Czemu tak mało POI?

• 20 Odpowiedzi
  • 4737 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czemu tak mało POI?
« dnia: Marzec 07, 2006, 01:32:50 »
Witam,

Właśnie wróciłem z podróży do Warszawy, gdzie miałem okazję przetestować AM w warunkach bojowych. O ile AM po mieście prowadziła mnie bardzo dobrze, tak w celach 'turystycznych' to jest istna tragedia..

Chciałem choćby znaleźć jakiś sklep spożywczy. Jedyne co udało mi się znaleźć na mapie, to sklep Select przy stacji Shella parę km od miejsca w którym byłem. Nie ma zaznaczonych nawet centrów handlowych! Zacząłem szukać innych POI - pomnik udało mi się znaleźć 1 (jeden!) w Białymstoku. Bankomaty są traktowane wyjątkowo wybiórczo - porównajcie sobie np. listę bankomatów BZWBK we Wrocławiu z AM z tym co jest na ich stronach www - porażka.

A przecież niewielkim kosztem można by usprawnić ten program o bardzo przydatne tego typu punkty - w końcu AM służy do poruszania się po nieznanym terenie i powinna pomagać nie tylko na drodze.
Przykładowo: dokładne adresy wszystkich bankomatów BZWBK z całej Polski można wziąć z ich stron www - przypuszczam, że w przypadku innych banków jest tak samo. Listę zabytków/pomników/miejsc wartych zwiedzania znajdzie się na każdej mapie papierowej - trudno tu kogoś posądzać o plagiat.

Dlaczego więc lista zaszytych w programoe POI jest tak strasznie okrojona? (Tak, wiem o poi.mobilne.net, ale po 1. takie rzeczy powinny być dostarczane z mapą, zaś po 2. z niektórych kategorii nie da się tam korzystać - spróbujcie np. w prosty sposób stworzyć listę schronów na Mazurach - trzeba się przekopać przez tonę zupełnie niepotrzebnych punktów).

Ok, to sobie ponarzekałem. Ktoś skomentuje? ;)

*

Offline oleey

• *
  • 52
  • Sprzęt: Asusik A696
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2006, 07:19:36 »
Pozostaje tylko poi.mobilne.net
Weź pod uwagę to, że na mobilnych punkty są cały czas aktualizowane, a tak to musiałbyś czekać na aktualizację punktów w nowej wersji programu.

pozdro. oleey

*

Offline JaroW

• **
  • 224
  • Sprzęt: Dell Axim X50v WM6.1 VOIP Professional  + SD 4GB TRANSCEND 150X + CF 1GB KINGSTON 50X +GLOBALSAT 338
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2006, 08:43:24 »
Cze

Tak jak kolega powyzej powiedział
tylko dodatek do automapy pozwoli ci na znalezienie wszystkich punktow POI.
Wystarczy wejsc http://www.poi.mobilne.net/

:lol:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Re: Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2006, 11:29:36 »
Cytat: "Borys_"
A przecież niewielkim kosztem można by usprawnić ten program o bardzo przydatne tego typu punkty - w końcu AM służy do poruszania się po nieznanym terenie i powinna pomagać nie tylko na drodze.
Przykładowo: dokładne adresy wszystkich bankomatów BZWBK z całej Polski można wziąć z ich stron www - przypuszczam, że w przypadku innych banków jest tak samo. Listę zabytków/pomników/miejsc wartych zwiedzania znajdzie się na każdej mapie papierowej - trudno tu kogoś posądzać o plagiat.

A jednak. Zobacz ostatni post w tym wątku:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=33582
Wystarczy, żebyś powielił błąd w lokalizacji na mapie drukowanej i Cię mają...

Zestawy POIs dołączanych "fabrycznie" do map bywają dziwne i wybiórcze dla poszczególnych typów POI. Jest na ten temat właśnie dyskusja na pl.rec.gps.
Mapy USA miewają i ponad 6 mln POI (wkrótce osiem) i jakoś nie słychać, by od tego przybytku kogoś bolała głowa. Cała Europa nie ma nawet 2 mln.
Fabryczne drogowe mapy nawigacyjne są dla użytkowników ulic na terenach zabudowanych i dróg łączących miejscowości. IMHO powinno tam być zawarte/pokazane wszystko, co tylko może być potencjalnie przydatne. Ograniczenie pamięci odbiorników przestaje być racjonalną przesłanką dla limitowania ilości POI.

