Dlaczego nie ma moderatorów?

• 42 Odpowiedzi
  • 7343 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Dlaczego nie ma moderatorów?
« dnia: Październik 15, 2007, 20:08:18 »
W niektórych kategoriach jest komplety zastój,
niektórzy napisali "dajcie czas moderatorom", ale którym jak ich nie ma?,
jeśli wszyscy liczą na support - to chyba pomyłka...

Przykłady:
- Bezdroża, dla terenówek: na przeniesienie punktów do tej kat. czekam ponad miesiąc (od 12.09.2007)
- Stacje paliw (bez firmy): na zatwierdzenie punktu czekam od 30.08.2007
- 10T, zakazy wjazdu: na zatwierdzenie punktu czekam od 04.09.2007
- 8T, zakazy wjazdu: na zatwierdzenie punktu czekam od 05.09.2007
- Roboty drogowe: na zatwierdzenie punktu czekam od 05.09.2007 (jeszcze się nie skończyły)
i kilka jeszcze...

Po co te kategorie, jak nikt ich nie chce?

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
Odp: Dlaczego nie ma moderatorów?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2007, 21:44:28 »
Zawsze możesz zgłosić swoją kandydaturę na moderatora którejś z tych kategorii (lub nawet wszystkich). :)

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2007, 22:30:42 »
Dzięki za podpowiedź, jeśli chcesz mogę Ci nawet podać link.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2007, 23:52:35 »
Myślę, że dobrym pomysłem było szersze wprowadzenie moderatorów regionalnych. Tylko pewnie jest mnóstwo białych plam, których nikt nie obsługuje, w których POIs czekają na zatwierdzenie.
Ale to jest, moim zdaniem, dobry kierunek, bo np. nie sposób znać ograniczenia 10t w całej Polsce, zaś łatwo zweryfikować je we własnej okolicy. Analogicznie z niesieciowymi stacjami paliw, czy bezdrożami dla terenówek.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 16, 2007, 00:41:32 »
Wiem, że podane przykłady nie są zbyt popularne, ale na końcu zadałem też pytanie.

Jeśli wszystkie punkty przed zatwierdzeniem mają przejść weryfikację w terenie przez moderatorów to nie wiem czy już nie złożyć rezygnacji z moderowania niektórych kategorii.

Szkoda, że moderator "główny" nie widzi, kto i gdzie moderuje jego kategorię.

*

Dżeju

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 16, 2007, 08:14:54 »
Jeśli wszystkie punkty przed zatwierdzeniem mają przejść weryfikację w terenie przez moderatorów to nie wiem czy już nie złożyć rezygnacji z moderowania niektórych kategorii.

???  To powinno zostać zmienione.

Na szczęście nie wszędzie jest tak źle  :-|  W POI: Orlen, Bliska i Lotos, obecnie tylko 2 POI czekają na potwierdzenie - dzięki pozostałym moderatorom tych kategorii  :ok:

*

• 6498
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 16, 2007, 10:03:46 »
Nie wiem o co jest spór? Czy moderatorzy regionalni przeszkadzają, czy pomagają moderatorowi(-om) kategorii?
Przecież nie ma chyba obowiązku potwierdzania przez moderatora regionalnego poczynań moderatora pojedynczej kategorii? Działają niezależnie od siebie. Na równych prawach w stosunku do pojedynczego punktu.
Czy to dobrze, czy źle? - nie wiem.

Pewnie regionalny nie przywiązuje tak dużej wagi do opisu formalnego punktu, potwierdzając przede wszystkim fakt jego istnienia i prawidłowość lokalizacji. Zaś moderator kategorii pewnie dba o jak najpełniejszy komplet danych o punkcie (zgodność z wytycznymi opisu dla kategorii), nie mając czasem możliwości zweryfikowania poprawnego umiejscowienia POI odległego o kilkaset kilometrów od jego miejsca pobytu.
Tak mi się wydaje, wchodząc mentalnie w buty moderatora jednego i drugiego rodzaju. Choć wiem, że są lokalni rygorystycznie przestrzegający wymagań formalnych. Pewnie są też i modowie kategorii, którzy nie zatwierdzą POI, póki sami nie uzyskają pewności, że ten punkt istnieje i to dokładnie tam, gdzie go postawiono.

