Da sie to sciagnac/uzywac ?

• 22 Odpowiedzi
  • 4229 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Da sie to sciagnac/uzywac ?
« dnia: Styczeń 20, 2009, 09:40:43 »
Posiadam stara licencje na Automape. Subskrypcja dawno nie aktualna. Moge jednak sciagnac instalke AM ze strony producenta i ten program legalnie uzywac. Chcialbym jednak sciagnac do tego POI z Miplo, ktore kiedys z ta wersja AM uzywalem. Do tej wersji AM istnieje konto w serwisie Miplo.

Z tego co kojarze, nie bede mogl sciagnac zadnych POI z serwisu Miplo poniewaz nie jest wazna subskrypcja AM

Czy jest sposob, zebym mogl uzywac POI w takiej AM ? Posiadam inna licencje na AM z wazna subskrypcja. Czy jest mozliwe skopiowanie tych POI do "starej" AM ?

Kiedys POI byly darmowe, teraz ich wykorzystanie uzaleznia sie od subskrypcji AM. Poradzicie cos ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Da sie to sciagnac/uzywac ?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2009, 10:26:53 »
Jeśli nie generowałeś jeszcze miplokodu, a da się on wygenerować na licencję z niesktualną już subskrypcją
(to musisz Ty sprawdzić) to teroetycznie powinieneś mieć dostęp do Miplo przez rok od założenia konta.
Ale jak jest faktycznie, to też Ty musisz sprawdzić.
Inna rzecz, jeśli licencja jest b. stara to z POI z miplo też nie będziesz miał bezpośredniego pożytku (format POI).
A jeszcze inna, to skoro ta licencja taka stara i nie zamierzasz jej odnowić
to całkiem prawdopodobne że chcesz uzywać POI z miplo w innym programie
a to już jest niezgodne z warunkami użytkowania miplo.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2009, 10:47:13 »
Jeśli nie generowałeś jeszcze miplokodu, a da się on wygenerować na licencję z niesktualną już subskrypcją
(to musisz Ty sprawdzić) to teroetycznie powinieneś mieć dostęp do Miplo przez rok od założenia konta.
Ale jak jest faktycznie, to też Ty musisz sprawdzić.
Inna rzecz, jeśli licencja jest b. stara to z POI z miplo też nie będziesz miał bezpośredniego pożytku (format POI).
A jeszcze inna, to skoro ta licencja taka stara i nie zamierzasz jej odnowić
to całkiem prawdopodobne że chcesz uzywać POI z miplo w innym programie
a to już jest niezgodne z warunkami użytkowania miplo.

waznosc miplokodu wygasla we wrzesniu 2008. Jak pisza na stronie Miplo, nowy kod mozna wygenerowac jezeli wazna jest subskrypcja AM. Wychodzi na to, ze darmowe POI juz nie sa darmowe...

Urzadzalyby mnie nawet stare POI do tej "starej" AM, ale raczej nie ma szansy pobrac ich w takim formacie jaki byl przy tej AM (pewnie nikt o tym nie pomyslal)

Dywagacje na temat Twoich podejrzen lamania prawa mozesz sobie wsadzic wiesz gdzie

Irytujace jest to, ze dopoki mam wazna subskrypcje AM, jestem w porzadku wobec darmowego Miplo. Jezeli nie chce przedluzyc subskrypcji, darmowych POI juz nie dostane. Ktos polozyl lape na kase i tyle

Porownanie AM Europa w starej i nowej wersji (dostawcy map) pokazuje, ze nie zawsze warto aktualizowac program. Do starej AM chce miec POI, ktore zawsze wykorzystywalem. Da sie ? Pewnie nie bez placenia...

Jak zmienial sie format danych w Milpo ? Czy wersje 5 AM maja jednakowy, czy w zaleznosci od koncowki numerka bylo inaczej ? Moze da sie przeniesc POI z mojej 5.3 do starej ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2009, 11:01:04 »
Zająłem się wsadzaniem wiesz czego, wiesz gdzie,
... więc sam widzisz, że kolejnymi odpowiedziami już nie mogę się zająć  :P

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2009, 11:12:10 »
Dywagacje na temat Twoich podejrzen lamania prawa mozesz sobie wsadzic wiesz gdzie
Z takim podejściem to pomocy możesz szukać tylko pod ogólnie znanym adresem: kierunek support.
Tam Cię zrozumieją i wysłuchają, a mi nawet nie chciało się doczytać dalszej części Twojego posta (po powyższym zdaniu).