Cytat: "Borys_"
Dlaczego więc lista zaszytych w programoe POI jest tak strasznie okrojona? (Tak, wiem o poi.mobilne.net, ale po 1. takie rzeczy powinny być dostarczane z mapą, zaś po 2. z niektórych kategorii nie da się tam korzystać - spróbujcie np. w prosty sposób stworzyć listę schronów na Mazurach - trzeba się przekopać przez tonę zupełnie niepotrzebnych punktów).

Co do 1. - absolutnie popieram i dlatego apelowałem o zgodę autorów punktów z poi.mobilne.net na transfer ich POI do AM.

Pkt 2. - masz dwa wyjścia.
- Wgrać całą kategorię "Schrony" do AM, ustawić wskaźnik (dziobnąć na mapie rysikiem) na Mazurach i wyświetlić najbliższe (wchodząc w Szukaj, Punkty użytkownika, wybierając kategorię Schrony - warunkiem jest nieprzestawienie na listowanie alfabetyczne). To samo można uzyskać po ustawieniu sposobu wyświetlania dla POI i PU. Możesz wyłączyć wyświetlanie wzystkich kategorii, zostawiając tylko PU "Schrony" od właściwej skali;
- ustawić sobie na poi.mobilne.net w "Moje konto" (u góry ekranu, po prawej) parametr "Określ zakres punktów POI na mapie" - wpisując koordynaty Lat/Lon. Wtedy, ściąganie punktów z każdej kategorii będzie dotyczyło wyłącznie obszaru, jaki ustawiłeś w powyższym zakresie.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2006, 14:39:27 »
Cytat: "Moi"
A jednak. Zobacz ostatni post w tym wątku:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=33582
Wystarczy, żebyś powielił błąd w lokalizacji na mapie drukowanej i Cię mają...

Wcale nie muszą powielać map papierowych - w końcu zarabiają na tym jakieś pieniądze i mogliby wynająć parę osób, które by po prostu objechały przygotowaną listę punktów we wszystkich miastach, które szczegółowo obsługuje AM i sprawdziły dokładnie co i jak. Nie jest tego aż tyle, by nie dało się tego zrobić w rozsądnym czasie. A o ile by poprawiło użyteczność programu. Taką akcję można by powtarzać np. co roku zachowując w miarę aktualność - w końcu takie pomniki czy bankomaty nie znikają z dnia na dzień.

Z resztą cytatu się oczywiście zgadzam :)

- ustawić sobie na poi.mobilne.net w "Moje konto" (u góry ekranu, po prawej) parametr "Określ zakres punktów POI na mapie" - wpisując koordynaty Lat/Lon. Wtedy, ściąganie punktów z każdej kategorii będzie dotyczyło wyłącznie obszaru, jaki ustawiłeś w powyższym zakresie.

Ok, o tym nie wiedziałem - dzięki :) Przyda się na następny wyjazd w tak słabo oznakowaną część kraju.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 23, 2006, 18:46:53 »

Mapy USA miewają i ponad 6 mln POI (wkrótce osiem) i jakoś nie słychać, by od tego przybytku kogoś bolała głowa. Cała Europa nie ma nawet 2 mln.

No nie wiem - podczas pierwszych beztroskich zabaw z POI wrzucilem sobie ich 9 000 i wszystko dzialalo dopuki nie wyjechalem z mojego regionu. W trasie przy przelaczaniu na mape Polski pojawila sie klepsyderka i juz nie znikla. Dobrze ze znalem trase to poradzilem sobie bez nawigacji.
Teraz mam jakies 3000 dzieki zawezeniu regionu do 1/4 Polski ale jest mnustwo fajnych kategorii POI ktore musialem wywalic :( Jak widac z ta iloscia nie bardzo mozna przesadzac co w sumie jest bardzo smutna konkluzja...

PS. Przydalby sie jakis sensowny tuning sposobu wyswietlania poi uzytkownika (najlepiej skala mapy na ktorej sie pojawia przypisany do priorytetu.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 24, 2006, 07:11:47 »
12.000 POI 9.000.... Niezłe wyniki..
Może spróbujemy ustalić masę krytyczną zainstalowanych POI, kiedy zacznie się nam sprzęt zawieszać lub "pracować" w sposób nie do przyjęcia?