Teraz pytanie, czy w ogóle konieczne jest zatwierdzanie nowych POIs przez moderatorów? Czy nie powinny one wejść do obiegu natychmiast po wprowadzeniu do bazy, a ewentualnie później zostać zweryfikowane przez moderatorów? Tak to przecież działało w mobilne.net i jakoś żyliśmy. Błędy się zdarzały, ale nie można ich całkowicie wykluczyć i dzisiaj. Kwestią jest, czy premoderacja punktu, zanim ukaże się on oczom "milionów zwykłych Polaków", niepotrzebnie komplikuje i opóźnia dostęp do nowych POIs, czy dla czystości bazy jest czynnością niezbędną?

Moim zdaniem, powinniśmy wrócić do poprzedniej zasady - moderacji post factum. Dam przykład z autopsji. W ostatni weekend objechałem cały Zalew Sulejowski. Dokoluteńka. Byłem wszędzie, pokonując drogi, z których mój samochód nie był najbardziej zadowolony. Chcę tam, po prostu, kupić jakąś fajną działkę. Mam zinwentaryzowane wszystkie przystanie żeglarskie (ale nie bindugi), pola namiotowe, kempingi, etc. Nie jestem moderatorem żadnej z tych kategorii (choć byłem ich założycielem/moderatorem na mobilne.net). Nie jestem również moderatorem regionalnym piotrkowsko-tomaszowskim.
Pytanie brzmi - kto i kiedy mi takie punkty zatwierdzi? Przed wyjazdem na weekend pobuszowałem trochę po forach żeglarskich. O ile "ludzie z branży" pamiętają, że np. bosman ich opieprzył za worek ze śmieciami, o tyle gdzie dokładnie jest przystań "Na cyplu, a gdzie "U Marusia", gdzie "U Łysego" nie bardzo już kojarzą. Mimo, że Zalew Sulejowski nie jest dużym akwenem.
Punkty musiałby zatem zatwierdzić ktoś doskonale znający te wody, kogo nie namierzyłem przez internet, gruntownie przygotowując się do wyprawy. Czy istnieje cień szansy, że taki ktoś jest moderatorem na MIPLO i ma prawo do zatwierdzania przedmiotowych POIs? Wątpię.
Zatem, moje punkty będą sobie wisieć i wisieć, pewnie póki osobiście nie poproszę adminów MIPLO, żeby je przyklepali, bo ja - jak Boga kocham - tam byłem i widziałem własnemi oczyma.

Należałoby jednak pracować nad narzędziami administracyjnymi, czuwającymi nad niebezpieczeństwem zaśmiecenia bazy. Np. sygnalizującymi duże wrzutki POIs do systemu. Nie sądzę, by ktoś chciał dokonać dywersji, ale może popełnić błąd przypadkowy, nieświadomy. Kombinując z bazami różnych punktów, czy też bawiąc się nieumiejętnie UAMedytorem.
W ogóle, mam przekonanie, że ktoś wprowadzający choćby jeden punkt do MIPLO, wkłada w to swój cenny czas i nie robi tego "dla zbytu". Tylko dla siebie i innych. Kolejność może być też odwrotna. Zakładanie złej wiary "wprowadzaczy" trąci PiS-owszczyzną. Wszyscy są podejrzani. Mimo, że robią to za friko i wkładają w to jakiś wysiłek. Jeśli robią to niezbyt umiejętnie, należy z nimi pracować wychowawczo, a nie jechać im po rajtuzach. Nie wolno zniechęcać ludzi do rozbudowy bazy, bo przede wszystkim dzięki nim ona istnieje.

