Czy "skakanie" AM jest normalne ??

• 21 Odpowiedzi
  • 2594 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Vex

• *
  • 70
Czy "skakanie" AM jest normalne ??
« dnia: Kwiecień 04, 2007, 21:14:08 »
Cześć!
przymierzam się do nabycia AM i dzisiaj poprosiłem znajomego który ją ma żeby dał mi się pobawić jego sprzętem. Po pierwsze ogromne wrażenie zrobiła na mnie dokładność map, wraz z konturami budynków, jednak część tego wrażenia znikła, gdy zaczałem jechać. Czy to normalne, że pozycja na mapie odświeżana jest co ok. 50 m ?? Wskazania prędkości się odświeżają dużo szybciej, więc mniemam, że i dane o pozycji "spływają" szybciej? Do tej pory bawiłem się Tom Tom'em i tam wszystko chodzi super płynnie.

Dzięki!

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Odp: Czy "skakanie" AM jest normalne ??
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2007, 21:17:03 »
Czy to normalne, że pozycja na mapie odświeżana jest co ok. 50 m ??
Tak
Do tej pory bawiłem się Tom Tom'em i tam wszystko chodzi super płynnie.
No cóż. AutoMapa to nie TomTom  ;)

*

Dżeju

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2007, 21:21:48 »
Tak

Nie przesadzaj, że co 50 m - chyba że masz sprzęt z epoki liczydła  ;D   Nie wprowadzaj ludzi w błąd  >:(

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2007, 21:23:32 »
Tak

Nie przesadzaj, że co 50 m - chyba że masz sprzęt z epoki liczydła  ;D   Nie wprowadzaj ludzi w błąd  >:(
To chyba była przenośnia. Przynajmniej ja tak to odczytałem.

*

Dżeju

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2007, 21:26:49 »
Otóż to przenośnia  ;) , ale ręczę Ci, że nowi użytkownicy to odczytają całkiem inaczej  :)

*

Offline Vex

• *
  • 70
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2007, 21:34:15 »
Co do tych 50m, to wiecie...jak jade 100 km/h to nawet więcej niż 50m, pozycja przeskakuje tak mniej więcej co 3-4 sekundy. Jeśli chodzi o sprzęt to Mio A701, więc raczej chyba w porządku ??

*

Dżeju

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2007, 21:42:29 »
Nie chcę cytować kolegi Ravela co do MIO, ale coś nie tegas toto. Przeskok co ok. 1 s przy 150 na liczniku, to rozumiem za normalne i wówczas się nie użalam, ale 3 - 4 s  ???, to przynajmniej u mnie nigdy nie miało miejsca  ;D

*

Offline Vex

• *
  • 70
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 04, 2007, 21:59:16 »
Czyli przy 50 km/h powinno być jeszcze szybciej niż co 1s ??

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2007, 22:10:41 »
Czyli przy 50 km/h powinno być jeszcze szybciej niż co 1s ??

Nie załapałeś.
Odczyt przy poprawnie działajacym sprzęcie powinien być zawsze co sekundę,
a ile przez nią przejedziesz, to już sam sobie policz.

Przy 100 km/h powinno przeskakiwać po 27,7 metra. ;)

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2007, 22:20:44 »
Było juz sporo dyskusji na ten temat.
IMO to jedna z poważniejszych wad.U mnie też skacze jak cholera.
Najgorszy z efektów: Skręt za 150m, a mam obok siebie 2 skręty.Który wybrać? Będąc kawałek za zakrętem AM daje komunikat "Teraz".
Tragedia. Do 50km/h skoki da się stolerować.Powyżej przesiadka na TT ;-(

palmus
palmus

*

Offline Stacja1

• 29
  • Sprzęt: Asus A636N
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 04, 2007, 22:39:36 »
Umnie wszystko działa dobrze .  Przed skrzyzowaniem mówi . . za 40 m w prawo , jak już jestem na skrzyżowaniu mówi . . . w prawo , zawsze dokładnie i o czasie .  Mam ustawione standartowo na 2 sekundy.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 04, 2007, 23:20:51 »
nigdy nie mialem takich przeskokow zawsze wszystko idzie plynnie, moze za wolno jezdze  ;D

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2007, 01:58:15 »
....... zawsze wszystko idzie plynnie,......

No, kurcze!!! Z całym szacunkiem Pimpusiu, ale chciałbym zobaczyć tą PŁYNNOŚĆ w AM..... :o

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2007, 07:22:55 »

No, kurcze!!! Z całym szacunkiem Pimpusiu, ale chciałbym zobaczyć tą PŁYNNOŚĆ w AM..... :o

