego się przydają POI Sygnalizacja świetlna
« dnia: Styczeń 09, 2009, 19:34:25 »
Cytat: Kajotte
3. Sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniach

A mozesz coś więcej na ten temat? Bardzo jestem ciekaw do czego to się przydaje.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 14:25:47 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: 3 najważniejsze kategorie POI /już z odpowiedzią dlaczego taki wątek/
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2009, 21:49:10 »
Nooo ostrzeganie o światłach coby nie przegapić :E :E :E :E :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Dżeju

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2009, 21:54:16 »

Eeee, żartujesz  :O :E :E

*

Offline Kajotte

• 35
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210 + od AM 5.5.1 do najnowszej
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2009, 08:19:23 »

A mozesz coś więcej na ten temat? Bardzo jestem ciekaw do czego to się przydaje.

a np. po to, żebym nie został zaskoczony w obcym mieście lub na prostej drodze. Oczywiście POI ustawione tylko na pokazywanie a nie na ostrzeganie.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2009, 08:47:32 »

a np. po to, żebym nie został zaskoczony w obcym mieście lub na prostej drodze. Oczywiście POI ustawione tylko na pokazywanie a nie na ostrzeganie.

Na podstawie moje doświadczenia mogę stwierdzić, że dużo lepiej widać sygnalizację świetlną stojącą przy drodze niż na ekranie nawigacji, być może mam zbyt mały ekran.   B)

Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2009, 13:29:28 »

A to dopiero będziesz zaskoczony jak na mapie nie będzie sygnalizacji a na drodze i owszem !  :S  :E
Idąc tym tropem to może jeszcze ograniczenia prędkości ? :O
Są jeszcze mniej widoczne na drodze od sygnalizacji bo są o ograniczeniach prędkości informują tylko znaki drogowe (przy sygnalizacji są i znaki i sama sygnalizacja).  :-|
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 10, 2009, 15:18:38 »

Eeee, żartujesz  :O :E :E

W zasadzie żartowałem ale po przeczytaniu kolejnych postów  przypomniałem sobie ile razy widziałem jak ludzie przejeżdżają na czerwonym  i teraz to już nie jestem pewien czy to śmieszne   :S
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline KOMTUR

• 44
  • Kandydat na Wielkiego Mistrza :)
    • jarekmrzyglod.com - fotograf dla Ciebie
  • Sprzęt: Samsung Note4, S5, Note 10.0, Tab4
Odp: Do czego się przydają POI Sygnalizacja świetlna
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2009, 16:49:01 »
To moze ja napisze do czego ja uzywam  POI sygnalizacja swietlna.

Poprostu ulatwia to nawigowanie.

Czasem sa gesto uliczki boczne od glownej i na AM widze, ze to uliczka nastepna za swiatlami, to skrecam w uliczke nastepna za swiatlami. A nie patrze caly czas w ekran czy to napewno aby juz. lub nie licze uliczek po kolei.

Jak czasem glosowo informuje AM, to kazdy wie. I kazdy wie ze lepiej polegac na ekranie.

To sie przydaje jak uliczki sa napstrykane co 50 -100 m.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:48:29 »
To moze ja napisze do czego ja uzywam  POI sygnalizacja swietlna.

Czasem sa gesto uliczki boczne od glownej i na AM widze, ze to uliczka nastepna za swiatlami, to skrecam w uliczke nastepna za swiatlami. A nie patrze caly czas w ekran czy to napewno aby juz. lub nie licze uliczek po kolei.

Jak czasem glosowo informuje AM, to kazdy wie. I kazdy wie ze lepiej polegac na ekranie.

Ja tej kategorii w życiu bym nie zasubskrybował, ale ta argumentacja do mnie serio dotarła.

Na podstawie moje doświadczenia mogę stwierdzić, że dużo lepiej widać sygnalizację świetlną stojącą przy drodze niż na ekranie nawigacji, być może mam zbyt mały ekran.   B)

Pzd

Ale przy fotoradarach już tej zasady mało kto będzie bronił :)

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 10, 2009, 18:25:46 »

No w sumie jak by tak pomyslec to mogloby to byc uzyteczne jakby Automapa podawala taki np.komunikat: "Za swiatlami  druga ulica w lewo albo za swiatlami skrec w prawo".Jednak chyba na dzien dzisiejszy i w niedalekiej przyszlosci mozna o takim czyms pomarzyc

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 10, 2009, 19:29:27 »
POI Sygnalizacja świetlna przydaje się przdewszystkim do zaśmiecania AM jak większość POI z Miplo.pl
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 10, 2009, 19:53:05 »
Jak możesz to wytłumacz mi w jaki sposób jakakolwiek kategoria z Miplo zaśmieca AM bez wiedzy i udziału użytkownika,
bo ja kompletnie nie rozumiem o czym jest ta dyskusja.
Poproszę o przykłady.

