Czy kategoria "Fotoradary stacjonarne" powinna mieć podkategorie ?

• 50 Odpowiedzi
  • 7153 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
Sugeruję, aby kategorię [Fotoradary stacjonarne] podzielić na podkategorie dla każdego kraju oddzielnie.

Za takim podziałem przemawia bardzo duża ilość punktów w tej popularnej kategorii. Już na forum czyta się głosy użytkowników, którzy pobierają kategorie z dużą ilością punktów (fotoradary i pochodne oraz np. bankomaty) co powoduje im spowalnianie działania programu nawigacyjnego. Pomijam tu kwestie związane ze sprzętem i ustawieniami programu. Baza się szybko rozrasta i sądzę, że wkrótce większość z nas stanie przed problemem co subskrybować, aby nie "przedobrzyć" z ilością. Skoro można rozdzielać bankomaty to można i fotoradary.

Sama kategoria fotoradarów dla Polski też się prosi o podział - wydzielenie atrap.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Czy kategoria "Fotoradary stacjonarne" powinna mieć podkategorie ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2007, 02:09:50 »
Podział na kraje - ZA.
Wydzielenie atrap - PRZECIW. Chyba, że ktoś zagwarantuje brak możliwości zamiany atrapy na działający fotoradar. Lepiej zwolnić przed atrapą. Po to ona tam jest.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2007, 02:23:24 »
jw kto zagwarantuje, ze atrapa nie zmieni sie w prawdziwy fotoradar? co pewien czas budki dla fotoradarow sa zmieniane
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2007, 14:45:54 »
Koledzy,  o atrapach już było parę razy.
Atrapa to zaspawana skrzynka, która nigdy nie będzie miała możliwości robienia zdjęć.
Może obok niej być ustawiony fotoradar przenośny ale to już zupełnie inna para kaloszy.

*

• 6498
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2007, 16:05:04 »
Bartku, czy naprawdę nie masz wątpliwości co do żadnej atrapy? Są przecież mutanty skrzynkowe, które coś-tam mają przyspawane, ale coś innego zawierają, czego atrapy mieć nie powinny, etc.
Jesteś w tym ekspertem, z pewnością lepszym znawcą, niż my wszyscy tutaj. Jeśli powiesz, że wszystkie fotoradary z opisem "atrapa" są poza wszelkim podejrzeniem, to może i warto rozważyć wydzielenie subkategorii.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2007, 18:11:36 »
Koledzy,  o atrapach już było parę razy.
Atrapa to zaspawana skrzynka, która nigdy nie będzie miała możliwości robienia zdjęć.
Może obok niej być ustawiony fotoradar przenośny ale to już zupełnie inna para kaloszy.

Skrzynka może i jest zaspawana, ale nie ma żadnej pewności że ktoś nie wykorzysta chociażby sam słup na którym stoi atrapa i zainstaluje na nim prawdziwy fotoradar.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2007, 18:12:17 »
Koledzy, jeśli miałbym jakieś wątpliwości, to z całą pewnością usunąbym z opisu słowo "atrapa".
Poza tym jest, określenie czy to atrapa czy nie odbywa sie na podstawie zdjęć.
Zdarza się, że użytkownicy dostają fotkę z atrapy ale później okazuje się, że to był przenośny ustawiony w miejscu gdzie stoi atrapa.
Wszystkim polecam serwis o radarach, z którym troszkę współpracuję weryfikując POI.
http://antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/
Już nie raz koledzy pomogli, za co jestem bardzo wdzięczny i dziękuję.

