Czas wyznaczania tras AM EU 4

• 21 Odpowiedzi
  • 3187 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
Czas wyznaczania tras AM EU 4
« dnia: Czerwiec 05, 2007, 16:17:21 »
U mnie wyznaczenie trasy np z Koszalina do Oslo trwa 10 min. lub jest niemożliwe. Wyświetlenie punktu w Skandynawii, to też wiele minut. Te same operacje ale do Berlina, Madrytu czy Londynu tez troszkę trwają ale w granicach rozsądku. O co chodzi? Dodam, że mam FS N560 nowy i "czysty" AM na terenie PL chodzi idealnie.
Z ciekawości i w miarę wolnego czasu zobaczcie jak AM poprowadzi was do Kopenhagi ze Świnoujścia w sytuacji kiedy akceptuje prom. Ale to jakoś daje się znieść jeśli wiem że ze Świnoujścia są promy do Kopenhagi bezpośrednie i nie muszę jechać dookoła świata.

Pozdrawiam

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Czas wyznaczania tras AM EU 4
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2007, 16:19:55 »
U mnie wyznaczenie trasy np z Koszalina do Oslo trwa 10 min. lub jest niemożliwe. Wyświetlenie punktu w Skandynawii, to też wiele minut. Te same operacje ale do Berlina, Madrytu czy Londynu tez troszkę trwają ale w granicach rozsądku. O co chodzi? Dodam, że mam FS N560 nowy i "czysty" AM na terenie PL chodzi idealnie.
Z ciekawości i w miarę wolnego czasu zobaczcie jak AM poprowadzi was do Kopenhagi ze Świnoujścia w sytuacji kiedy akceptuje prom. Ale to jakoś daje się znieść jeśli wiem że ze Świnoujścia są promy do Kopenhagi bezpośrednie i nie muszę jechać dookoła świata.

Pozdrawiam
A spróbuj trase z Paryża Plac Opery 1 => Warszawa ul.Wrocławska 21............
Co do Oslo to podaj punkt startowy i końcowy to sprawdzę w domu wieczorem.

Pozdrav
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2007, 16:22:28 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline ador1

• 36
  • Sprzęt: MIO A701, AM 4.0
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2007, 11:30:43 »

Pozdrawiam
Co do Oslo to podaj punkt startowy i końcowy to sprawdzę w domu wieczorem.

Pozdrav

U mnie trasa Paryż-Bemowo jest tak:
Optymalna - 1'26" - 1674km
Szybka - staje na 54% i dalej nic
Krótka - staje na 5%

A przy okazji zauważyem taką "przypadłość" - wchodzę w ustawienia, wybieram PROMY=OK, zamykam okno ustawień, wchodzę ponownie i znowu mam PROMY=PYTAJ.
Próbowałem edytować plik am.settings i na siłę wymusiłem PROMY=OK. Po wejściu w ustawienia i zamknięciu okna ustawień i ponownym wejściu już mam PROMY=PYTAJ. Ale jeżeli ustawię DROGI PŁATNE=OK to i PROMY=OK, DROGI PŁATNE=PYTAJ,to dowolne ustawienia PROMY wraca do takich ustawień jakie mają DROGI PŁATNE. Czy Koledzy zaobserwowali takie zjawisko? To wszystko dzieje się na MIO A701, AM EU 4.01

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2007, 11:45:20 »
Czyli problem z Paryżem jest i na innych urządzeniach... u mnie w/w trasy wogólenie liczy... zatrzymuje się na 5% i stoi....  :'(
ISTQB Certified Tester

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2007, 12:00:52 »
A przy okazji zauważyem taką "przypadłość" - wchodzę w ustawienia, wybieram PROMY=OK, zamykam okno ustawień, wchodzę ponownie i znowu mam PROMY=PYTAJ.
Próbowałem edytować plik am.settings i na siłę wymusiłem PROMY=OK. Po wejściu w ustawienia i zamknięciu okna ustawień i ponownym wejściu już mam PROMY=PYTAJ. Ale jeżeli ustawię DROGI PŁATNE=OK to i PROMY=OK, DROGI PŁATNE=PYTAJ,to dowolne ustawienia PROMY wraca do takich ustawień jakie mają DROGI PŁATNE. Czy Koledzy zaobserwowali takie zjawisko? To wszystko dzieje się na MIO A701, AM EU 4.01

Tak - bylo na forum. Potwierdzam - u mnie to samo.