*

Offline Kajotte

• 35
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 10, 2009, 19:55:18 »
POI Sygnalizacja świetlna przydaje się przdewszystkim do zaśmiecania AM jak większość POI z Miplo.pl

Ściąganie POI z Miplo nie jest obowiązkowe. Nawet POI standardowo umieszczane w Automapie nie muszą być aktywne. No, chyba, że się mylę i niewłaściwie korzystam z Automapy ;)
Według Ciebie sygnalizacja świetlna to śmieć, według kogoś innego takimi śmieciami są bankomaty, hotele, atrakcje turystyczne a nawet - o dziwo! - wodospady czy stare wiatraki - wszystko to jest dostępne na Miplo.
Włączasz przecież tylko to co Cię interesuje. Pewnie jadąc na wakacje ściągnę sobie z Miplo dodatkowo właśnie atrakcje turystyczne, muzea i zabytki, a co mi tam! Ale teraz bardziej przydaje mi się informacja, czy za następnym zakrętem - teoretycznie szybkiej - obwodnicy jakiegoś miasta nie będzie świateł na skrzyżowaniu.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 10, 2009, 22:54:27 »

mam takiego kolege, uzywa AM i nie wyswietla zadnych POI. Bo nawigacja sluzy do nawigowania, a nie ostrzegania. Wiec jezdzi i placi, bo czasem fotoradar go zlapie, a czasem Policja w standardowym miejscu. Uwaza, ze tak jest ok, mogl uwazac....

Ja tego nie rozumiem, ale to nie moj problem  :D Jezdze czasem z MapaMap i bardzo odczuwam brak POI. Nie chodzi o lamanie przepisow, chodzi o bezstresowa jazde, przyzwyczajenie druga natura czlowieka  :P

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 10, 2009, 23:08:49 »
Ja się dziwię, że ktoś jeszcze subskrybuje "suszarki", ja od co najmniej roku sobie odpuściłem.
Praktycznie na każdym terenie zabudowanym nastawiane tego bez umiaru, obok stoi stacjonarny a na to wszystko przenośny..., to mnie wkurza.

Dodane:
Jakby ktoś pytał co z tym zrobić:
1. Jeden dyspozycyjny moderator do wszystkich kategorii "radarowych",
2. Ustalić hierarchię ważności kategorii:(stacjonarny, przenośny, suszarka)
3. Wywalić wszystko pozostałe (bez pytania), co stoi za blisko stacjonarnego w odległości X (3-4 km).
4. To samo powtórzyć dla przenośnego z pominięciem stacjonarnego.
Koniec
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 23:26:06 wysłana przez igab »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 11, 2009, 00:16:49 »
Jakby ktoś pytał, to od chyba 3 czy 4 dni ja się tym zajmuję, więc za kolejne 3-4 dni możesz wrócić do pobierania tych kategorii - są już przeglądane pod tym i innymi kontami .  :ok:
W drugiej kolejności będą porządki w kat. radiowozy z kamerą.

Ad. 3
3-4 km raczej zbyt dużo ale wezmę postulat pod uwagę.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 11, 2009, 00:26:39 »
Fajnie, coś się dzieje.
Te 3-4 km, to sobie tak strzeliłem, ale o tym można podyskutować - nawet ankietę zrobić :)
Z drugiej strony max. odległość ostrzegania to 2 km (używam tego, dla radiowozów z kamerą), a stacjonarne to 600-700 m w zależności od prędkości (tak, żeby nogę z gazu zdjąć i "wyhamować" bez dotykania hamulca.

Jakby ktoś pytał to ja uważam, że 3 km to min.