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2007, 21:25:05 »
a niby jak odbywa sie weryfikacja czy budka jest tylko atrapa czy nie. ktos przed wpisaniem jej do bazy radarow oglada z kazdej strony, patrzy czy spawy dobrze trzymaja? PL dostaje teraz kase na radary i jestem przekonany, ze te prawdziwe atrapy wkrotce zapelnia sie prawdziwymi radarami. najlepszy przyklad w moim miescie - w ciagu miesiaca postawili 3 fotoradary
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2007, 21:35:45 »
a niby jak odbywa sie weryfikacja czy budka jest tylko atrapa czy nie. ktos przed wpisaniem jej do bazy radarow oglada z kazdej strony, patrzy czy spawy dobrze trzymaja?
Właśnie tak się to odbywa. Każdy nowy fotoradar traktowany jest jak prawdziwy fotoradar.
Dopiero w chwili pojawienia się zdjęć, w opisie straszaka pojawia się słowo "atrapa".
W serwisie miplo tych zdjęć jest jeszcze niewiele ale inne serwisy mają ich sporo i jest jak weryfikować.

*

• 6498
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 07, 2008, 13:03:26 »
Pojeździłem trochę na sofcie z wydzielonymi atrapami. Chyba zaczynam być zwolennikiem tej subkategorii. Odmówię jednak odpowiedzi na pytanie o przyczynę...  :worried:  :grin:

Jakie jest prawdopodobieństwo (chyba związane z możliwościami technicznymi) zmiany charakteru obiektu z atrapy na pełnofunkcjonalny fotoradar? Czy jest w ogóle procedura (dowolnej społeczności zainteresowanej) permanentnego weryfikowania atrap? Bałbym się, że ktoś zainstaluje w miejsce atrapy foto, ale nikt z nas nie zwróci nawet na to uwagi, bo punkt był sprawdzany/obfotografowany wiele razy, więc czujność zostanie uśpiona.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 07, 2008, 14:45:12 »
Jako ten, który lobbuje subkategorie w fotoradarach stacjonarnych, poczułem się wywołany do odpowiedzi.
Nie ma żadnej możliwości, żeby atrapa stała się fotoradarem aktywnym. Atrapa to tylko niehomologowana skrzynka metalowa zamówiona u miejscowego "kowala", która ma naśladować prawdziwy fotoradar. Jednak przy prędkości 60 km/h nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy mijamy fotoradar czy jego atrapę no chyba, że Marzenka nam to podpowie. Właśnie do tego lobbuję żeby nawigacja podpowiadała głosem o właśnie mijanym fotoradarze a gdy jest to atrapa powiedziała mi o tym.
Oczywiście nie można pozwolić na to aby subkategoria atrapy była wyłączona spod kategorii fotoradary stacjonarne. Moim zdaniem powinno być to zrobione w ten sposób, że subskrybując fotoradary stacjonarne dostajesz razem prawdziwe i atrapy w jednym kawałku ale wewnętrznie podzielonym.  Plik jeden ale ostrzeganie w AM jest różnym dźwiękiem.
Do subkategorii atrapy jest zaliczany tylko taki "fotoradar", o którym wiemy, że jest atrapą, jednak należy pamiętać, że służby specjalne lubują się w ustawianiu fotoradaru przenośnego w okolicy atrapy. Wtedy mamy poszkodowanego, który twierdzi, że to nie jest atrapa bo dostał zdjęcie. Na to jeszcze nie mam pomysłu ale liczę, że może ktoś coś podpowie. Na pewno użytkownicy AM i nie tylko zwrócili uwagę, że od pewnego czasu w opisach punktów w kategorii fotoradary stacjonarne pojawiło się słowo "atrapa".  Bardzo proszę o ewentualne zgłaszanie takich miejsc gdzie prawdziwek nie jest prawdziwkiem tylko atrapą. Poprawię.

Idąc za ciosem, można podzielić kategorie fotoradary stacjonarne ze względu na dopuszczalną prędkość w danym miejscu. Wtedy do każdej subkategorii dodajemy oddzielną ikonę i dźwięk i dojeżdżając do fotoradaru jesteśmy informowani o ograniczeniu prędkości.
Myślę, że to już w najbliższej przyszłości nas czeka.