*

Offline piklak

• 24
  • Sprzęt: LOOX N560 + Kingston 2 GB,  AM 6.6.1EU
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 16, 2007, 14:56:24 »
Dużo racji jest w tym co Moi napisał powyżej.  :ok:
Jestem od niedawna moderatorem regionalnym i staram się nie "wtrącać" specjalnie w kategorie, które mają swoich opiekunów. Reaguję tylko na ew. niewłaściwą lokalizaję. Z  mojego punktu widzenia brakuje mi informacji o kategoriach bez moderatorów; na takie POI zwracałbym szczególną uwagę.
Nie mam też możliwości zmiany kategori (w niektórych przypadkach po zaproponowaniu zmiany można wysłać POI do poczekalni) niewłaściwie sklasyfikowanego POI (blokada zapisu). Niedoskonałości jest wiele...

Może support powinien zamieścić informację na stronie z informacją o kategoriach i regionach które nie mają swoich moderatorów i ten sposób zachęcić tych co sie wahają ??

.........
Moim zdaniem, powinniśmy wrócić do poprzedniej zasady - moderacji post factum.
...

Myślę, że to nie jest zły pomysł.
Istniejące (zaakceptowane) POI, jeśli nawet nie są precyzyjnie zlokalizowane zawsze można poprawić lub usunąć, dodać niezbędne informacje...  Rola moderatora sprowadzała by się do takich właśnie czynności po odebraniu sygnałów od użytkowników AM. A użytkowników gotowych do współpracy jest wielu :-)

.........
Należałoby jednak pracować nad narzędziami administracyjnymi, czuwającymi nad niebezpieczeństwem zaśmiecenia bazy.
...

np: można wprowadzić oganiczenie ilościowe wprowadzanych punktów w jednej sesji, na "sezonowe" POI (roboty drogowe, suszarki itp...)mozna by z góry narzucić ograniczenia czasowe

Na początku na pewno byłby "mały bałagan", ale w  ten sposób szybciej zostałaby stworzona potężna i doskonała baza danych  :evil:

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2007, 15:02:57 wysłana przez piklak »

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 17, 2007, 22:14:20 »
Dla mnie brakuje informacji:
Kto jest moderatorem regionalnym w danym terenie i kogo się mam czepiać o pomoc???

*

• 6498
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 17, 2007, 22:38:39 »
Zgadzam się z Bartkiem, że powinna to być informacja publiczna (modowie regionalni). Dostępna nie tylko moderatorom kategorii katalogowych. To jawna nierównoprawność podmiotów o tych samych (niemal) uprawnieniach. Publisia powinna wiedzieć, kogo rozliczać za zastój.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2007, 01:34:59 »
Szkoda, że moderator "główny" nie widzi, kto i gdzie moderuje jego kategorię.
Też to zauważyłem  :)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 18, 2007, 08:25:28 »
Publisia powinna wiedzieć, kogo rozliczać za zastój.
Żeby wiedzieć pod czyj dom nocami chodzić ;)

Zgadzam się taka informacja powinna być umieszczona gdzieś na stronie, tylko pytanie jak to zrobić? na mapie ciężko będzie chyba zwykły spis województwami
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline piklak

• 24
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 19, 2007, 16:23:11 »
Zgadzam się taka informacja powinna być umieszczona gdzieś na stronie, tylko pytanie jak to zrobić? na mapie ciężko będzie chyba zwykły spis województwami

Może po prostu wystąpić z petycją do supportu, aby w panelach modederatorskich stworzyli kolejną zakładkę i udostępnili informację o maderatorach: jakimi kategoriami i rejonami  się opiekują ...  łatwiej byłoby wymieniać się informacjami (wiadomo by było z kim  :evil:) i nie "wchodzić sobie w drogę"   B)

pozdrawiam

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 22, 2007, 08:52:07 »
Moderatorzy regionalni też maja ograniczone uprawnienia. Na przykład po zmianie kategorii na "Roboty drogowe" nie mogę z punktem nic zrobić, bo kategoria do mnie nie należy. I punkty wiszą sobie miesiącami...

Już o moderatorze kategorii, który "zniknął" województwo opolskie i zacząć mi punkty do dolnośląskiego przypisywać przez litość nie wspomnę.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 11, 2007, 18:55:54 »
Naprawde nie mozna jakos zmienic sytuacji z zatwierdzaniem punktow na Miplo?
Kilka moich punktow czeka juz od ponad 2 tygodni.

Nie rozumiem na jakiej zasadzie to dziala, ale Cmentarz w Paczkowie zostal zatwierdzony prawie od razu, a Cmentarz w Namyslowie nadal czeka na zatwierdzenie podobnie jak kilka oddziałów PZU we Wroclawiu (o drobniejszych punktach jak sklepy, postoj taksowek, czy bank nie wspomne).

Nie mozna zrobic tak jak proponowal Moi, zeby punkty automatycznie trafialy do bazy, a dopiero jak ktos zglosi bledy w utworzynym punkcie, to moderator bedzie interweniowal?

*

Offline piklak

• 24
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 11, 2007, 20:35:34 »
Nie rozumiem na jakiej zasadzie to dziala, ale Cmentarz w Paczkowie zostal zatwierdzony prawie od razu, a Cmentarz w Namyslowie nadal czeka na zatwierdzenie podobnie jak kilka oddziałów PZU we Wroclawiu (o drobniejszych punktach jak sklepy, postoj taksowek, czy bank nie wspomne).

Podejrzewam, że kategoria "cmentarze" nie ma swojego moderatora lub ma takiego, który się nie przykłada do "roboty". Cmentarz w Paczkowie mógł zatwierdzić moderator regionalny, a z kolei Namysłowa może nie mieć nikt w swoim rejonie .....
Jest jeszcze wiele rzeczy, które wymagają udoskonalenia. Mam nadzieję, że support śledzi te posty i wyciąga wniski :-)

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 11, 2007, 21:59:18 »
Moze warto wprowadzic cos w stylu, ze dodany punkt jesli w ciagu np. 2-3 dni nie zostanie przez moderatora wywalony, to automatycznie zostaje oficjalnie dodany do bazy?
Zrobcie cokolwiek, bo to co jest teraz nie zdaje egzaminu...
Czy ktos dysponuje statystykami ile punktow jest zatwierdzonych, a ile czeka na zatwierdzenie?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 11, 2007, 22:12:33 »
Każdy chętny może to sobie policzyć.
Trzeba zsumować POI z wszystkich kategorii w katalogu punktów,
potem zaznaczyć 'również nowe' w opcjach wyszukiwania, przeczytać wynik
(teraz: Wyniki wyszukiwania 95690 punkt(y/ów) )
odjąć od niego wynik podsumowania i już wszystko będzie wiadomo.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 11, 2007, 22:50:46 »
Godzina 22:46.
Wszystkich (nowe + zatwierdzone) = 95704
Zatwierdzonych = 86415

Roznica (czyli te, ktore NIE SĄ ZATWIERDZONE) = 95704 - 86415 = 9289

9289/95704 = 9,7% :)

Ze wszystkich dodanych punktow prawie 10% nie jest zweryfikowanych... Troche duzo :)

Support powinien cos z tym zrobic :)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 12, 2007, 00:32:09 »
Roznica (czyli te, ktore NIE SĄ ZATWIERDZONE) = 95704 - 86415 = 9289

9289/95704 = 9,7% :)

Ze wszystkich dodanych punktow prawie 10% nie jest zweryfikowanych... Troche duzo :)

Support powinien cos z tym zrobic :)

Dlatego ja tez jestem za tym by wprowadzone punkty byly od razu widoczne. Oczywiscie tylko przy sprawnej pracy moderatorow.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 12, 2007, 09:40:36 »
ok ale jest sporo czarnych dziur i kategorii bez moderatorów wtedy taki sposób nie będzie się sprawdzał
cmentarze mają 4 moderatorów 3 z supportu i jednego z zewn
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 12, 2007, 11:44:52 »
Wszystkich cmentarzy lacznie z nowymi jest 1138, a zatwierdzonych jest 967 :)
171 cmentarzy, 15% czeka na zatwierdzenie... Chyba troche duzo jak na 3+1 moderatorow?
Szkoda, ze zrobili Miplo platne (posrednio poprzez AM), a leca w kulki.
Czy jest na tym forum ktos, kto jest moderatorem na Miplo i ma znajomosci z supportem i jest w stanie na nich wplynac?