No z tą płynnością to nie bardzo, bo AM (przynajmniej 3.9.2/3.9.3, na której zakończyłem swoją przygodę z tym programem) ma odświeżanie ekranu maks co sekundę, czyli podczas nawigacji oferuje w najlepszym razie sekundowe skoki. Wynika to z odświeżania pozycji GPS, którą też można ustawić najszybciej na 1 sekundę. Tyle, że inne programy do nawigacji estymują sobie pozycje pośrednie i w ten sposób upłynniają ruch (ekran jest odświeżany częściej niż co sekundę). W przypadku AM skoki będziesz miał zawsze, chyba że od czasu gdy jej ostatnio używałem (ponad rok temu) się coś pozmieniało.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2007, 07:47:50 »
ja bym radził usunąć część zbędnego oprogramowania. Sam psioczyłem na swojego palma bo bez przerwy skakał co prawda wszystko było ok. ale ciagle zmieniał kierunek mapy. Mimo że jak zwykle miałem ustawione Obracanie mapy w kierunku jazdy.A tu i tak nic z tego. Ciągle skakał i pokazywał północ co chwilę gdzie indziej. Niby nic wielkiego ale drażni jak nie wiem co. potem odinstalowałem część oprogramowania którego prawie w ogóle nie uzywałem albo sporadycznie i okazało sie że jak ręką odjął. Wszystko chodzi ok i bez zarzutów.
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

*

Dżeju

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2007, 08:07:29 »

No z tą płynnością to nie bardzo, bo AM (przynajmniej 3.9.2/3.9.3, na której zakończyłem swoją przygodę z tym programem) ma odświeżanie ekranu maks co sekundę, czyli podczas nawigacji oferuje w najlepszym razie sekundowe skoki. Wynika to z odświeżania pozycji GPS, którą też można ustawić najszybciej na 1 sekundę. Tyle, że inne programy do nawigacji estymują sobie pozycje pośrednie i w ten sposób upłynniają ruch (ekran jest odświeżany częściej niż co sekundę). W przypadku AM skoki będziesz miał zawsze, chyba że od czasu gdy jej ostatnio używałem (ponad rok temu) się coś pozmieniało.

Jak Masz przed-potopową wersję to co chcesz  ;D ;D ;D - to żart oczywiście.  Odświeżanie GPS jest co 1 s, ale jest też coś takiego jak przewidywanie pozycji  ;D  Tak jak napisał kolega Pimpus, wszystko idzie zbyt wolno, ale nie skokami co 3-4 s ???  No chyba, że ktoś ma pełno śmieci w PDA, to może mu nawet AM stanąć  ;D

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2007, 08:54:59 »
U mnie np odświeżanie pozycji nie działa właciwie... jak jest włączone to strzałka chodzi w takim trybie, że roki krok do przodu, pół kroku do tyłu, krok do przodu, pół kroku do tyłu... itd
Jak wyłączę przewidywanie to chodzi normalnie. Dziwne..... ale tak jest
ISTQB Certified Tester

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 05, 2007, 11:21:57 »
Jak Masz przed-potopową wersję to co chcesz  ;D ;D ;D - to żart oczywiście.  Odświeżanie GPS jest co 1 s, ale jest też coś takiego jak przewidywanie pozycji  ;D  Tak jak napisał kolega Pimpus, wszystko idzie zbyt wolno, ale nie skokami co 3-4 s ???  No chyba, że ktoś ma pełno śmieci w PDA, to może mu nawet AM stanąć  ;D

Nie mam (napisałem, że od ponad roku nie używam), bo odistalowałem ją w grudniu 2005, następnie sprzedałem pocketa i od tamtej pory nie jestem na bieżąco z funkcjami tego programu - tyle co czytam na forum (na przykład to, że nowe wersje mają jeszcze większe zapotrzebowanie na zasoby niż to co ja miałem) :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Dżeju

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 05, 2007, 13:45:54 »
(...) na przykład to, że nowe wersje mają jeszcze większe zapotrzebowanie na zasoby niż to co ja miałem) :"P

Ktoś Cię wprowadził w błąd lub też generalizował zbyt bardzo >:(  Przy AM 3.9.7. wolna pamięć po uruchomieniu: 9 MB, a przy AM 4 RC1 .... 24 MB  ;D   Ale żeby nie było tak różowo, to na niektórych sprzętach rzeczywiście "pożera" pamięć  >:(

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 05, 2007, 13:58:53 »
Ktoś Cię wprowadził w błąd lub też generalizował zbyt bardzo >:(  Przy AM 3.9.7. wolna pamięć po uruchomieniu: 9 MB, a przy AM 4 RC1 .... 24 MB  ;D   Ale żeby nie było tak różowo, to na niektórych sprzętach rzeczywiście "pożera" pamięć  >:(

Moment - AM 4 RC 1 to nie jest produkt który mógłbym kupić i zainstalować, prawda?
Dostępna jest tylko dla betatesterów, i nie wiadomo jak będzie się różniła "pamięciożernością" od wersji final - więc nie należy jej brać pod uwagę.

A jak różni się zasobożerność np. 3.9.2, 3.9.3. 3.9.5, 3.9.7 ?

*

Dżeju

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 05, 2007, 14:04:00 »
Wszystko się zgadza co napisałeś, a co do pamięciożerności poprzednich wersji AM, to szczegółów nie podam, bo nie pamiętam  :'(  A co do nowej AM, to rzeczywiście należy poczekać na oficjalną wersję. Ale odbiegliśmy od tematu ...

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 06, 2007, 11:08:37 »
W moim Palmaxie wywaliłem wszystko co zbędne a i tak denerwująco skacze.:-(
Procek niby 416MHz, AM ma komfort pracy.

palmus
palmus