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 07, 2008, 17:35:25 »
Idąc za ciosem, można podzielić kategorie fotoradary stacjonarne ze względu na dopuszczalną prędkość w danym miejscu. Wtedy do każdej subkategorii dodajemy oddzielną ikonę i dźwięk i dojeżdżając do fotoradaru jesteśmy informowani o ograniczeniu prędkości.
Myślę, że to już w najbliższej przyszłości nas czeka.
nooo cos podobnego ma np iGO.
inna kwestia: czy radary w AM sa wprowadzane bez rozroznienia, w ktora strone na lapia i w ktora strony my sie poruszamy?
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 07, 2008, 21:46:30 »
inna kwestia: czy radary w AM sa wprowadzane bez rozroznienia, w ktora strone na lapia i w ktora strony my sie poruszamy?
Ten podział jest niebezpieczny. Szczególnie przy fotoradarze stojącym na pasie zieleni między jezdniami.
Taki potrafi być odkręcony raz w jedną a raz w drugą stronę.
Chyba nawet najlepszy serwis nie będzie mógł upilnować kierunku ustawienia fotoradaru.

*

• 6498
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 07, 2008, 22:31:52 »
Bartku,

To, że nie da się "na szybko uczynnić" atrapy przez włożenie do niego elektroniki, którą się przekłada w pełnosprawnych fotoradarach, to wiem. Nie ma instalacji, nie ma otworów, etc. Nie da się.

Pytanie, powracające, jest takie - czy jest wykluczone, że atrapa zostanie zastąpiona (kiedykolwiek) w prawdziwy fotoradar? A jeżeli jest to możliwe, to czy jesteśmy na taką ewentualność przygotowani, tj. czujni.
Bo, przecież, atrapy są stawiane w miejscach, w których powinny być montowane prawdziwe fotoradary. Czy nikt (Policja?) nie wpadnie na to, by wymienić atrapy na real GATSO? Przecież to tylko kwestia podłączenia zasilania i wymiany jednego słupa z budką na inny. W pełni funkcjonalny. Dzień roboty.
Tym bardziej, że tzw. społeczeństwo nie jest naiwne i długo robić się w bambuko nie da. Czego dowodem niniejszy wątek. Instynkt drapieżnika, drzemiący w polskim kierowcy, jest silniejszy od instynktu zachowania gatunku. Jeśli da się "cisnąć", będzie "cisnął". Atrapy przestaną spełniać swoją rolę.
Stwierdzam to ze smutkiem tym większym, że sam jestem dotknięty debilną przypadłością easy ridera. Powinni wymyślić na to jakiś odwyk, albo inne prochy. Łykasz rano - i jeździsz jak na permanentnym egzaminie na prawo jazdy.

No, ale jest jak jest, trzeba z tym żyć.
Ulgę w cierpieniu może przynieść subkategoria "Atrapy" i proponuję, byś Bartku o nią formalnie wystąpił do MIPLO.
Zaś bogobojnym legalistom (pozdrawiam i podziwiam) ewentualna, dodatkowa subkategoria radarowa jest ganz egal. Przynajmniej powinna taką być.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 07, 2008, 22:48:33 »
Oczywiście niczego nie da się wykluczyć ale najczęściej atrapy są ustawiane przez lokalne władze, które nie stać lub dla oszczędności nie zamawiają "prawdziwka". Zamiana słupa nie wchodzi w rachubę ze względu na inne zamocowania i trudność takiej operacji. Jednak nikt nie zagwarantuje, że po pewnym czasie w miejscu atrapy nie stanie prawdziwek. Znam miejscowość, w której na przelotówce z jednej strony ustawiona jest atrapa a z drugiej strony prawdziwek.
Co do upilnowania zamiany atrapy na prawdziwka to przecież pilnujemy ustawiania nowych fotoradarów a zawsze jest niebezpieczeństwo, że nadziejemy się na coś co ustawili np. wczoraj.

*

Offline afaj

• 36
  • Sprzęt: GoClever 5056BT
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 08, 2008, 18:57:39 »
Co do upilnowania zamiany atrapy na prawdziwka to przecież pilnujemy ustawiania nowych fotoradarów a zawsze jest niebezpieczeństwo, że nadziejemy się na coś co ustawili np. wczoraj.

Tym bardziej, że nie jest to czynność którą się wykonuje w jeden dzień.
Ten fotoradar stawiali przez około trzy tygodnie a i jeszcze (stan na 01-01-2008),  nie został on ukończony.