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2009, 16:25:39 »
Z takim podejściem to pomocy możesz szukać tylko pod ogólnie znanym adresem: kierunek support.
Tam Cię zrozumieją i wysłuchają, a mi nawet nie chciało się doczytać dalszej części Twojego posta (po powyższym zdaniu).

jak dziala support Miplo powszechnie wiadomo, moze w tym miesiacu dostane odpowiedz

Co do podejrzen piractwa, lamania prawa itp nielegalnych "zachowan". Bardzo czesto na pdaclub pytania ludzi kwitowane sa tekstami sugerujacymi, ze sa piratami, albo chca zlamac prawo. Nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu. Na moje pytanie takze uzyskalem odpowiedz, ktora zrozumialem jednoznacznie - pewnie chce w sposob "niewlasciwy" wykorzystac to co mi sie nalezy (w moim przeswiadczeniu). Zrozumialem to tak, a nie inaczej, bylo to obrazliwe i majac czlowieka kolo siebie przekazalbym mu wiecej obrazliwych tekstow. Nie widze potrzeby udowadniania na forum poprawosci mojego postepowania. Nie prosze tez o zlamanie prawa. Chce jedynie aby wskazano legalne sposoby rozwiazania problemu lub wykazano, ze nic nie da sie zrobic bez dodatkowej daniny.

Niech Miplo wprowadzi oficjalna oplate za korzystanie z POI i nie wykreca sie waznoscia subskrypcji AM. Ale pewnie boja sie ewentualnych spraw sadowych. Zapewne nigdy nie pogodze sie z tym, jak przejeto darmowa baze POI i jak sie teraz doi kase z czegos co tworza uzytkownicy.

Napisane: Styczeń 20, 2009, 11:40:13
Przyszla odpowiedz z supportu:

"Witamy,
Korzystanie z Miplo wymaga posiadania ważnego MiploKodu a co za tym idzie
posiadania ważnej licencji AutoMapy. Bez ważnego MiploKodu Pana konto
będzie działo w trybie demo.
Z poważaniem,
Support"

Oplacasz subskrypcje, masz POI, nie oplacasz...sciagnij POI z sieci...

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2009, 00:58:17 »
(...) Zapewne nigdy nie pogodze sie z tym, jak przejeto darmowa baze POI i jak sie teraz doi kase z czegos co tworza uzytkownicy.

Na mój stan wiedzy, to każdy użytkownik mobilne.net z osobna musiał potwierdzić, żeby jego punkty znalazły się w miplo.pl, więc do nich wszystkich powinieneś mieć żal.
Po drugie, skoro nie potrzebujesz aktualnej mapy, to nie potrzebujesz również aktualnych POI - nic straconego: http://pdaclub.pl/index.php?option=com_files&cid=95&srv=2&Itemid=54.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2009, 19:30:36 »
jak dziala support Miplo powszechnie wiadomo, moze w tym miesiacu dostane odpowiedz

Akurat mam zupełnie inne doświadczenia w tym względzie i życzyłbym sobie aby wszystkie supporty tak sprawnie,szybko i w takich godzinach funkcjonowały.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2009, 20:05:53 »

Akurat mam zupełnie inne doświadczenia w tym względzie i życzyłbym sobie aby wszystkie supporty tak sprawnie,szybko i w takich godzinach funkcjonowały.

potwierdzam zarówno to jak i stan ducha nocnego po przeczytaniu tego posta

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 22, 2009, 10:28:05 »
To chyba wygląda jakoś tak: :S

AUTOMAPA :proud:
Zachowałeś sobie plik instalki AM z  czasu gdy miałeś ważną subskrypcję, to możesz go legalnie posiadać i używać.
Skasowałeś (uszkodziłeś) sobie plik instalki AM z  czasu gdy miałeś ważną subskrypcję, to możesz go legalnie pobrać od producenta, posiadać i używać.