*

Offline edwardk

• **
  • 107
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 11, 2009, 14:19:37 »

Ściąganie POI z Miplo nie jest obowiązkowe. Nawet POI standardowo umieszczane w Automapie nie muszą być aktywne. No, chyba, że się mylę i niewłaściwie korzystam z Automapy ;)
Według Ciebie sygnalizacja świetlna to śmieć, według kogoś innego takimi śmieciami są bankomaty, hotele, atrakcje turystyczne a nawet - o dziwo! - wodospady czy stare wiatraki - wszystko to jest dostępne na Miplo.
Włączasz przecież tylko to co Cię interesuje. Pewnie jadąc na wakacje ściągnę sobie z Miplo dodatkowo właśnie atrakcje turystyczne, muzea i zabytki, a co mi tam! Ale teraz bardziej przydaje mi się informacja, czy za następnym zakrętem - teoretycznie szybkiej - obwodnicy jakiegoś miasta nie będzie świateł na skrzyżowaniu.

mam takiego kolege, uzywa AM i nie wyswietla zadnych POI. Bo nawigacja sluzy do nawigowania, a nie ostrzegania. Wiec jezdzi i placi, bo czasem fotoradar go zlapie, a czasem Policja w standardowym miejscu. Uwaza, ze tak jest ok, mogl uwazac....

Ja tego nie rozumiem, ale to nie moj problem  :D Jezdze czasem z MapaMap i bardzo odczuwam brak POI. Nie chodzi o lamanie przepisow, chodzi o bezstresowa jazde, przyzwyczajenie druga natura czlowieka  :P
Jak możesz to wytłumacz mi w jaki sposób jakakolwiek kategoria z Miplo zaśmieca AM bez wiedzy i udziału użytkownika,
bo ja kompletnie nie rozumiem o czym jest ta dyskusja.
Poproszę o przykłady.

Pytanie w wątku jest proste jak drut to i odpowiedź jest prosta tyle i tylko tyle :shock:

igab - ja nic nie pisałem o pobieraniu POI z Miplo.pl tylko o konkretnym POI zgodnie z wątkiem.

Kajotte - o dziwo! zdziwisz się ale ja mam na większość POI przez Ciebie wyliczonych subskrypcje i nie uważam ich za "śmieci".

JaMi - ten konkretny POI o którym dyskutujemy w wątku nie uchroni przed mandatem ani co gorsze przed wypadkiem jeżeli się przejedzie przez skrzyżowanie przy czerwonym świetle.

Pozdrawiam wszystkich   

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 11, 2009, 14:29:41 »
igab - ja nic nie pisałem o pobieraniu POI z Miplo.pl tylko o konkretnym POI zgodnie z wątkiem.

O jakim konkretnym POI? (podaj jakieś współrzędne).
To jest dyskusja o całej kategorii, a ja się wypowiedziałem, trochę bardziej ogólnie.

*

Offline Kajotte

• 35
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 11, 2009, 15:04:11 »
A ja żadnego POI nie uważam za śmieci, bo w końcu ktoś je wprowadza a jeszcze więcej osób z nich korzysta. Jeśli są potrzebne komuś, to OK. Nie ściągam przecież wszystkich.

Wydaje się, że żadne POI nie chroni przed wypadkiem lub mandatem. W założeniach POI ma ułatwiać orientację, nawigację i służyć informacją.
Jak ktoś wymyśli POI chroniące przed wypadkiem i mandatem to zbije fortunę :)

*

Offline edwardk

• **
  • 107
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 11, 2009, 15:56:48 »
Ja się dziwię, że ktoś jeszcze subskrybuje "suszarki", ja od co najmniej roku sobie odpuściłem.
Praktycznie na każdym terenie zabudowanym nastawiane tego bez umiaru, obok stoi stacjonarny a na to wszystko przenośny..., to mnie wkurza.

O jakim konkretnym POI? (podaj jakieś współrzędne).
To jest dyskusja o całej kategorii, a ja się wypowiedziałem, trochę bardziej ogólnie.

Jak się nie zwraca uwagi w jakim temacie jest główny wątek to po prostu jest bicie piany, myślę że należy przerwać tą dyskusję o tych nieszczęsnych " śmieciach" 
Pozdrawiam.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 11, 2009, 16:53:33 »
To nie jest żadne bicie piany, tylko ostatnia moja próba zrobienia porządku na Miplo (przynajmniej w niektórych kategoriach),
jeśli masz coś rozsądnego do powiedzenia to wypowiedz się tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=121824.0
(nie ma chętnych, tylko narzekanie, że jest burdel na Miplo).

*

Offline edwardk

• **
  • 107
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 11, 2009, 18:27:09 »
To nie jest żadne bicie piany, tylko ostatnia moja próba zrobienia porządku na Miplo (przynajmniej w niektórych kategoriach),
jeśli masz coś rozsądnego do powiedzenia to wypowiedz się tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=121824.0
(nie ma chętnych, tylko narzekanie, że jest burdel na Miplo).

1 - Tylko mogę Cię pochwalić że podjąłeś się tak trudnej roli zrobienia porządku z POI w Miplo
2 - Ten temat z powyższego linku mnie nie interesuje bo po prostu nie jeżdżę samochodem                 terenowym.
3 - jeżeli  ja jak się czasami wypowiadam to tylko na konkretny temat w wątku i nie wrzucam wszystkich wątków do jednego worka, jeżeli chodzi o narzekanie to chyba nie o mnie chodzi bo to nie mój charakter i na pewno nie znaj dzież mojego posta gdzie bym narzekał.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 11, 2009, 18:36:55 »
Zaręczam Cię, że kategoria "Bezdroża, dla terenówek" wbrew nazwie nie była założona przez użytkowników (posiadaczy, właścicieli) samochodów terenowych.
Jak sam widzisz, zakładanie wątków na konkretne tematy nie zawsze przynosi rezultaty i trzeba jechać "po bandzie".

PS.
Temat o POI z MIPLO w dziale AutoMapa, założony przez moderatora :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 11, 2009, 19:13:47 »
ad.ps.
Nie tyle założony, co wydzielony z innego.
A pozostał w tym dziale, bo go jeszcze nie przeniosłem, a nie przeniosłem,
 bo ściśle wiąże się z AM, jak z resztą wiekszość wątków o serwisie Miplo i Miplosyncu.
Na tyle ściśle, że już od dawna postuluję aby dział AM wchłonął oba działy o Miplo.
W końcu ten serwis w nowej odsłonie jest obecnie wyłącznie dodatkiem do AutoMapy
dostępnym wyłącznie dla jej użytkowników, nie ma więc żadnych powodów (poza historycznymi)
żeby pozostał jako odrębny dział główny.

Nieraz mam wątpliwości, czy wątek jest bardziej 'automapowy', czy bardziej 'miplowy',
a jeśli 'miplowy' to czy jest bardziej 'miplosyncowy' czy'miploserwisowy'  :|
Przy tak ścisłych związkach tematyczny ten podział jest MZ sztuczny, niepotrzebny
a może nawet szkodliwy (ten sam temat w dziale Miplo jest znacznie mniej 'czytliwy').
Niestety wygląda na to że nikomu więcej to nie przeszkadza ...

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 11, 2009, 19:30:35 »
Podzielam, Twoje zdanie, mam nadzieję, że odpowiednio zinterpretowałeś "  :) " i że to było w P.S. - po prostu kończą mi się argumenty,
"a kolejne choć w temacie są nie na temat".

Już dawno miałem zabrać głos w sprawie podziału tematów Miplo i AM, ale...
Podam tylko jeden argument przeciw podziałom (oprócz oczywistego - Miplo, aktualnie nie ma prawa istnieć bez AutoMapy) - tam nikt nie zagląda.

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 11, 2009, 19:38:22 »
Witam jeśli chodzi o połączenie to jestem oczywiście również za tym aby wątek o AM wchłonął  działy(wątki) MiploSync i Serwis internetowy,może zrobić ankietę w tej sprawie?
Pozdrawiam

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 11, 2009, 19:54:10 »
Jak chcesz ankietę nie ma sprawy, złóż pod nią swój podpis , czyli ją załóż.
Obiecuję, że będę jednym z pierwszych, który odda głos.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2009, 20:33:15 wysłana przez igab »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 11, 2009, 20:30:47 »
No to spróbujcie, jak sie okaże że nie jestem jedyny maruder, to może da się coś z tym tematem zrobić.

*

Dżeju

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 11, 2009, 20:45:57 »
Według mnie jak już mamy scalać, to na podobnej zasadzie jak np. to jest w dziale HTC. Dział główny AM, podziały MiploSync i Serwis internetowy. Inaczej, to będzie trudno dokopać się do czegokolwiek.