Co do meritum sprawy:
Podział na kraje - ZA
Wydzielenie atrap - ZA

Pozdrawiam.
Pozdrawiam

Mio 169 + AM (było)
AKIRA 4301-A3 + AM (było)
GoClever 5056BT (aktualnie)

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 08, 2008, 23:36:44 »
hmm dziwne. moze robili to ludzie z gatunku tych przed 90r. u mnie w miescie postawiono 3 stacjonarki /nie zadne atrapy/ w naprawde krotkim czasie.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 09, 2008, 16:50:31 »
Wszystko zależy od tego co uznamy za krótki czas.
Te trzy prawdziwki są już zaznaczone na miplo?
Jeśli tak to myślę, że ze zmianami atrapy na prawdziwka też zdążymy.
Przecież tego pilnujemy.
Na miplo pojawiają się fotoradary na dzień przed postawieniem, nie mówiąc już o oddaniu do użytkowania.

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 09, 2008, 19:16:09 »
u mnie od poczatku stawiano "prawdziwki" - wiem bo mandaty juz sie znajomym posypaly. na miplo juz sa, sam je zglaszalem. btw moze mi powiesz jedna rzecz: czy na miplo rodzajem weryfikacji jest nadeslanie takich samych danych od kilku userow, przy czym zaden z nich nic o tym nie wie? bo oczywiscie z 3 zglasanych przeze mnie budek tylko jedna poszla na moje konto /w momencie zglaszania nie bylo zadnej/ bo sie okazalo, ze ktos mnie ubiegl. jesli to nie jest rodzaj weryfikacji to kij im w oko bo czlowiek czasu wolnego na loterii nie wygral
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2008, 19:18:48 wysłana przez fokstrot »
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 09, 2008, 20:07:43 »
bo oczywiście z 3 zglasanych przeze mnie budek tylko jedna poszla na moje konto /w momencie zglaszania nie bylo zadnej/ bo sie okazalo, ze ktos mnie ubiegl. jesli to nie jest rodzaj weryfikacji to kij im w oko bo czlowiek czasu wolnego na loterii nie wygral
Jest to rodzaj weryfikacji, chociaż nie jedyny. Jeśli w tym samym miejscu (plus minus parę kilometrów) w ciągu kilku godzin lub dni, kilku użytkowników wstawia fotoradar to logiczne jest, że coś tam postawili.
Teraz, proszę, postaw się na miejscu moderatora. Nie wiem, która lokalizacja jest prawidłowa, opisy do punktów -trzeba poprawić każdy. Który punkt mam pozostawić w serwisie? Oczywiście ten, który był wprowadzony pierwszy. Pozostałe trzeba usunąć.
Wprowadzając punkt użytkownik nie wie, że w systemie pojawił się już punkt w tym samym miejscu, zobaczy go dopiero gdy moderator zweryfikuje i aktywuje punkt, a to też troszkę czasu zajmuje. Dlatego też do opisu punktu dodaję ID punktu, które jasno precyzuje kolejność wprowadzania do serwisu. Do tego trzeba dodać omylność moderatora i to chyba wszystko.
Co do tego kija w oku to trochę mi przeszkadza. Może kolega się zlituje i wyjmie.  :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 09, 2008, 20:29:19 »
Wprowadzając punkt użytkownik nie wie, że w systemie pojawił się już punkt w tym samym miejscu,
zobaczy go dopiero gdy moderator zweryfikuje i aktywuje punkt ...