Palmus
palmus

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 24, 2006, 09:06:35 »
Ja też załadowałem sporo kategorii, a i tak nie wszystkie które by mnie mogły zainteresować. Plik UAM zajmuje 6,2 MB. Program startuje dużo dłużej. Wybranie z menu punktów użytkownika i zmiana czegokolwiek w punktach trwa baaaardzo długo.
Również długo trzeba czekać na wczytanie informacji szczegółowych o punkcie po wskazaniu go na mapie. Program i dane mam na karcie SD. Procesor jest dość szybki więc co się musi dziać na najwolniejszych PPC.
Przydałoby się poprawić algorytmy dostępu do punktów POI, bo teraz działają zbyt wolno przy większej ilości punktów. Wbudowane punkty działają szybciej, ale jest ich mniej, ponadto często nie mają wcale opisu lub bardzo skąpy, albo jak w przypadku fotoradarów są już nieaktualne.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 24, 2006, 11:28:18 »
Cytat: "majki2"
Ja też załadowałem sporo kategorii, a i tak nie wszystkie które by mnie mogły zainteresować. Plik UAM zajmuje 6,2 MB. Program startuje dużo dłużej. Wybranie z menu punktów użytkownika i zmiana czegokolwiek w punktach trwa baaaardzo długo.

Ty to ile ich masz??? W programie Sako mozesz zobaczyc ich liczbe na dole w okienku. Moje przy 3000 zajmuja 0,8 MB wiec Ty masz ich z 10 razy wiecej na oko :)  Fajna choc niespecjalnie userfierndly funkcja w serwisie poi.mobilne.net to okreslanie obszaru zainteresowania. Ja ograniczylem go do cwiartki kraju (i tak jest to szmat Polski) dzieki czemu  ilosc POI spadla do 1/4. Przy takich ilosciach POI przydaloby sie lepsze dopracowanie tej funkcjonalnosci serwisu tjh. latwiejsze okreslanie obszaru i mozliwosc okreslenia wieszej ilosci obszarow (np. moj rejon plus Wawa).

*

• 6498
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2006, 13:18:34 »
Możesz mieć przecież kilka loginów na poi.mobilne.net i pod każdym z nich mieć ustawienia zakresu współrzędnych, jakie Ci tylko pasują.
Również dobór kategorii, jakie będą wchodziły do Ulubionych danego loginu, są tylko Twoją decyzją.
Ja np. jak wyjeżdżam w góry, to pod specjalnym loginem ciągnę dla zakreślonego obszaru wyciągi narciarskie, stacje GPOR, schroniska, hotele, knajpy, kina, sklepy, apteki, szpitale, bankomaty, etc. Czyli punkty, które na codzień nie są mi potrzebne - w szczególności z tamtego obszaru.
Mam specjalny login dla Warszawy, po której się zwykle przemieszczam, inny zaś do przelotowych podróży w poprzek Polski, kiedy potrzebuję tylko stacji benzynowych, knajp, parkingów, etc.
Wydawać by się mogło, że dla Warszawy tych punktów jest bardzo dużo. Wcale nie. Mnie wystarcza ok. połowy WSZYSTKICH, czyli jakieś 1,5 tys., w które wchodzi ponad 60 najpopularniejszych kategorii.

Jednym słowem - namawiam do przemyślanego, racjonalnego, żeby nie powiedzieć: sprytnego, wykorzystywania zasobów mobilne.net.
Zwracam również uwagę, że na karcie pamięci można mieć zapisanych całe mnóstwo plików z punktami, pod różnymi nazwami (niekoniecznie "Wszystkie.uam"). Nazwa musi sygnalizować zawartość, żeby nie skazywać się na metodę prób i błędów w szukaniu właściwego zbioru.
Pliki uam można także dowolnie łączyć. Sugeruję jednak, aby otworzyć nowy plik, pod nową nazwą, do którego dogrywać (Dodaj z) inne zbiory. W przeciwnym razie zmienimy zawartość pliku oryginalnego.