*

Offline ador1

• 36
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2007, 13:37:23 »
No i mam trasę Paryż-Warszawa
Optymalna 1'26" - 1674km
Szybka- 6'30" - 1676 km
Krótka - 6% :(

Ale odwrotnie (Warszawa-Paryż)
Krótka 8'30" - 1537 km
Optymalna 1'20" - 1638 km
Szybka 1'43" - 1640 km
Wychodzi na to, że twórcy AM zakałdają tylko wyjazdy z Kraju - powrotów już niekoniecznie  ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2007, 13:49:22 »
Wychodzi na to, że twórcy AM zakałdają tylko wyjazdy z Kraju - powrotów już niekoniecznie  ;)
Zauważ że numerek naszej Automapy jest taki sam jak naszej RP....  :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2007, 15:31:24 »
........ Wychodzi na to, że twórcy AM zakałdają tylko wyjazdy z Kraju - powrotów już niekoniecznie  ;)

Takie czasy, co się dziwisz - dziś mało kto tu wraca  ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2007, 15:34:45 »
........ Wychodzi na to, że twórcy AM zakałdają tylko wyjazdy z Kraju - powrotów już niekoniecznie  ;)

Takie czasy, co się dziwisz - dziś mało kto tu wraca  ;)
chyba, że jakiś dobry człowiek odstrzeli kaczki....
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2007, 16:16:58 »
aha. Ja wymiekam. Dzwonilem do AM w tej sprawie i nic mi nie poradzili, wiec napisalem do nich maila ze chcialbym otrzymac poprawnie dzialajacy program albo sa mi winni 425zl. Polske zostawiam bo nawet fajnie chodzi poza pierdolami. kupuje TT- przykro mi

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 06, 2007, 19:11:45 »

Coś jest u Ciebie nie tak.
Wybieram się właśnie do Norwegii i trochę posprawdzałem te rejony w AM4.01 - wszystko chodzi w miarę. Trasę Koszalin - Oslo mój emeryt HP5550 liczy w jakieś 20s, trasy typu Kraków - Bergen niewiele dłużej.

Może coś jest nie tak z kartą pamięci w Twoim N560?

Paryża nie sprawdzę bo nie wgrywałem Francji...

*

Offline ador1

• 36
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 06, 2007, 20:42:26 »
Faktycznie coś musi być z kartą albo ze sprzętem.U mnie (MIO A701, SD 4GB Platinium, AM EU 4.01) wyznaczanie trasy Kołobrzeg-Oslo wychodzi tak

Trasa optymalna 2'30" - 1175km
Trasa szybka 4'02" - 1175
Trasa krótka 2'49" - 1125km

pozdrawiam.

*

Offline Kociak

• 32
    • Rodowód rodziny Koteras, Pawelec, Grabarek
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 06, 2007, 20:48:34 »

U mnie objawy były podobne 5% i stop.

Zmieniłem ilość dostepnej pamięci dla map na 10MB i AM odmówiła współpracy. (domyślnie 5MB)

Następnie zmieniłem na 8MB i wszystko działa, trasa jest wyznaczana:
0'37" (krótka) - 1588 km
0'40" (optymalna) - 1673 km
0'39" (szybka) - 1674 km

Następnie wyznaczyłem z Gibraltar (Hiszpania) ul. Queensway do W-y j.w.
1'37" (krótka) - 3306 km
1'30" (optymalna) - 3580 km
1'33" (szybka) - 3581 km

Dla dodatkowego sprawdzenia Gibraltar (Hiszpania) ul. Queensway do W-y j.w. przez Paryż Plac Opery 1
1'21" (krótka) - 3447 km
1'27" (optymalna) - 3621 km
1'32" (szybka) - 3626 km

Sprzęt: FSC LOOX N560 karta Kingston 2GB Elite Pro 50x

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 06, 2007, 22:38:18 »

U mnie objawy były podobne 5% i stop.