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 12, 2007, 12:40:49 »
napisz maila do moderatora kategorii (tego +1 nie support) z pytaniem o twoje punkty i już. Powinno to sprawę załatwić

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 12, 2007, 13:11:51 »
W kategorii cmentarze mam 2 punkty...
Ja po prostu ogolnie mowie, ze jesli ktos z tego forum ma wplyw na dzialanie supportu Miplo, to moglby zainterweniowac :)

PS. Support rzadko odpisuje :)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 12, 2007, 13:15:24 »
zapytałem o to support, pozwolę sobie zacytować odpowiedź
Dzisiaj zaangażowaliśmy dodatkowe siły do rozładowania kolejki ponad
9000 POI. Za tydzień nie powinno być już żadnych zaległości.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 12, 2007, 13:21:40 »
25szt. leżących w 'granicach moich kompetencji'  :wink: uaktywniłem.
Widzę że niektórzy moderatorzy są nadgorliwi i zamiast uaktywniać punkty
piszą notatki o uzupełnienie danych adresowych.  :|
Jakby to była niezbędna informacja, może chcą pisać listy do nieboszczyków?  :E

W ogóle przydałoby się jakieś szkolenie dla moderatorów ...
przykład punktu dodanego przeze mnie jakiś rok temu do miplo:
http://www.miplo.pl/point.php?p=28964
Przejeżdżałem tamtędy zauważyłem knajpkę z napisem 'Zajazd',
dodałem do POI  i przez kilka miesięcy punkt był do ściągnięcia.
Teraz w miplo też ma 'bogatą historię' nim trafił do 'zajazdów' (nie było takiej kat. w mobilne)
zwiedził kategorię 'pizzerie' i juz 2x był wycofany do poczekalni z powodu braku adresu i telefonu.
Dostarczyłem NAJCENNIEJSZĄ INFORMACJĘ -DOKŁADNĄ LOKALIZACJĘ, niestety niektórym to za mało ...

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 12, 2007, 14:07:31 »
Na moj email o aktywowanie cmentarza w Namyslowie dostalem odpowiedz
proszę wpisać,Namysłów,woj.opolskie i zaakceptuję

Zaznacze, ze wczesniej bylo "Namyslow, opolskie", a wiec brak slowka "woj." skutecznie zablokowal wprowadzenie punktu na 2 tygodnie :)

Dostarczyłem NAJCENNIEJSZĄ INFORMACJĘ -DOKŁADNĄ LOKALIZACJĘ, niestety niektórym to za mało ...
Dopisz "dobre, smaczne zarcie" i zatwierdza :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 12, 2007, 14:28:08 »
Odpowiedz, że taki wpis (z województwem) jest niezgodny z regulaminem
i że warto by było, żeby moderator też się z nim zapoznał zanim zacznie pouczać innych:
http://www.miplo.pl/guide.php?a=miploedit

ps.
punkt nadal jest niezatwierdzony,
w miedzyczasie zmieniłem ten beznadziejnie długi opis z:
Namysłów, woj.opolskie
Cmentarz komunalny
Namysłów, woj.opolskie,
ul. Jana Pawła II, tel.+48774100433

na:
Namysłów, komunalny
Jana Pawła II
tel.+48774100433

i poczekam na reakcję moderator(a/ki) :]

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 12, 2007, 14:56:22 »
tylko po co telefon na cmentarz?
hmm żeby miejsca rezerwować czy jak?
Chociaż niech sobie będzie może komuś się przyda

*

Offline miomiki

• **
  • 141
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 12, 2007, 14:59:58 »
tylko po co telefon na cmentarz?
Zeby zadzwonic i spytac sie w ktorej czesci cmentarza znajduje sie dany grob :)

nocnyMarek - pozyjemy, zobaczymy co sie stanie :)