Dam jeszcze jednego hint'a. Punkty własne (Dom, Ciocia, Brachol, Maniek, Praca, Ziuta, itd.) trzeba mieć w osobnym pliku, żeby zawsze można je było dodać do dowolnego pliku i żeby nie stracić ich przez nieumiejętną synchronizację.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 24, 2006, 13:56:03 »
Mam 18060 punktów. Załadowałem całą Polskę. Wszystkie stacje benzynowe, markety, atrakcje turystyczne, bankomaty z moich banków, utrudnienia drogowe itp.
Wiem że można ładować tylko część punktów, ale pomyślałem, że co się będę ograniczał  :wink:
Nie jeździłem jeszcze w trasę, ale po mieście wszystko działa poprawnie o ile nie kliknę na szczegóły punktu. Ale tu jeszcze nie jest tak źle. Jak przesuwam mapkę ręcznie po casłej Polsce raczej wyświetla się normalnie, czyli z lekkim opóźnieniem, ale tak samo było bez żadnych dodatkowych punktów. Spory problem jest tylko wtedy gdbym chciał zmienić jakieś opcje dot. wyświetlanych punktów, dodać nowy punkt itp. Wtedy czeka się bardzo długo, ale program jeszcze mi się nie zawiesił.
Część punktów nie mam wyświetlanych, może by wystarczyło przerzucić je do drugiego pliku i ładować w razie konieczności.
Czyżby mój Asus działał wyjątkowo dobrze jak na tą ilość punktów, skoro ludzie mają problemy z dużo mniejszą ilością ?

*

Offline wookash

• 17
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2006, 21:14:47 »
Właśnie miałe podobne wrażenia. O ile nie zmieniałem nic odnośnie punktóe (na przykład ostrzegania) to działało normalnie.

I tutaj pytanie: zaimportowałem do mapy POI z jednego pliku UAM, czy gdyby w ten sposób dodać z kilku mniejszych to efekt spowolnienia byłby taki sam?
Lukasz

*

• 6498
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 07, 2006, 21:43:38 »
POI z kilku plików i tak łączą się (opcja: dodaj z) w jeden plik, więc nie ma znaczenia.

*

Offline wookash

• 17
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 07, 2006, 22:13:32 »
Czyli ten Wczytaj oznacza tyle co skopiowanie danych z pliku i moge potem ten plik z którego kopiowalem usunac?

Gdzie w takim razie AM trzyma punkty? W pamieci palmtopa, a nie na karcie (bo tu akurat umiescilem plik .uam)?

Mały update: czytam to: http://www.mobilne.net/?strona=pomoc#3.1
i rozumiem to tak:
1. Wczytuję plik (z którego mapa będzie korzystać)

2. Mogę zrobić Dodaj z pliku co oznacza ze z innego dodaje punkty do tego który aktualnie wczytałem.

3. Oznacza to że mogę wczytać kilka plików (i domyślam się że mając wczytane kilka plików AM będzie korzystać z każdego z nich i w konsekwencji chodzić szybciej bo nie będzie musiała na raz czytać wielkiego pliku, tylko sczyta mały z którego punkty akurat chcę przeglądać)

Uff... jak ktoś wie na pewno jak to jest, to niech się wypowie.
Lukasz

*

• 6498
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 07, 2006, 23:09:44 »
To teraz podejrzyj ten pierwszy plik, którego użyłeś w funkcji Otwórz.
Znajdziesz tam wszystkie punkty, które dodałeś z kolejnych plików.
Funkcja Dodaj faktycznie dodaje fizycznie do pliku punkty z innych plików.

*

Offline wookash

• 17
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2006, 23:40:36 »
A więc w jednej chwili AM korzysta tylko z jednego plik UAM. Wczytuje go, a potem jesli chce cos dorzucic to musze wybrac opcje Dodaj.

Mysle ze teraz to juz bedzie jasne. Ufff... :)
Lukasz

*

• 6498
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 07, 2006, 23:44:37 »
Bądźmy bardziej precyzyjni: jeśli chcesz do otwartego pliku UAM coś dopisać, to korzystasz z opcji "Dodaj z".

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 07, 2006, 23:53:12 »
... a jeśli otworzysz inny, to się ten inny otworzy zamiast bieżącego.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

• 6498
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 07, 2006, 23:59:14 »
...i dlatego warto jest mieć kilka mniejszych plików UAM z najważniejszymi kategoriami, zaś wszystkie (potencjalnie potrzebne) mieć w osobnym - dużym.

*

Offline wookash

• 17
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 08, 2006, 12:59:37 »
No to już wszystko rozumiem. Rozwialiście moje wszelkie wątpliwości. :)

Mam nadzieje że powyższa kowersjacja pomoże nie tylko mnie.
Lukasz

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
Czemu tak mało POI?
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 09, 2006, 17:03:50 »
Z powodu słabego procesora, brakuje mi funkcji ściągania POI tylko wzdłuż wyznaczonej trasy. Przy czym dobrze by było, gdyby można było podać odległość punktu od trasy tak, by ściągnąć wszystkie punkty, które leżą maksymalnie Xkm od wyznaczonej trasy.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl