Wycieczka do lasu

• 33 Odpowiedzi
  • 7587 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline abcde

• 15
Odp: Wycieczka do lasu
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 22, 2008, 12:59:01 »
Żadnych innych dziwnych zjawisk nie stwierdzam, ale może dlatego że nie znam jeszcze dobrze tego urządzenia i tego oprogramowania.
Po włączeniu zasilania zewnętrznego ikonka baterii cały czas jest taka sama jak była. Ładowarkę mam taką jak dali mi w komplecie.
Trudno będę w takich sytuacjach wstawial punkt w ulubionych samodzielnie. Przecież nie jeżdżę na grzyby codziennie. :D

Ale jak zastanowiłem się nad tym, to sytuacja gdy mapa zapamiętuje ostatni punkt przed wyłączeniem może skończyć się zabłądzeniem.
Pomyślmy (może się mylę) Zostawiam samochód w lesie i mapa zapamiętała punkt "samochód". Łażę po lesie pół dnia, więc urządzenie wyłączone, żeby oszczędzać baterie. Chcę wracać - włączam - pokazuje "samochód" - wiem w którym kieunku mam iść. Ale do samochodu jeszcze np pare godzin marszu,  więc co?  trzeba wyłączyć aby baterii starczyło. I co wtedy w momencie wyłączenia zapamięta nową pozycję "samochód" ale to będzie pare godzin marszu od naszego prawdziwego samochodu.? :shock:

Jeśli moje rozumowanie było bez sensu to poprawcie mnie.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 13:16:49 wysłana przez abcde »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 22, 2008, 13:23:18 »
Pozycja samochodu się nie zmieni, przecież po lesie nie chodzisz z ładowarką,
a AM zapamiętuje ostatnią pozycję z podpiętym zasilaniem.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline abcde

• 15
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 22, 2008, 14:36:07 »
Rozumiem. Zmyliło mnie to, że wcześniej ktoś napisał, iż punkt "samochód" ustala również wyłączenie programu.

Tak czy siak u mnie to nie działa i muszę radzić sobie inaczej.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 14:37:43 wysłana przez abcde »

« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 22, 2008, 22:10:29 »
Prawdopodobnie nie jest to wina AM.
Stawiam na sprzęt, ładowarkę ...
Zastanawiam się, czy jeśli masz w pełni naładowaną baterię podpiętą pod zasilanie zewnętrzne, czyli cykl ładowania, czy urządzenie samo nie rozłącza ładowania w celu ochrony baterii przed przeładowaniem.
Jak wtedy program (AM) się zachowa, czy przypadkiem nie zapamięta tej pozycji w czasie trasy, ale raczej nie powinno...  Nie sprawdzałem jeszcze tego, bateria w palmtopie trzyma mi kilka godzin, dlatego często jeżdżę bez ładowarki. A punkt "samochód" wyznacza mi bezbłędnie.
Pozdrawiam.