Zmieniłem ilość dostepnej pamięci dla map na 10MB i AM odmówiła współpracy. (domyślnie 5MB)

Następnie zmieniłem na 8MB i wszystko działa, trasa jest wyznaczana:
0'37" (krótka) - 1588 km
0'40" (optymalna) - 1673 km
0'39" (szybka) - 1674 km

Następnie wyznaczyłem z Gibraltar (Hiszpania) ul. Queensway do W-y j.w.
1'37" (krótka) - 3306 km
1'30" (optymalna) - 3580 km
1'33" (szybka) - 3581 km

Dla dodatkowego sprawdzenia Gibraltar (Hiszpania) ul. Queensway do W-y j.w. przez Paryż Plac Opery 1
1'21" (krótka) - 3447 km
1'27" (optymalna) - 3621 km
1'32" (szybka) - 3626 km

Sprzęt: FSC LOOX N560 karta Kingston 2GB Elite Pro 50x
W 4.0 dzaiałało z ustawioną pamięcią na pona 12Mb ale co z tego skoro jak już wyznaczył to po zamknięciu programu z tak wyznaczoną trasą to nie dało się odpalić aplikacji bo był komunikat, że brakuje pamięci i program zamykał się sam - choć mam jej ponad 90MB?
Dało się odpalić dopiero po usunięciu tych plików z SD w nazwie (nie chce mi sie juiuż sprawdzać nazwy ale osoby czytające to forum wiedzą o co chodzi).
W 4.0.1 juz się z tym nie bawię tylko czekam na poprawki...

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 07, 2007, 14:48:53 »
W wolnych chwilach probowalem wyznaczac trasy zgodnie z sugestiami kolegow.
Zwiekszylem pamiec map do 8, ustawilem procek na maxa, ustawilem oszczedna grafike map i dupa. Do centrum Oslo trwa to 6 min. lub wcale, gdzie przy normalnym ustawieniu do Londynu, trwa to 50sek, do centrum Paryza 45sek.
Pozostaje jeszcze kwestia uszkodzen czesci pliku przy sciaganiu lub wgrywaniu albo uszkodzen karty ale jak to sprawdzic. Na chlopski rozum gdyby cos byloby nie tak ze sprzetem, to by zawsze szwankowal podobnie, a jest tak, ze PL chodzi cudownie, po GB moge smigac, po np F tez, a po Skandynawi niestety nie. Wyznaczalem rozne punkty Skandynawii i zawsze to samo. No chyba, ze AM traci tyle czasu na liczenie reniferow.
Pytanie: jak domowym sposobem sprawdzic sprawnosc karty SD (Transcend-4GB) ?

Przepraszam za brak polskich literek ale z wielka radoscia pozbylem sie polskiej nakladki przedsiebiorstwa ogrodniczego "Marchevka", a pisze tradycyjnie z trasy.

Jeszcze ciekawostka. Mam wielka przyjemnosc teraz poruszac sie z szybkoscia swiatla najdrozsza wersja Porsche Cayen (kolegi). Nie pytajcie ile ta rakieta kosztuje. Posiada to cudo gigantyczna ilosc elektroniki i bajerow. Posiada tez oczywiscie GPS. I jak myslicie, co nas prowadzi do celu w PL?- oczywiscie stara niezawdna AM. W fabrycznym sprzecie, Europa konczy sie na Odrze. To dopiero szok, a ja tu marudze, ze cos mi nie chce chodzic, a zaplacilem jakies marne 425zl

Pozdrawiam ;)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 07, 2007, 15:09:19 »
.... Mam wielka przyjemnosc teraz poruszac sie z szybkoscia swiatla najdrozsza wersja Porsche Cayen (kolegi). Nie pytajcie ile ta rakieta kosztuje. Posiada to cudo gigantyczna ilosc elektroniki i bajerow. Posiada tez oczywiscie GPS. I jak myslicie, co nas prowadzi do celu w PL?- oczywiscie stara niezawdna AM. W fabrycznym sprzecie, Europa konczy sie na Odrze. To dopiero szok, a ja tu marudze, ze cos mi nie chce chodzic, a zaplacilem jakies marne 425zl

A widzisz jaka to gówniana bryka, nawet mapy Polski nie posiada. Nie ma czego koledze zazdrościć  :D

*

tramp

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 07, 2007, 15:22:16 »
No chyba, ze AM traci tyle czasu na liczenie reniferow.