MIPLO :(
Zachowałeś sobie plik z bazą punktów z tamtego czasu to możesz go legalnie posiadać i używać.
Skasowałeś (uszkodziłeś) sobie plik z bazą punktów z tamtego czasu to juz nie możesz go legalnie posiadać i używać.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2009, 10:47:47 »
Zgadza się, Miplo jest tu bardziej (za bardzo) restrykcyjne.
Odpowiednikiem sytuacji pierwszej byłaby możliwość ściągnięcia bazy POI
wg stanu i ustawień z ostatniego dnia subskrypcji, bez punktów powstałych później,
albo bez wszelkich nowszych zmian, ale to już byłoby trudniejsze technicznie.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 22, 2009, 11:16:23 »

Zachowałeś sobie plik instalki AM z  czasu gdy miałeś ważną subskrypcję, to możesz go legalnie posiadać i używać.
Skasowałeś (uszkodziłeś) sobie plik instalki AM z  czasu gdy miałeś ważną subskrypcję, to możesz go legalnie pobrać od producenta, posiadać i używać.

(...)
Czy w dziale "Do pobrania" > "Poprzednie wersje" plik o nazwie "Europe 5.2.0a" jest z mapą Tele Atlas?

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 22, 2009, 11:36:11 »

MIPLO :(
Zachowałeś sobie plik z bazą punktów z tamtego czasu to możesz go legalnie posiadać i używać.
Skasowałeś (uszkodziłeś) sobie plik z bazą punktów z tamtego czasu to juz nie możesz go legalnie posiadać i używać.

moze warto byloby gdyby funkcjonowalo rozwiazanie:
- masz wazna subskrypce AM, mozesz za darmo sciagac POI z serwisu Miplo
- masz licencje AM, ale nie masz waznej subskrypcji, placisz "kilka zlotych" za subskrypcje lub jednorazowe pobranie POI z Miplo

byloby na utrzymanie serwisu Miplo   B)

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 22, 2009, 11:42:42 »
Wiem, że to nie głosowanie, ale jestem ZA.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 22, 2009, 11:45:22 »
moze warto byloby gdyby funkcjonowalo rozwiazanie:
- masz wazna subskrypce AM, mozesz za darmo sciagac POI z serwisu Miplo
- masz licencje AM, ale nie masz waznej subskrypcji, placisz "kilka zlotych" za subskrypcje lub jednorazowe pobranie POI z Miplo

byloby na utrzymanie serwisu Miplo   B)

Też popieram.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 22, 2009, 11:52:36 »
popieram.

a tantiemy dla autorów z czołówki rankingu tez poprzesz? :evil:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 22, 2009, 11:56:47 »
popieram.

a tantiemy dla autorów z czołówki rankingu tez poprzesz? :evil:

I owszem  :P
Choć i tak cośtam chyba dostają. Czy się mylę?
Ja tam nikomu nie żałuję - jeśli za kawał dobrej roboty...

Aha.
Jeśli odprowadzą od tego podatki  :P
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2009, 12:02:27 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 22, 2009, 11:58:28 »
A dlaczego tylko dla tych z czołówki  :-?  Ja też chcę  moje 0.0000000000567 gr.  :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 22, 2009, 12:05:56 »
A dlaczego tylko dla tych z czołówki  :-?  Ja też chcę  moje 0.0000000000567 gr.  :E

Właściwie to gdyby wprowadzić takie tantiemy, ale zacząć liczenie miplomil od zera to byłoby nawet ciekawie.
Juz próbuje sobie wyobrazić jakie nowe kategorie pojawiłyby sie w serwisie.  :mrgreen: :evil:

*

Dżeju

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 22, 2009, 14:06:43 »
(...) Juz próbuje sobie wyobrazić jakie nowe kategorie pojawiłyby sie w serwisie.  :mrgreen: :evil:

Często przelatujące ptaki ???  Sorry za OT, ale nie mogłem się oprzeć  :evil:

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 22, 2009, 14:33:56 »
Często przelatujące ptaki

Ja tez przepraszam za OT, ale to niekoniecznie chodzi o przelatujące.
Ja pracuję koło pewnego parku i mamy kilka takich miejsc w okolicy pracy gdzie zimą i jesienią nie wolno parkować, bo efekt jest identyczny (raz tez tam zaparkowałem)

Według mnie taka kategoria byłaby ważniejsza od wielu obecnie istniejących.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 22, 2009, 17:25:30 »
Czy w dziale "Do pobrania" > "Poprzednie wersje" plik o nazwie "Europe 5.2.0a" jest z mapą Tele Atlas?

O ile pamiętam, 5.2 to już Navteq.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 22, 2009, 17:33:07 »
Właśnie - jeśli Navteq, to poniższe stwierdzenie nie jest do końca prawdziwe.

(...)
(...)