Niekoniecznie nie wie, to zależy od ustawień opcji w ustawieniach subskrypcji kategorii.
Może sobie zaptaszkować:
Pobieraj również punkty nowe (niezweryfikowane jeszcze przez moderatorów).
i będzie widział wcześniej.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 09, 2008, 20:44:27 »
Niekoniecznie nie wie, to zależy od ustawień opcji w ustawieniach subskrypcji kategorii.
Może sobie zaptaszkować:
Pobieraj również punkty nowe (niezweryfikowane jeszcze przez moderatorów).
i będzie widział wcześniej.
nMarku, jak zwykle Twoja racja. :oops:
tylko ilu z nas tak robi?  :P

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 09, 2008, 20:51:53 »
Ja nie :) ale pamiętam, że mógłbym, gdybym chciał   B)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 10, 2008, 20:34:30 »
a to z tymi kijem to sorry winnetou :P
ale musisz przyznac, ze jest to troszke nie fair, ze czlowiek, ktory wklepie pkt jako kolejny na liscie, poswieci swoj czas, dostaje fige z magiem bo cale dzielo idzie na ktonto pierwszego delikwenta
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 10, 2008, 21:13:38 »
No cóż, nikt nie mówił, że to sprawiedliwe, ale trzeba coś wybrać bo kilka punktów nie może być zaakceptowane do jednego fotoradaru. Jak bym tak zrobił to by był krzyk, że ho, ho.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 11, 2008, 13:22:36 »
Ludzie... a po co robić podział na kategorie wg krajów skoro w Miplo.pl  jest po lewej stronie wybór krajów...????
Najważniejsze to niech zaimplementuja mapy innych krajów aby możliwe było wydzielenie POi dla każdego kraju osobno (lub wszystkich ....wg uznania) !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2008, 13:24:20 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline jetsf

• 365
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 15, 2008, 23:06:44 »
Ludzie... a po co robić podział na kategorie wg krajów skoro w Miplo.pl  jest po lewej stronie wybór krajów...????
Ano po to, aby jadąc w podróż po Europie, można było pobrać punkty tylko z tych państw,
które będą potrzebne - bez niepotrzebnego balastu.
Teraz można to "odcedzić" przy pomocy UAMedytora i wgrać ponownie do AM. Tyle tylko, że trzeba stracić trochę czasu.
Po prostu - chodzi o funkcjonalność.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 23, 2008, 00:16:38 »
Ano po to, aby jadąc w podróż po Europie, można było pobrać punkty tylko z tych państw,
które będą potrzebne - bez niepotrzebnego balastu.
Teraz można to "odcedzić" przy pomocy UAMedytora i wgrać ponownie do AM. Tyle tylko, że trzeba stracić trochę czasu.
Po prostu - chodzi o funkcjonalność.
W serwisie miplo jest rozwijany pasek, w którym można sobie wybrać kraje, które interesują nas ....
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2008, 00:21:41 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline jetsf

• 365
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 23, 2008, 13:10:42 »
W serwisie miplo jest rozwijany pasek, w którym można sobie wybrać kraje, które interesują nas ....
Owszem, możesz wybrać kraje, ale tylko wszystkie. Natomiast kraj, to tylko jeden.

Taka możliwość wyboru - nie rozwiązuje sprawy. Pomijając sytuację, że mieszkasz tuż przy granicy - udając się gdziekolwiek potrzebujesz (w minimalnym wariancie) - mieć możliwość subskrybowania przynajmniej dwóch krajów - Polski i docelowego. Jeśli jedziesz dalej - dochodzą kolejne kraje tranzytowe.

Zgadzam się, że gdyby była możliwość jednoczesnego wybierania kilku / kilkunastu dowolnych krajów - podział kategorii na kraje jest zbędny.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 25, 2008, 20:49:58 »
Owszem, możesz wybrać kraje, ale tylko wszystkie. Natomiast kraj, to tylko jeden.

Taka możliwość wyboru - nie rozwiązuje sprawy. Pomijając sytuację, że mieszkasz tuż przy granicy - udając się gdziekolwiek potrzebujesz (w minimalnym wariancie) - mieć możliwość subskrybowania przynajmniej dwóch krajów - Polski i docelowego. Jeśli jedziesz dalej - dochodzą kolejne kraje tranzytowe.

Zgadzam się, że gdyby była możliwość jednoczesnego wybierania kilku / kilkunastu dowolnych krajów - podział kategorii na kraje jest zbędny.
No jeśli uważasz, że można to inaczej/lepiej rozwiazać to napisz do supportu miplo.pl
ISTQB Certified Tester