:))

Przepraszam za brak polskich literek ale z wielka radoscia pozbylem sie polskiej nakladki przedsiebiorstwa ogrodniczego "Marchevka", a pisze tradycyjnie z trasy.

:))

*

Offline ador1

• 36
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 07, 2007, 15:40:34 »
Jeszcze raz o trasie Paryż-Bemowo. Miałem troche czasu i porównałem AM z MIOMap.
MIOMap (3.2 z najnowszymi dostępnymi mapami)
Paryż -Bemowo
Krótka 5'20" 1548km
Ekonomiczna 6'52" 1599km
Szybka 5'12" 1598km

Bemowo-Paryż
Krótka 5'10" 1580km
Ekonomiczna 5'07" 1631km
Szybka 2'37" 1631km

AM 4.01
Paryż-Bemowo
Szybka 4'08" 1676km
Optymalna 1'19" 1674km
Krótka 28' 18%

Bemowo-Paryż
Szybka 1'33" 1640km
Optymalna 1'30" 1638km
Krótka 1'40" 1563km

Z tego porównania widać, że AM jest porównywalna z innymi mapami. Ponieważ i MM i AM korzystaja z map TeleAtlasu problemy z wyznaczeniam tras spowodowane są mapami a nie programem (jak widać czasy AM są lepsze). Tajemnicą pozostaje dla mnie brak możliwości wyznaczenia przez AM trasy krótkiej Paryż-Bemowo, ale nie ma programu bez wad.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 07, 2007, 16:10:42 »
Wyznaczalem rozne punkty Skandynawii i zawsze to samo. No chyba, ze AM traci tyle czasu na liczenie reniferow.
Pytanie: jak domowym sposobem sprawdzic sprawnosc karty SD (Transcend-4GB) ?
Na pewno nie zaszkodzi zgrać zawartość karty na PC sformatować i przekopiować spowrotem.
To nowa karta czy już wcześniej używana? Jeśli uzywana to czy sformatowałeś ją przed wgraniem map AM?
AM jest wrażliwa na fragmentację danych mapowych, na pofragmentowanych mapach potraf liczyć trasy kilka razy dłużej.
Może akurat Skandynawia wgrała się na mocno pofragmentowany obszar karty?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 07, 2007, 16:34:31 »
OK kolego, poczekam nawet te 5min. Problem w tym, ze moja AM nie lubi niektorych obszarow EU i trudno mi zrozumiec ze do Skandynawii trwa to wieki lub mnie wywala, a do GB wyznacza b szybko az milo. Jak wiesz zageszczenie drog w Skandynawii nie jest porownywalne z GB, wiec AM wg mojego prostego rozumowania nie ma co tam robic, a jest inaczej. Tak czy siak na west EU kupuje TT, a obecna wersje AM traktuje jako platna wersje testowa, na co nie mam ochoty. Z przyjemnoscia jednak wroce do AM EU jesli wejda wesje dzialajace podobnie jak AM PL.
Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 07, 2007, 16:44:54 »
To nowa karta czy już wcześniej używana?
Jeśli uzywana to czy sformatowałeś ją przed wgraniem map AM?
Za trudne pytania?  :P
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 07, 2007, 16:48:41 »
karta jest nowa i oczywiscie byla formatowana. Moze faktycznie wykosze wszystko i jeszcze raz wgram, ale co jesli plik sie uszkodzil przy zaciaganiu z netu. Jak wiesz "troche" wazy, wiec prawdopodobienstwo jakies jast. Z drugiej strony glosy ktore padaly na forum potwierdzaly podobne atrakcje z wyznaczaniem, wiec chyba poczekam na wersje ktora sie obroni przed TT.
dzieki za odzew