Dlaczego mam zablokowaną drogę?

• 15 Odpowiedzi
  • 6521 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dlaczego mam zablokowaną drogę?
« dnia: Styczeń 19, 2012, 20:39:53 »
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie (najlepiej "miejscowych") i informację - droga 46, w okolicach Opola. Jadźka upiera się, że nie ma przejazdu (wersja 6.10, 1112, pościągane wszystkie aktualizacje map, nic ręcznie nie blokowane) - prowadzi przez Zawadę, Wróblin, a potem we Wrzoskach każe zjechać na jakąś lokalną przez Mechnice, Chróścina (droga 435), Wawelno, Prądy, by w Sosnówce znowu połączyć się z 46. Targeo wyznacza normalnie (tzn. cały czas 46). Jadźka pokazuje blokadę w Dąbrowie (na drodze 46) - odcinek nieprzejezdny.
Będę jechał w godzinie duchów (2-3 rano) tamtędy, nie znam terenów, nie chciałbym się wpakować gdzieś. Czy rzeczywiście zamknięty tam odcinek jest (na 95 słupku)?

Ogromnie będę wdzięczny za info, z piątku na sobotę jadę...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Dlaczego mam zablokowaną drogę?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 19, 2012, 21:28:29 »
Wyznaczyłem trasę Niemodlin-Lubliniec o spowrotem, w całości prowadzi DK46.
Spróbuj znależć dokładniej to zablokowane miejsce, łatwiej będzie dojść skąd się ta blokada wzięła.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 19, 2012, 21:58:08 »
@nocnyMarek, dokładnie pokazuje zablokowany odcinek na DK46 na odcinku w miejscowości Dąbrowa (na zachód od Opola) - przepraszam, nie potrafię zrobić zrzutu z ekranu... DK46 idzie pomiędzy Dąbrowa i Ciepielowice (w tym miejscu ma nazwę "Opolska"), i kawałek za rozjazdem DK46 i DK94, na DK46 przy przejeździe kolejowym (pikietaż pokazuje 95-94 kilometr) jest zablokowany odcinek (i tak samo na DK94, zaraz za rozjazdem z DK46, też zablokowany jest odcinek, przy pikietażu 172 - niebieska kreska z kółeczkami, jeśli obrazowo opisać ;-) )

Targeo pozwala normalnie jechać...

Na załączniku zrzut z Targeo, z zakreśleniem tych miejsc...

Połączone: Styczeń 19, 2012, 22:48:31
Taką samą blokadę znalazłem też na DK67 (8), za Rawą Mazowiecką (patrząc od Warszawy), w miejscowości Zubki Duże każe zjechać w bok na Krzemienicę, żeby w Wólce Jagielczyńskiej wrócić z powrotem na DK. To samo przy Tomaszowie Mazowieckim, w Lubochni każe zjechać w bok na Ujazd ze względu na "zamknięty" odcinek Lubochnia-Jakubów).
Targeo również tu pokazuje przejezdny odcinek (a Jadźka blokadę na obu kierunkach ruchu).

AM była instalowana (w wersji 6.10) na czysto, nie jako upgrade, zsynchronizowała sobie normalnie przez AM-center wszystko (pisze, że ma aktualne i nic więcej teraz nie robi).

Pytam, bo nie wiem, czy jechać w ciemno "na wprost", czy jednak zjeżdżać na boki, bo może faktycznie coś tam się dzieje po drodze... ;-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2012, 22:48:31 wysłana przez Sebastian_T »

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 19, 2012, 22:49:15 »
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie (najlepiej "miejscowych") i informację - droga 46, w okolicach Opola. Jadźka upiera się, że nie ma przejazdu (wersja 6.10, 1112, pościągane wszystkie aktualizacje map, nic ręcznie nie blokowane) - prowadzi przez Zawadę, Wróblin, a potem we Wrzoskach każe zjechać na jakąś lokalną przez Mechnice, Chróścina (droga 435), Wawelno, Prądy, by w Sosnówce znowu połączyć się z 46. Targeo wyznacza normalnie (tzn. cały czas 46). Jadźka pokazuje blokadę w Dąbrowie (na drodze 46) - odcinek nieprzejezdny.
Będę jechał w godzinie duchów (2-3 rano) tamtędy, nie znam terenów, nie chciałbym się wpakować gdzieś. Czy rzeczywiście zamknięty tam odcinek jest (na 95 słupku)?

Ogromnie będę wdzięczny za info, z piątku na sobotę jadę...

Kolego możesz jechać śmiało tamtędy, niedalej jak 2 dni temu byłem w Dąbrowie, Prądach i nawet Chróścinie o żadnych blokadach nie ma mowy.

1. Skrzyżowanie Ciepielowicka/Opolska jakiś miesiąc temu było przebudowywane i byly tam roboty drogowe po których została tylko nowa sygnalizacja świetlna
2.  W Karczowie jakieś pół roku temu budowane było rondo z drogą powiatową na wyjeździe z Clatronica

Najprawdopodobniej miałeś w MiploTraffic zaznaczone opije blokowania odcinków z robotami drogowymi ( po zainstalowaniu 6.10 wczytałeś stare POI wraz z nieaktualnymi blokadami MiploTraffic)

Szerokiej drogi!

« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2012, 22:51:10 wysłana przez JR.Nysa »

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 19, 2012, 22:53:47 »
Kolego możesz jechać śmiało tamtędy, niedalej jak 2 dni temu byłem w Dąbrowie, Prądach i nawet Chróścinie o żadnych blokadach nie ma mowy.

1. Skrzyżowanie Ciepielowicka/Opolska jakiś miesiąc temu było przebudowywane i byly tam roboty drogowe po których została tylko nowa sygnalizacja świetlna
2.  W Karczowie jakieś pół roku temu budowane było rondo z drogą powiatową na wyjeździe z Clatronica

Najprawdopodobniej miałeś w MiploTraffic zaznaczone opije blokowania odcinków z robotami drogowymi ( po zainstalowaniu 6.10 wczytałeś stare POI wraz z nieaktualnymi blokadami MiploTraffic)

Szerokiej drogi!

Wielkie dzięki. Tak też myślałem, że może po prostu ktoś wbił na Miplo jako np. mijanka, czy cuś, blokując odcinek...

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 19, 2012, 22:56:04 »
Pytam, bo nie wiem, czy jechać w ciemno "na wprost", czy jednak zjeżdżać na boki, bo może faktycznie coś tam się dzieje po drodze... ;)

Sprawdź ustawienia MiploTraffic, bo IMHO w tym jest tzw. pies pogrzebany.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 19, 2012, 23:02:19 »
Sprawdź ustawienia MiploTraffic, bo IMHO w tym jest tzw. pies pogrzebany.

No właśnie sprawdziłem. Miałem zaznaczone "Roboty drogowe" (wszystkie, oprócz "Pozostałe"), ale teraz odznaczyłem, zsynchronizowałem, a blokady jak były, tak są...

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 19, 2012, 23:04:45 »
Utwórz nowy plik POI , wczytaj do AM i zsynchronizuj go ponownie poprzez MiploSync! Blokady powinny zniknąć.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2012, 23:06:18 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 19, 2012, 23:19:40 »
POI nie mają nic do rzeczy, bruździ plik blokad.

Połączone: Styczeń 19, 2012, 23:23:28
teraz odznaczyłem, zsynchronizowałem, a blokady jak były, tak są...
Jak zsynchronizowałeś?
Synchronizacja z poziomu AM nie usunie żadnych blokad utworzonych za pomocą MiploSynca.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2012, 23:23:28 wysłana przez nocnyMarek »

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 19, 2012, 23:25:23 »
Chyba tak było. Wykasowałem wszystkie *sgm, default.hd* itd., zgodnie z instrukcją w przyczepionym wątku, i chyba poznikały te bezsensowne blokady... Dziękuję :-)

A wcześniej synchronizowałem na wszystkie możliwe sposoby - i z poziomu AM, i przez zewnętrzny MiploSync.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2012, 23:28:58 wysłana przez Sebastian_T »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 19, 2012, 23:35:47 »
Ale wcześniej wybrałeś sobie bezsensownie kategorię roboty drogowe do blokowania dróg
i to była pierwotna przyczyna problemów.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 20, 2012, 00:05:01 »
To musiała być jakaś dawna-dawna pozostałość, akurat MiploTraffic nie ruszałem... No dawno ;-) Tyle że mimo częstego jeżdżenia jakoś nigdzie w oko się te blokady nie rzucały, a tu tym razem po wyznaczeniu trasy (którą wcześniej nie raz jeździłem) hopki wyskoczyły. Owszem, może się zdarzyć, że drogowcy w ferworze robót przez Euro2012 zablokują tu i ówdzie, stąd było moje pytanie. Dobrze, że wyszło, że to błąd był w ustawieniach. Niech będzie dla potomnych ;-)
Raz jeszcze dziękuję za podpowiedzi.

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, Automapa 6.15 Europa
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 20, 2012, 09:02:08 »
Jak takie dywagacje poczyta ktoś, kto jest "na kupnie" nawigacji to chyba Automapy nie wybierze. Sam używam AM od lat i mniej więcej wiem, o co chodzi, a i tak zdarza się, że AM z LD wprowadza mnie w zamkniętą drogę lub omija całkiem przejezdne odcinki. Chyba coś z tym trzeba zrobić - z tym Miplo, z tymi blokadami, antyblokadami itp. Powinno to działać, myślę, poprzez Automapę, a nie przez Miplo.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 20, 2012, 10:47:20 »
Też spotkałem się z tym, że automapa prowadzi dziwnymi trasami, mimo że na targeo jest wszystko ok.
Dlatego zawsze po wyznaczeniu trasy na automapie usuwam odcinki zablokowane i wtedy jest tak jak być powinno.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 20, 2012, 15:19:04 »
Też spotkałem się z tym, że automapa prowadzi dziwnymi trasami, mimo że na targeo jest wszystko ok.
Dlatego zawsze po wyznaczeniu trasy na automapie usuwam odcinki zablokowane i wtedy jest tak jak być powinno.

No to powodzenia  :ok: na pewno to rozwiązanie odblokuje również aktualne (prawidłowe) blokady w realu. Ciekawe co będzie wtedy  :P
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 20, 2012, 22:24:23 »
Niektórym Kolegom przyda się chyba odświeżyć wątek 'Dać małpie brzytwę, czyli MiploTraffic dla Kowalskiego'.
http://pdaclub.pl/forum/automapa/blokady-dla-kowalskiego/msg1409451/#msg1409451