Dlaczego AM nie korzysta z danych dodawanych na Targeo?

• 14 Odpowiedzi
  • 2762 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Bilunia

Dlaczego AM nie korzysta z danych dodawanych na Targeo?
« dnia: Luty 16, 2010, 23:30:35 »
Dlaczego AM, czy Miplo nie korzysta z danych dodawanych na Targeo ???
Na swoich stronach podają linki do Targeo, ludzie nawet nie korzystający z navi dodają tam punkty, wytykają i opisują różnego typu błędy i anomalia, dodają POI ...... i co z tego. Nikt z tego nie korzysta. Przecież to super prosty sposób, na łatwe przekazywanie błędów i poprawek. Jest możliwość nanoszenia punktów, dodawania do nich opisów, itp. Gdyby jeszcze ktoś chciał to wykorzystać. Przecież to jedno z powtarzanych przez wielu użytkowników życzeń, które ktoś już dawno wcielił w życie, tylko chyba nie do końca wie, co z tym zrobić. Osobiście naniosłem tam sporo punktów, zaznaczyłem sporo błędów, m.in. w kategoryzacji dróg. Tylko tak naprawdę, to nie wiem po co, skoro moja praca zostaje zatwierdzona przez moderatora na Targeo i punkty z opisami są tam na mapie, natomiast nie znalazłem żadnego odzwierciedlenia tego faktu w kolejnych aktualizacjach map AutoMapy, gdzie w moim rejonie w dalszym ciągu leśne dukty pokryte są asfaltem, kategoryzacja dróg, jak również ich podporządkowanie wołają o pomstę do nieba ..... A jak wielu już zapewne zdążyło zauważyć, moje uwagi, nawet prezentowane na tym forum nie dotyczyły "Pcimia".

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Odp: Dlaczego AM nie korzysta z danych dodawanych na Targeo?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2010, 13:02:54 »

napisales o tym do AM, czy tylko na forum zadajesz pytania retoryczne ?
z mila checia poznalbym odpowiedz AM na takie pytanie

*

Bilunia

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2010, 14:34:20 »
napisales o tym do AM, czy tylko na forum zadajesz pytania retoryczne ?
z mila checia poznalbym odpowiedz AM na takie pytanie
Jeżeli chcesz zaspokoić swoją ciekawość, to napisz do nich i zapytaj.
Ja swoją wypowiedź na forum napisałem nie po to, by wywołać kolejną nikomu niepotrzebną burzę, lub bym musiał komuś coś udowadniać, ale po to, by ustosunkować się do faktu, że my w tym wątku szukamy optymalnego rozwiązania, które już istnieje - tylko producent AM jakoś nie chce z niego korzystać. Sądzę, że prostszego, łatwiejszego i bardziej przyswajalnego rozwiązania, od tego, które wcześniej opisałem, raczej nie znajdziemy.

« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2010, 14:36:10 wysłana przez Bilunia »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2010, 15:29:29 »
Cytat: Bilunia
Sądzę, że odpowiedź jest banalna, zapewne Bilunia zamiast zgłosić błąd mapy za pomocą  'Zgłoś uwagę',
korzystał na Targeo z funkcji "Dodaj Absurd", która nie jest przewidziana do zgłaszania błędów mapy,
tylko do zupełnie inych celów.
Konkurs już się zakończył, ale Bilunia laureatem nie został bo, choć wziął udział w tym konkursie,
to zamiast zgłoszeń absurdów drogowych wysyłał błędy mapy.

ps. Nie wiem czy AM korzysta ze zgłoszeń dokonanych na Targeo we właściwy sposób.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Bilunia

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 17, 2010, 18:51:01 »
Nie wiem Marku, co konkursy mają wspólnego z sednem tematu.
Na Targeo zgłaszałem błędy mapy, absurdy, dodawałem POI, wnosiłem poprawki do punktów... itp. nie po to, by wziąć udział w jakimś "wyścigu szczurów" za kiełbaską, ale wierząc, że moja praca przyczyni się do poprawy jakości map AM. Niestety tak się nie stało.
I tylko to chciałem uzmysłowić, biorącym udział w tym wątku.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 18, 2010, 08:57:38 »
Nie wiem Marku, co konkursy mają wspólnego z sednem tematu.
Na Targeo zgłaszałem błędy mapy, absurdy, dodawałem POI, wnosiłem poprawki do punktów... itp. nie po to, by wziąć udział w jakimś "wyścigu szczurów" za kiełbaską, ale wierząc, że moja praca przyczyni się do poprawy jakości map AM. Niestety tak się nie stało.
I tylko to chciałem uzmysłowić, biorącym udział w tym wątku.

bardzo dobrze, ze to robiles. Teraz wystarczy zadane przez Ciebie pytanie wyslac do AM i domagac sie odpowiedzi - dlaczego Panstwo olewacie moje starania i wysilki  :grin: ja Twoja degustacje rozumiem, mozna walnac kielicha i olac to  :mrgreen:

*

Bilunia

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2010, 14:30:45 »
bardzo dobrze, ze to robiles.
Od razu lepiej się poczułem  :O. A już myślałem, że źle robiłem :evil:

... ja Twoja degustacje rozumiem, mozna walnac kielicha i olac to  :mrgreen:
Tak też zrobiłem.
Ale jak zobaczyłem nowe pomysły kolegów zmierzające do pomocy producentowi AM w poprawie jakości map, to postanowiłem się podzielić moimi doświadczeniami w tej materii - żeby nie było więcej zdegustowanych. :proud:

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 18, 2010, 14:39:33 »
bardzo dobrze, ze to robiles.
Od razu lepiej się poczułem  :O. A już myślałem, że źle robiłem :evil:

... ja Twoja degustacje rozumiem, mozna walnac kielicha i olac to  :mrgreen:
Tak też zrobiłem.
Ale jak zobaczyłem nowe pomysły kolegów zmierzające do pomocy producentowi AM w poprawie jakości map, to postanowiłem się podzielić moimi doświadczeniami w tej materii - żeby nie było więcej zdegustowanych. :proud:

ciesze sie, ze kolega lepiej sie poczul  :mrgreen:
biorac pod uwage Twoje wypowiedzi, obawiam sie, ze nikt Ci nie uwierzy i nadal ludzie beda wspierac AM w poprawie programu  :E

*

Bilunia

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 18, 2010, 15:31:22 »
biorac pod uwage Twoje wypowiedzi, obawiam sie, ze nikt Ci nie uwierzy i nadal ludzie beda wspierac AM w poprawie programu  :E
Prawdę mówiąc mam gdzieś, czy JaMi mi uwierzy, czy też nie.
Mam też gdzieś odpowiedź na pytanie, na jakiej podstawie uważasz, że kłamię.
Trzeba mieć coś z rycerza, by nie dopuszczać do swojej świadomości oczywistych faktów i  jakiejkolwiek krytyki pod adresem AM.
Biorąc pod uwagę powyższe, nie zamierzam też w dalszym ciągu prowadzić z Tobą tej bezsensownej polemiki.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 18, 2010, 15:55:45 »
Jeśli myślisz o zakutym łbie, to powinieneś sam sobie odpowiedzieć na pytanie:

Wbrew oczywistym faktom, że zgłaszałeś błędy nie za pomocą "zgłaszania uwag", tylko poprzez zgłaszanie "absurdów", usiłujesz odwrócić kota ogonem.
Przyznaj się, że popełniłeś błąd, to nie jest ujma, gdyż rzeczywiście terminologia stosowana przez Targeo jest niejednoznaczna. Stąd błędy zgłaszane przez Ciebie nie miały szans na poprawienie. Natomiast Twoje pójście w zaparte, rzeczywiście ma coś z rycerza  :P

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 18, 2010, 16:43:56 »
Trzeba mieć coś z rycerza
Jeśli myślisz o zakutym łbie
Nic dodać nic ująć :ok: :grin: :ok:

*

Bilunia

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 18, 2010, 16:57:00 »
Jeśli myślisz o zakutym łbie, to powinieneś sam sobie odpowiedzieć na pytanie:
Też opuściłeś przyłbicę ?
Wykorzystanie przez AM dodawanych na Targeo POI też stanowi problem?
Może to też moja wina, że nazewnictwo punktów (kategorii) na Targeo i AM jest niespójne?
Jak ktoś będzie się wybierał nad wodę do Skorzęcina, czy Powidza, to proponuję zerknąć na:
http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,22,17.90252,52.43824?l=bb0dde36172fe158
Sprzęt sportowy, miejsce zabaw, pole namiotowe ...
bo w najnowszej AM może tych punktów nie znaleźć. Podobnie zresztą jak bankomatu Euronet w Mielnie itp.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 17:03:22 wysłana przez Bilunia »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 18, 2010, 18:38:18 »
To ciekawe, bo w mojej AM kąpieliska i pole namiotowe w Powidzu są. A w Twojej nie ma :mysli:  :evil:
Targeo jest jakby osobnym bytem, z którego dane niekoniecznie muszą trafić do AM, a być może trafiają tylko raz na jakiś czas.  :mysli:
Stąd nie wiem, czy to, że nazewnictwo jest niespójne z AM to wynik bałaganu, czy tego, że Targeo chce mieć własny zasób POI, czy może w pewnym momencie zmieniła się koncepcja i zabrakło czasu na zsynchronizowanie kategorii w Miplo, AM i Targeo? Nie wiem, ale sądzę, że prędzej, czy później jakieś działania synchronizujące POI nastąpią. Co do innych danych, to niewiele wiadomo, oprócz tego, że Targeo korzysta z danych trafficowych użytkowników AM. Ale czy tylko?
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 19:02:19 wysłana przez akubit »

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2010, 21:35:10 »
Prawdę mówiąc mam gdzieś, czy JaMi mi uwierzy, czy też nie.
Mam też gdzieś odpowiedź na pytanie, na jakiej podstawie uważasz, że kłamię.
Trzeba mieć coś z rycerza, by nie dopuszczać do swojej świadomości oczywistych faktów i  jakiejkolwiek krytyki pod adresem AM.
Biorąc pod uwagę powyższe, nie zamierzam też w dalszym ciągu prowadzić z Tobą tej bezsensownej polemiki.

prosze nie obrazac mnie wkladajac w usta slowa, ktorych nie powiedzialem
nadinterpretacja i brak zrozumienia innych to Twoje cechy, ktore powoduja, ze dyskusja z Toba jednak nie ma sensu. Ty nie masz zlego dnia, Ty po prostu jestes  :mysli:[cenzura]

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 19, 2010, 16:34:12 »
Ty nie masz zlego dnia, Ty po prostu jestes  :mysli:[cenzura]
Definicja pasuje idealnie do osobnika o nazwisku Adaś Miauczyński